Fórum » Spracovanie fotografie

Monitor nezobrazuje riadne bielu

norulakp
2012-04-16 11:26:55+02
Zdravim,

mam taky problem, ze na monitore zn. IIYAMA, o ktorom som pocul, ze z tych lacnejsich by mal byt lepsi, ako priemer, tak mi nezobrazuje riadne bielu farbu. Ked mam portret, ktory ma biele pozadie, (aspon na monitore z celneho pohladu vyzera ta farba ako biela) tak pri pohlade zo strany vidim rozne ine farby len nie bielu. A mam pocit, ze po vytlaceni fotky na papier, tie rozne farby bude vidno. S tovarenskym nastavenim monitoru som nic nerobil. Jas mam na najvyssej moznej urovni. Da sa to nejako ovplyvnit s nastavenim monitoru? Alebo jednoducho sa s tym musim zmierit?

Cize v skratke. Z celneho pohladu sa mi farba javi ako biela. Ak pri editacii fotky pouzijem biely stetec, tak z celneho pohladu nevidim rozdiel. Pri pohlade z boku vidno, ze, kde bol pouzity biely stetec, tak pozadie je skutocne biele, a inde je farba trosku ina.

Vdaka

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2012-04-16 11:39:40+02
Kedze si neuviedol presny typ monitora, nikdo ti nedokaze poradit. Podla toho co pises, ale predpokladam, ze si si kupil model s TN TFT panelom a nie s SPA alebo IPS panelom. Preto pri pohlade z boku sa ti menia farby, jas a kontrost.

Co sa tyka bieleho stetca, pri nom nastavis 100% bielu. Ale ostatna biela nemusi byt biela, ale moze to byt seda. Pouzi pipetku a zmeraj pozadie o ktorom si myslis, ze je biele. Asi zsistis, ze biele nie je. To ale nie ej chyba. To je len vec naexponovania fotografie. Tvoj monitor nedokaze zobrazit jemne odtiene v najvyssich svetlach a najnizsich tienoch. Preto sa nemozes spolahnut na oci, ale musis to kontrolovat pipetkou.

norulakp
2012-04-16 11:44:46+02
príspevok od: Karol Srnec
Kedze si neuviedol presny typ monitora, nikdo ti nedokaze poradit. Podla toho co pises, ale predpokladam, ze si si kupil model s TN TFT panelom a nie s SPA alebo IPS panelom. Preto pri pohlade z boku sa ti menia farby, jas a kontrost.

Co sa tyka bieleho stetca, pri nom nastavis 100% bielu. Ale ostatna biela nemusi byt biela, ale moze to byt seda. Pouzi pipetku a zmeraj pozadie o ktorom si myslis, ze je biele. Asi zsistis, ze biele nie je. To ale nie ej chyba. To je len vec naexponovania fotografie. Tvoj monitor nedokaze zobrazit jemne odtiene v najvyssich svetlach a najnizsich tienoch. Preto sa nemozes spolahnut na oci, ale musis to kontrolovat pipetkou.
Vdaka za radu. Monitor je IIYAMA ProLite B2475HDS. Myslim, ze je to ten TN TFT panel. To s tou pipetkou bude dobry napad. Otazka este je, do akej miery to je viditelne na vyvolanej fotke. Ci to tam bude viditelne. Kamaratka si chce dat vyvolat fotku 60x40 cm. Tam zrejme bude vidno kazdy detail. Cize so samotnym nastavenim monitoru nic neziskam?

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2012-04-16 11:56:12+02
príspevok od: norulakp
Vdaka za radu. Monitor je IIYAMA ProLite B2475HDS. Myslim, ze je to ten TN TFT panel. To s tou pipetkou bude dobry napad. Otazka este je, do akej miery to je viditelne na vyvolanej fotke. Ci to tam bude viditelne. Kamaratka si chce dat vyvolat fotku 60x40 cm. Tam zrejme bude vidno kazdy detail. Cize so samotnym nastavenim monitoru nic neziskam?
Ak pipetko nameras neutralnu sedu, alebo bielu, tak taka by mala byt aj v tlaci, ako to niekto nedodzube. Samozrejme zalezi od vystupneho media. Odporucam urobit kontrolny vytlacok 10x15 a ak bude OK, urobit velku fotku.

Emilio
2012-04-16 19:54:09+02
Iba ma napadlo: skús znížiť jas, možno je tak vypeckovaný, že aj jemná sivá sa zobrazí ako biela, lebo belšiu nedokáže zobraziť.

slavmiro
2012-04-16 20:09:46+02
treshold? Vytlac a uvidis ked si taka lama ako pises a sefredaktor tu s tebou len straca cas.

Flodur
2012-04-16 21:53:36+02
Bohužiaľ, monitor dobrý tak akurát do kancelárie alebo na game, ale nie na fotky. A pri tom za takmer tú istú cenu máš iiyama ProLite X2472HD, teda pokiaľ trváš na značke. A jas si určite zníž, lebo chudák tvoje oči.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()