Fórum » Pokec

Chyba objektívu, či moja neskúsenosť?

nyco
2011-01-29 16:58:09+01
Zdravím borci.
Dnes sa mi podarili takmer všetky fotky so sprasačeným slnkom. Chcel by som vedieť kde je chyba. Myslím, že pre vás to nebude problém pomenovať

http://i51.tinypic.com/xmln5w.jpg

nyco
2011-01-29 16:59:50+01
Ešte dodám, že pri vertikálne orientovanej fotke sa to prejaví horizontálne.

wayne
2011-01-29 17:02:56+01
mal si nasadeny uv filter? mne ten moj robi cosi podobne, no na druhej strane, moze to byt chyba objektivu, ja Nikon 18-200 nemam a neviem ako sa v protisvetle sprava, no mozno keby si napisal hned cim si to fotil poradia ti lepsie ludia, ktori objektiv maju

rbr69
2011-01-29 17:08:27+01
kazdy objektiv ma ine chovanie s protisvetlom ... tu si fotil na F9 ... do slnka doporucujem viac zaclonit F16 a uvidis ake ti bude hadzat prasiatka, ale to je vecou konstrukcie objektivu a jeho optickych clenov

nyco
2011-01-29 17:13:29+01
to wayne: bolo to fotené bez filtra, zabudol som to uviesť...
to rbr69: teraz si vlastne spomínam, že som bol nastavený na \"A\", kde mi zostala F9...

Fatty
2011-01-29 17:54:16+01
no počkajte páni, ale on má myslím na mysli tú vertikálnu čiaru srkrz Slnko...
to sa volá že blooming a ide o pretečenie náboja do susedných buniek a je to normálne vlastnosť CCD čipu...
CMOS týmto netrpí

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-01-29 18:21:47+01
pretečený senzor, clna F16 možno pomôže ale skôr nie, možno skúsiť iné sklo..

nyco
2011-01-29 22:07:41+01
príspevok od: Fatty
no počkajte páni, ale on má myslím na mysli tú vertikálnu čiaru srkrz Slnko...
to sa volá že blooming a ide o pretečenie náboja do susedných buniek a je to normálne vlastnosť CCD čipu...
CMOS týmto netrpí
presne tak, ako vravíš myslím vertikálnu čiaru cez slnko, tie malé prasce sú v pohode ale toto som ešte nevidel...
telo DSLR - čip, som viacmenej vylúčil, lebo som myslel, že to bude sklo a ak nie sklo, tak ja určite...
takže pár bodov pre CMOS čip?

nyco
2011-01-29 22:08:56+01
príspevok od: Jozef Peniak
určite nabudúce pricloním, teraz som sa pozadubol s predošlých fotiek a som zvedavý čo z toho bude...

beholder
2011-01-29 22:21:50+01
príspevok od: Jozef Peniak
...možno skúsiť iné slnko...

brki
2011-01-29 22:29:39+01
slnko sa mi tam zdá byť ešte dosť vysoko, neriskoval by som mieriť naň...nejaký ND filter by pomohol ?

nyco
2011-01-29 22:38:57+01
príspevok od: brki
slnko sa mi tam zdá byť ešte dosť vysoko, neriskoval by som mieriť naň...nejaký ND filter by pomohol ?
Máš pravdu, čas bol okolo 12,00h. Filter nemám žiadny , je to služobná DSLR aj sklo a nemám k tomu nič iné, len seťák 18-55.
A vlastne sa len učím, tak takto zbieram skúsenosti a čítam študujem...

brki
2011-01-29 23:31:29+01
príspevok od: nyco
Máš pravdu, čas bol okolo 12,00h. Filter nemám žiadny , je to služobná DSLR aj sklo a nemám k tomu nič iné, len seťák 18-55.
A vlastne sa len učím, tak takto zbieram skúsenosti a čítam študujem...
všetci sa učíme...celý život a na svojich chybách, v lepšom prípade na chybách druhých ...\"takéto slniečkové\" sa fotia cez \"zlatú hodinku\"...teda po východe a pred západom slnka

nyco
2011-01-29 23:35:14+01
budem na budúce vedieť ako na to
to mi len srdce nedalo nevziať foťák na prechádzku s dcérou, bolo dnes naozaj krásne

nyco
2011-01-29 23:40:38+01
budem na budúce vedieť ako na to
to mi len srdce nedalo nevziať foťák na prechádzku s dcérou, bolo dnes naozaj krásne
http://i53.tinypic.com/1247iao.jpg

andysalay
2011-01-30 11:47:28+01
Zdravím borci.
Dnes sa mi podarili takmer všetky fotky so sprasačeným slnkom. Chcel by som vedieť kde je chyba. Myslím, že pre vás to nebude problém pomenovať

http://i51.tinypic.com/xmln5w.jpg
\"to sa volá že blooming a ide o pretečenie náboja do susedných buniek a je to normálne vlastnosť CCD čipu...\"

Ja len doplním: niektoré lacnejšie DSLR síce ponúkajú veľmi krátke časy uzávierky ale...
povedzme 1/4000 nie je v skutočnosti osvetlenie senzora otvorením uzávierky (či už kompletným, alebo otvorením na štrbinu) tak, aby bol senzor reálne osvetlený iba množstvom svetla ekvivalentným 1/4000 sekundy.
Je to lacné riešenie krátkych časov - uzávierka je zjednodušená - nedokáže exponovať senzor tak malým množstvom svetla. Napr. na Nikon D70 aj pri 1/4000s dopadlo na senzor toľko svetla, ako pri 1/250 sekundy;
slabšia expozícia bola vyriešená \"elektronickým blokovaním\". Tzn. senzory v takýchto DSLR dokážu už po veľmi krátkom čase \"zablokovať\" ďalšie napĺňanie fotobuniek svetlom, hoci na senzor svetlo stále dopadá. Dáta sú potom prečítané v stave tesne pred blokovaním, hoci na senzor svetlo dopadalo aj dlhšie. Tento spôsob sa nazýva aj \"elektronická uzávierka\".
Nevýhoda: extrémne intenzívne zdroje svetla dokážu \"preraziť\" takúto bariéru, a zaručene vzniká blooming. V návode k DSLR by malo byť napísané, či pri extra krátkych časoch používa elektronické blokovanie, alebo uzávierka podporuje aj reálne obmedzenie množstva svetla štrbinovým režimom. Potom v prípade veľmi silných zdrojov svetla cloniť tak, aby čas nebol kratší ako schopnosti hardvérovej uzávierky.

nyco
2011-01-30 15:10:16+01
Ďakujem za podrobné vysvetlenie. Každopádne priclonenie pomáha:
F8: http://i51.tinypic.com/eik32d.jpg
F29: http://i56.tinypic.com/96i14h.jpg

rbr69
2011-01-30 15:27:17+01
Ďakujem za podrobné vysvetlenie. Každopádne priclonenie pomáha:
F8: http://i51.tinypic.com/eik32d.jpg
F29: http://i56.tinypic.com/96i14h.jpg
osobne by som este siel do mierneho podexponovania sceny, fotenim v RAW vies z mierne podexponovanych miest urobit pozadovanu kresbu bez vzniku texturovanych struktur ... to za ucelom, aby sa Ti v slnku nevytvarala machula, ak je ucelom mat aj pekne slnko ... clone f29 by som sa pri beznom fotografovani vyhybal z dovodu vzniku difrakcie, ale pre kriticke pripady ano ... pre dobru kresbu s protisvetlom sa skus naucit exponovat tak, aby si vystacil s F16 ... samozrejme mozes aj viac, avsak tam uz zhorsenie kresby bude markantnejsie

Fatty
2011-01-30 15:33:27+01
nooo, v podstate ako si priclonil tak sa ti predĺžil aj exp.čas...
na F8 si mal 1/1000s, a na F29 už musel ísť na 1/80s
takže ide o presne ten princíp čo popísal andysalay

nyco
2011-01-30 17:21:20+01
príspevok od: rbr69
osobne by som este siel do mierneho podexponovania sceny, fotenim v RAW vies z mierne podexponovanych miest urobit pozadovanu kresbu bez vzniku texturovanych struktur ... to za ucelom, aby sa Ti v slnku nevytvarala machula, ak je ucelom mat aj pekne slnko ... clone f29 by som sa pri beznom fotografovani vyhybal z dovodu vzniku difrakcie, ale pre kriticke pripady ano ... pre dobru kresbu s protisvetlom sa skus naucit exponovat tak, aby si vystacil s F16 ... samozrejme mozes aj viac, avsak tam uz zhorsenie kresby bude markantnejsie
Tak ako píšeš sa snažím aj robiť, slnečné scény a zvlášť na svetle podexponúvam, niekedy idem cez RAW, niekedy len JPEG. Z RAWu ešte totiž neviem dostať maximum, vždy mi to vyhodí surovú fotku (čo je aj účel), no ja z nej ešte nedokážem všetko vyťažiť.
Teraz tá clona F29 bola použitá len na skúšku - otvoril som okno cvakol s F8 a 29 aby som videl efekt.
Včera keď som prvýkrát tak sprasačil slnko, som mal z predošlých fotiek práve clonu nastavenú na F9 kvôli eliminácií difrakcie, aberácie..., teda vyniknutia kresby a pri fotení slniečka mi clona zostala. Teraz viem, že musím pricloniť, tak ako tu píšete na hodnotu okolo F16....

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()