Vyberám notebook, ktorý chcem okrem iných bežných programov používať na úpravu fotiek, fotím v rawe, formát DNG alebo PEF. Veľa sa píše, či je potreba lepšia RAM (teda 4GB má byť málo, alebo investovať do SSD. Hybridná forma HDD 500 GB + SSD 16GB je postačujúca? Nechcem notebook, ktorý má len SSD, pretože potrebujem ukladať hneď priamo, nie na externý disk. Čo grafická karta? Aká je potreba? Ďakujem za zastavenie.
http://www.czc.cz/lenovo-thinkpad-edge-e530-cerna/111626/produkt?q-c-6-f_46364673=r750-&q-c-9-f_2027123=sIntel+Core+i5+%28Ivy+Bridge%29&q-c-7-f_2027123=sIntel+Core+i7+%28Sandy+Bridge%29&q-c-5-f_46364673=r500-599&q-c-0-f_137581190=sSolid+State+Disk+%28SSD%29&q-category-id=89p7i9agp8i2lajk373h33k8l5&q-c-4-f_2029066=sWindows+7+Home+Premium&q-c-2-f_2029066=sWindows+7+Ultimate&q-c-8-f_2027123=sIntel+Core+i7+%28Ivy+Bridge%29&q-c-3-f_2029066=sWindows+7+Professional&q-c-1-f_2029050=t1 Procesor Frekvence procesoru [MHz]: 2 500 Jádro procesoru: dvoujádrový Model procesoru: 3210M(2.50/3.10GHz) Typ procesoru: Intel Core i5 (Ivy Bridge) Displej/Grafika 3D zobrazení: Ne Dotyková obrazovka: Ne Grafická karta: NVIDIA GeForce GT 630M matné LCD: Ano Rozlišení displeje: 1600 x 900 Typ displeje: HD+ Úhlopříčka displeje ["]: 15,6 Velikost grafické paměti [MB]: 2048 MB Optická mechanika/Pevný disk Optická mechanika: DVD±RW/RAM Ot./min pevného disku: 5 400 Počet pevných disků: 2 Typ pevného disku: Solid State Disk (SSD), Hard Disk Drive (HDD) Velikosti úložného prostoru HDD (součet) [GB]: 516 Operační paměť Frekvence paměti [MHz]: 1 600 Maximální paměť [GB]: 16 Operační paměť: DDR3 Počet neobsazených paměťových slotů: 1 Velikost operační paměti [MB]: 4 096 Připojení k síti 3G modem: Ne Bluetooth: Ano Modem: Ne Standard Wi-Fi: 802.11b/g/n Typ síťové karty: 10/100/1000 Wireless Display (WiDi): Ne Wireless LAN (WiFi): Ano Rozhraní COM port: Ne Čtečka otisků prstů: Ano Dokovací konektor: Ne eSATA: Ne FireWire: Ne HDMI port: Ano Počet portů USB 2.0: 1 Počet portů USB 3.0: 3 Podsvícená klávesnice: Ne TrackPoint: Ano USB 3.0: Ano VGA port: Ano Webkamera: Ano Fyzické charakteristiky a barevné provedení Barva: černá Hloubka [mm]: 245 Hmotnost [kg]: 2,45 Klasifikace: notebook Počet článků baterie: 6 Předpokládaná doba výdrže (hodiny) "až": 8 Šířka [mm]: 377 Výška [mm]: 31,1 Ostatní parametry DisplayPort: Ne Dle využití: Firemní DVI port: Ne LAN: Ano Numerická klávesnice: Ano Podpora mobilního připojení 3G: Ne Předinstalovaný OS: Windows 7 Professional Série: Lenovo ThinkPad Edge E530 Tablet PC: Ne TV tuner: Ne Výrobce grafického čipu: NVIDIA
Notebook ma byt urceny na kazdodennu pracu alebo nie? Ak ano pozri sa po nejakom s oznacenym - workstation. Kazdy vyrobca ma takuto skupinu. Ja som nedavno presiel z Fujitsu Lifebook (kanc. ntb) na Celsius a ten rozdiel je brutalny. Praca v CADe, foto, atd. je ako na stolovom pc. Jop, v tvojom pripade isto uvazuj nad SSD ako systemovy hdd a do modularnej sachty (CD/DVD/HDD - ak ju ntb ma) daj druhy hdd. Vykon SSD posuva kazdy priemerny ntb o triedu dalej, to je bez debaty
Ďakujem Vám za rady, NTB urcite ano, len mozno trochu iny este, ale nie moc velky rozdiel. Co sa tyka LCD monitoru, mozete mi prosim dat tip na znacku, ake ma mat rozlisenie, kontrast, jas, a vobec co je pri vybere dolezite??? Velkost nieco medzi 24 az 27. Vyuziva lightroom pri uprave fotiek graficku kartu?
čo napríklad tento, má IPS, o ktorom tu všetci básnia, len nenviem prečo (lebo tomu neorzumiem). S IPS nebo bez? http://www.czc.cz/dell-ultrasharp-u2412m-lcd-monitor-24-/95043/produkt?q-c-2-f_96259940=d22.0&q-category-id=2tf88o7g7kgt5bgikvt7pfpjie&q-c-8-f_2026605=sIPS&q-c-6-f_96259940=d27.0&q-c-5-f_96259940=d25.0&q-c-3-f_96259940=d23.0&q-c-4-f_96259940=d24.0&q-c-7-f_2026609=s1920+x+1200&q-c-1-f_96259940=d21.0&q-c-0-f_96259940=d20.0
Ďakujem Vám za rady, NTB urcite ano, len mozno trochu iny este, ale nie moc velky rozdiel. Co sa tyka LCD monitoru, mozete mi prosim dat tip na znacku, ake ma mat rozlisenie, kontrast, jas, a vobec co je pri vybere dolezite??? Velkost nieco medzi 24 az 27. Vyuziva lightroom pri uprave fotiek graficku kartu?
Tiež používam na úpravu fotiek stolný PC s monitorom EIZO S1910 a som s ním veľmi spokojný. Aj s výsledkami. Nedávno som si ale na bežnú prácu zakúpik notebook 15,6" Lenovo T510i s matnou obrazovkou. Aj pri pohľadoch z boku sa farebnosť nemení. Upravil som na ňom aj fotky, a rovnako tú istú fotku aj na stolnom PC vo farebnom profile AdobeRGB 1998. Pri porovnaní fotiek na stolnom PC a fotky na notebooku boli identické. Pri tlači na Canon MarkII 9000, fotka vytlačená v rovnakých podmienkach sa mi zdala ešte lepšia z notebooku ako z PC. Istotne pri určitej korekcii na stolnom PC by som asi dosiahol identické fotky z oboch počítačov.
Čo hovoríte na tento notebook? Je to taký strop, čo si môžem dovoliť? Alebo mi poradíte iný, v podobnej cenovej kategórii? http://www.alza.sk/asus-x75vd-ty094v-d359837.htm
Trochu mimo tému: Používam Zoner Photo Studio 14 PRO x64 a pri akejkolvek úprave RAW mi zaťaží procesor na mojom notebooku na 95-100%. ( Intel i3 M350 2,27GHz) Pri konvertovaní napr 100 fotiek sa dosť prehrieva. Zaujímalo by ma či má niekto podobnú skúsenosť so Zonerom. A či Lightroom podobne vyťažuje procesor.
Trochu mimo tému: Používam Zoner Photo Studio 14 PRO x64 a pri akejkolvek úprave RAW mi zaťaží procesor na mojom notebooku na 95-100%. ( Intel i3 M350 2,27GHz) Pri konvertovaní napr 100 fotiek sa dosť prehrieva. Zaujímalo by ma či má niekto podobnú skúsenosť so Zonerom. A či Lightroom podobne vyťažuje procesor.
Keďže LIghtroom nevyužíva grafiku na akceleráciu, pri všetkých úpravách maká len procesor. Prečo by mal byť vyťažený menej než naplno? Potom by si čakal dlhšie. "Uľahčiť si" teoreticky v LR môžeš, keď si dáš vygenerovať náhľady vopred. Pri prehrievaní treba rozlišovať, či je to v medziach návrhu daného notebooku, alebo je to nad rámec únosnosti a treba hľadať chybu-vyčistiť chladič, vymeniť pastu pod CPU.
Keďže LIghtroom nevyužíva grafiku na akceleráciu, pri všetkých úpravách maká len procesor. Prečo by mal byť vyťažený menej než naplno? Potom by si čakal dlhšie. "Uľahčiť si" teoreticky v LR môžeš, keď si dáš vygenerovať náhľady vopred. Pri prehrievaní treba rozlišovať, či je to v medziach návrhu daného notebooku, alebo je to nad rámec únosnosti a treba hľadať chybu-vyčistiť chladič, vymeniť pastu pod CPU.
uvazoval som pri ktorej teme sa moja otazka hodi a asi to bude tu. prosim vas len o strucnu odpoved, nechcem tu zbytocne plynit. takze tu je moja otazka: ma vyznam pracovat s formatom raw, ked na spracovanie fotiek mam k dispozicii iba notebook? nejde mi teraz o vykon notebooku, s tym problem nemam, ide mi o displej. toto je moj notebook: http://pctuning.tyden.cz/hardware/notebooky-pda/15355-asus-ul30a-maly-levny-a-s-velkou-vydrzi dakujem za reakcie
uvazoval som pri ktorej teme sa moja otazka hodi a asi to bude tu. prosim vas len o strucnu odpoved, nechcem tu zbytocne plynit. takze tu je moja otazka: ma vyznam pracovat s formatom raw, ked na spracovanie fotiek mam k dispozicii iba notebook? nejde mi teraz o vykon notebooku, s tym problem nemam, ide mi o displej. toto je moj notebook: http://pctuning.tyden.cz/hardware/notebooky-pda/15355-asus-ul30a-maly-levny-a-s-velkou-vydrzi dakujem za reakcie
Ano, ma . Raw dokazes upravovat vo vacsej miere ako jpeg so zachovanim povodnej technickej kvality fotografie (napr. zachrana prepalov/podpalov) navyse si z jedneho raw urobis kolko chces a akych chces jpegov. To, ze na displeji nevidis napr. plnych 14bit ale iba 8 nevadi. Tiez mam notebook a pracujem vacsinou s raw. Mozno neskor ak kupis monitor sa ti tie raw zidu .
Mám podobný v práci na iné veci, pracovať na ňom z raw je utrpenie, pomalé,občas zamrzne,ak je niečo viac otvorené-programy.Displej od veci, farby mimo,a je problém ako tak ho pozerateľne nastaviť,odporúčam poriadny externý. Toto nieje na korektnú prácu.
mozete mi poradit ,ak taky existuje,vhodny laptop na upravu fotografii,podmienka je externa graficka karta a pripadne lcd monitor,na upravu pouzivam photoshop,moj momentalny 5 rocny starcek mi po uprave a pri naslednom ukladani fotiek strasne mrzne a detto pri pouzivani pluginov-myslim si,ze chyba je v grafike,comp bol cisteny preinstalovany,vsetko vypnute a stale to mrzne.budem vdacna za kazdu radu.cena do cca 600-700e ja uz som sa v tom mori stratila a vsetky tie parametre mi lietaju pred ocami .
mozete mi poradit ,ak taky existuje,vhodny laptop na upravu fotografii,podmienka je externa graficka karta a pripadne lcd monitor,na upravu pouzivam photoshop,moj momentalny 5 rocny starcek mi po uprave a pri naslednom ukladani fotiek strasne mrzne a detto pri pouzivani pluginov-myslim si,ze chyba je v grafike,comp bol cisteny preinstalovany,vsetko vypnute a stale to mrzne.budem vdacna za kazdu radu.cena do cca 600-700e ja uz som sa v tom mori stratila a vsetky tie parametre mi lietaju pred ocami .
Len to by kapánek prekročila rozpočet... Pre mňa by bol trest upravovať fotky na 15" lcd, za ten rozpočet víde taký trochu lepší notebook. Prípadne kúpiť nejaký priemerný notebook za +- 500€ a k nemu ten najlacnejší 23" LG IPS lcd.
Pre mňa by bol stále limitom ten notebook, možno by som to skôr vyriešil ponechaním toho súčasného a vyskladal klasické PC, ktoré by bolo výkonom trochu inde ako notebook. Notebook by som používal len na nevyhnutné prípady
Len to by kapánek prekročila rozpočet... Pre mňa by bol trest upravovať fotky na 15" lcd, za ten rozpočet víde taký trochu lepší notebook. Prípadne kúpiť nejaký priemerný notebook za +- 500€ a k nemu ten najlacnejší 23" LG IPS lcd.
Pre mňa by bol stále limitom ten notebook, možno by som to skôr vyriešil ponechaním toho súčasného a vyskladal klasické PC, ktoré by bolo výkonom trochu inde ako notebook. Notebook by som používal len na nevyhnutné prípady
lenze momentalne si nemam kde ten stolovy ,,postavit,,a na nase presuny mi je laptop jednoduchsie riesenie + neskor by som urcite dokupila vacsi lcd monitor,ale to az po prestahovani sa atd atd.preto hladam troska vykonnejsi laptop na teraz.
su to veci, ktore nemas iba na chvilku, skus trosku dosporit a neponahlat Mne notbuk vyhovuje viac ako stolovy pc, aj ten mam, ale nevyužívam ma to vyhodu ze mozes pracovat na 2 monitoroch naraz, na jednom editujes a na druhom chatujes
Notebook pre úpravu fotografii programom Lightroom 3, formát RAW
http://www.czc.cz/lenovo-thinkpad-edge-e530-cerna/111626/produkt?q-c-6-f_46364673=r750-&q-c-9-f_2027123=sIntel+Core+i5+%28Ivy+Bridge%29&q-c-7-f_2027123=sIntel+Core+i7+%28Sandy+Bridge%29&q-c-5-f_46364673=r500-599&q-c-0-f_137581190=sSolid+State+Disk+%28SSD%29&q-category-id=89p7i9agp8i2lajk373h33k8l5&q-c-4-f_2029066=sWindows+7+Home+Premium&q-c-2-f_2029066=sWindows+7+Ultimate&q-c-8-f_2027123=sIntel+Core+i7+%28Ivy+Bridge%29&q-c-3-f_2029066=sWindows+7+Professional&q-c-1-f_2029050=t1
Procesor Frekvence procesoru [MHz]: 2 500
Jádro procesoru: dvoujádrový
Model procesoru: 3210M(2.50/3.10GHz)
Typ procesoru: Intel Core i5 (Ivy Bridge) Displej/Grafika 3D zobrazení: Ne
Dotyková obrazovka: Ne
Grafická karta: NVIDIA GeForce GT 630M
matné LCD: Ano
Rozlišení displeje: 1600 x 900
Typ displeje: HD+
Úhlopříčka displeje ["]: 15,6
Velikost grafické paměti [MB]: 2048 MB Optická mechanika/Pevný disk Optická mechanika: DVD±RW/RAM
Ot./min pevného disku: 5 400
Počet pevných disků: 2
Typ pevného disku: Solid State Disk (SSD), Hard Disk Drive (HDD)
Velikosti úložného prostoru HDD (součet) [GB]: 516 Operační paměť Frekvence paměti [MHz]: 1 600
Maximální paměť [GB]: 16
Operační paměť: DDR3
Počet neobsazených paměťových slotů: 1
Velikost operační paměti [MB]: 4 096
Připojení k síti 3G modem: Ne
Bluetooth: Ano
Modem: Ne
Standard Wi-Fi: 802.11b/g/n
Typ síťové karty: 10/100/1000
Wireless Display (WiDi): Ne
Wireless LAN (WiFi): Ano
Rozhraní COM port: Ne
Čtečka otisků prstů: Ano
Dokovací konektor: Ne
eSATA: Ne
FireWire: Ne
HDMI port: Ano
Počet portů USB 2.0: 1
Počet portů USB 3.0: 3
Podsvícená klávesnice: Ne
TrackPoint: Ano
USB 3.0: Ano
VGA port: Ano
Webkamera: Ano
Fyzické charakteristiky a barevné provedení Barva: černá
Hloubka [mm]: 245
Hmotnost [kg]: 2,45
Klasifikace: notebook
Počet článků baterie: 6
Předpokládaná doba výdrže (hodiny) "až": 8
Šířka [mm]: 377
Výška [mm]: 31,1
Ostatní parametry DisplayPort: Ne
Dle využití: Firemní
DVI port: Ne
LAN: Ano
Numerická klávesnice: Ano
Podpora mobilního připojení 3G: Ne
Předinstalovaný OS: Windows 7 Professional
Série: Lenovo ThinkPad Edge E530
Tablet PC: Ne
TV tuner: Ne
Výrobce grafického čipu: NVIDIA
Ja som nedavno presiel z Fujitsu Lifebook (kanc. ntb) na Celsius a ten rozdiel je brutalny. Praca v CADe, foto, atd. je ako na stolovom pc.
Jop, v tvojom pripade isto uvazuj nad SSD ako systemovy hdd a do modularnej sachty (CD/DVD/HDD - ak ju ntb ma) daj druhy hdd. Vykon SSD posuva kazdy priemerny ntb o triedu dalej, to je bez debaty
Co sa tyka LCD monitoru, mozete mi prosim dat tip na znacku, ake ma mat rozlisenie, kontrast, jas, a vobec co je pri vybere dolezite??? Velkost nieco medzi 24 az 27.
Vyuziva lightroom pri uprave fotiek graficku kartu?
S IPS nebo bez?
http://www.czc.cz/dell-ultrasharp-u2412m-lcd-monitor-24-/95043/produkt?q-c-2-f_96259940=d22.0&q-category-id=2tf88o7g7kgt5bgikvt7pfpjie&q-c-8-f_2026605=sIPS&q-c-6-f_96259940=d27.0&q-c-5-f_96259940=d25.0&q-c-3-f_96259940=d23.0&q-c-4-f_96259940=d24.0&q-c-7-f_2026609=s1920+x+1200&q-c-1-f_96259940=d21.0&q-c-0-f_96259940=d20.0
Co sa tyka LCD monitoru, mozete mi prosim dat tip na znacku, ake ma mat rozlisenie, kontrast, jas, a vobec co je pri vybere dolezite??? Velkost nieco medzi 24 az 27.
Vyuziva lightroom pri uprave fotiek graficku kartu?
http://www.alza.sk/asus-x75vd-ty094v-d359837.htm
Používam Zoner Photo Studio 14 PRO x64 a pri akejkolvek úprave RAW mi zaťaží procesor na mojom notebooku na 95-100%. ( Intel i3 M350 2,27GHz) Pri konvertovaní napr 100 fotiek sa dosť prehrieva.
Zaujímalo by ma či má niekto podobnú skúsenosť so Zonerom.
A či Lightroom podobne vyťažuje procesor.
Používam Zoner Photo Studio 14 PRO x64 a pri akejkolvek úprave RAW mi zaťaží procesor na mojom notebooku na 95-100%. ( Intel i3 M350 2,27GHz) Pri konvertovaní napr 100 fotiek sa dosť prehrieva.
Zaujímalo by ma či má niekto podobnú skúsenosť so Zonerom.
A či Lightroom podobne vyťažuje procesor.
takze tu je moja otazka: ma vyznam pracovat s formatom raw, ked na spracovanie fotiek mam k dispozicii iba notebook? nejde mi teraz o vykon notebooku, s tym problem nemam, ide mi o displej.
toto je moj notebook: http://pctuning.tyden.cz/hardware/notebooky-pda/15355-asus-ul30a-maly-levny-a-s-velkou-vydrzi
dakujem za reakcie
takze tu je moja otazka: ma vyznam pracovat s formatom raw, ked na spracovanie fotiek mam k dispozicii iba notebook? nejde mi teraz o vykon notebooku, s tym problem nemam, ide mi o displej.
toto je moj notebook: http://pctuning.tyden.cz/hardware/notebooky-pda/15355-asus-ul30a-maly-levny-a-s-velkou-vydrzi
dakujem za reakcie
dakujem za reakcie
http://www.alza.sk/lenovo-ideapad-y580-metal-gray-d371208.htm
a externy monitor
shop.ephoto.sk/eizo-cg243w-bk.html
Pre mňa by bol trest upravovať fotky na 15" lcd, za ten rozpočet víde taký trochu lepší notebook. Prípadne kúpiť nejaký priemerný notebook za +- 500€ a k nemu ten najlacnejší 23" LG IPS lcd.
Pre mňa by bol trest upravovať fotky na 15" lcd, za ten rozpočet víde taký trochu lepší notebook. Prípadne kúpiť nejaký priemerný notebook za +- 500€ a k nemu ten najlacnejší 23" LG IPS lcd.
http://www.alza.sk/lenovo-ideapad-y580-metal-gray-d371208.htm
a externy monitor
shop.ephoto.sk/eizo-cg243w-bk.html
Mne notbuk vyhovuje viac ako stolovy pc, aj ten mam, ale nevyužívam
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie