Fórum » Spracovanie fotografie

Monitor DELL U2412

goodlight
goodlight 2012-05-25 00:40:00+02
ahojte,

je tu prosim niekto, kto by mi vedel poradit, ci je tento monitor vhodny na upravu fotiek?

http://lcd-monitory.heureka.sk/dell-u2412m/specifikace/#section

pripadne poradit nieco normalnejsie ...rozpocet mam okolo 500E, potreboval by som nieco, z coho sa budu dat tlacit fotky v lepsej kvalite. uvedomujem si, ze na spickovu presnost farieb 500 E stacit nebude

Dakujem kazdemu za radu

tonoz
2012-06-05 21:40:06+02
Alebo do tohto

http://www.eizo.cz/monitory/colorgraphic/22/CG223W.html

Krtko fotografom
2012-06-06 07:33:36+02
príspevok od: ummagama
Len pre upresnenie fyzikalne nie je mozne aby bolo na monitore zobrazene presne to co vylezie z tlaciarne.
Mozno u profi monitoroch, ale na mojich obycajnych vylezie presne to iste.

ummagama
2012-06-06 14:56:24+02
príspevok od: Krtko fotografom
To nema nic spolocne s kategoriou monitorov

NANAO
2012-06-06 16:29:57+02
Len pre upresnenie fyzikalne nie je mozne aby bolo na monitore zobrazene presne to co vylezie z tlaciarne.
Za určitých predpokladov sa toho dá dosiahnúť
1) keď je presne vygenerovaný profil tlačiarne (mám na mysli profi tlačiareň nie cyklostyl s Elektrowordu)
2) keď gamut a jeho % pokrytie je vačsie ako gamut tlačiarne,
3) keď je monitor vybavený sofistikovanou HW kalibráciou cez ColorNavigátor6. Napr. EIZO CG243,245,275W
Takže pokiaľ DELL U2412 má tieto vlastnosti (2,3), tak sa možeš o to pokúsiť

EizoKlika

NANAO
2012-06-06 16:40:34+02
príspevok od: Krtko fotografom
A teraz tú "O Karkulke"

EizoKlika

ummagama
2012-06-06 18:45:17+02
príspevok od: NANAO
A teraz tú "O Karkulke"

EizoKlika

ummagama
2012-06-06 18:52:12+02
Za určitých predpokladov sa toho dá dosiahnúť
1) keď je presne vygenerovaný profil tlačiarne (mám na mysli profi tlačiareň nie cyklostyl s Elektrowordu)
2) keď gamut a jeho % pokrytie je vačsie ako gamut tlačiarne,
3) keď je monitor vybavený sofistikovanou HW kalibráciou cez ColorNavigátor6. Napr. EIZO CG243,245,275W
Takže pokiaľ DELL U2412 má tieto vlastnosti (2,3), tak sa možeš o to pokúsiť

EizoKlika
Pokusit mozno ano ale dosiahnut nie. Gamut monitoru bude mat vzdy oblast ktoru nebude vediet zobrazit oproti tlaciarni - je to dane predsa rozdielnym principom vytvarania farebneho vnemu.

NANAO
2012-06-07 11:06:37+02
Pokusit mozno ano ale dosiahnut nie. Gamut monitoru bude mat vzdy oblast ktoru nebude vediet zobrazit oproti tlaciarni - je to dane predsa rozdielnym principom vytvarania farebneho vnemu.
Pokusit mozno ano ale dosiahnut nie. asi vás prekvapím, ale je to už aj vyzkušané aj dosiahnuté
Rozdielny princím vytvárania farebného vnemu nemá vplyv na gamut. Naopak 10bit zobrazenie Adobe RGB monitoru s 98% pokrytím su schopné pokryť vaššinu gamutov profi tlačiarní. Samozrejme sú špeciálne tlačiarne ktoré niektorými svojími pigmentami presahujú gamut monitora ,ale bývajú to farby ktoré sa v prírode nenachádzajú tzv umelé farby.
Problém sa skor nacháza vo vnímaní reflexného svetla (výtlačok) a emitovaného svetla (monitor) ľudským okom. Našťastie sa v profesionálnej oblasti nachádzajú monitory ktoré po nakalibrovaní sa svojím charakterom svetla chovajú ako svetlo odrazené od papiera, ale verte mi určite to niesú monitory do 1000,-EUR

EizoKlika

JOK3R
2012-06-07 11:30:54+02
Pokusit mozno ano ale dosiahnut nie. asi vás prekvapím, ale je to už aj vyzkušané aj dosiahnuté
Rozdielny princím vytvárania farebného vnemu nemá vplyv na gamut. Naopak 10bit zobrazenie Adobe RGB monitoru s 98% pokrytím su schopné pokryť vaššinu gamutov profi tlačiarní. Samozrejme sú špeciálne tlačiarne ktoré niektorými svojími pigmentami presahujú gamut monitora ,ale bývajú to farby ktoré sa v prírode nenachádzajú tzv umelé farby.
Problém sa skor nacháza vo vnímaní reflexného svetla (výtlačok) a emitovaného svetla (monitor) ľudským okom. Našťastie sa v profesionálnej oblasti nachádzajú monitory ktoré po nakalibrovaní sa svojím charakterom svetla chovajú ako svetlo odrazené od papiera, ale verte mi určite to niesú monitory do 1000,-EUR

EizoKlika
Ja len nechápem kto to za tie peniaze využije a ocení, asi to 1% užívateľov čo si to kúpia, ale konečný spotrebiteľ konzument to aj tak nerozozná. Príde mi to taký novodobý fetiš, za chvíľu budeme na úpravu fotiek kupovať asi špeciálne kontajnery do obývačky s osvietením 5500K zo všetkých strán

MarioV
2012-06-07 14:39:55+02
neviem, čo tu všetci riešia. ten monitor má len sRGB a dokonca len 6+2 bitové spracovanie farieb. veď to je hnus.

NANAO
2012-06-07 15:19:34+02
príspevok od: MarioV
neviem, čo tu všetci riešia. ten monitor má len sRGB a dokonca len 6+2 bitové spracovanie farieb. veď to je hnus.
Súhlasím s vami
6+2 by nevadilo ,ale ta absencia "elektroniky" je desivá. Len doplním, že spomínaný monitor ma pokrytíe sRGB iba 72% čo v porovnaní so starým CRT 97% je dosť mizéria.

EizoKlika

NANAO
2012-06-07 15:26:57+02
príspevok od: JOK3R
Ja len nechápem kto to za tie peniaze využije a ocení, asi to 1% užívateľov čo si to kúpia, ale konečný spotrebiteľ konzument to aj tak nerozozná. Príde mi to taký novodobý fetiš, za chvíľu budeme na úpravu fotiek kupovať asi špeciálne kontajnery do obývačky s osvietením 5500K zo všetkých strán
Pochopiteľne, že tak presný monitor vyžadujú profesionáli.
Na hobby upravy fotografií nie je potrební mať doba v obývačke Lightbox s kalibrovaným svetlom. Vystačíme si s denným svetlom v naších zemepisných šírkach t.j. 5000-6500K , jas 60-120cd/m2 a monitorom ktorého parametre a farby nebudú +/- autobus. To potom možeme rovno upravovať fotky na mobile

JOK3R
2012-06-07 17:02:09+02
Na hobby upravy fotografií nie je potrební mať doba v obývačke Lightbox s kalibrovaným svetlom. Vystačíme si s denným svetlom v naších zemepisných šírkach t.j. 5000-6500K , jas 60-120cd/m2 a monitorom ktorého parametre a farby nebudú +/- autobus. To potom možeme rovno upravovať fotky na mobile
Nááááhodou
http://www.dpreview.com/news/2011/5/26/datacoloriPad

wayne
2012-06-07 22:58:12+02
ved aj upravujeme

ummagama
2012-06-07 23:02:57+02

EizoKlika
Nejdem tvrdit, ze sa dokonale vyznam v technologiach monitorov, ale nakolko som spektroskopista a vystudovany v oblasti kolorimetrie neviem si predstavit akym sposobom by sa dalo napodobnit reflexne spektrum emisnym. Co si pamatam moj profesor ma ucil ze CMYK bude mat vzdy farby, ktore sa emisne nedaju reprodukovat.

A to, ze DTP monitory nie su za cenu 1000 eur mi je celkom jasne. Soft Proof proste nie je lacny i ked z hladiska usetrenych penazi vo vyrobe je lacnejsi ako klasicke natlackovanie.

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()