Googlim som, uvažoval som, pýtal som sa ale k 100%nemu záveru som nedospel tak sa skúsim spýtať tu. Vie mi niekto objasniť dôvod vzniku toho "farebného(fialový a zelený) posunu"? Prehnanou/zlou postprodukciou to nie je.
Možné príčiny vidím dve, poškodený objektív alebo zle naexponovaná fotka.
Pri tej zlej expozícii som sa ale stretol vždy len so stratou kresby a nie farebným posunom či takouto "aurou"...
Túto "chybu" som objavil (zatiaľ) len na hranici medzi hlbšími tieňami a vyššími jasmi.
fotené Nikonom D5300 + AF-S Nikkor 35mm f/1.8G
Otázka 2:
Ak sa objektív "trochu" poudieral o zem ale má len pár drobných kozmetických vád ale ostrí v poriadku a s telom spolupracuje bezchybne znamená to, že je všetko v okazý alebo môže byť vo vnútri nejaká skrytá vada?
Normálna chromatická aberácia. Disponuje ňou vo väčšej alebo menšej miere každý (aj kvalitný) objektív. Vetvičky stromov voči jasnej oblohe alebo iná vysoko kontrastná scéna je ideálna na jej objavenie.
Ďakujem, všetkým za odpovede. @Northwestern očividne som zvolil pri tom googlení nesprávne slová ale netušil som ani ako by sa to mohlo volať, nejdem mi do hlavy, že som sa s tým doteraz nestretol.. @Karol obával som sa, že je objektív poškodený, odstrániť to ide naozaj lahko, ešte raz dakujem
Farebné "posuny"/aura
Otazka 1:
Googlim som, uvažoval som, pýtal som sa ale k 100%nemu záveru som nedospel tak sa skúsim spýtať tu.
Vie mi niekto objasniť dôvod vzniku toho "farebného(fialový a zelený) posunu"? Prehnanou/zlou postprodukciou to nie je.
Možné príčiny vidím dve, poškodený objektív alebo zle naexponovaná fotka.
Pri tej zlej expozícii som sa ale stretol vždy len so stratou kresby a nie farebným posunom či takouto "aurou"...
Túto "chybu" som objavil (zatiaľ) len na hranici medzi hlbšími tieňami a vyššími jasmi.
fotené Nikonom D5300 + AF-S Nikkor 35mm f/1.8G
Otázka 2:
Ak sa objektív "trochu" poudieral o zem ale má len pár drobných kozmetických vád ale ostrí v poriadku a s telom spolupracuje bezchybne znamená to, že je všetko v okazý alebo môže byť vo vnútri nejaká skrytá vada?
Ďakujem...
da sa to potlacit v postprocese alebo priclonenim
Len upresňuje hore uvedený odkaz
@Northwestern očividne som zvolil pri tom googlení nesprávne slová ale netušil som ani ako by sa to mohlo volať, nejdem mi do hlavy, že som sa s tým doteraz nestretol..
@Karol obával som sa, že je objektív poškodený, odstrániť to ide naozaj lahko, ešte raz dakujem
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa