prosim vas, povedzte mi... nech robim co robim, nikdy sa ani len nepriblizim k fotkam ako su naprikald tu: http://500px.com/popular
Mam namysli veci ako kontrast, ostrost a zivost a doverihodnost farieb.. samozrejme ze viem ako sa do fotky pridava kontrast ci ostrost, no nikdy to nespravim dobre :/
prosim vas, povedzte mi... nech robim co robim, nikdy sa ani len nepriblizim k fotkam ako su naprikald tu: http://500px.com/popular
Mam namysli veci ako kontrast, ostrost a zivost a doverihodnost farieb.. samozrejme ze viem ako sa do fotky pridava kontrast ci ostrost, no nikdy to nespravim dobre :/
samozrejme ze je v tom plno postprocesu. ale zaklad je dobre nafotena fotka. potom je to o dlhodobom skusani, experimentovani, ladeni... nikto ti nepovie presne ze tuto sprav toto, tam potiahni henten posuvnik.... kazda fotka je individualna a vyzaduje osobitny pristup.
podla mna ten slimak je dostatocne kvalitny, stacilo by ho spravit este viac zivsi aby posobil lubivejsie, ale chyba mu nejaka originalita ked uz hovorime o extremoch. Napriklad keby liezol po nejakej pekne haluzke alebo by zrovna zdolaval prekazku a podobne. No a vysledok je potom zmes technickej kvality, kompozicie, dobreho momentu, celkoveho impaktu. A zrejme dost robi aj to, ze je vela dobrych fotiek po kope na tej stranke a ked sa na to clovek pozera globalne, vypada to pekne. Staci zacat klikat po jednom a uz to nemusi byt take. Mozno by tam ten slimak aj zapadol
napriklad ten klavir co tam je ked som rozklikol, tak nebyt jeho vynimocneho vzhladu, tak aj lepsie by sa dal odfotit. Cize nosnym prvkom je tam len vynimocnost foteneho predmetu.
Rozmýšľaj už pri fotení nad tým čo budeš robiť z fotkou ďalej. Toje kompo,hlbka ostrosti atď. Potom postproces . Ku slimákovy:- pomer strán aby vynikol priestor, tam mi nejak neladí, vhodne to orezať. -saturácia by pomohla - vyskúšaj lepšiu úpravu raw, prípadne decentne hdr. Všetko chce čas a pracovať na sebe.
Ahoj, no ku saturácii sa ja radšej vyhýbam, keď tak trošku sa pohrať s krivkami alebo s vyvážením bielej (všetko s mierou). Možno keby tam niekto videl tvoju foto so slimákom, tak by chcel urobiť takú istú fotku alebo sa jej aspoň priblížiť, je to len vec vkusu, podľa mňa nie je zlá tá tvoja.
Okrem umeleckych kvalit autora vela spravi dobre nasvietenie a hlavne profi technika. Kazdopadne postproces je doslova rakovina dnesnej fotografie! Ked spravim krasny zaber a som spokojny aj po stranke technickej kvality.. vedla ostatnych fotiek na webe ktore su zretusovane s vytiahnutym kontrastom a doostrene, posobi originalny zaber o triedu dve horsie.. a tak musim aj ja.. Bez retuse sa to uz skratka v dnesnej dobe pri niektorych zanroch ako je napriklad moda, glamour.. jednoducho neda
hmm a keby odfotim to iste napriklad s canonom 1D a s mojim 450D tak ani po retusi to nebude ono?
ja ti to napíšem inak, technika je samozrejme dôležitá, lebo robíš z nejakého základu, už samotný objektív značne ovplyvňuje kontrast atď.........no aj s menej profi technikou sa dá fotiť veľmi dobre........ak chceš fotiť sám pre seba a pre radosť tak sa na postproces môžeš vykašľať, teda úplne nie, stačia však pokiaľ je fotka dobrá iba základné úpravy................ak chceš konkurovať fotkám na internetoch alebo robiť kalendáre atď, proste fotky publikovať, predávať a iné, tak bez postprocesu sa nepohneš a ten postproces u niektorých zohráva obrovskú časť výsledného efektu, všetky fotky dnes, napr. krajiny takmer farby bežne videné okom nemajú, všade pridány kontrast, často veľa saturácie atď...............pravdou ale ostáva, že ľudské oko má rado teplé farby a aj saturované farby..............takže tak.............postproces ti presne nikto nepovie, lebo často sú za tým strávené hodiny a hodiny času, skúšanie nových postupov, učenie sa na internete atď..........fotografia už dnes nie je ani tak fotografiou, ale len zdrojom pre grafiku resp. grafické programy, či je to dobre?na to už si musí urobiť názor každý sam
Ahoj. Myslím, že nejde dať nejaký paušálny návod, každá z linkovaných fotiek na 500px, alebo aj 1x.com, ak sa pozrieš, má nejaký postproces za sebou, ale najpodstatnejšie u motívu ako si dal Ty a aby zaujal viac,je nie len práca s hĺbkou ostrosti a odfotiť subjekt, ale skúsiť dať príbeh, či myšlienku do toho,plus celková tonalita,bokeh, svetlo, atmoška, kvalita skla... Každá z fotiek ma iný postproces za sebou celkom iste, preto Ti asi nik nedá serióznu odpoveď..Ale všímaj si, ako postproces mohol asi ovplivniť výsledok, skús si predstaviť, ako to asi mohlo autorom vybehnúťhneď z Rawu a asi si veľa budeš vedieť domyslieť, niektoré fotky sú kontrastné, iné zas naopak, ďalšie dosť saturované.. iné zas rôzne prevody do Bw,všetko podľa potreby motívu.
no.. asi ma veru este caka dlha doba kym nieco odfotim dobre a potom to aj patricne upravim.. je mi jasne ze ku kazdej fotke sa treba staviat inak.. ale ake su vase oblubene techniky PP dajme tomu? ak sa da takato otazka polozit.. dakujem zatial vsetkym za feedback
este by som dodal ze foteniu sa venujem uz dlhsie (asi druhy, treti rok), aj ked to tak mozno nevyzera.. no uz dlho citim ze tie fotky niesu take ake by mali byt.. respektive ake by som chcel aby boli.. mam precitane tony tipov z internetu (kde je v podstate vsade to iste - kompozicia, svetlo,atd...) ale nejak sa mi do toho asi stale nedari dostat.. toto vsetko je asi uz ale na inu diskusiu..
no.. asi ma veru este caka dlha doba kym nieco odfotim dobre a potom to aj patricne upravim.. je mi jasne ze ku kazdej fotke sa treba staviat inak.. ale ake su vase oblubene techniky PP dajme tomu? ak sa da takato otazka polozit.. dakujem zatial vsetkym za feedback
este by som dodal ze foteniu sa venujem uz dlhsie (asi druhy, treti rok), aj ked to tak mozno nevyzera.. no uz dlho citim ze tie fotky niesu take ake by mali byt.. respektive ake by som chcel aby boli.. mam precitane tony tipov z internetu (kde je v podstate vsade to iste - kompozicia, svetlo,atd...) ale nejak sa mi do toho asi stale nedari dostat.. toto vsetko je asi uz ale na inu diskusiu..
oblubeny postup? dat fotke co si zasluzi.
...a mozno prave preto ze sa nasilu snazis mat fotky ako niekto iny ti to nejde. bud sam sebou a daj do fotky kus seba, nie niekoho ineho.
tvoje fotky by mali byť aké ich chceš mať ty, aj v postprocese má každý iný konečný look svojich fotiek, ak ťa niekoho look zaujme tak ho skús opýtať možno ti povie ako na to ide, niekto má rád presvetlenejšie fotografie, niekto tmavšie podanie, niekto to skladá z niekoľkých vrstiev atď, ak chceš naozaj dosiahnúť podľa teba perfektný look foto na 500x atď tak budeš asi musieť dosť sedieť za pc.......
Nejaké tutoriály, aj keď iba slovne napísané, nielen k PP, ale aj pokec k tomu ako konkrétna fotka vznikla, máš na 1x.com v sekcii "Tutorials". Ešte lepšie by to ale bolo, ak by sa tam dávali aj originály, aby človek videl, akú cestu musela pôvodná fotka prejsť, kým získala finálnu podobu. Zatiaľ som ale nič také nenašiel.
Postproces bol (je) nutny vzdy. Len velmi malu sancu na uspech maju "sediny" - fotky bez kontrastu, plati to aj pre CB fotografiu. Klasik tvrdi, ze dobra CB fotka ma mat aj ciernu aj bielu. Dnesnou terminologiou povedane podpaly aj prepaly. No a umenie je v spravnu chvilu vediet povedat, kedy dost. Aby to nevyzeralo ako radost z objavenia moznosti grafickeho editora.
ak každý zásah do fotografie pokladáme za postproces, tak áno, je potrebný dobrá fotografia s aktuálnym obsahom, myšlienkou, formou, výpoveďou/obžalobou,...potrebuje orezať, priostriť, vyvážiť bielu; ale žiaden postproces ešte neurobil z priemernej fotografii fotografiu excelentnú, brilantnú, pretože to všetko spomenuté jej chýba; áno, bude dobrou fotkou, ktorá zapadne v milione iných, ale to je všetko; takže by som sa držal toho prvého, urobiť foto v pravý moment, ten v PC nenaženieš
postprocess nutny?
.. zohrava vo vacsine tychto fotiek na 500px.com velku rolu postprocess? Ak hej, viete mi poradit co spravit naprikald s nejakou taktouto fotkou: www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/236365/slimacik-macik/ ci www.ephoto.sk/moje-ephoto/fotografie/247683/greenbox/ aby bola taka "supercool" ako fotky na 500px? Alebo je to jednoducho zle odfotene?
Dakujem vam pekne.
.. zohrava vo vacsine tychto fotiek na 500px.com velku rolu postprocess? Ak hej, viete mi poradit co spravit naprikald s nejakou taktouto fotkou: www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/236365/slimacik-macik/ ci www.ephoto.sk/moje-ephoto/fotografie/247683/greenbox/ aby bola taka "supercool" ako fotky na 500px? Alebo je to jednoducho zle odfotene?
Dakujem vam pekne.
no nic, budem sa trapit dalej
dakujem vam
Toje kompo,hlbka ostrosti atď. Potom postproces .
Ku slimákovy:- pomer strán aby vynikol priestor, tam mi nejak neladí, vhodne to orezať.
-saturácia by pomohla
- vyskúšaj lepšiu úpravu raw, prípadne decentne hdr.
Všetko chce čas a pracovať na sebe.
Dakujem vam pekne.
Myslím, že nejde dať nejaký paušálny návod, každá z linkovaných fotiek na 500px, alebo aj 1x.com, ak sa pozrieš, má nejaký postproces za sebou, ale najpodstatnejšie u motívu ako si dal Ty a aby zaujal viac,je nie len práca s hĺbkou ostrosti a odfotiť subjekt, ale skúsiť dať príbeh, či myšlienku do toho,plus celková tonalita,bokeh, svetlo, atmoška, kvalita skla...
Každá z fotiek ma iný postproces za sebou celkom iste, preto Ti asi nik nedá serióznu odpoveď..Ale všímaj si, ako postproces mohol asi ovplivniť výsledok, skús si predstaviť, ako to asi mohlo autorom vybehnúťhneď z Rawu a asi si veľa budeš vedieť domyslieť, niektoré fotky sú kontrastné, iné zas naopak, ďalšie dosť saturované.. iné zas rôzne prevody do Bw,všetko podľa potreby motívu.
dakujem zatial vsetkym za feedback
...a mozno prave preto ze sa nasilu snazis mat fotky ako niekto iny ti to nejde. bud sam sebou a daj do fotky kus seba, nie niekoho ineho.
http://1x.com/tutorials
Len velmi malu sancu na uspech maju "sediny" - fotky bez kontrastu, plati to aj pre CB fotografiu. Klasik tvrdi, ze dobra CB fotka ma mat aj ciernu aj bielu. Dnesnou terminologiou povedane podpaly aj prepaly.
No a umenie je v spravnu chvilu vediet povedat, kedy dost. Aby to nevyzeralo ako radost z objavenia moznosti grafickeho editora.
dobrá fotografia s aktuálnym obsahom, myšlienkou, formou, výpoveďou/obžalobou,...potrebuje orezať, priostriť, vyvážiť bielu; ale žiaden postproces ešte neurobil z priemernej fotografii fotografiu excelentnú, brilantnú, pretože to všetko spomenuté jej chýba; áno, bude dobrou fotkou, ktorá zapadne v milione iných, ale to je všetko; takže by som sa držal toho prvého, urobiť foto v pravý moment, ten v PC nenaženieš
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa