venujem sa fotografovaniu a editácií fotografií. Momentálne fotky upravujem na mojom notebooku, ale takto už ďalej nemôžem pokračovať. Chcel by som kúpiť IPS monitor s gamutom nad 90% do 600€, ktorý by bol možný (dočasne)napojiť na notebook (hdmi alebo vga). Rozhodujem sa medzi týmito dvoma monitormi.
- osobné skúsenosti nemám, ale dovolím si upozorniť na nasledovné.. Ako "grafik" určite uprednostni rozlíšenie 16:10 - EIZO. NECík má 16:9. 120 px na výšku rozhodne využiješ. Priam by som povedal :" zlaté 4:3 monitory - bola by paráda mať 24" v 4:3 s pivotom na portrét!" Takisto predstava, že monitor pripojíš cez HDMI je scestná. AK ho aj NTBK má - tak žiadny z Tebou vybraných monitorov HDMI nemá! Možno cez redukciu? Každopádne NIKDY cez D-sub (VGA), ak to myslíš s kvalitným obrazom vážne a kúpiš EIZO. Tam platíš jednoznačne za to, že ho budeš kŕmiť kvalitnými dátami, dokonca podporuje 10-bit, to vga nevie - "iba" 8-bit.. Táto moja prvá časť odpovede by platila, ak to MYSLÍŠ VÁŽNE - s výberom iba medzi značkami EIZO or NEC. Za 600E už mžeš mať http://www.alza.sk/27-fujitsu-p27t-6p-d285517.htm pričom sa dá na iných veboch zohnať v cene presne do 600E. 3 roky záruka, garancia 0 vadných bodov. Kvalitný obraz ( v rámci kategórie - nie je profi, ale patrí k tomu najlepšiemu, čo môžeš kúpiť v 27") http://extrahardware.cnews.cz/fujitsu-p27t-6-ips-obri-rozliseni-i-wide-gamut-recenze/strana/0/9
OH, pre úplnosť - NTBKová grafická karta, či už integrovaná na doske alebo v procesore alebo externá v slote - ak nie je natívne 10-bit (profi), tak vie iba 8-bit. Takže je jedno, či to dáš cez D-SUB alebo DVI-D (obe vedia "len" 8-bit (osobne si myslím, že to stačí - pred cca polrokom tu bola téma, v ktorej sme tento problém rozpitvávali až do "mrte" a vtedy som si povedal, že tento problém (viacbitového zobrazenia na QUADRO a im podobných kartách a v plnom ADOBE RGB je značne preceňovaný a využívaný pre nedostatočnú osvetu ako marketingový "trhák" - bežný užívateľ, občasný tlačiteľ - nepotrebuje riešiť editáciu v 10b-bit hĺbke a v Adobe RGB priestore - svoj výsledok beztak na 99% bude ukazovať a tlačiť v sRGB. A nejde o presnosť pri editácii - tá ÁNO - bude vyššia. Ale veľa z tých jemných poltónov a odtienkov sa pri prevode z Adobe RGB do sRGB stratí, je to ako komprimácia z RAWu do -jpg.) Ak budeš mať neskôr natívnu 10-bit grafickú kartu, potrebuješ dáta tlačiť napríklad cez display port.
- prečo tak konfrontačne? Chceš sa ocitnúť na mojom zozname, kde sú samí .....? Nepíš smerom ku mne, ale oprav "moje" chyby odkazom na správne alebo sa vyjadri k téme. Ja som to "checkol" len tak letmo, ale v tom linku je napísané, že má vnútornú LUT 10-bit a aj "10bit signálový procesor" - osobne si o 10-bit myslím svoje - vzhľadom k tomu, že len kúpiť monitor potom nestačí, to je ako ísť na pol cesty. Mne stačí ten FUJITSU - v testoch vyšiel dobre, tlačím raz za rok a fotiť poriadne aj tak neviem, takže načo?
No nebolo to myslene konfrontacne preto ten . 10 bit LUT a 10 bit spracovanie neznamena, ze to ma panel 10 bit ale to ze pracuje s presnostou 10 bit. CG rada pracuje s presnostou 16 bit.
Eizo S2243WFS-BK vs. NEC MultiSync PA231W
venujem sa fotografovaniu a editácií fotografií. Momentálne fotky upravujem na mojom notebooku, ale takto už ďalej nemôžem pokračovať. Chcel by som kúpiť IPS monitor s gamutom nad 90% do 600€, ktorý by bol možný (dočasne)napojiť na notebook (hdmi alebo vga). Rozhodujem sa medzi týmito dvoma monitormi.
Eizo S2243WFS-BK
shop.ephoto.sk/eizo-s2243wfs-bk.html
NEC MultiSync PA231W black
shop.ephoto.sk/katalog/monitory/profi/20-23inch/nec-multisync-p231w-black.html
Prosím Vás, máte niekto osobné skúsenosti s týmito monitormi? Viem, že Eizo S2243WFS-BK tu bol viac krát odporúčaný, ale čo v porovnaní s NEC?
Vopred Vám ďakujem za odpoveď, George
Za 600E už mžeš mať
http://www.alza.sk/27-fujitsu-p27t-6p-d285517.htm
pričom sa dá na iných veboch zohnať v cene presne do 600E. 3 roky záruka, garancia 0 vadných bodov. Kvalitný obraz ( v rámci kategórie - nie je profi, ale patrí k tomu najlepšiemu, čo môžeš kúpiť v 27")
http://extrahardware.cnews.cz/fujitsu-p27t-6-ips-obri-rozliseni-i-wide-gamut-recenze/strana/0/9
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa