Fórum » Spracovanie fotografie

Capture NX2

anubi
2011-12-30 00:14:47+01
Ahojte, potreboval by som poradiť, ako správne upravovať fotky v programe Capture NX2. Ja fotím do RAW, v Capture urobím úpravy (expozícia, orez..) a potom fotku uložím do JPG. Zaujíma ma hlavne doostrenie. Kedy je správne ho prevádzať? Už hneď v RAW alebo doostrovať až JPG? Pracuje tu niekto s týmto programom, kto by mi poradil?

DodoFot
2011-12-30 07:56:19+01
doodstrenie robim az na zaver po vsetkych upravach. doostrit mozes raw pred exportom do jpg.

polal
2011-12-30 09:06:44+01
Doostrenie je moja posledná operácia pred exportom do jpg. Najčastejšie je to okolo 15-20, 10-15,1. Podľa potreby (napr. pri portétoch a nie pri krajinách) používam masku, tie +- ikonky vpravo.

dodo_bb
2011-12-30 09:30:41+01
Nepoužívam často RAW formát, tak ma to tiež zaujalo - pokiaľ viem, NEF nie je možné bežne modifikovať ani ukladať doň zmeny. Takže žiadnu podobnú operáciu vlastne nie je možné vykonať v RAW formáte. Alebo to nie je tak?

tom-o
2011-12-30 09:35:06+01
príspevok od: dodo_bb
Nepoužívam často RAW formát, tak ma to tiež zaujalo - pokiaľ viem, NEF nie je možné bežne modifikovať ani ukladať doň zmeny. Takže žiadnu podobnú operáciu vlastne nie je možné vykonať v RAW formáte. Alebo to nie je tak?
ja pouzivam View NX2 a tam sa daju ukladat zmeny v NEF, trva to strasne dlho na mojom notebooku ale da sa... samozrejme si pamata povodny obrazok (aj orez, doostrenie a tak)

polal
2011-12-30 09:44:09+01
Priamo RAW dáta sa nemodifikujú, ale zoznam operácií a nastavení sa zapisuje do toho súboru, asi niekde na koniec. Ak niečo urobím v NX2 tak vo ViewNX s tým už neviem toho veľa, ale keď takýto upravený nef otvorím napr v LR tak sa otvorí ako neupravovaný. LR si svoje zmeny píše do iného súboru a do rawu nešahá.

calven
2011-12-30 09:44:10+01
Ako sa to vezme.
RAW konvertory (ale netuším či aj NX2 - nie som NIKONista) ako LR alebo Aperture pracujú bezstratovo - teda zaznamenávajú zmeny na zdrojovom RAWe, ktorý zostáva nedotknutý. Či sa tie informácie o zmene uložia do separé súboru alebo do samotného RAWu je v princípe jedno. Samotný RAW je vždy nedoknuteľný. Výhodou tohto je to, že vždy sa môžeš vrátiť späť, pokojne aj úplne na začiatok k zdrojovému snímku. To čo vidíš na monitore je konvertorom vygenerovaný JPEG náhľad zmien na RAW súbore. Všetky tie zmeny ktoré na RAWe urobíš sa definitívne premietnu až keď robíš export fotky do jpeg alebo tiff.
Takže v princípe máš pravdu, na RAW sa takéto operácie nedajú vykonať. Aspoň podľa toho čo viem...

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-12-30 09:45:11+01
Kazdy RAW konvertor funguje tak, ze ty nastavujes upravy (tie sa zapisuju do RAWu, teda niektore alebo pomocneho suboru). Ab ysi videl, co to na vyvolanej fotke urbi, RAW konvertor ti neustale generuje nahlad (JPG). Takze tebe sa zda, ze upravujes RAW, ale vlastne upravujes vygenerovany nahlad.
Ked nastavis vsetky upravy, tak mas dve moznosti. 1. Vyvolanie RAWu si nastavil, ale nepotrebujes z neho fotku, takze len ulozis upravy, alebo ich program uklada automaticky. 2. Potrebujes fotku vo formate JPG, TIFF, PSD, tak pouzijes export, kde sa z RAWu vygeneruje uz finalna fotka (nie nahladova).

A teraz k doostrovaniu. K dispozicii je 100+1 sposob a kazdy si najde ten svoj. Mozes doostrovat RAW. Mozes vyvolat RAW do formatu TIFF alebo PSD a doostrit v inom programe, napr. v LAB priestore. Vyuzivat masky, vrstvy, rozne sposoby a intenzity. A mozes doostrovat aj JPG, ale tam sa mozu zvyraznit artefakty JPG.

Vsetko zalezi na pouziti fotky. Napr. v Lightroome (10x rychlejsi ako NX) je bezne, ze fotku zaostujes v RAW e. Pri exporte do JPG, ak ju zmensujes (pre potreby webu alebo maloformatovej tlace), zvolis dalsie doostrenie, ktoe je sucastou exportneho modulu.

calven
2011-12-30 09:45:32+01
príspevok od: polal
Priamo RAW dáta sa nemodifikujú, ale zoznam operácií a nastavení sa zapisuje do toho súboru, asi niekde na koniec. Ak niečo urobím v NX2 tak vo ViewNX s tým už neviem toho veľa, ale keď takýto upravený nef otvorím napr v LR tak sa otvorí ako neupravovaný. LR si svoje zmeny píše do iného súboru a do rawu nešahá.
Predbehol si ma...

polal
2011-12-30 09:57:03+01
príspevok od: Karol Srnec
Kazdy RAW konvertor funguje tak, ze ty nastavujes upravy (tie sa zapisuju do RAWu, teda niektore alebo pomocneho suboru). Ab ysi videl, co to na vyvolanej fotke urbi, RAW konvertor ti neustale generuje nahlad (JPG). Takze tebe sa zda, ze upravujes RAW, ale vlastne upravujes vygenerovany nahlad.
Ked nastavis vsetky upravy, tak mas dve moznosti. 1. Vyvolanie RAWu si nastavil, ale nepotrebujes z neho fotku, takze len ulozis upravy, alebo ich program uklada automaticky. 2. Potrebujes fotku vo formate JPG, TIFF, PSD, tak pouzijes export, kde sa z RAWu vygeneruje uz finalna fotka (nie nahladova).

A teraz k doostrovaniu. K dispozicii je 100+1 sposob a kazdy si najde ten svoj. Mozes doostrovat RAW. Mozes vyvolat RAW do formatu TIFF alebo PSD a doostrit v inom programe, napr. v LAB priestore. Vyuzivat masky, vrstvy, rozne sposoby a intenzity. A mozes doostrovat aj JPG, ale tam sa mozu zvyraznit artefakty JPG.

Vsetko zalezi na pouziti fotky. Napr. v Lightroome (10x rychlejsi ako NX) je bezne, ze fotku zaostujes v RAW e. Pri exporte do JPG, ak ju zmensujes (pre potreby webu alebo maloformatovej tlace), zvolis dalsie doostrenie, ktoe je sucastou exportneho modulu.
10x rychlejsi ako NX, to je pravda a ešte aj mrzne. Ale mám ho kúpený a fotky treba distribuovať z neho. Jasne že sa dá do hotovej fotky ťuknúť v NX a flagy v súbore sa prepíšu ale nejak som si už zvykol. Keď adobe urobí upgrade z NX2 na LR3 za rozumnú cenu idem do toho

DodoFot
2011-12-30 11:33:23+01
príspevok od: calven
Ako sa to vezme.
RAW konvertory (ale netuším či aj NX2 - nie som NIKONista) ako LR alebo Aperture pracujú bezstratovo - teda zaznamenávajú zmeny na zdrojovom RAWe, ktorý zostáva nedotknutý. Či sa tie informácie o zmene uložia do separé súboru alebo do samotného RAWu je v princípe jedno. Samotný RAW je vždy nedoknuteľný. Výhodou tohto je to, že vždy sa môžeš vrátiť späť, pokojne aj úplne na začiatok k zdrojovému snímku. To čo vidíš na monitore je konvertorom vygenerovaný JPEG náhľad zmien na RAW súbore. Všetky tie zmeny ktoré na RAWe urobíš sa definitívne premietnu až keď robíš export fotky do jpeg alebo tiff.
Takže v princípe máš pravdu, na RAW sa takéto operácie nedajú vykonať. Aspoň podľa toho čo viem...
programy nezasahuju do RAW suborov. maju svoje databazy, ktore udrzuju informacie o zmenach RAW. tu je ale problem, ze ak RAW otvorite v inom programe, tak tie upravy tam nevidno, alebo ak dojde k poskodeniu databazy, clovek pride o vsetky upravy, ktore robil. preto je vhodne si v programoch nastavit ukladanie informacii o zmenach aj do "pomocnych" suborov, su to xml subory. vtedy nie je problem upravene RAW otvarat v inych programoch pri zachovani vykonanych uprav, ako aj pri havarii databaz zachovat vsetky vykonane upravy.

calven
2011-12-30 11:39:24+01
príspevok od: DodoFot
programy nezasahuju do RAW suborov. maju svoje databazy, ktore udrzuju informacie o zmenach RAW. tu je ale problem, ze ak RAW otvorite v inom programe, tak tie upravy tam nevidno, alebo ak dojde k poskodeniu databazy, clovek pride o vsetky upravy, ktore robil. preto je vhodne si v programoch nastavit ukladanie informacii o zmenach aj do "pomocnych" suborov, su to xml subory. vtedy nie je problem upravene RAW otvarat v inych programoch pri zachovani vykonanych uprav, ako aj pri havarii databaz zachovat vsetky vykonane upravy.
Áno, veď to som písal.
Možné problémy s "dodrbanou" databázou mám vyriešené online zálohovaním, takže v mojom prípade fakt netuším, kam mi Aperture ukladá zmeny - či do XML alebo nie. Nezaujíma ma to. Pre mňa je to jedna knižnica, kde je všetko a ktorú raz za mesiac ešte odzálohujem na samostatný HDD, pre strýčka náhodu...
To že sa zmeny neprenášajú z programu do programu je jasné a bohužiaľ aj pochopiteľné - nikto si nenecháva pozerať do kuchyne...

dodo_bb
2011-12-30 12:58:41+01
Vďaka za objasnenie. Je to teda ako som si myslel - buď to zapisuje ako nejaký "exif" do negrafickej časti RAW súboru (čo asi vedia len programy od výrobcu), alebo si program vedie nejakú vlastnú databázu (ktorá je asi neprenosná medzi programami) alebo do externého rovnomenného súboru xml, ktorý podporuje asi viacero rôznych programov. Tak si len vybrať vlastnú cestu

anubi
2012-02-12 23:03:26+01

Díky za vysvetlenie. Len by som sa chcel ešte opýtať, keď upravím a zaostrím RAW fotku v CaptureNX2 a chcem ju vyvolať do JPG, musím výslednú JPG fotku znovu zaostrit?

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2012-02-12 23:20:44+01
príspevok od: anubi
Díky za vysvetlenie. Len by som sa chcel ešte opýtať, keď upravím a zaostrím RAW fotku v CaptureNX2 a chcem ju vyvolať do JPG, musím výslednú JPG fotku znovu zaostrit?
RAW fotka neexistuje!!! To co vidis je vygenerovany JPG, na ktorom su aplikovane nastavenia vyvolania z RAW. Kazda fotka, ktoru z RAW dostanes (JPG, TIFF...) ma na sebe aplikovane tvoje nastavenia vyvolania RAW-u.

anubi
2012-02-12 23:23:43+01
RAW fotka neexistuje!!! To co vidis je vygenerovany JPG, na ktorom su aplikovane nastavenia vyvolania z RAW. Kazda fotka, ktoru z RAW dostanes (JPG, TIFF...) ma na sebe aplikovane tvoje nastavenia vyvolania RAW-u.
Aha, takže to znamená, že už doostrovať nemusím. Díky za super rýchlu odpoveď.

Retko
2012-02-13 08:00:54+01
Doostrenie urob ako poslednú úpravu pred exportom do jpg, potom už po exporte doostrovať nemusíš.

anubi
2012-02-29 19:02:30+01
Nájde sa niekto, kto tu používa program Capture NX2 a bol by ochotný podeliť sa o svoje skúsenosti a odpovedať na zopár mojich otázok?

kepa
2012-04-01 10:41:40+02
príspevok od: anubi
Nájde sa niekto, kto tu používa program Capture NX2 a bol by ochotný podeliť sa o svoje skúsenosti a odpovedať na zopár mojich otázok?
Mal by som podobnu prosbu, resp. ak ma niekto po ruke linky na fora o NX ..

fatality
2012-07-17 02:27:12+02
cafte..neviete ci sa da v CaptureNX2 invertovat selection(overlay,mask) ak pouzivam selection brush?
a este jedna otazocka,ak doostrujete cez adjustments(napr. cez unsharp mask),mate pred tym v camera settings-->noise reduction nastavenu nejaku intensity of color noise reduction a sharpness? lebo ja tam mam defaultne z fotaku sharpness 6 a noise reduction podla vysky ISO okolo 1-3%..ci je to potrebne,ked budem aj tak lokalne ostrit a lokalne odsumovat,resp.ci to nieje kontraproduktivne,najprv defaultne odsumovat/ostrit a potom este raz lokalne cez adjustments..
dakujem..

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()