chcem sa spytat na vas nazor. Za posledny tyzden som bol fotit dve akcie (fasion show a koncert). Fotil som to sukromne do svojho portfolia s Nikon D300 bez blesku a fotky boli celkom v pohode. Co tam boli oficialni fotografi, tak vsetci cvakali s bleskom, pritom mali lepsie foto tela aj objektivy ako ja. Vysvetlite mi, ci je normalne a bezne fotit koncert s bleskom. Koncert bol na volnom priestranstve a blesky mali otocene do hora. Ja som amater, tak preto sa pytam. Mne osobne vyhovuje radsej trosku zrnitejsia fotka resp. mierne neostra, ale urcite bez blesku. Ved tym bleskom podla mna musi uplne zabit atmosferu. A mat blesk otoceny do hora na volnom priestranstve je uplny nonsens si myslim. Takze otazka do plena: preferujete radsej ostru fotku s bleskom, alebo slabsiu kvalitu bez blesku? Vdaka za odpoved, kedze momentalne som v rozpakoch.
Prac niektorych "profesionalov" zaraza aj uplnych amaterov, pretoze zjavne popiera logiku a fyzikalne zakony. Je to tak a videl som to mnohokrat. Skus viac verit vlastnemu rozumu a naucenemu, nez obkukavat nezmysli od pseudoprofesionalov. Amateri su pri foteni svedomitejsi, lebo sa nemozu spolahnut na to, ze to za nich odmaka technika.
No, mierit do tmavej oblohy, vysokeho/tmaveho stropu je asi nezmysel. Ale AF reflektor systemovych bleskov ma urcite vacsi vykon ako vstavany lamp, takze mozno koli ostreniu. Mierit bleskom napriamo alebo cez bielu karticku uz vyznam ma, fotografovany objekt by mal mat na sebe dominantne svetlo. Samozrejme treba esencie zdrojov svetla namiesat v spravnom pomere. Reflektory vrhaju na protagonistov casto svetlo len z hornych ramp. Vtedy sa da pomoct bleskom. Pri TV produkcii je to jednoduchsie, svietia vacej a aj zpredu. Kombinacia vysokeho ISO a bleskom so synchro na 2.lamelu ma tiez svoje atmo. Takze dovody a moznosti pouziti je mnoho.
P.S. Norukalap, neries uz inych fotografov a svet bude hned krajsi.
No, mierit do tmavej oblohy, vysokeho/tmaveho stropu je asi nezmysel. Ale AF reflektor systemovych bleskov ma urcite vacsi vykon ako vstavany lamp, takze mozno koli ostreniu. Mierit bleskom napriamo alebo cez bielu karticku uz vyznam ma, fotografovany objekt by mal mat na sebe dominantne svetlo. Samozrejme treba esencie zdrojov svetla namiesat v spravnom pomere. Reflektory vrhaju na protagonistov casto svetlo len z hornych ramp. Vtedy sa da pomoct bleskom. Pri TV produkcii je to jednoduchsie, svietia vacej a aj zpredu. Kombinacia vysokeho ISO a bleskom so synchro na 2.lamelu ma tiez svoje atmo. Takze dovody a moznosti pouziti je mnoho.
neriesim nikoho. Nech si kazdy cvaka ako chce. Len som sa chcel spytat, aky ma vyznam cvakat bleskom na koncerte. Ze ako ukaze taka fotka. Ja som to zatial ziadnu akciu necvakal bleskom, lebo to neviem dobre namiesat a skombinovat blesk a svetlo reflektorov. Tak radsej fotim bez blesku. Ale mal som moznost porovnat fotky bez a s bleskom z tej istej akcie. A tie s bleskom mi pripadali ochudobnene o tu atmosferu, co tam bola. Slavmiro, neber to zase ako nejaky utok na niekoho, len chcem vediet, ako a preco to robia ostatni. Lebo vsetci okrem mna na oboch akciach blyskali, pritom mali omnoho lepsie masiny, kde by si kludne vystacili s bleskom. Preto sa pytam, ci to ma nejaky vyznam to blyskanie. A urcite ho nepouzivali len kvoli AF, lebo som videl, ze doslova blyskali.
No a keď sa použije smerový blesk, ako na fotky napr. vtákov, z dosahom cez 20metrov, to by šlo, ne? . Inak tam blesk nemá význam, vždy je slaby proti svetelnym efektom.
Každý technický prostriedok (akýkoľvek lacný/drahý foťák, blesk) dáva také výsledky, ako ho daný fotograf dokáže využiť. Aj keď ja osobne napr. na koncertoch nepoužívam blesk, to, že či zabije, alebo nezabije atmosféru, závisí od šikovnosti fotografa. Je pravda, že blesk je pofidérna záležitosť a keď sa používa "obyčajným" spôsobom, spravidla svetelnú atmošku potlačí. Je to už taká vyššia škola, ale keď to niekto s bleskom vie, nie že nepokazí atmosféru, ale dokáže svetelnú skladbu vylepšiť. Napríklad aj na takom koncerte, pokiaľ sa zachová na fotke patričná hladina existujúceho svetla reflektorov, decentný blesk dokáže dosvietiť najtmavšie časti (napr. tvár sklonenú dole, alebo odvrátenú od svetla). Len sa treba pohrať práve s namiešaním svetla (keď už nič iné, skúsiť napr. -2EV na blesku). Všeobecne povedané, s bleskom sa dajú robiť divy. Samozrejme je to individuálne, nie každému sa to páči, niekto má radšej, resp. niektorým eventom sedí viac naturálnejšie pôsobenie svetla reflektorov. Samozrejme blýskať vonku vytočeným bleskom do neba je blbosť, jediný úžitok z toho môže byť pomocná zaostrovacia mriežka blesku pri slabom svetle, ako písal slavmiro, ale myslím si, že kvôli tomu blýskať do vesmíru na koncerte je dosť neadekvátne (ak tam fotograf nevie na nič zaostriť, tak si myslím, že tie fotky za moc potom nestoja). Druhá otázka pri blesku je o tom, či je jeho použitie vôbec vhodné a či to náhodou nie je príliš bezohladné pre okolie - účinkujúcich a divákov. Napríklad som fotil dlhodobo basketbal, kde blesk nebol zakázaný, ale to mi proste nedalo, dávať im také svetelné šupy do očí - takže som ho nepoužíval. Podľa mňa to nie je úplne odveci pozorovať aj iných fotografov, čo robia, prečo to robia - niekedy to môže byť poučné (aj to keď to robia, dobre, ale poučiť sa dá aj z toho, čo a ako robia zle).
ja som teraz v sobotu videl svadobneho fotografa fotit vonku pred uradom svadobcanov s bleskom otocenym do strany.. som sa tiez cudoval aky to ma vyznam..
ja som teraz v sobotu videl svadobneho fotografa fotit vonku pred uradom svadobcanov s bleskom otocenym do strany.. som sa tiez cudoval aky to ma vyznam..
Zalezi na to ci ten blesk bol v tom case zapnuty je bezne pri akciach nedavat stale koli casu dole, preto moze ostat pre inych v nepochopitelnych polohach ale bez toho aby isiel
skusim ti zareagovat podla vcerajsieho koncertu ktory som bol fotit. osvetlenie bolo sice pekne, cervena sa menila spolu s fialovou a zelenou, no osvetlovala len bubenika. dobre fotky by sa mozno dali urobit priamo s davu ludi no skus sa postavit medzi nachlastanych pankacov prirestor medzi stage a mantinelmi bol max 3 metre. kapela ktora bola na podiu bola skoro v tme. ak si nechcel mat uplne tmave fotky s presvietenym pozadim, blesk sa jednoducho pouzit musel. nato aby som totalne neznicil scenu som ho dal skoro na -1EV. niekedy to ide, ak je scena stale rovnaka, inokedy sa ta scena meni tak rychlo, ze to lieta-10 +10 ev. na blesku pouzivam difuzor, s tych asi 20 co mam doma je tento najlepsi :
http://www.mini-max.sk/product/default/791
cize sa netreba cudovat, niekedy to proste nejde inac
Ked chceli pouzivat iba AF reflektor tak si mohli vypnut odpalovanie blesku, nerusili by ostatnych a nevyzerali iba ako "majitelia fotoaparatov", nie fotografi.
skusim ti zareagovat podla vcerajsieho koncertu ktory som bol fotit. osvetlenie bolo sice pekne, cervena sa menila spolu s fialovou a zelenou, no osvetlovala len bubenika. dobre fotky by sa mozno dali urobit priamo s davu ludi no skus sa postavit medzi nachlastanych pankacov prirestor medzi stage a mantinelmi bol max 3 metre. kapela ktora bola na podiu bola skoro v tme. ak si nechcel mat uplne tmave fotky s presvietenym pozadim, blesk sa jednoducho pouzit musel. nato aby som totalne neznicil scenu som ho dal skoro na -1EV. niekedy to ide, ak je scena stale rovnaka, inokedy sa ta scena meni tak rychlo, ze to lieta-10 +10 ev. na blesku pouzivam difuzor, s tych asi 20 co mam doma je tento najlepsi :
ze si bol vcera fotit UNIFEST? Podla toho difusora, co si uviedol. Mozno sa mylim, ale len ma to tak zaujima. Zaujal si ma prave tou "ponozkou" na blesku, lebo ja mam taku istu doma Ak si bol na UNIFESTe, tak podla mna scena bola uplne super nasvietena, na to, ze to bol koncert pre vysokoskolakov. Az som sa cudoval. Ale nevenujem sa foteniu koncertov, takze je to len moj subjektivny nazor. Moj D300 stihal celkom pekne na ISO 1000. Nehovorim, ze su nejake super ostre tie fotky, ale celkom su fajn si myslim. Schvalne, ak si to bol Ty vcera na UNIFESTe, mohol by si prihodit par fotiek aby som si mohol pozriet ako vyzera scena s bleskom. teraz nechcem vyrivat, len proste si chcem porovnat vysledok. Ak si fotil iny koncert a som Ta zle identifikoval, tak sorry.
Ja som fotil z davu. Nabuduce si musim vybavit nejaku priepustku alebo co. Chvilami som myslel, ze niekomu dam laktovku. Kazdu chvilu tam behal nejaky dement a naschval strkal do kazdeho, takze to bolo miestami o zivot moj alebo fotoaparatu Ale inak bolo fajn.
A aky bol problem skusit si 3x cvaknut ako oni? Nebudem sa cudovat ak dalsiu temu zalozis ze preco fotgraf fotil s atelierovim bleskom vonku za total jasneho pocasia.
nedrgal do teba ziadny dement, iba sa ludia bavili, nato si musis zvyknut. mne uz ludia rozbili 2 skla a 2 blesky, dan za fotenie koncertov. ano fotil som na unifeste. scena bola naozaj zle nasvietena ak si to fotil s pod podia. Dobre bol nasvieteny iba Brano Mojsej a Team revital po mojom pokeci s osvetlovacmi, aby tam dali minimalne dve farby a nie len cervenu alebo fialovu. scena vyzera inac s dialky 10 metrov a priamo spod podia. fotky som este ani neotvoril chodim o 6 do prace cize som nechal brasnu doma. fotky budu niekde na stranke unifestu. cize ser namna pseudofotografa a fot si jak chces ps : ta ponozka ma v sebe reflexnu foliu, cize ide aj pekne difuzne svetlo dopredu. to si skus. myslim ze ked si vedel ze som tam fotil mohol si poslat spravu.
chcem sa spytat na vas nazor. Za posledny tyzden som bol fotit dve akcie (fasion show a koncert). Fotil som to sukromne do svojho portfolia s Nikon D300 bez blesku a fotky boli celkom v pohode. Co tam boli oficialni fotografi, tak vsetci cvakali s bleskom, pritom mali lepsie foto tela aj objektivy ako ja. Vysvetlite mi, ci je normalne a bezne fotit koncert s bleskom. Koncert bol na volnom priestranstve a blesky mali otocene do hora. Ja som amater, tak preto sa pytam. Mne osobne vyhovuje radsej trosku zrnitejsia fotka resp. mierne neostra, ale urcite bez blesku. Ved tym bleskom podla mna musi uplne zabit atmosferu. A mat blesk otoceny do hora na volnom priestranstve je uplny nonsens si myslim. Takze otazka do plena: preferujete radsej ostru fotku s bleskom, alebo slabsiu kvalitu bez blesku? Vdaka za odpoved, kedze momentalne som v rozpakoch.
fotili dohora ? teda boli nizsie ako scena ? ako ano tak to dava zmysel ....
nedrgal do teba ziadny dement, iba sa ludia bavili, nato si musis zvyknut. mne uz ludia rozbili 2 skla a 2 blesky, dan za fotenie koncertov. ano fotil som na unifeste. scena bola naozaj zle nasvietena ak si to fotil s pod podia. Dobre bol nasvieteny iba Brano Mojsej a Team revital po mojom pokeci s osvetlovacmi, aby tam dali minimalne dve farby a nie len cervenu alebo fialovu. scena vyzera inac s dialky 10 metrov a priamo spod podia. fotky som este ani neotvoril chodim o 6 do prace cize som nechal brasnu doma. fotky budu niekde na stranke unifestu. cize ser namna pseudofotografa a fot si jak chces ps : ta ponozka ma v sebe reflexnu foliu, cize ide aj pekne difuzne svetlo dopredu. to si skus. myslim ze ked si vedel ze som tam fotil mohol si poslat spravu.
ved som sa Ta nechcel dotknut. Ja si len chcem porovnat fotky s bleskom a bez blesku. Neber to osobne. Ja Ta ani nepoznam, len som si vcera vsimol, ze mas taky isty difusor ako ja. Tym si ma zaujal. Neviem osobne posudit, aky je rozdiel s pod podia a z davu. Mne sa to nasvietenie celkom pacilo. Na TEAM revival som uz nebol. Mojsej bol podla mna v pohode. A k tomu skakaniu. Ver tomu, ze to bol dement. Naschval sa hadzal do ludi. Viem to aj kvoli tomu, ze raz mu dohovarali ochrankari a on si nedal povedat po dobrom, tak ochrankari nabehli k nemu do davu a mu to jasne vysvetlili, tak sa ukludnil. Ja som nepovedal, ze si pseudofograf. Fotim kratko na to, aby som si dovolil kritizovat niekoho s dlhorocnou praxou. Len co som si precital aj tu na Ephoto, tak som mal info, ze na koncerte nie je vhodne pouzivat blesk. A zrazu na vcerajsej akcii vsetci blyskali. Preto som ostal prekvapeny. Tot vsio. Naozaj nemam nic proti Tebe ani Tvojej tvrobe.
bliskali sme pretoze podium bolo sice vysoke, ale kratke, vsetky reflektory svietili na bubenika, spevak a gitaristi, ktory boli v predu boli prakticky v tme, vtedy sa to inac zvladnut neda. lepsie ako napalit priamy blesk je pouzit tu ponozku s striebornou foliou z vnutra a stiahnut EV blesku. ina cesta podla mna nieje. z dialky vyzera ta scena inak ako ked si priamo pod podiom, kde svietia svetla spevakovi do chrbta. dufam ze som ti to dostatocne vysvetlil.
ano ak je koncert nasvieteny dobre blesk je zbytocny. toto bol ale nizkorozpoctovy festival kde boli radi ze maju 8 hlavic.
bliskali sme pretoze podium bolo sice vysoke, ale kratke, vsetky reflektory svietili na bubenika, spevak a gitaristi, ktory boli v predu boli prakticky v tme, vtedy sa to inac zvladnut neda. lepsie ako napalit priamy blesk je pouzit tu ponozku s striebornou foliou z vnutra a stiahnut EV blesku. ina cesta podla mna nieje. z dialky vyzera ta scena inak ako ked si priamo pod podiom, kde svietia svetla spevakovi do chrbta. dufam ze som ti to dostatocne vysvetlil.
ano ak je koncert nasvieteny dobre blesk je zbytocny. toto bol ale nizkorozpoctovy festival kde boli radi ze maju 8 hlavic.
vdaka za vysvetlenie. Nemal som potuchy, ze osvetlenie vyzera inak z blizka a inak z daleka. OK, nabuduce budem vediet. Snad si to budem moct buduci rok vyskusat aj s pred zabran. Z dialky to vyzeralo byt v pohode nasvietene. Fotil som nedavno priamo s pod podia jarmok a ten bol omnoho slabsie nasvieteny ako UNIFEST. Tak sorry, ak som sa ta niecim dotkol.
Zalezi na to ci ten blesk bol v tom case zapnuty je bezne pri akciach nedavat stale koli casu dole, preto moze ostat pre inych v nepochopitelnych polohach ale bez toho aby isiel
moze byt.. nesledoval som ci aj bliskal, len som prechadzal okolo.. hambim sa.. mam toho malo nastudovaneho este..
Fotenie akcii s/bez bleskom
Inak, je mi to jedno, ak mu fotka vyjde dobre, nech sa blyska hoci aj na lepsie casy...
Druhá otázka pri blesku je o tom, či je jeho použitie vôbec vhodné a či to náhodou nie je príliš bezohladné pre okolie - účinkujúcich a divákov. Napríklad som fotil dlhodobo basketbal, kde blesk nebol zakázaný, ale to mi proste nedalo, dávať im také svetelné šupy do očí - takže som ho nepoužíval.
Podľa mňa to nie je úplne odveci pozorovať aj iných fotografov, čo robia, prečo to robia - niekedy to môže byť poučné (aj to keď to robia, dobre, ale poučiť sa dá aj z toho, čo a ako robia zle).
osvetlenie bolo sice pekne, cervena sa menila spolu s fialovou a zelenou, no osvetlovala len bubenika. dobre fotky by sa mozno dali urobit priamo s davu ludi no skus sa postavit medzi nachlastanych pankacov
na blesku pouzivam difuzor, s tych asi 20 co mam doma je tento najlepsi :
osvetlenie bolo sice pekne, cervena sa menila spolu s fialovou a zelenou, no osvetlovala len bubenika. dobre fotky by sa mozno dali urobit priamo s davu ludi no skus sa postavit medzi nachlastanych pankacov
na blesku pouzivam difuzor, s tych asi 20 co mam doma je tento najlepsi :
Ja som fotil z davu. Nabuduce si musim vybavit nejaku priepustku alebo co. Chvilami som myslel, ze niekomu dam laktovku. Kazdu chvilu tam behal nejaky dement a naschval strkal do kazdeho, takze to bolo miestami o zivot moj alebo fotoaparatu
ano fotil som na unifeste. scena bola naozaj zle nasvietena ak si to fotil s pod podia. Dobre bol nasvieteny iba Brano Mojsej a Team revital po mojom pokeci s osvetlovacmi, aby tam dali minimalne dve farby a nie len cervenu alebo fialovu. scena vyzera inac s dialky 10 metrov a priamo spod podia. fotky som este ani neotvoril chodim o 6 do prace cize som nechal brasnu doma. fotky budu niekde na stranke unifestu. cize ser namna pseudofotografa a fot si jak chces
ano fotil som na unifeste. scena bola naozaj zle nasvietena ak si to fotil s pod podia. Dobre bol nasvieteny iba Brano Mojsej a Team revital po mojom pokeci s osvetlovacmi, aby tam dali minimalne dve farby a nie len cervenu alebo fialovu. scena vyzera inac s dialky 10 metrov a priamo spod podia. fotky som este ani neotvoril chodim o 6 do prace cize som nechal brasnu doma. fotky budu niekde na stranke unifestu. cize ser namna pseudofotografa a fot si jak chces
hambim sa..
mam toho malo nastudovaneho este..
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie