Fórum » Spracovanie fotografie

Prepal v cervenom kanaly

norulakp
2014-03-27 12:20:00+01
Zdravim,

venujem sa rodinnej fotografii a casto sa mi stava, ze deti pridu oblecene v cervenej, ruzovej pripadne cyklamenovej farbe. Co by mi nejako extremne nevadilo, ale pri dopade svetla na tieto farby mi vznikaju obrovske prepaly v cervenom kanaly. Vid foto. Vetrovka v skutocnosti je sytoruzova. Tym, ze na nu dopadlo svetlo, tak komplet cela vetrovka mi vykazovala prepal v cervenom kanaly. Darmo som posuval posuvnik Recovery, ucinok bol minimalny.

Teraz nastava otazka, co a ako sa s tym da robit? Ako to odstranit? Samozrejme mam na mysli, ze mam k dispozicii RAW.

Vdaka za radu.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2014-03-27 13:02:52+01
1. Vytvor si v Photoshope cisty biely dokument v RGB. Nakresli do neho nieco styou cervenou. Tadaaaa! Cerveny kanal bez kresby. To nie su priame farby. Ked mas nieco cervene, neznamena to, ze to je v cervenom kanale. Toto je zmiesavaci model.
2. To ze bunda nie je sytejsia si urobily ty. Fotku si zamerne preexponoval, co je spravne. Isiel si do High Kay. Vdaka tomu je plet jemnejsia, obrazok nadychanejsi. AK mas nejaku farbu, expoziciou riadis ako bude zachytena. Pri preexpozicii budu farby pastelov, pri podexpozici hune a syte (bold).

norulakp
2014-03-27 13:28:28+01
príspevok od: Karol Srnec
1. Vytvor si v Photoshope cisty biely dokument v RGB. Nakresli do neho nieco styou cervenou. Tadaaaa! Cerveny kanal bez kresby. To nie su priame farby. Ked mas nieco cervene, neznamena to, ze to je v cervenom kanale. Toto je zmiesavaci model.
2. To ze bunda nie je sytejsia si urobily ty. Fotku si zamerne preexponoval, co je spravne. Isiel si do High Kay. Vdaka tomu je plet jemnejsia, obrazok nadychanejsi. AK mas nejaku farbu, expoziciou riadis ako bude zachytena. Pri preexpozicii budu farby pastelov, pri podexpozici hune a syte (bold).
Vdaka Karol. Do tohto ja sa zial vobec nevyznam. Len ked otvorim fotku v Camera RAW tak mi na celej vetrovke svieti cervena (upozornenie na prepal). A na histograme je cervena ciara uplne napravo az po vrch. Tak som nevedel, ci je to vazna chyba a moja neskusenost, ci sa to napriklad nejako prejavi pri vyvolani fotky na papier a podobne.

Stratený Stano
ocenenie redakciou 2014-03-27 21:59:41+01
Sorry za gramatické okienko - môžem sa ale mýliť, lebo základnú školu mám 40 rokov za sebou - ale neskloňuje sa slovo "kanál" podľa vzoru stroj...?

norulakp
2014-03-28 06:00:33+01
príspevok od: Stratený Stano
Sorry za gramatické okienko - môžem sa ale mýliť, lebo základnú školu mám 40 rokov za sebou - ale neskloňuje sa slovo "kanál" podľa vzoru stroj...?
jj, asi mas pravdu Ja som si to predtym aj googlil, ake y/i tam ma byt. Len zial som si vybral nespravnu variantu, kedze google vyplul obe mozne varianty. Ale tak snad vsetci pochopili, co som chcel vediet

Martin8101
2014-03-28 10:30:28+01
ja som to vedel hned - horsie ze to nevedia niektori redaktori, ktori sa pisanim zivia:
http://www.trnavskyhlas.sk/c/12549-v-piatok-zacala-vysielat-nova-televizia-spartaktv.htm
v prvych dvoch odstavcoch 3x. Ospravedlnujem sa za pisanie mimo temu

miki33
2014-03-28 11:19:55+01
príspevok od: norulakp
jj, asi mas pravdu Ja som si to predtym aj googlil, ake y/i tam ma byt. Len zial som si vybral nespravnu variantu, kedze google vyplul obe mozne varianty. Ale tak snad vsetci pochopili, co som chcel vediet
mozno odporucam: http://slovniky.korpus.sk

chimco
2014-03-28 11:26:28+01
K pôvodnej téme: ako povedal Karol - súhlasím s ním.

Ku gramatickému okienku: žiadne I/Y tam nemá byť. Kanál je podľa vzoru dub.
Ak by sme chceli hovoriť veľmi mäkko a bol by to kanáľ, potom by sme ho skloňovali podľa vzoru dub

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()