Zdravim, prosim vas o pomoc. Potreboval by som zistit ako odstranit tu fialovy ziaru (vid obr.), resp. ako fotit aby mi tam nevznikala a co ju sposobuje. Som si isty, ze sa to niekde na internete rozobera, len neviem to najst. Budem vdacny za kazdu radu.
Tej sa nezbavíš, v softoch na úpravu raw sú ovladače na potlačenie chromatickej aberácie,prípadne ďalšímy fintamy sa dá zmierniť alebo premaľovať, ale je to vlastnosť skiel, ktorá nikdy nevymizne - pokiaľ budeš fotiť tmavý objekt na svetlom -bielom pozadí. Ta žiara môže byť od modrej cez fialovú do červena .
Chromaticka chyba, nie vsak klasicka ale sfericka, ktora je typicka pre vysokosvetelne objektivy. Bezna sa odstranuje pri vyvolavani RAW-u, napr. v Lightroome co Photoshope. Sfericku ale tieto programy odstranit nedokazu. Nezostava nic ine, len v editore retusovat, v tomto pripade odporucam stetec s desaturaciou a potom stmavenim. Fotene je to Canon EF 50/1,8, co nie je zly objektiv ale pri plnom odcloneni to nie je ziaden zazrak. Nabuduce odporucam priclonit aspon na f/2,8 a radsej zdvyhnut ISO a skratit cas.
Zdravim, prosim vas o pomoc. Potreboval by som zistit ako odstranit tu fialovy ziaru (vid obr.), resp. ako fotit aby mi tam nevznikala a co ju sposobuje. Som si isty, ze sa to niekde na internete rozobera, len neviem to najst. Budem vdacny za kazdu radu.
Aj tak najlepsie ako sa toho zbavis, je hodenie fotky do bw.
To: ROBAN ; slavmiro ; keko.... Milujem takéto komentáre prečo sa radšej nezdrzite komentára vy všemohuci dokonalý a neuveriteľne arogantní PANI FOTOGRAFI zamyslite sa...... To Vám naozaj nieje blbe?
...myslím ze to vie potlačit aj PS priamo v lens corection skús tam
Fialova ziara - ako odstranit?
https://www.google.sk/#hl=sk&sclient=psy-ab&q=chromatick%C3%A1+aber%C3%A1cia&oq=chromat&gs_l=hp.1.2.0l4.0.0.1.609.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0...0.0...1c..8.psy-ab.9wHoVVjGlNI&pbx=1&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.44770516,d.Yms&fp=656eea4e1c813102&biw=1117&bih=915https://www.google.sk/#hl=sk&sclient=psy-ab&q=chromatick%C3%A1+aber%C3%A1cia&oq=chromat&gs_l=hp.1.2.0l4.0.0.1.609.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0...0.0...1c..8.psy-ab.9wHoVVjGlNI&pbx=1&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.44770516,d.Yms&fp=656eea4e1c813102&biw=1117&bih=915
Ta žiara môže byť od modrej cez fialovú do červena .
Fotene je to Canon EF 50/1,8, co nie je zly objektiv ale pri plnom odcloneni to nie je ziaden zazrak. Nabuduce odporucam priclonit aspon na f/2,8 a radsej zdvyhnut ISO a skratit cas.
To Vám naozaj nieje blbe?
...myslím ze to vie potlačit aj PS priamo v lens corection skús tam
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie