Fórum » Ako fotografovať?

"Správna" saturácia farieb

martin-f
2024-09-22 13:30:44+02
Zdravím vás, chcem sa opýtať ako fotíte také bežné fotky zo života? Žiadne umenie, proste nejaká dokumentačná fotka do albumu. Ale zároveň chcete aby to vyzeralo pekne? Predpokladám že každý má svoj štýl.

Ja stále bojujem so saturáciou. Neviem čo je lepšie/horšie. Keď vo foťáku nastavím štandardné podanie farieb - tak je to naozaj blízke realite, aj keď to pozerám na kalibrovanom monitore. Ale vlastne zaujme taká fotka niekoho? Laik povie že sorry ale to aj moja 6 ročná dcéra so smartfónom urobí lepšiu fotku.

Keď zas nastavím živé farby, tak síce to všetko lepšie vynikne a isto si to nájde priaznivcov, ale zas nie je to v dnešnej dobe už gýč? Takéto omaľovánky vám urobí každý lacný kompakt, kadeaký výpredajový smartfón a vidíte ich na každej pohľadnici.

Ako to máte vy? Uprednostňujete reálne zobrazenie, alebo robíte svet na fotkách farebnejším než je? Prikladám aj fotky zo včerajšieho výletu pre porovnanie. Myslím že aj bez popisu vidno čo bolo fotené na štandard (z môjho pohľadu reálne zobrazenie) a čo na živé (presaturované) farby.

landov
2024-09-22 13:51:22+02
Idealne je fotit do RAWu a az v postprocese korigovat farby.

JohnNewton
2024-09-22 14:54:55+02
Na vstupe je dobré mať čo najvernejšie farby v RAWe, kalibrovaný monitor, ale potom si s tým robí čo chceš, ako to máš rád, verné farby a ľúbivé farby nie je to isté. Sú dokonca rozdiely medzi rasami ako vnímajú farby. Už dávno som nevidel film bez viac alebo menej výrazného color gradingu. Na začiatku budeš mať raw, ku ktorému sa dá vrátiť a na konci Tvoje videnie sveta a farebný vkus.

JohnNewton
2024-09-22 15:01:42+02
Mimochodom, najhoršou degradáciou farieb je ČB foto, ktorá vznikla ako z núdze cnosť, a aká je obľubená 🤗

gytheio
2024-09-22 15:04:54+02
zaujimalo by ma preco mas komplet zmazany exif na tych fotografiach

martin-f
2024-09-22 15:12:50+02
gytheio: To bude tým že som fotky zmenšoval. Lebo inak som s nimi nerobil nič. Chcel som teraz nahrať fotky v plnej veľkosti a nedá sa kvôli maximálnej veľkosti.

gytheio
2024-09-22 15:16:10+02
príspevok od: martin-f
gytheio: To bude tým že som fotky zmenšoval. Lebo inak som s nimi nerobil nič. Chcel som teraz nahrať fotky v plnej veľkosti a nedá sa kvôli maximálnej veľkosti.
exif vzdy ostane vo fotografii aj ked ich zmensis, ked fotografia nema exif, bol zamerne zmazany

K1000
2024-09-22 15:18:07+02
Ja sa tiež nikdy neviem rozhodnúť ktorá je tá "správna" saturácia. Niekedy fotku upravím večer na určitú saturáciu, a keď vstanem táno, už sa mi to zdá prehnané. Alebo naopak. 😅

Z tých, čo si dal hore by som si vybral tie viac saturovanejšie.

JohnNewton
2024-09-22 15:19:05+02
príspevok od: gytheio
exif vzdy ostane vo fotografii aj ked ich zmensis, ked fotografia nema exif, bol zamerne zmazany
Nie je pravda, pri ukladaní sa Ťa opýta, čo chceš zachovať a v akom rozsahu

gytheio
2024-09-22 15:20:50+02
velmi zalezi cim fotis, ako fotis, do coho fotis.. nemaju exif neda sa zistit..
ked si si nie isty ci si dobre upravil fotografiu alebo to nevies, existuju presety, ked mas kvalitne odfotenu fotografiu a mas kvalitne presety.. nemusis si lamat hlavu ci si to spravil dobre, ten preset to spravi za teba a spickovo, ale musi byt dobre a kvalitne odfotena fotografia

gytheio
2024-09-22 15:22:04+02
príspevok od: JohnNewton
Nie je pravda, pri ukladaní sa Ťa opýta, čo chceš zachovať a v akom rozsahu
sa ta opyta, ci chces zmazat exif? nikdy som to nezazil, to v akom programe?

JohnNewton
2024-09-22 15:25:23+02
sa ta opyta, ci chces zmazat exif? nikdy som to nezazil, to v akom programe?
Nebudem to komentovať, nechcem Ťa znemožniť😂

gytheio
2024-09-22 15:29:07+02
Nebudem to komentovať, nechcem Ťa znemožniť😂
kludne ma znemozni, zase tu bluznis.. tusim Lr ma funkciu pri exporte zmazat exif, ked to zakliknes tak ho zmaze.. ale to ty ho zmazes, Lr to nikdy nespravy sam od seba

JohnNewton
2024-09-22 15:32:25+02
kludne ma znemozni, zase tu bluznis.. tusim Lr ma funkciu pri exporte zmazat exif, ked to zakliknes tak ho zmaze.. ale to ty ho zmazes, Lr to nikdy nespravy sam od seba
Áno, dá Ti na výber.Aj každý iný soft.Ale menej skúsený užívateľ si nevšimne čo zaklikol, alebo naopak, exif považuje za svoje know how, ale to je chýba 🤪

gytheio
2024-09-22 15:33:31+02
exif je najzakladnejsia informacia o fotografii, zmazat exif.. to robia iba ludia ktori maju uplne na haku celu fotografiu..
martin-f, to nebolo mierene na teba, mozno ani nevies co je to exif.. su na tejto stranke ludia ktori mazu exif, na nich to bolo mierene

K1000
2024-09-22 15:45:30+02
V EXIF je niekedy aj miesto fotenia (ak fotíš mobilom, alebo ak si si sprároval fotoaparát s app-kou v mobile). Keď niekto fotí doma, môže chcieť zmazať EXIF aby nezverejňoval svoju adresu, z hľadiska ochrany osobných údajov.

Aj ja som to tak robil, potom ma to prestalo baviť.

Iste sa dá aj odstrániť len polohu a ponechať ostatné údaje, ale to už sa s tým treba pohrať.

JohnNewton
2024-09-22 15:52:58+02
exif je najzakladnejsia informacia o fotografii, zmazat exif.. to robia iba ludia ktori maju uplne na haku celu fotografiu..
martin-f, to nebolo mierene na teba, mozno ani nevies co je to exif.. su na tejto stranke ludia ktori mazu exif, na nich to bolo mierene
Prepáč, ale keď si fotil s 24 mm FF na clone 22 portrét, mal si exif radšej vymazať, no zabi ma😆

gytheio
2024-09-22 15:59:06+02
Prepáč, ale keď si fotil s 24 mm FF na clone 22 portrét, mal si exif radšej vymazať, no zabi ma😆
si uplne dokonaly miestny šašo nevies nic o tom o com pises

martin-f
2024-09-22 15:59:32+02
Ospravedlňujem sa. Naozaj som nedopatrením zmazal exif. Prikladám tie isté fotky, tentoraz už s exif.

landov
2024-09-22 16:15:28+02
príspevok od: martin-f
Ospravedlňujem sa. Naozaj som nedopatrením zmazal exif. Prikladám tie isté fotky, tentoraz už s exif.
A fotil si do raw alebo jpg? , to je dôležité. V tomto prípade je Exif na dve veci...

Strana 1 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()