Vacsinou sa cas urcuje na zaklade pasikovych testov, cize metodou pokus omyl. Zalezi na mierke zvacsenia, cize vzdialenosti zvacsovaku od papieru, od objektivu zvacsovaku, ktory sa da tiez clonit, od toho, ci len svietis alebo aj nadrziavas a maskujes, aky mas papier, co chces dosiahnut a mnohych dalsich veciach. Vyvolavania nie je exaktna veda, ale magicke carovanie. Odporucam vsetko co sa robi v komore zapisovat, vyvolavacie casy, teploty.... Tak postupom casu budes mat slusnu databazu informacii.
Ale hlavne!!!! Musis si poriadne nastudovat postup zvacsovania, na to ale forum nestaci.
Aký dlhý čas sa ma presvetcovať fotopapier pod zvačšovákom
Zalezi to od tolkych veci ze az. Aky zvatsovak, aka ziarovka aky papier aka vyvojka aky negativ ako zacloneny objektiv... Teda idealna odpoved bude najskor "vzdicky dajaky iny". Ak sa pytas len zo zaujimavosti tak som ti viac meneh odpovedal. Ak sa pytas lebo prave stojis pri zvatsovaku a nevies co dalej tak ti radim: rozstrihaj ho na niekolko kusov a vyskusaj rozne casy (ak nerobys velke fotky a nemas velmi tmavy negativ tak to bude okolo 1-30s)
Vyskusaj si nastrihat ten papier, neviem aky mas velky format, objektiv zaclon aspon o dva stupne a osviet jeden papierik tak aby prechadzal cez co najvacsiu plochu fotky ( aby si videl kontrast bielych a tmavych miest) vyskusaj jednu sekundu, ponor do vyvojky a uvidis, ci bude cierny alebo biely ak cierny musis pouzit kratsi cas ak biely tak musis pouzit dlhsi cas ale ako pisal pan Srnec, zalezi to od mnohych faktorov.
Ešte jedna taká drobnosť, resp. skúsenosť z časov keď som voľakedy dávno robil robil fotky so zväčšovákom. Dávaj si pozor aby si testovací prúžok mal s rovnakej šarže papiera ako ten, na ktorý zväčšuješ. Napr. ak máš málo papierov väčšieho formátu a chceš ušetriť a nastriháš si prúžky z malého formátu (ktorého máš veľa), tak môžeš byť prekvapený.
zvečšovák
Odporucam vsetko co sa robi v komore zapisovat, vyvolavacie casy, teploty.... Tak postupom casu budes mat slusnu databazu informacii.
Ale hlavne!!!! Musis si poriadne nastudovat postup zvacsovania, na to ale forum nestaci.
Aky zvatsovak, aka ziarovka aky papier aka vyvojka aky negativ ako zacloneny objektiv...
Teda idealna odpoved bude najskor "vzdicky dajaky iny".
Ak sa pytas len zo zaujimavosti tak som ti viac meneh odpovedal. Ak sa pytas lebo prave stojis pri zvatsovaku a nevies co dalej tak ti radim: rozstrihaj ho na niekolko kusov a vyskusaj rozne casy (ak nerobys velke fotky a nemas velmi tmavy negativ tak to bude okolo 1-30s)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa