Ahojte...vysvetlím v krátkosti, neďaleko nás stavajú nový panelák a v noci je na žeriave zasvietený nejaký silný svetelný zdroj. Keď mám v izbe zhasnuté, vytvára to na stene zaujímavé tiene. Chcem to odfotiť, ale...dá sa to vôbec? V izbe je tma, a na stene presvietené okno, žaluzie, plus stromy tiene..a chcem to zachytiť tak ako to je. Chcem nemožné?
z fyzikalneho hladiska je to nemozne....aspon podla mena temy....ked je absolutna tma....tak ziaden objekt nemoze vrhat tien...ak tam tien je....to znamena ze je tam zdroj svetla....tym padom tam tma nie je a ked tam nie je tma tak mozes spravit fotografiu...prepni si fotoaparat do manualneho rezimu a skusaj rozne kombinacie citlivosti ISO...clony a casu dovtedy...pokial nebudes s vysledkom spokojny...
vsetko sa da ... experimentuj a prides na veci, ktore by ta ani nenapadli ... v izbe mas absolutnu kontrolu nad podmienkami, zaostrit na stenu by nemal byt problem (ak nahodou ano, tak si zasviet, zaostri a zhasni) ... a potom sa len hraj s nastaveniami
pouzi dlhy expozicny cas v manualnom rezime, cim dlhsi cas, tym nizsie iso mozes pouzit - tym nizsi sum budes na fotke mat.. + fotoaparat na stative a ak mas kablovu spust tak to je tiez vyhoda
Ahojte...vysvetlím v krátkosti, neďaleko nás stavajú nový panelák a v noci je na žeriave zasvietený nejaký silný svetelný zdroj. Keď mám v izbe zhasnuté, vytvára to na stene zaujímavé tiene. Chcem to odfotiť, ale...dá sa to vôbec? V izbe je tma, a na stene presvietené okno, žaluzie, plus stromy tiene..a chcem to zachytiť tak ako to je. Chcem nemožné?
Ak nechceš mať fotku moc zašumenú od vysokého isa a tieň sa aspoň vyše minúty nepohne, tak daj foťák na statív, iso 100-200, clonu asi 5 a dlhý čas, jeho trvanie skúšaj, aby to vyzeralo, ako chceš. Na tieň zaostri na auto focus, ak sa bude dať a objektív nebude bzzzkať, lebo je tam na neho tma a potom prepni na MF, alebo rovno na MF odhadni, koľko to je od teba. Treba skúšať, kým nebudeš s výsledkom spokojná.
nazdar mna tato vec napadla uz velmi velmi davno, ale len nedavno som sa to pokusil odfotit, vzdy pred spanim ked pozeram na strop a auta prechadzaju tak vidim tie rozne ciary, fotky uz nemam, asi som ich vymazal lebo to boli len take pokusy, ked som sa dokopal k tomu, ze to skusim tak som aspon odfotil v lightroome screenshotom, tam som to aspon takto nasiel, v pravo mas hodnoty jak to bolo fotene, samozrejme to bolo potom este doladovane v lightroome, obe fotky su za uplnej tmy, svetlo je mozno z poulicnych lamp, potom sem daco hod ked cvaknes
Ako odfotiť "tieň potme":)
Kua ja sa rehlím po prečítaní názvu témy ešte aj teraz
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie