Fórum » Spracovanie fotografie

Da sa AdobeRGB prekonvertovat do sRGB?

Mondos
2011-12-10 16:17:39+01
Mam relativne jednoduchu fotografiu na ktorej je par opadanych jesennych listov.
Moj postup:
1. vyvolanie RAWka v ACR (len zakladne upravy aby sedela expozicia), prevod do AdobeRGB 16 bit , otvorene vo PS
2. v PS prevod do LAB, zvyraznenie farieb pomocou kriviek alebo pod,, prevod naspat do RGB
3. vidim krasne farby toho listia, proste sa mi to takto paci, idem to ulozit do JPG alebo PNG za ucelom publikovania na internete a vyvolania vo fotolabe.
4. v PS zvolim Convert to Profile, cielovy profil zvolim sRGB, a ejha...tie krasne farby co vidim na obrazovke su odrazu vyblednute ako keby vyprane v pracke....skusam rozne sposoby prevodu, Perceptual, Relative Colorimetric ale bez zmeny.

Chapem ze tie farby pravdepodobne uz niesu v priestore sRGB ale cakal by som ze ta konverzia ma za ulohu ich tam nejak natlacit, alebo premapovat alebo co ja viem, proste som chcel aj vo sRGB vidiet to iste ako v AdobeRGB.

Takze otazka, da sa stym nieco spravit?
Farebny priestor AdobeRGB je iste uzasny, super farby ale naco mi to je ked vysledok nikto neuvidi? (jedine mozno vytlacit na atramentovej tlaciarni ktora ma rozsireny gamut ale ja chcem fotografiu ukazat aj cez internet alebo poslat do fotolabu)
Dikes.

psykora2
2011-12-10 16:42:00+01
no ked prevadzas do srgb tak by rozdiel nemal byt vidiet, vacsinna farieb musi ostat rovnaka, upravia sa len tie mimo priestor, ale ked davas convert(previest do profilu) tak by to malo fungovat, ale ak davas priradit profil tak to je zle, ja to robim cez akciu(vid priloha) a nemam s tym problem

Mondos
2011-12-10 20:44:27+01
psykora2: prevadzam to tak ako to mas v tej akcii. Vyzera to tak ze mam nejake orandzove a zelene farby mimo priestor sRGB a tie idu zrejme do kosa. O to viac som prekvapeny, lebo mam stary LCD monitor o ktorom by som nepovedal ze mi zobrazi nejake farby ktore su vylucne iba v Adobe RGB.

calven
2011-12-10 21:11:16+01
No pokiaľ ma pamäť neklame, tak chybu robíš v kroku 4. Ja osobne to robím tak, že po kroku 3 idem do Image -> Mode a tam zvolím RGB a 16bit. Farby ostávaju a následne to môžeš uložiť ako PSD, JPEG, TIFF alebo čo len chceš...
Nie som s PS nejaký extra kamarát a netvrdím že toto je najsamlepší spôsob, ale toto mi jednoducho funguje a nejaké konvertovanie profilov neriešim.

psykora2
2011-12-10 21:24:54+01
príspevok od: Mondos
psykora2: prevadzam to tak ako to mas v tej akcii. Vyzera to tak ze mam nejake orandzove a zelene farby mimo priestor sRGB a tie idu zrejme do kosa. O to viac som prekvapeny, lebo mam stary LCD monitor o ktorom by som nepovedal ze mi zobrazi nejake farby ktore su vylucne iba v Adobe RGB.
no ak mas stary lcd monitor, ktory korektne vidi mozno len cast srgb priestoru tak zabudni na to ze uvidis spravne farby z priestoru argb(keby si mal nejaky stary graficky crt tak nic nehovorim), a mas aspon nakalibrovany ten lcd? (jedina spavna moznost v tvojom pripade bude zrejme skusit iny lcd a podla moznosti z rozsirenym gamutom ak chces vidiet spravne aj nieco z argb priestoru, ja odkedy mam nakalibrovany graficky monitor ktory vidi 95 percent z ARGB priestoru tak s tym nemam problem, so starsim LG som mal podobne problemy ako ty)

Fatty
2011-12-10 21:26:06+01
príspevok od: calven
No pokiaľ ma pamäť neklame, tak chybu robíš v kroku 4. Ja osobne to robím tak, že po kroku 3 idem do Image -> Mode a tam zvolím RGB a 16bit. Farby ostávaju a následne to môžeš uložiť ako PSD, JPEG, TIFF alebo čo len chceš...
Nie som s PS nejaký extra kamarát a netvrdím že toto je najsamlepší spôsob, ale toto mi jednoducho funguje a nejaké konvertovanie profilov neriešim.
no 16bit asi ťažko uloží v JPG, ked zvláda iba 8bit

calven
2011-12-10 21:36:20+01
príspevok od: Fatty
no 16bit asi ťažko uloží v JPG, ked zvláda iba 8bit
To je jasné - ale 16 bit píšem tam, kde prehadzujem farebný priestor - "Image -> Mode a tam zvolím RGB a 16bit", nie v exporte. To je celkom rozdiel.

Mondos
2011-12-10 21:49:34+01
OK...samozrejme viem ze JPG je iba 8 bit. Vraj sa da nejako ulozit aj ako 16 bit ale to teraz neriesim.
takze..... mam fotografiu v Adobe RGB, pozeram nanu na LCD monitore HP 1755 (co je sice stary monitor ale ma panel PVA a kalibroval som ho HW sondou Xrite display LT), tesim sa ake su krasne farby na danej fotografii, ktore mi zobrazuje ten LCD monitor. .... idem tu fotku ulozit do JPG, ale zvycajne ju ukladam do PNG.
Prevadzam ju z 16 bit na 8 bit, farby ostavaju nezmenene, nasledne Convert to profile -> sRGB a hned vidim vysledok, ani nepotrebujem potvrdit OK! Totis je tam policko ze PREVIEW takze hned vidim ze mam vyblednute farby.

lacikam
2011-12-10 21:49:40+01
Jedna vec je farebný priestor (profil) v ktorom je fotografia a druhá vec je farebný priestor (profil) monitora. Pre správne zobrazenie by si mal mať oboje nastavené zhodne, pri konverzii do iného profilu (než je farebný priestor v ktorom pracuje monitor) je takmer vždy zobrazenie líšiace sa - buď malými alebo veľkými rozdielmi. Presne tak, ako sa líšia samotné farebné priestory. Drvivá časť zobrazovačov pracuje "natívne" v sRGB - je to asi "najmenší" z ešte akceptovateľných priestorov.
Ak fotku uložíš v sRGB a "u teba stratí farby" - to neznamená, že na fotke, internete pre iných používateľov - dokonca v inom programe, ktorý nemá natívne nastavený farebný priestor Adobe RGB - nebude na obrázku lístie tak farebné, ako sa Ti páči. To len v PS máš nastavený farebný priestor Adobe RGB. Pozri sa na tú istú fotku irfanom, Xn, zonerom a uvidíš tie farby o5

conan7
2011-12-10 21:54:28+01
monitor?

slavmiro
2011-12-10 22:08:28+01
Mam relativne jednoduchu fotografiu na ktorej je par opadanych jesennych listov.
Moj postup:
1. vyvolanie RAWka v ACR (len zakladne upravy aby sedela expozicia), prevod do AdobeRGB 16 bit , otvorene vo PS
2. v PS prevod do LAB, zvyraznenie farieb pomocou kriviek alebo pod,, prevod naspat do RGB
3. vidim krasne farby toho listia, proste sa mi to takto paci, idem to ulozit do JPG alebo PNG za ucelom publikovania na internete a vyvolania vo fotolabe.
4. v PS zvolim Convert to Profile, cielovy profil zvolim sRGB, a ejha...tie krasne farby co vidim na obrazovke su odrazu vyblednute ako keby vyprane v pracke....skusam rozne sposoby prevodu, Perceptual, Relative Colorimetric ale bez zmeny.

Chapem ze tie farby pravdepodobne uz niesu v priestore sRGB ale cakal by som ze ta konverzia ma za ulohu ich tam nejak natlacit, alebo premapovat alebo co ja viem, proste som chcel aj vo sRGB vidiet to iste ako v AdobeRGB.

Farebny priestor AdobeRGB je iste uzasny, super farby ale naco mi to je ked vysledok nikto neuvidi? (jedine mozno vytlacit na atramentovej tlaciarni ktora ma rozsireny gamut ale ja chcem fotografiu ukazat aj cez internet alebo poslat do fotolabu)
Dikes.
a RAW fotis do sRGB alebo AdobeRGB?

keko
2011-12-10 22:08:49+01
uf

Mondos
2011-12-10 22:24:23+01
lacikam: mas pravdu!!! Dakujem Ti, problem mam vyrieseny Zbytocne som chytil paniku hned vo PS, nenapadlo ma kuknut na hotovy JPG v inom prezeraci.

slavmiro: RAW so foti do RAWu, pri konverzii (vyvolavani) si mozem vybrat farebny priestor aky chcem...zvycajne AdobeRGB

lacikam
2011-12-11 22:24:04+01
príspevok od: conan7
monitor?
- vidím, že si neprehliadol moju nepresnú formuláciu, vo vete v zátvorke : "(než je farebný priestor v ktorom pracuje monitor" Je to nesprávne, aj keď Mondos sa dovtípil a trochu pohľadal ďalej v texte - myslené bolo (je) farebný priestor v ktorom pracuje Photoshop / konkrétny editor.. Inak vačšina obyčajných monitorov pracuje v sRGB.

lacikam
2011-12-11 22:27:50+01
lacikam: mas pravdu!!! Dakujem Ti, problem mam vyrieseny Zbytocne som chytil paniku hned vo PS, nenapadlo ma kuknut na hotovy JPG v inom prezeraci.

slavmiro: RAW so foti do RAWu, pri konverzii (vyvolavani) si mozem vybrat farebny priestor aky chcem...zvycajne AdobeRGB
slavmiro sa pýta dobre - voľba sRGB/AdobeRGB v nastaveniach Nikon (napríklad) skutočne existuje. Pozri sa do foťáka. RAW znamená nekomprimované dáta. Ale farebný priestor si volíš inde.

rbr69
2011-12-11 23:04:34+01
príspevok od: lacikam
slavmiro sa pýta dobre - voľba sRGB/AdobeRGB v nastaveniach Nikon (napríklad) skutočne existuje. Pozri sa do foťáka. RAW znamená nekomprimované dáta. Ale farebný priestor si volíš inde.
pri foteni do RAW je uplne jedno, co je nastavene na fotaku (to je urcujuce pre spracovanie fotakom v pripade, ak sa foti do JPEG) ... konvertor Adobe Camera Raw (ACR) pouziva pri spracovani svoj nativny priestor ProPhotoRGB, a ako tu uz bolo spomenute, pri ukladani z ACR si volis priestor a farebnu hlbku a pripadne s tym dalej pracujes v APS

lubco
2011-12-11 23:18:14+01
Moj postup:

Dikes.
Tak tomuto ja ale absolútne nechápem. Však používaš ACR, kde je práve možnosť v akom farebnom priestore chceš dané RAW vyvolať. Tak prečo keď chceš výstup sRGB si nenastavíš v ACR sRGB? Prečo vyvolávaš v AdobeRGB keď nechceš AdobeRGB?
Veď to je choré čo robíš.

lubco
2011-12-11 23:20:49+01
príspevok od: rbr69
pri foteni do RAW je uplne jedno, co je nastavene na fotaku (to je urcujuce pre spracovanie fotakom v pripade, ak sa foti do JPEG) ... konvertor Adobe Camera Raw (ACR) pouziva pri spracovani svoj nativny priestor ProPhotoRGB, a ako tu uz bolo spomenute, pri ukladani z ACR si volis priestor a farebnu hlbku a pripadne s tym dalej pracujes v APS
Čo používa ACR? Keď si zvolíš ProPhoto tak ProPhoto, keď sRGB tak sRGB....

lubco
2011-12-11 23:23:42+01
príspevok od: lacikam
Jedna vec je farebný priestor (profil) v ktorom je fotografia a druhá vec je farebný priestor (profil) monitora. Pre správne zobrazenie by si mal mať oboje nastavené zhodne, pri konverzii do iného profilu (než je farebný priestor v ktorom pracuje monitor) je takmer vždy zobrazenie líšiace sa - buď malými alebo veľkými rozdielmi. Presne tak, ako sa líšia samotné farebné priestory. Drvivá časť zobrazovačov pracuje "natívne" v sRGB - je to asi "najmenší" z ešte akceptovateľných priestorov.
Ak fotku uložíš v sRGB a "u teba stratí farby" - to neznamená, že na fotke, internete pre iných používateľov - dokonca v inom programe, ktorý nemá natívne nastavený farebný priestor Adobe RGB - nebude na obrázku lístie tak farebné, ako sa Ti páči. To len v PS máš nastavený farebný priestor Adobe RGB. Pozri sa na tú istú fotku irfanom, Xn, zonerom a uvidíš tie farby o5
To azda nemyslíš vážne

keko
2011-12-11 23:30:28+01
uf uf

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()