V pripade ,ze mate klienta (zena) ktora chce nafotit portret+fashion odovzdavate fotografie na cd-cku alebo len vytlacene fotografie ? ak odovzdavate uz vyretusovane vytlacene fotografie povedzme na A4 co je asi dost casto pouzivany rozmer aka je na Slovensku bezna cena a aka je cena v pripade ,ze su fotografie na cd-cku? Dakujem
...v pripade, ze sa tym zivis by mala existovat niejaka cena od ktorej sa odvija aj konkurencia ci? ...je mi jasne ,ze slovak urobi vsetko za flasu slivovice a potom sa v krcme stazuje aky tazky zivot je bez penazi ale to je pre nas typicke ,ze si svoju pracu nevazime a nevieme ohodnotit no ja som sa pytal hlavne tych ktory svoju cenu poznaju...nehovor mi ,ze v inych oblastiach je to tiez take rozdielne 1,50,500 eur take ci uz ide o murara stolara atd
v pripade, ze sa tym zivis by si mal sam vediet na kolko si svoju robotu cenis a nie sa to pytat po forach. ak si to precita tvoj potencionalny klient tak si potom isto pomysli, ved on sam nepozna svoju cenu....
preco by to malo byt zbytocne je to predsa forum kde kazdy moze prispiet niecim..mozno otazka mohla byt lepsie formulovana ale v konecnom dosledku aj tak vsetky temy sa nakoniec zvrtnu inym smerom.....ano suhlasim s tym ze profesional neodovzdava ziadne elektronicke data len neviem ako si prisiel k tomu,ze niekto s profesionalov sa pyta na kolko si ma ocenit svoju pracu...otazka predsa znela ake su ceny na slovensku?...ja svoju cenu poznam ,ale na Slovensku nezijem a dovod preco ma to zaujima Ti snad vysvetlovat nemusim.
páni "profesionáli", (takých je tu plno) - správajte sa ako profesionáli! ZA PRVÉ - profesionál sa nikdy nepýta na fóre ostatných, na koľko má ceniť svoju prácu. (misek) ZA DRUHÉ - profesionál odvzdáva vždy len hotový výstup - žiadne elektronické dáta, už vôbec nie zdrojové. to misek : "jasne naklady su jedna vec a ohodnotenie sameho seba je vec druha len je tazke najst tu spravnu cenu k svojej tvorbe preto je myslim si dobre poznat ceny konkurencie a ich tvorbu aby si mohol clovek vytvorit tie svoje ..." ohodnotenie samého seba po finančnej stránke? To je ľahké - ak vieš, akú cenu má Tvoja práca pre TEBA. Chceš poznať ceny konkurencie ale poznáš aj PRÁCU konkurencie? Alebo budeš KONKUROVAŤ cenou? Ak chceš mať podobné ceny, mal by si mať aj podobný výstup. Preto je to vlastne zle - sa to tu takto pýtať. Zle a celé zbytočné. BTW celé 30E-18E náklady na tlač - takže svoju prácu ceníš na 12E? To bude exteriérová fotka na polhodinku fotenia? Si smiešny s touto otázkou - dúfam, že na FB nemáš pri mene "Photography" a podobné žvásty.
..si smiesny s touto otazkou-dufam,ze nemas pri mene "photography" a podobne zvasty...to ako patrilo mne?...
v pripade, ze sa tym zivis by si mal sam vediet na kolko si svoju robotu cenis a nie sa to pytat po forach. ak si to precita tvoj potencionalny klient tak si potom isto pomysli, ved on sam nepozna svoju cenu....
....vy tu aj citate tie otazky ci len vyhladavate chyby ? ved som sa jasne pytal ake su ceny na Slovensku ...uz som to pisal predtym ja na Slovensku nezijem a nemam tam ani potencionalnych klientov..Ja svoju cenu poznam co je do certa zle na tom ak sa opytam aka je napr. Tvoja cena?..nemam pocit,ze by som sa pytal kolko mam brat za nafotenie a tym padom zistovat aku cenu si mam stanovit ci vidis to tu niekde vo fore?
- well, "komerčné fotografovanie je služba" - aspoň oficiálne. Služby sú oproti EU na SVK podhodnotené o 50% (oficiálne tvrdenie, ktoré som nie tak dávno zachytil v správach). Tam, kde ceny nie sú podhodnotené (potraviny, benzín a snáď aj všetko ostatné, na čo si bežne spomenieš) tam mmáme ceny ako vo ostatnej EU. Nevidím dôvod, prečo by si mal riešiť ceny na SVK oddelene - o to viac, ak na SVK nežiješ - ale "niekde" v EU. Normálne fukni EU ceny, aj tak už v BA je to lepšie podstatne ako inde, je čas to dorovnať, nech si zákazníci začnú lepšie vyberať - oddelí sa zrno od pliev. Buď si dostal ponuku preto, lebo si dobrý a tá zákazníčka ťa chce kvôli výstupu - tým pádom bude musieť cenu akceptovať - alebo hľadá čo najlacnejšiu cenu. Tým pádom by si nemal mať záujem o ňu ty, ak máš o svojej cene (jedno kde žiješ) jasnú predstavu (kecy/nekecy o mieste pobytu) - vykonávať to predsa budeš kde?? To s tým pýtaním sa na ceny konkurencie ja vnímam takto : "Moju cenu budeš môcť kopírovať, až budeš vedieť urobiť také fotky ako ja. Takto to SPRÁVNE funguje. - Nechceš mi (komukoľvek) predsa konkurovať cenou, nie? Na tom predsa padá celá SVK "fotoprofibrandža"
- well, "komerčné fotografovanie je služba" - aspoň oficiálne. Služby sú oproti EU na SVK podhodnotené o 50% (oficiálne tvrdenie, ktoré som nie tak dávno zachytil v správach). Tam, kde ceny nie sú podhodnotené (potraviny, benzín a snáď aj všetko ostatné, na čo si bežne spomenieš) tam mmáme ceny ako vo ostatnej EU. Nevidím dôvod, prečo by si mal riešiť ceny na SVK oddelene - o to viac, ak na SVK nežiješ - ale "niekde" v EU. Normálne fukni EU ceny, aj tak už v BA je to lepšie podstatne ako inde, je čas to dorovnať, nech si zákazníci začnú lepšie vyberať - oddelí sa zrno od pliev. Buď si dostal ponuku preto, lebo si dobrý a tá zákazníčka ťa chce kvôli výstupu - tým pádom bude musieť cenu akceptovať - alebo hľadá čo najlacnejšiu cenu. Tým pádom by si nemal mať záujem o ňu ty, ak máš o svojej cene (jedno kde žiješ) jasnú predstavu (kecy/nekecy o mieste pobytu) - vykonávať to predsa budeš kde?? To s tým pýtaním sa na ceny konkurencie ja vnímam takto : "Moju cenu budeš môcť kopírovať, až budeš vedieť urobiť také fotky ako ja. Takto to SPRÁVNE funguje. - Nechceš mi (komukoľvek) predsa konkurovať cenou, nie? Na tom predsa padá celá SVK "fotoprofibrandža"
..Lacikam dakujem Ti za snahu a v pohode. Konfrontacne to nevyznelo a v podstate s Tebou suhlasim aj ked o cenach sluzieb a ich podhodnocovani v porovnani s EU by tu kludne mohla byt dalsia tema kde by sa mohlo kecat bezvyznamne a neuspesne ....pretoze tych 50% si udal este celkom vysoke cislo tak ale cenotvorbu za sluzby si robia predsa samotny Slovaci...dovod? presne ako si povedal konkuruje sa cenou nie kvalitou...vela prikladov mas v svadobnej fotografii..ja nie som svadobny fotograf ale ak si niekto za 10-12 hodin prace nasledne dalsich min.10 hodin stravenych za pocitacom vypita 50 eur tak z tych Tvojich 50% sa stava 5-10%.. ale nechcem tu riesit cenovu politiku inych ze preco a zaco a pod. mna zaujimala len tato jedna cena a je mi jasne ,ze sa na nu neda odpovedat jednotne skor som ocakaval odpovede portretnych fotografov ktory by boli ochotny povedat ich cenu sa sluzbu na ktoru som sa pytal, ale ako to tu uz chodi dostanes vsetky mozne odpovede len nie tu na ktoru si sa pytal dobre ja Ti uvediem priklad z oblasti kde zijem ja.. Fotenie portret 1 hodina fotenia £230 (cca 50 fotografii) 1 retusovana fotografia (vytlacena) £40 Make up £50
....+vacsina fotografov si hned na zaciatku zaratava session fee (poplatok) ktory sa pohybuje v rozmedzi £100-£300
toto je priklad bezneho fotografa profesinala kde pod slovom profesional rozumej cloveka ktory sa tym zivi nie cloveka ktory musi mat zarucene 110% vysledky ...je to proste sluzba ziadne umelecke vystrelky a hodnoty umeleckeho charakteru tam je cenotvorba uz podstatne niekde inde....
podme po sebe hadzat kamenmi, lebo niekto si da na FB "photography".. myslim si ze ked je niekto profesional tak ho ostatni kvoli tomu nemusia trapit, lebo vie, ze na neho po kvalitativnej stranke nemaju. nie nazov stranky robi fotografa, ale jeho praca . ocividne my slovaci si vieme zavidiet aj pluzgier na zadku, uplne je to smutne co sa tu riesi.. chapem toho, kto kladol otazku ktora sa tyka ceny,, kazdy kto zacina s fotenim nevie ako najst tu spravnu cenu.. fotenie je ako vsetko ine stavane na ponuke a dopyte,, preto ja si svoju pracu mozem cenit na stovky eur, ale ked sa neprisposobim dopytu nebudem mat z tych stoviek ani cent.
Cena Portretu A4
Dakujem
ZA PRVÉ - profesionál sa nikdy nepýta na fóre ostatných, na koľko má ceniť svoju prácu.
(misek)
ZA DRUHÉ - profesionál odvzdáva vždy len hotový výstup - žiadne elektronické dáta, už vôbec nie zdrojové.
to misek : "jasne naklady su jedna vec a ohodnotenie sameho seba je vec druha len je tazke najst tu spravnu cenu k svojej tvorbe preto je myslim si dobre poznat ceny konkurencie a ich tvorbu aby si mohol clovek vytvorit tie svoje ..."
ohodnotenie samého seba po finančnej stránke? To je ľahké - ak vieš, akú cenu má Tvoja práca pre TEBA. Chceš poznať ceny konkurencie ale poznáš aj PRÁCU konkurencie? Alebo budeš KONKUROVAŤ cenou? Ak chceš mať podobné ceny, mal by si mať aj podobný výstup. Preto je to vlastne zle - sa to tu takto pýtať. Zle a celé zbytočné. BTW celé 30E-18E náklady na tlač - takže svoju prácu ceníš na 12E? To bude exteriérová fotka na polhodinku fotenia? Si smiešny s touto otázkou - dúfam, že na FB nemáš pri mene "Photography" a podobné žvásty.
https://www.google.sk/search?q=cennik+foto+glamour&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a
- Nechceš mi (komukoľvek) predsa konkurovať cenou, nie? Na tom predsa padá celá SVK "fotoprofibrandža"
- Nechceš mi (komukoľvek) predsa konkurovať cenou, nie? Na tom predsa padá celá SVK "fotoprofibrandža"
dobre ja Ti uvediem priklad z oblasti kde zijem ja..
Fotenie portret
1 hodina fotenia £230 (cca 50 fotografii)
1 retusovana fotografia (vytlacena) £40
Make up £50
....+vacsina fotografov si hned na zaciatku zaratava session fee (poplatok) ktory sa pohybuje v rozmedzi £100-£300
toto je priklad bezneho fotografa profesinala kde pod slovom profesional rozumej cloveka ktory sa tym zivi nie cloveka ktory musi mat zarucene 110% vysledky
...je to proste sluzba ziadne umelecke vystrelky a hodnoty umeleckeho charakteru tam je cenotvorba uz podstatne niekde inde....
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa