Zdravim. Tako vacsina z vas sa po dvoch rokoch fotenia pohravam s myslienkou fotit za peniaze. Na jednej strane som v tom podporovany kamaratmi na druhej ma odradza pohlad na stranky fotografov,ktory si uz zarabaju fotenim. Najviac ma zaujalo fotenie portretov a zenskej krasy. No je to zaner v ktorom vidim vysledky ktore prejdu casto krat velkou retusou. Samozrejme neratam teraz drobnosti ako odstranenie akne ci inych vad pokozky. Ale casto narazim na zmene proporcie tvare,vyzehlenu pokozku bez chybicky ci digitalnu plastiku. V prevaznych pripadoch je ta retus dobra a ma uspech. Nestaci vari dobry vizazista a v pc doladit uz len drobnosti- tonalitu fotky,akne,smeti na zemi? Treba naozaj take drasticke upravy? No ja moc nevynikam v praci s Photoshopom a podobne, preto ma zaujalo ci moze byt portretny fotograf v dnesnej dobe uspesny aj bez retuse. Najde si vobec este svojich klientov ked vsade v casopisoch,na internete a podobne su publikovane iba preretusovane fotografie?
Je to skor tema na zamyslenie aa uvahu. Takze kludne piste svoje nazory a skusenosti s akymi ste sa stretli.
Urob si svoj styl, retusuj len do takej miery ako sam uznas za vhodne. Spravis portfolio a ludia sami uvidia ake mas fotky. Komu sa to paci, tomu nech sa to paci, komu nie, nech ide niekde inde. Kazdemu nevyhovies a to ani s velkou podporou photoshopu. Je to skor o spolocnom videni finalnych fotiek = cielov fotenia. Sustred sa viac na svetlo a pozy. Prezehlenu retus spravi kazdy druhy priemerny grafik za 10 minut.
Alebo, ze si mal zakaznik vybrat lepsiu, alebo idealnu modelku. Pretoze, ked pocujem, trosku predlzit nohy, zostihlit stehna, zostihlit pas, lebo modelka ma "plavacie koleso"... Zdvihnut prsia, zvacsit prsia... Urobit hustejsie vlasy, atd. Dalo by sa pokracovat velmi dlho. Ked budes fotit za peniaze, tak na toto si budes musiet zvyknut . Ja, napriek tomu, ze fotim ovela dlhsie ako ty, tak nefotim za peniaze, fotim iba pre svoju zabavu. Co je tiez chyba, ved technika stoji nemale peniaze, a z mojej strany su to len vydaje a ziadne prijmy .
Ved toto,zarobit si aspon na to aby som mohol obcas vymenit daky ten objektiv,pripadne moct si prenajat vlastne priestory a mat v nom maly atelier. Nemusim tym zarabat tisice.len aby som sa uzivil ale to az budem fakt skuseny. Zatial by to bolo privyrobenie popri praci.
No hlavnym predpokladom je,ze zakaznikom bude osoba ktoru budem priamo fotit. Aj ked by bolo krasne prepracovat sa az do modnej ci reklamnej sfery.
Napriek tomu čo tu odznelo, dám ti môj pohľad a moje skúsenosti. Ja fotím amatérsky a mienim pri tom ostať, živím sa niečim iným a fotenie si chcem nechať len ako koníček. Vždy je riziko, že keď ti koníček prerastie do práce, už z toho prestávaš mať takú radosť, ako keď to robíš len ako čistý amatér. Častokrát si tlačený do vecí ktoré robiť nechceš, ale musíš aby si sa uživil.
Teraz k retuši a foteniu samotnému. Sprav si svoj štýl, svoje portfólio a ak bude dobré aj bez retuše zákazníkovy ľahko vysvetlíš, že tak veľa retušovať netreba, že to vieš spraviť inak. Tak isto aj vizážistka, kaderníčka ... Určite uľahčia veľa práce a umožnia kreativnejšie pracovať, ale ide fotiť aj bez nich, dokonca aj ľudí bez vizáže, alebo keď sa lesknú. Všetko záleží na tvojich skúsenostiach, vedomostiach, nápadoch a šikovnosti. Ja fotím ako bežných ľudí (väčšinou sa snažím fotiť ich), tak aj modelky a vopred sa s nimi dohodnem, že neretušujem (odstraňujem len nejaké drobné dočasné chyby). Zatiaľ to každý akceptuje.
Uspech bez retuse
Na jednej strane som v tom podporovany kamaratmi na druhej ma odradza pohlad na stranky fotografov,ktory si uz zarabaju fotenim.
Najviac ma zaujalo fotenie portretov a zenskej krasy. No je to zaner v ktorom vidim vysledky ktore prejdu casto krat velkou retusou. Samozrejme neratam teraz drobnosti ako odstranenie akne ci inych vad pokozky. Ale casto narazim na zmene proporcie tvare,vyzehlenu pokozku bez chybicky ci digitalnu plastiku. V prevaznych pripadoch je ta retus dobra a ma uspech. Nestaci vari dobry vizazista a v pc doladit uz len drobnosti- tonalitu fotky,akne,smeti na zemi? Treba naozaj take drasticke upravy?
No ja moc nevynikam v praci s Photoshopom a podobne, preto ma zaujalo ci moze byt portretny fotograf v dnesnej dobe uspesny aj bez retuse.
Najde si vobec este svojich klientov ked vsade v casopisoch,na internete a podobne su publikovane iba preretusovane fotografie?
Je to skor tema na zamyslenie aa uvahu. Takze kludne piste svoje nazory a skusenosti s akymi ste sa stretli.
Kazdemu nevyhovies a to ani s velkou podporou photoshopu. Je to skor o spolocnom videni finalnych fotiek = cielov fotenia. Sustred sa viac na svetlo a pozy. Prezehlenu retus spravi kazdy druhy priemerny grafik za 10 minut.
Ja, napriek tomu, ze fotim ovela dlhsie ako ty, tak nefotim za peniaze, fotim iba pre svoju zabavu. Co je tiez chyba, ved technika stoji nemale peniaze, a z mojej strany su to len vydaje a ziadne prijmy
Teraz k retuši a foteniu samotnému. Sprav si svoj štýl, svoje portfólio a ak bude dobré aj bez retuše zákazníkovy ľahko vysvetlíš, že tak veľa retušovať netreba, že to vieš spraviť inak. Tak isto aj vizážistka, kaderníčka ... Určite uľahčia veľa práce a umožnia kreativnejšie pracovať, ale ide fotiť aj bez nich, dokonca aj ľudí bez vizáže, alebo keď sa lesknú. Všetko záleží na tvojich skúsenostiach, vedomostiach, nápadoch a šikovnosti. Ja fotím ako bežných ľudí (väčšinou sa snažím fotiť ich), tak aj modelky a vopred sa s nimi dohodnem, že neretušujem (odstraňujem len nejaké drobné dočasné chyby). Zatiaľ to každý akceptuje.
http://www.photoserver.eu/galerie_autor.php?autor_id=1001493
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa