mate niekto skusenosti s touto knihou? ja som si jednu objednal a nadseny nie som co sa papiera tyka. pouzivaju G-Print (150 g/m2) extrabiely, polomatný papier s velmi jemným povrchom. vytlacene fotky ale boli take akesi "nezive". viem, ze toto bude sposobene aj odlisnym zobrazenim na displeji mojho notebooku. formaty, ktore je mozne pouzit, su rozne: JPG, GIF, TIFF, PNG, PNG s alfa kanálom. ja som pouzil klasiku JPG, no teraz rozmyslam nad inym formatom a uvazujem, ci to bude mat vplyv na vystupnu kvalitu. rozmyslam konkretne nad TIFF. taktiez ma zaujima, ci ma vyznam fotit do RAW, ked chcem fotky davat do knihy. upravujem RAW aj JPG, no nech si idem oci vyocit, nevidim v tom ziadny rozdiel. privitam akykolvek nazor, resp. usmernenie - nechcem stravit hodiny roznymi upravami a nakoniec zistim, ze som to robil cele zle.... dakujem
Aj ja mám jednu knihu od nich a mne sa hlavne nepáči spracovanie obalu - je vlnkovatý a nie je dobre podlepený na tých tvrdých doskách, sú tam vzduchové bubliny. Vyzerá to veľmi neprofesionálne. Odvtedy som si u nich už nedal urobiť žiadnu knihu, aj keď stále majú zľavy na všetkých zľavových portáloch.
1. bez skalibrovaneho monitoru pozorovaneho pri spravnych svetelnych podmienkach, najlepsie s profilom pre dany papier je posudzovanie len tazko mozne 2. TIFF ti nepomoze (v tomto pripade), narast kvality minimalny, naras objemu dat velky 3. Rozdiel v JPG a RAW niekedy nie je o tom ako fotka vyzera, ale co sa s nou da robit. O tom je sila RAW-u.
mne je jasne, za za tie peniaze sa neda ocakavat brutalna kvalita. zaujima ma ale, ci mozem vystup vo vnutri knihy ovplyvnit upravami ja pred odoslanim fotografii.
1. bez skalibrovaneho monitoru pozorovaneho pri spravnych svetelnych podmienkach, najlepsie s profilom pre dany papier je posudzovanie len tazko mozne 2. TIFF ti nepomoze (v tomto pripade), narast kvality minimalny, naras objemu dat velky 3. Rozdiel v JPG a RAW niekedy nie je o tom ako fotka vyzera, ale co sa s nou da robit. O tom je sila RAW-u.
takze v tomto pripade mozem kludne robit dalej s JPG a nic tym nepokazim. teda, ak to spravne chapem. a dufat, ze sa trafim do spravneho vzhladu. teoreticky by som to mohol robit tak, ze porovnam vytlacok tej knihy s fotkami ako realne vyzeraju na displeji notebooku - a skusim to nastavit podla toho.
Gif a png súbori sa používaju na iné veci ako na tlač. Gif môžeš použiť na animovaný avatar, napr. PNG je dobrý vo vrstvach na vsunutie do videí ,ak tak chcheš nejaký ramček či postavičku atď. tzv cliparty... Každý dáva tlačiť upravené jpegy, to znamená veľkosť v pix a cm plus postproces,že ti to ukazuje inak po tlačí,znamená,že maš niečo zle nastavené-monitor,profil... Ak upravuješ fotky na notbuku,zožeň si nejaký dobrý externý monitor, kde sa budú dať nastaviť farby.
Fotokniha BONTIA
taktiez ma zaujima, ci ma vyznam fotit do RAW, ked chcem fotky davat do knihy. upravujem RAW aj JPG, no nech si idem oci vyocit, nevidim v tom ziadny rozdiel. privitam akykolvek nazor, resp. usmernenie - nechcem stravit hodiny roznymi upravami a nakoniec zistim, ze som to robil cele zle.... dakujem
2. TIFF ti nepomoze (v tomto pripade), narast kvality minimalny, naras objemu dat velky
3. Rozdiel v JPG a RAW niekedy nie je o tom ako fotka vyzera, ale co sa s nou da robit. O tom je sila RAW-u.
2. TIFF ti nepomoze (v tomto pripade), narast kvality minimalny, naras objemu dat velky
3. Rozdiel v JPG a RAW niekedy nie je o tom ako fotka vyzera, ale co sa s nou da robit. O tom je sila RAW-u.
Každý dáva tlačiť upravené jpegy, to znamená veľkosť v pix a cm plus postproces,že ti to ukazuje inak po tlačí,znamená,že maš niečo zle nastavené-monitor,profil...
Ak upravuješ fotky na notbuku,zožeň si nejaký dobrý externý monitor, kde sa budú dať nastaviť farby.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa