Ahojte idem si kupovať externý 24" monitor k notebooku.
Chcem ho používať na net, programovanie, neprofesionálna úprava fotiek, hry ani nie. Chcem aby bol šetrný k očom a aby ma neboleli, keďže pomerne dosť dlho pri ňom sedím. Chcem aby bol čo najkvalitnejší. Rozhodol som sa pre IPS panel. Rozlíšenie FullHD, ale lepšie by bolo na výšku 1200px ak by sa dalo kludne aj viac. Ešte neviem stále či matný alebo lesklí. Teraz mám lesklí a mne celkom vyhovuje, farby má krajšie, lepšie sa mi naň díva oproti matným. Nejaké matné som videl ale nepôsobili moc dobre, tie farby také vyblednuté, slabí kontrast.
Celkom fajn vyzerá, recenzie tiež celkom ok, akurát mu vytýkajú slabí kontrast a odozvu, odozvu nejaký super nepotrebujem, ale ten kontrast hej. Ďalej mi na ňom vadí, že je matný.
http://www.alza.sk/23-led-lg-ips236v-pn-d238345.htm Tento tiež vyzerá celkom fajn, ale kvalita obrazu je podla testov slabšia.
http://www.alza.sk/23-iiyama-prolite-x2377hds-cerny-d281080.htm Táto iiyama môže byť celkom fajn, ale nikde nie je recenzia naň, tak neviem.
Pozeral som aj nejaké drahšie DELL (okolo 250€) a na recenziach im vytýkajú silnú antireflexnú vrstvu, kde sú farby neživé, matné.
Už som prehladal kopec recenzí, diskusí a stále neviem aký mám kúpiť.
Ešte sa takto opýtam, inak položím otázku. Bude ten LG IPS236 alebo LG IPS231 bude lepší ako displej na mojom notebooku Asus F3KA, ktorý má cca 4,5 roka má pre mňa super displej v podaní farieb, svietivosti, celkom aj kontrastu, to že je lesklí mi vôbec nevadí, akurát pozorovacie uhly sú dosť nanič. Len by som chcel taký nejaký ale väčší. Ale keď sa dívam na nové notebooky s cenou okolo 800-1000€ tak tie pozorovacie uhly sú strašné, ešte horšie ako na mojom, farby tiež sa mi zdá nič moc,horšie. A pri matných je ešte ak kontrast slabí a tie farby sú strašné, vyblednuté, nezáživné.
Ešte sa takto opýtam, inak položím otázku. Bude ten LG IPS236 alebo LG IPS231 bude lepší ako displej na mojom notebooku Asus F3KA, ktorý má cca 4,5 roka má pre mňa super displej v podaní farieb, svietivosti, celkom aj kontrastu, to že je lesklí mi vôbec nevadí, akurát pozorovacie uhly sú dosť nanič. Len by som chcel taký nejaký ale väčší. Ale keď sa dívam na nové notebooky s cenou okolo 800-1000€ tak tie pozorovacie uhly sú strašné, ešte horšie ako na mojom, farby tiež sa mi zdá nič moc,horšie. A pri matných je ešte ak kontrast slabí a tie farby sú strašné, vyblednuté, nezáživné.
Snáď ti pomôže: http://www.digitalversus.com/lcd-monitor.html
Netreba veriť marketingu, a myslieť si že drahší monitor bude šetrný k očiam.
uvažoval si nad tým že čo môže spôsobovať bolesť očí? - kmitanie obrazu vertikálne/horizontálne (CRT) - blikanie obrazu (CRT 50Hz), LCD - žiarivkové trubice - slabý kontrast CRT/LCD - nastavenie - silný jas CRT/LCD - relatívne voči prostrediu - odlesky CRT/LCD lesklý povrch - vzdialenosť monitora od očí CRT/LCD - elektromagnetické pole (CRT) , bolenie hlavy - veľkosť monitora, rozlíšenie - príliž malé písmená - rušený obraz (impedančné prispôsobenie, duchovia), CRT, LCD (VGA) a rôzne artefakty, špinavý monitor, šmuhy... - čas strávený pri monitore, stále sledovanie jedného miesta, očná joga
... niekoho napadnú určite ďalšie veci. Hlavne kmitanie obrazu sa odstránilo pri prechode na LCD, preto sú menej unavujúce.
ak si všimneš, tak takmer všetky parametre ktoré spôsobujú bolesť očí môžu mať aj najdrahšie monitory.
čo na bolesť očí určite nevplíva: - rovnomerné podsvietenie po celej ploche - vernosť zobrazovanie farieb, veľkosť gamutu - spotreba monitora - veľkosť monitora - kvalita materiálov
a to majú práve drahšie monitory.
Na digitálne pripojenie môžeš použiť DVI. (HDMI je DVI+zvuk) ak sa mýlim, opravte ma prosím,
Ak programuješ, tak 16:10 je podľa mňa dobrá volba. Pri limite do 250 Euro a 16:10 a IPS nemáš veľký výber. Takže si už len vyber podľa značky, a ktorý sa ti bude viac páčiť,
No uprimne tu odpoviem, pre mna to bolo radikalne zlepsenie co sa uz len uhlopriecky tyka. Mam tohtorocne msi CR630 (15.6” 1366*768 HD Ready), a po dokupeni LG IPS231p (to "p" na konci neznamena nic ine nez pivot), je radost pozerat a upravovat fotky.
Natrafil som na DELL UltraSharp U2312HM. Čo naň poviete? Cena cca 220€. LG 231 cena 160€. Bude rozdiel len v rýchlejšej odozve? Porovnávať či je odtieň o 0,01% iný nebudem.
Respektíve neviete kde by som si mohol pozrieť naživo ten Dell a LG v Bratislave? Keď si ich pozriem naživo to mi dá isto viac ako tu polemizovať dokola.
Natrafil som na DELL UltraSharp U2312HM. Čo naň poviete? Cena cca 220€. LG 231 cena 160€. Bude rozdiel len v rýchlejšej odozve? Porovnávať či je odtieň o 0,01% iný nebudem.
Rozdiel nezistiš. Strašne vymyšlaš. LG ma modely preto lacne, lebo LG je vyrobcom IPS panelov. Aj pre ine značky a tie ine značky su drahšie, lebo platia licencie. Hen ten Dell ma okrem toho aj USB, takže to je technologia navyše a to navyšuje cenu.
Respektíve neviete kde by som si mohol pozrieť naživo ten Dell a LG v Bratislave? Keď si ich pozriem naživo to mi dá isto viac ako tu polemizovať dokola.
Nikde, ja som chcel pozrieť na ten Dell v Sharku, ale v predajni na Bottovej to nemali.
ja tam ten del ale U2311HM a som celkom spokojny, no ked nepocitam ze jedneho pekneho dna mi v nom liezol cervik ale nastastie vyliezol takze uz je to v pohode
Toto je podla vsetkeho najkomplexnejsia recenzia toho LGcka v priamom porovnani s Dell-om a ine... Dokonca je tu i ICC profil (este som ho neskusal), doporucujem precitat... PS: Ak sa tu uz o tomto niekto zmienoval I'm so Sorry!
Teraz rozmýšlam, či by nebolo lepšie kúpiť monitor s rozlíšením 1920x1200, je to dosť poznať pri 24"? 1920x1080 (16:9) vs. 1929x1200 (16:10)
Prečo všetci všade len IPS ponúkajú? mne nejako nejde o super pozorovacie uhly, veď sa dívam naň priamo a nie zboku.Tým, že si vyberem IPS, tak by som mal super pozorovacie uhly aj keď neviem načo a zase horšiu odozvu, často nižší kontrast.
Tento Samsung S24A450BW má rozlíšenie 1920x1200 a pomer strán 16:10, akurát nemôžem nájsť naň recenzie. Tento ASUS PA238Q zase vychvalovali v recenzií na extrahardware, ale má len 1920x1080 a je 16:9
Teraz rozmýšlam, či by nebolo lepšie kúpiť monitor s rozlíšením 1920x1200, je to dosť poznať pri 24"? 1920x1080 (16:9) vs. 1929x1200 (16:10)
Prečo všetci všade len IPS ponúkajú? mne nejako nejde o super pozorovacie uhly, veď sa dívam naň priamo a nie zboku.Tým, že si vyberem IPS, tak by som mal super pozorovacie uhly aj keď neviem načo a zase horšiu odozvu, často nižší kontrast.
Tento Samsung S24A450BW má rozlíšenie 1920x1200 a pomer strán 16:10, akurát nemôžem nájsť naň recenzie. Tento ASUS PA238Q zase vychvalovali v recenzií na extrahardware, ale má len 1920x1080 a je 16:9
Vraj môžeš aj PVA panely: www.alza.sk/lcd-monitory/profesionalne/pva-mva/18850012.htm
Setrny pre oči som myslel tak, že aby som po celodennom pozeraní doňho neodchádzal so štípajúcimi očami ako teraz od notebookového.
Nechcem nič extra, len nech sa dá na to vporiadku dívať, nech nemám extra skreslené farby...fotky budem upravovať na ňom len krasické rodinné a čo si nafotím, žiadne tlačenie plagátov... Som študent na STU FIIT a takmet celé póbedie musím sedieť za monitorom, tak nech mi "neťahá" oči, nech ma z neho nebolí hlava a keď si tam pustím nejaký film raz za čas, tak nech sa dá na to aj dívať. K tomu si upravujem nejaké fotky... nič extra. Doteraz som fungoval na notebookovom 15,4" monitore, na ktorý keď sa pozrem čo i len o kúsok vedla oproti priamej kolmici tak už sú farby a kontrast úplne niekde inde. Ale zase nechcem kúpiť nejaký krám. Tak sa pýtam je LG IPS231P-BN vpohode? Alebo LG IPS236V-PN alebo prípadne nejaký iný doporučujete? Cena týchto monitorov je na úrovni cca 160€ Oplatí sa mi doplatiť 100€ na Dell U2412M?
Diky
Vcera som dal na stol novy LG IPS 226. Rozdiel v kvalite obrazu oprot staremu displayu alebo NB je velmi prijemny a budes nadseny. Co som vsak hned pocitil, je velkost obrazovky. Najma, ked som pustil LR. Ak mas 100 eu, tak urcite chod do 24". Budes ho pouzivat dlhe roky.
Pri štarte PC dostával monitor nejaký impulz a hrozne blikal, nechcel som ho zničiť, tak som ho napojil na DVI, tam bez problémov. Aj keď po naštartovaní fungoval aj cez DP. No istota je istota. Nestál 5 korún.
Monitor IPS 24"
Chcem ho používať na net, programovanie, neprofesionálna úprava fotiek, hry ani nie. Chcem aby bol šetrný k očom a aby ma neboleli, keďže pomerne dosť dlho pri ňom sedím. Chcem aby bol čo najkvalitnejší. Rozhodol som sa pre IPS panel. Rozlíšenie FullHD, ale lepšie by bolo na výšku 1200px ak by sa dalo kludne aj viac.
Ešte neviem stále či matný alebo lesklí. Teraz mám lesklí a mne celkom vyhovuje, farby má krajšie, lepšie sa mi naň díva oproti matným. Nejaké matné som videl ale nepôsobili moc dobre, tie farby také vyblednuté, slabí kontrast.
Cena do 250€.
Pozeral som:
http://www.alza.sk/23-led-lg-ips231p-bn-d237465.htm
Celkom fajn vyzerá, recenzie tiež celkom ok, akurát mu vytýkajú slabí kontrast a odozvu, odozvu nejaký super nepotrebujem, ale ten kontrast hej. Ďalej mi na ňom vadí, že je matný.
http://www.alza.sk/23-led-lg-ips236v-pn-d238345.htm
Tento tiež vyzerá celkom fajn, ale kvalita obrazu je podla testov slabšia.
http://www.alza.sk/23-iiyama-prolite-x2377hds-cerny-d281080.htm
Táto iiyama môže byť celkom fajn, ale nikde nie je recenzia naň, tak neviem.
Pozeral som aj nejaké drahšie DELL (okolo 250€) a na recenziach im vytýkajú silnú antireflexnú vrstvu, kde sú farby neživé, matné.
Už som prehladal kopec recenzí, diskusí a stále neviem aký mám kúpiť.
Vedeli by ste mi poradiť?
Ďakujem.
Ale keď sa dívam na nové notebooky s cenou okolo 800-1000€ tak tie pozorovacie uhly sú strašné, ešte horšie ako na mojom, farby tiež sa mi zdá nič moc,horšie. A pri matných je ešte ak kontrast slabí a tie farby sú strašné, vyblednuté, nezáživné.
Ale keď sa dívam na nové notebooky s cenou okolo 800-1000€ tak tie pozorovacie uhly sú strašné, ešte horšie ako na mojom, farby tiež sa mi zdá nič moc,horšie. A pri matných je ešte ak kontrast slabí a tie farby sú strašné, vyblednuté, nezáživné.
http://www.digitalversus.com/lcd-monitor.html
uvažoval si nad tým že čo môže spôsobovať bolesť očí?
- kmitanie obrazu vertikálne/horizontálne (CRT)
- blikanie obrazu (CRT 50Hz), LCD - žiarivkové trubice
- slabý kontrast CRT/LCD - nastavenie
- silný jas CRT/LCD - relatívne voči prostrediu
- odlesky CRT/LCD lesklý povrch
- vzdialenosť monitora od očí CRT/LCD
- elektromagnetické pole (CRT) , bolenie hlavy
- veľkosť monitora, rozlíšenie - príliž malé písmená
- rušený obraz (impedančné prispôsobenie, duchovia), CRT, LCD (VGA) a rôzne artefakty, špinavý monitor, šmuhy...
- čas strávený pri monitore, stále sledovanie jedného miesta, očná joga
... niekoho napadnú určite ďalšie veci.
Hlavne kmitanie obrazu sa odstránilo pri prechode na LCD, preto sú menej unavujúce.
ak si všimneš, tak takmer všetky parametre ktoré spôsobujú bolesť očí môžu mať aj najdrahšie monitory.
čo na bolesť očí určite nevplíva:
- rovnomerné podsvietenie po celej ploche
- vernosť zobrazovanie farieb, veľkosť gamutu
- spotreba monitora
- veľkosť monitora
- kvalita materiálov
a to majú práve drahšie monitory.
Na digitálne pripojenie môžeš použiť DVI. (HDMI je DVI+zvuk) ak sa mýlim, opravte ma prosím,
Ak programuješ, tak 16:10 je podľa mňa dobrá volba.
Pri limite do 250 Euro a 16:10 a IPS nemáš veľký výber. Takže si už len vyber podľa značky, a ktorý sa ti bude viac páčiť,
Keď si ich pozriem naživo to mi dá isto viac ako tu polemizovať dokola.
PS: Ak sa tu uz o tomto niekto zmienoval I'm so Sorry!
1920x1080 (16:9) vs. 1929x1200 (16:10)
Tento Samsung S24A450BW má rozlíšenie 1920x1200 a pomer strán 16:10, akurát nemôžem nájsť naň recenzie.
Tento ASUS PA238Q zase vychvalovali v recenzií na extrahardware, ale má len 1920x1080 a je 16:9
1920x1080 (16:9) vs. 1929x1200 (16:10)
Tento Samsung S24A450BW má rozlíšenie 1920x1200 a pomer strán 16:10, akurát nemôžem nájsť naň recenzie.
Tento ASUS PA238Q zase vychvalovali v recenzií na extrahardware, ale má len 1920x1080 a je 16:9
www.alza.sk/lcd-monitory/profesionalne/pva-mva/18850012.htm
Nechcem nič extra, len nech sa dá na to vporiadku dívať, nech nemám extra skreslené farby...fotky budem upravovať na ňom len krasické rodinné a čo si nafotím, žiadne tlačenie plagátov...
Som študent na STU FIIT a takmet celé póbedie musím sedieť za monitorom, tak nech mi "neťahá" oči, nech ma z neho nebolí hlava a keď si tam pustím nejaký film raz za čas, tak nech sa dá na to aj dívať. K tomu si upravujem nejaké fotky... nič extra.
Doteraz som fungoval na notebookovom 15,4" monitore, na ktorý keď sa pozrem čo i len o kúsok vedla oproti priamej kolmici tak už sú farby a kontrast úplne niekde inde.
Ale zase nechcem kúpiť nejaký krám.
Tak sa pýtam je LG IPS231P-BN vpohode? Alebo LG IPS236V-PN alebo prípadne nejaký iný doporučujete? Cena týchto monitorov je na úrovni cca 160€
Oplatí sa mi doplatiť 100€ na Dell U2412M?
Diky
Ak mas 100 eu, tak urcite chod do 24". Budes ho pouzivat dlhe roky.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa