Fórum » Vybavenie ateliéru

Osvetlenie fotopozadia a objektu ???

Jaro68
2011-01-18 19:19:03+01
Ahoj už dlhšiu dobu sa dosť trápim a nemám sa koho spýtať. Prečítal som toho dosť na to aby som pochopil ale nemám to ako odskúšať lebo nechcem kupovať niečo čo potom nevyužijem. O čo sa vlastne jedná ????
Tak k veci je to niečo podobné ako téma domáci ateliér ale môj zámer je portrét. Ako pozadie mám 100 % bavlnu ( privítam iný material podla vašich skúseností ) bielu , čiernu , modrú. Chcel by som sa spýtať aké úsporky sú v hodné na osvetlenie postavy či tváre myslím (waty a kelviny ) a to isté ale na osvetlenie pozadia a či je vôbec nutné osvetlovať aj pozadie. A ak má niekto skúsenosť potreboval by som ešte ako rozmiestniť také osvetlenie. Mám len odrazovú dosku a dva svetlá bez softboxu čo je škoda ale na tie svetlá sa mi daju dorobiť naťahovacie latky ak by bolo nutné. Dúfam že to nieje moc a že sa to dá pochopiť ĎAKUJEM

mAtO
2011-01-18 19:28:26+01
niečo podobné trápi aj mňa, bodla by nejaká kniha alebo link na stránku, kde sú názorné ukážky ako na to (ako ďaleko má byť pozadie od objektu, ako správne nasvietit, ako rozložiť osvetlenie a iné).

hombreee
2011-01-18 21:02:53+01
príspevok od: mAtO
niečo podobné trápi aj mňa, bodla by nejaká kniha alebo link na stránku, kde sú názorné ukážky ako na to (ako ďaleko má byť pozadie od objektu, ako správne nasvietit, ako rozložiť osvetlenie a iné).
taka stranka je

http://strobox.com/photos

mAtO
2011-01-19 00:14:28+01
príspevok od: hombreee
taka stranka je

áno! presne takto som si to predstavoval. Veľké vďaka ti Hombré

Maxx818
ocenenie redakciou 2011-01-19 00:38:48+01
nepotrebujete nic navyse okrem jednej zarivky a skusat expozicie a rozne polohy svetla k objektu, ten zaklad vidlica a objimka plus jedna ziarivka je par eur, len tu vidlicu a objimku nech vam zlozi elektrikar

Jaro68
2011-01-19 19:14:22+01
hombreee Ďakujem stranka pomohla ale stale neviem tie úsporky v kelvinoch a watoch na pozadie a na objekt ake použiť ?

hombreee
2011-01-19 21:17:20+01
no mna sa nepytaj, ja momentalne este len uvazujem aky blesk kupit (asi to bude metz 50 len cakam na prve recenzie (alebo SB600) + niektory z yongnuo ako druhy blesk)

Ale pokial ide o kelviny tak povedal by som ze 5500k. Na pozadie urcite to iste, asi by nebolo vhodne pouzivat svetla s roznou farebnou teplotou. Ale to len moj laicky nazor.

Nad lacnymi bleskami si neuvazoval? Plus dazdniky. Usetris aj na uctoch za elektrinu. Trebars Yongnuo YN460 mark II, cez ebay za cca 40EUR

http://speedlights.net/2010/12/10/yongnuo-yn460-ii/

Par ludi ich tu ma, nech skusia poradit.

Ale pozor, tym co som napisal sa neriad, nemam s bleskami a svetlami v podstate ziadnu skusenost. Len by sa k tomu co som napisal mohli vajadrit dalsi ludia, tiez by ma to zaujimalo.

tomis.ales
2011-01-20 10:47:17+01
Zabudni na usporky, maju hnusne zelene svetlo a tazko to v editore upravis. Obyc ziarovka je lepsie riesenie, maj spojite spektrum na rozdiel od ziarivky.
Najlepsie kupit blesky, Yongnuo je vyborna volba, mam 460 a kupim si este dalsie. Na zaciatok to staci.
A kelviny nech ta netrapia, sak fotis digitalom.

tomis.ales
2011-01-20 10:48:39+01
A ci mas osvetlit pozadie? Sak snad vies sam ci ho chces svetle alebo tmave, nie?

Jaro68
2011-01-20 14:15:36+01
Rada dobrá berem to ale som z toho trocha z metený usporky dávaju aj do softboxov a na odrazný daždnik žiarovka dáva žlté svetlo 2700 k a na osvetlenie je ideal denné svetlo či že 5500 k aspoň tak to v šade píšu aj skúseny fotografi a blesky viem že je to ideal ale ja svetla mám ale neviem ake použiť žiarovky vieš ? Ešte by bodla nejaká stranka s prislušenstvom našiel som ale je tam iba jedna usporka dlhá 25 cm predpokladám na odrazný daždnik potreboval by som kračie aby mi netrčalo z reflektoru inak ďakujem že prispievate na toto vlakno.

apple
2011-01-20 14:28:23+01
príspevok od: hombreee
taka stranka je

ďakujem... tá stránka mi moc pomohla...

psykora2
2011-01-20 15:58:13+01
na usporky ti radim co najskor zabudnut, ich farebne spektrum nie je vhodne na fotenie a ked na ne das softbox budes mat uplnu tmu, najlacnesie a rozumnejsie je investovat do lacnych bleskov na ebay napr. typ yongnuo-yn460-II je celkom fajn a odpalovaca

mipro
2011-01-20 17:01:03+01
jj.. youngnuo vrelo odporucam. sam pouzivam yn560 a zatial spokojnost... a co ma tesi maju nielen super spracovanie ale aj jednoduche ovladanie.

Jaro68
2011-01-21 06:41:55+01
Páni je mi jasne že blesk je bez konkurencie ale mam aj reflektory 2 KS čo snimy ? daju sa použiť aj popri blesku ???? Ak áno ake zdroje svetla tam kúpiť závit je E27 ked úsporky tak babo raď nie pomôže aj link zo sortimentom

inkubbus
2011-01-21 08:13:48+01
ked inak nedas a furt chces tie tvoje reflektory pouzit

http://www.walimex.cz/kategorie/71-Atelierove-vybaveni-Nahradni-zarovky/index.htm

tomis.ales
2011-01-21 13:05:52+01
príspevok od: Jaro68
Rada dobrá berem to ale som z toho trocha z metený usporky dávaju aj do softboxov a na odrazný daždnik žiarovka dáva žlté svetlo 2700 k a na osvetlenie je ideal denné svetlo či že 5500 k aspoň tak to v šade píšu aj skúseny fotografi a blesky viem že je to ideal ale ja svetla mám ale neviem ake použiť žiarovky vieš ? Ešte by bodla nejaká stranka s prislušenstvom našiel som ale je tam iba jedna usporka dlhá 25 cm predpokladám na odrazný daždnik potreboval by som kračie aby mi netrčalo z reflektoru inak ďakujem že prispievate na toto vlakno.
Ziarovka ma pekne SPOJITE spektrum podobne ako Slnko. Vo svetle ziarivky niektore farby uplne chybaju, t.j. spektrum je NESPOJITE a preto sa to v PC takmer neda spravne upravit. Skus sa pozret na CD pod ziarovkov a pod ziarivkov, potom uvidis co je to nespojite spektrum. Ziarovka ma cca 2700 K, Slnko cca 4000 a modra obloha cca 7000K, tusim, staci vyvazenie v editore a mas spravnu teplotu, proste WB vobec nieje tvoj problem. Trvale svetla sa pouzivaju hlavne na kameru.
Ale ked nemas nic ine, skus aj to, ale rozhodne by som uz ziadne trvale svetlo na foto nekupoval.
Takze ak chces pouzit ziarovky, pouzi proste nejake rovnake a vybavene.

Jaro68
2011-01-21 16:03:28+01
príspevok od: tomis.ales
Ziarovka ma pekne SPOJITE spektrum podobne ako Slnko. Vo svetle ziarivky niektore farby uplne chybaju, t.j. spektrum je NESPOJITE a preto sa to v PC takmer neda spravne upravit. Skus sa pozret na CD pod ziarovkov a pod ziarivkov, potom uvidis co je to nespojite spektrum. Ziarovka ma cca 2700 K, Slnko cca 4000 a modra obloha cca 7000K, tusim, staci vyvazenie v editore a mas spravnu teplotu, proste WB vobec nieje tvoj problem. Trvale svetla sa pouzivaju hlavne na kameru.
Ale ked nemas nic ine, skus aj to, ale rozhodne by som uz ziadne trvale svetlo na foto nekupoval.
Takze ak chces pouzit ziarovky, pouzi proste nejake rovnake a vybavene.
Ok Ďakujem za trpezlivosť odpovedať mi ale som strašne opatrny a váhavý ešte ma napadla jedna vec ked už mám tie reflektory čo tak jeden osvietenie pozadia ak bude treba druhy osvietenie postavy zo zadu z predu odrazný daždniik + odrazna doska da sa to tak použiť ???? ale potom predpokladam ze musia byť žiarivky rovnaké čo vy na to ?

Jaro68
2011-01-21 16:31:00+01
ešte taká otázočka ten blesk z ebay je len tam ? v hodné odpalovače poradte kolko to asi stojí ? a za ako dlho to pride a za aké poštovné ?? Ďakujem

Michal Matloň
redakcia ephoto.sk
- moderator
2011-01-21 17:12:58+01
ešte taká otázočka ten blesk z ebay je len tam ? v hodné odpalovače poradte kolko to asi stojí ? a za ako dlho to pride a za aké poštovné ?? Ďakujem
Odtiaľ sa ti tieto veci oplatí kupovať najviac. Väčšinou pokiaľ niečo podobné nájdeš od niekoho na Slovensku, má to aj dvojnásobnú cenu. Vhodné odpaľovače sú napríklad tieto http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=170551302574

tomis.ales
2011-01-21 18:04:12+01
Ok Ďakujem za trpezlivosť odpovedať mi ale som strašne opatrny a váhavý ešte ma napadla jedna vec ked už mám tie reflektory čo tak jeden osvietenie pozadia ak bude treba druhy osvietenie postavy zo zadu z predu odrazný daždniik + odrazna doska da sa to tak použiť ???? ale potom predpokladam ze musia byť žiarivky rovnaké čo vy na to ?
Ziarivky sa vlastne daju pouzit ako osvietenie pozadia, tam nejde o farebnu vernost, tam je to jedno. Nedaju sa pouzit (asopn ja by som ich nepouzival) na fotografovanie ludi(k voly pleti) a tiez nie na produktovu fotografiu, kde ide predovsetkym o farebnu vernost. NA lajhe skusanie to samozrejme postacuje.
Ak chces pouzit odrazny dazdnik, zdroj svetla musi byt vnutri dazdniku co najblissie osi, inac sa ti to nebude spravne odrazat. Odraznu desku pouzit mozes ale ako som napisal ziarivky nie su moc vhodne na plet. Ale skus, na to neumres. Inac vsetky zdroje svetla, je jedno ci ziarivka, ziarovka alebo blesk by mali mat rovnake spektrum a farebnu teplotu. Pokial teda to nie je zamer mat rozhasenu fotku.
Na Ebay mam vyse 130 nakupov. Neni sa coho bat. Platba cez PayPal je bezpecna a rychla.
Ja mam odpalovace RF-602 od firmy Yongnuo, su trochu drahsie ako ine lacaky ale lacak sa mi pokazil za jeden mesiac. Je aj nova verzia tusim RF-603. Pozri ich stranku.

http://www.hkyongnuo.com/e-aboutus.php

Strana 1 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()