Fórum » Spracovanie fotografie

Čierne bodky na negatíve

kb
2024-11-11 16:10:43+01
Po vyvolaní filmu sú na negatíve čierne bodky - viď. foto v prílohe. Najprv som myslel, že je to prach, ale na filme nič nevidno ani s lupou. Mám podozrenie, že by to mohlo byť v emulzii. Na jednom fotofóre som sa dopátral, že by to mohli spôsobovať kryštáliky z koncentrátu vývojky. Použil som koncentrát vývojky Fomadon LQN riedený v pomere 1+10, filmy Fomapan 100/120 a 200/120. Nemá s tým niekto skúsenosť, prípadne radu ako tento problém odstrániť?

kb
2024-11-13 10:16:00+01
Podľa vyjadrenia výrobcu išlo o vadnú výrobnú šaržu filmu. Príčina bola vo farbive v antihalačnej vrstve (dovoz z Nemecka), ktoré sa vo vývojke úplne nerozpustilo.

jozef84
2024-11-13 11:04:41+01
príspevok od: kb
Podľa vyjadrenia výrobcu išlo o vadnú výrobnú šaržu filmu. Príčina bola vo farbive v antihalačnej vrstve (dovoz z Nemecka), ktoré sa vo vývojke úplne nerozpustilo.
Aj mne sa to stalo. Ale príčinou bolo nedostatočné rozpustenie vývojky, alebo ustaľovača. Už si nepamätám. Treba si sledovať aj teplotu vody, ktorá ovplyvňuje rozpúšťanie(to bola asi moja príčina bodiek). Ja som potom roztoky lial z nádobky do misky cez silonku. Raz sa mi stalo, že bol film osvetlený cez jednu stranu. Akoby cez jednu stranu do zvitku prenikalo svetlo. Na príčinu som neprišiel.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()