Zdravím borci. Dnes sa mi podarili takmer všetky fotky so sprasačeným slnkom. Chcel by som vedieť kde je chyba. Myslím, že pre vás to nebude problém pomenovať
mal si nasadeny uv filter? mne ten moj robi cosi podobne, no na druhej strane, moze to byt chyba objektivu, ja Nikon 18-200 nemam a neviem ako sa v protisvetle sprava, no mozno keby si napisal hned cim si to fotil poradia ti lepsie ludia, ktori objektiv maju
kazdy objektiv ma ine chovanie s protisvetlom ... tu si fotil na F9 ... do slnka doporucujem viac zaclonit F16 a uvidis ake ti bude hadzat prasiatka, ale to je vecou konstrukcie objektivu a jeho optickych clenov
no počkajte páni, ale on má myslím na mysli tú vertikálnu čiaru srkrz Slnko... to sa volá že blooming a ide o pretečenie náboja do susedných buniek a je to normálne vlastnosť CCD čipu... CMOS týmto netrpí
no počkajte páni, ale on má myslím na mysli tú vertikálnu čiaru srkrz Slnko... to sa volá že blooming a ide o pretečenie náboja do susedných buniek a je to normálne vlastnosť CCD čipu... CMOS týmto netrpí
presne tak, ako vravíš myslím vertikálnu čiaru cez slnko, tie malé prasce sú v pohode ale toto som ešte nevidel... telo DSLR - čip, som viacmenej vylúčil, lebo som myslel, že to bude sklo a ak nie sklo, tak ja určite... takže pár bodov pre CMOS čip?
slnko sa mi tam zdá byť ešte dosť vysoko, neriskoval by som mieriť naň...nejaký ND filter by pomohol ?
Máš pravdu, čas bol okolo 12,00h. Filter nemám žiadny , je to služobná DSLR aj sklo a nemám k tomu nič iné, len seťák 18-55. A vlastne sa len učím, tak takto zbieram skúsenosti a čítam študujem...
Máš pravdu, čas bol okolo 12,00h. Filter nemám žiadny , je to služobná DSLR aj sklo a nemám k tomu nič iné, len seťák 18-55. A vlastne sa len učím, tak takto zbieram skúsenosti a čítam študujem...
všetci sa učíme...celý život a na svojich chybách, v lepšom prípade na chybách druhých ...\"takéto slniečkové\" sa fotia cez \"zlatú hodinku\"...teda po východe a pred západom slnka
Zdravím borci. Dnes sa mi podarili takmer všetky fotky so sprasačeným slnkom. Chcel by som vedieť kde je chyba. Myslím, že pre vás to nebude problém pomenovať
http://i51.tinypic.com/xmln5w.jpg
\"to sa volá že blooming a ide o pretečenie náboja do susedných buniek a je to normálne vlastnosť CCD čipu...\"
Ja len doplním: niektoré lacnejšie DSLR síce ponúkajú veľmi krátke časy uzávierky ale... povedzme 1/4000 nie je v skutočnosti osvetlenie senzora otvorením uzávierky (či už kompletným, alebo otvorením na štrbinu) tak, aby bol senzor reálne osvetlený iba množstvom svetla ekvivalentným 1/4000 sekundy. Je to lacné riešenie krátkych časov - uzávierka je zjednodušená - nedokáže exponovať senzor tak malým množstvom svetla. Napr. na Nikon D70 aj pri 1/4000s dopadlo na senzor toľko svetla, ako pri 1/250 sekundy; slabšia expozícia bola vyriešená \"elektronickým blokovaním\". Tzn. senzory v takýchto DSLR dokážu už po veľmi krátkom čase \"zablokovať\" ďalšie napĺňanie fotobuniek svetlom, hoci na senzor svetlo stále dopadá. Dáta sú potom prečítané v stave tesne pred blokovaním, hoci na senzor svetlo dopadalo aj dlhšie. Tento spôsob sa nazýva aj \"elektronická uzávierka\". Nevýhoda: extrémne intenzívne zdroje svetla dokážu \"preraziť\" takúto bariéru, a zaručene vzniká blooming. V návode k DSLR by malo byť napísané, či pri extra krátkych časoch používa elektronické blokovanie, alebo uzávierka podporuje aj reálne obmedzenie množstva svetla štrbinovým režimom. Potom v prípade veľmi silných zdrojov svetla cloniť tak, aby čas nebol kratší ako schopnosti hardvérovej uzávierky.
osobne by som este siel do mierneho podexponovania sceny, fotenim v RAW vies z mierne podexponovanych miest urobit pozadovanu kresbu bez vzniku texturovanych struktur ... to za ucelom, aby sa Ti v slnku nevytvarala machula, ak je ucelom mat aj pekne slnko ... clone f29 by som sa pri beznom fotografovani vyhybal z dovodu vzniku difrakcie, ale pre kriticke pripady ano ... pre dobru kresbu s protisvetlom sa skus naucit exponovat tak, aby si vystacil s F16 ... samozrejme mozes aj viac, avsak tam uz zhorsenie kresby bude markantnejsie
nooo, v podstate ako si priclonil tak sa ti predĺžil aj exp.čas... na F8 si mal 1/1000s, a na F29 už musel ísť na 1/80s takže ide o presne ten princíp čo popísal andysalay
osobne by som este siel do mierneho podexponovania sceny, fotenim v RAW vies z mierne podexponovanych miest urobit pozadovanu kresbu bez vzniku texturovanych struktur ... to za ucelom, aby sa Ti v slnku nevytvarala machula, ak je ucelom mat aj pekne slnko ... clone f29 by som sa pri beznom fotografovani vyhybal z dovodu vzniku difrakcie, ale pre kriticke pripady ano ... pre dobru kresbu s protisvetlom sa skus naucit exponovat tak, aby si vystacil s F16 ... samozrejme mozes aj viac, avsak tam uz zhorsenie kresby bude markantnejsie
Tak ako píšeš sa snažím aj robiť, slnečné scény a zvlášť na svetle podexponúvam, niekedy idem cez RAW, niekedy len JPEG. Z RAWu ešte totiž neviem dostať maximum, vždy mi to vyhodí surovú fotku (čo je aj účel), no ja z nej ešte nedokážem všetko vyťažiť. Teraz tá clona F29 bola použitá len na skúšku - otvoril som okno cvakol s F8 a 29 aby som videl efekt. Včera keď som prvýkrát tak sprasačil slnko, som mal z predošlých fotiek práve clonu nastavenú na F9 kvôli eliminácií difrakcie, aberácie..., teda vyniknutia kresby a pri fotení slniečka mi clona zostala. Teraz viem, že musím pricloniť, tak ako tu píšete na hodnotu okolo F16....
Chyba objektívu, či moja neskúsenosť?
Dnes sa mi podarili takmer všetky fotky so sprasačeným slnkom. Chcel by som vedieť kde je chyba. Myslím, že pre vás to nebude problém pomenovať
to rbr69: teraz si vlastne spomínam, že som bol nastavený na \"A\", kde mi zostala F9...
to sa volá že blooming a ide o pretečenie náboja do susedných buniek a je to normálne vlastnosť CCD čipu...
CMOS týmto netrpí
to sa volá že blooming a ide o pretečenie náboja do susedných buniek a je to normálne vlastnosť CCD čipu...
CMOS týmto netrpí
telo DSLR - čip, som viacmenej vylúčil, lebo som myslel, že to bude sklo a ak nie sklo, tak ja určite...
takže pár bodov pre CMOS čip?
A vlastne sa len učím, tak takto zbieram skúsenosti a čítam študujem...
A vlastne sa len učím, tak takto zbieram skúsenosti a čítam študujem...
to mi len srdce nedalo nevziať foťák na prechádzku s dcérou, bolo dnes naozaj krásne
to mi len srdce nedalo nevziať foťák na prechádzku s dcérou, bolo dnes naozaj krásne
Dnes sa mi podarili takmer všetky fotky so sprasačeným slnkom. Chcel by som vedieť kde je chyba. Myslím, že pre vás to nebude problém pomenovať
Ja len doplním: niektoré lacnejšie DSLR síce ponúkajú veľmi krátke časy uzávierky ale...
povedzme 1/4000 nie je v skutočnosti osvetlenie senzora otvorením uzávierky (či už kompletným, alebo otvorením na štrbinu) tak, aby bol senzor reálne osvetlený iba množstvom svetla ekvivalentným 1/4000 sekundy.
Je to lacné riešenie krátkych časov - uzávierka je zjednodušená - nedokáže exponovať senzor tak malým množstvom svetla. Napr. na Nikon D70 aj pri 1/4000s dopadlo na senzor toľko svetla, ako pri 1/250 sekundy;
slabšia expozícia bola vyriešená \"elektronickým blokovaním\". Tzn. senzory v takýchto DSLR dokážu už po veľmi krátkom čase \"zablokovať\" ďalšie napĺňanie fotobuniek svetlom, hoci na senzor svetlo stále dopadá. Dáta sú potom prečítané v stave tesne pred blokovaním, hoci na senzor svetlo dopadalo aj dlhšie. Tento spôsob sa nazýva aj \"elektronická uzávierka\".
Nevýhoda: extrémne intenzívne zdroje svetla dokážu \"preraziť\" takúto bariéru, a zaručene vzniká blooming. V návode k DSLR by malo byť napísané, či pri extra krátkych časoch používa elektronické blokovanie, alebo uzávierka podporuje aj reálne obmedzenie množstva svetla štrbinovým režimom. Potom v prípade veľmi silných zdrojov svetla cloniť tak, aby čas nebol kratší ako schopnosti hardvérovej uzávierky.
F8: http://i51.tinypic.com/eik32d.jpg
F29: http://i56.tinypic.com/96i14h.jpg
F8: http://i51.tinypic.com/eik32d.jpg
F29: http://i56.tinypic.com/96i14h.jpg
na F8 si mal 1/1000s, a na F29 už musel ísť na 1/80s
takže ide o presne ten princíp čo popísal andysalay
Teraz tá clona F29 bola použitá len na skúšku - otvoril som okno cvakol s F8 a 29 aby som videl efekt.
Včera keď som prvýkrát tak sprasačil slnko, som mal z predošlých fotiek práve clonu nastavenú na F9 kvôli eliminácií difrakcie, aberácie..., teda vyniknutia kresby a pri fotení slniečka mi clona zostala. Teraz viem, že musím pricloniť, tak ako tu píšete na hodnotu okolo F16....
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa