Som nový a chcel by som poznať váš názor na uloženie pôvodného RAW do formátu DNG s použitím kompresie "use lossy compression".
Skúšal som túto kompresiu na jednej fotke pričom rozdiel vo veľkosti oproti pôvodnému súboru je viac ako 10MB. Na pohľad nie je medzi týmito fotkami žiaden rozdiel. Ani pri 100% zväčšení som nezbadal rozdiel vo farbách a to komprimované DNG ma len 8 bitovú hĺbku.
Zvažujem, že by som si v tomto formáte archivoval fotky mimo JPG.
Taktiež som sa chcel opýtať, či je nejaký program, ktorý dokáže zobrazovať kompletné informácie RAW súborov, hlavne teda bitovú hĺbku v lightroom som takúto informáciu nenašiel ak je teda vôbec ukladaná do raw .
RAW sú nemené dáta,nemajú exif, ale keď to otvoríš v prislušnom programe,zobrazí sa ti v nejakej lište,viď obrázok.Na monitore sa ti zobrazí raw už ako rastrovy obrázok a každá zmena -úprava je uložená v osobitnom priečinku ako data. Ukladať to môžeš v 8bit Tiff alebo jpeg.(zo 16bit sa ťažko pracuje, lebo nie každý program to podporuje, resp. podporuje obmedzene.) Každá kompresia uberá z kvality,na fotkách 10x15 to neuvidíš ale na 32x45 a väčších určite.
DNG urcite nie je 8-bitovy format. Firma Adobe ho navrhla ako "univerzalny RAW", ktory je schopny obsiahnut RAW-y roznych fotoaparatov. Niektore fotoaparaty fotia priamo do DNG. Adobe asi cakala hojnejsie vyuzitie, ale nestalo sa. Pre zalohovanie fotografii je komprimovany DNG urcite vhodnejsi ako JPG alebo TIFF. Rozdiel v kvalite oproti original RAW je maly a musis byt velmi pozorny, aby si vobec objavil nejaky rozdiel. Ten sa prejavi najskor u drastickejsich uprav obrazu a farebne, ci svetelne velmi tazkych scen.
Prave som sa tym tiez zaoberal a "vyhrabaval" informacie o LDNG. Co som sa docital tak to naozaj vyzera tak ze to lossy DNG pouziva len 8bitovu hlbku ako JPG ale s ovela lepsim vysledkom. Pridava sa tam isty druh sumu alebo nieco podobne. Zial oficialne specifikacie moc na to niesu ale toto by malo byt z blogu developera alebo nejakeho rozhovoru. Kvalita sa mi velmi paci a videl som aj porovnania s D800 ktoru ma bratranec kde z povodneho "mega fajlu" sa dostanes aj na 10MB pri kvalite kde pri zvacsani 1:1 nieje vidiet ziadny rozdie! Odteraz urcite budem pouzivat na archivaciu Lossy DNG to je iste
DNG urcite nie je 8-bitovy format. Firma Adobe ho navrhla ako "univerzalny RAW", ktory je schopny obsiahnut RAW-y roznych fotoaparatov. Niektore fotoaparaty fotia priamo do DNG. Adobe asi cakala hojnejsie vyuzitie, ale nestalo sa. Pre zalohovanie fotografii je komprimovany DNG urcite vhodnejsi ako JPG alebo TIFF. Rozdiel v kvalite oproti original RAW je maly a musis byt velmi pozorny, aby si vobec objavil nejaky rozdiel. Ten sa prejavi najskor u drastickejsich uprav obrazu a farebne, ci svetelne velmi tazkych scen.
DNG nieje 8-bitovy ale ten lossy DNG je 8bit co som zatial zistil. Alebo mas ine oficialne info o tom? Dik
Teba v súčasnej dobe štve či má fotka 10mega alebo 30mega? Mňa vôbec,priorita je kvalita.
Nepovedal by som ze ma to stve ale ked to vynasobim x 1000 alebo este viac tak "z toho kukaju ine cisla" ak vies co myslim Ak bude pre mna kriticka kvalita tak samozrejme ze zvolim maximalnu moznu (asi ako kazdy normalny fotograf) ale na bezne pouzite a zalohu je to vyborna volba. Teda vyskusal som a mna to presvedcilo. Tod vsio
DNG "use lossy compression"
Skúšal som túto kompresiu na jednej fotke pričom rozdiel vo veľkosti oproti pôvodnému súboru je viac ako 10MB. Na pohľad nie je medzi týmito fotkami žiaden rozdiel. Ani pri 100% zväčšení som nezbadal rozdiel vo farbách a to komprimované DNG ma len 8 bitovú hĺbku.
Zvažujem, že by som si v tomto formáte archivoval fotky mimo JPG.
Taktiež som sa chcel opýtať, či je nejaký program, ktorý dokáže zobrazovať kompletné informácie RAW súborov, hlavne teda bitovú hĺbku v lightroom som takúto informáciu nenašiel ak je teda vôbec ukladaná do raw
Vopred ďakujem za odpovede.
Ukladať to môžeš v 8bit Tiff alebo jpeg.(zo 16bit sa ťažko pracuje, lebo nie každý program to podporuje, resp. podporuje obmedzene.)
Každá kompresia uberá z kvality,na fotkách 10x15 to neuvidíš ale na 32x45 a väčších určite.
Pre zalohovanie fotografii je komprimovany DNG urcite vhodnejsi ako JPG alebo TIFF. Rozdiel v kvalite oproti original RAW je maly a musis byt velmi pozorny, aby si vobec objavil nejaky rozdiel. Ten sa prejavi najskor u drastickejsich uprav obrazu a farebne, ci svetelne velmi tazkych scen.
http://helmersworks.com/journal/2013/03/digital-negatives-dng-with-lossy-compression-is-it-worth-it/
Odteraz urcite budem pouzivat na archivaciu Lossy DNG to je iste
Pre zalohovanie fotografii je komprimovany DNG urcite vhodnejsi ako JPG alebo TIFF. Rozdiel v kvalite oproti original RAW je maly a musis byt velmi pozorny, aby si vobec objavil nejaky rozdiel. Ten sa prejavi najskor u drastickejsich uprav obrazu a farebne, ci svetelne velmi tazkych scen.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa