Fórum » Ako fotografovať?

fokus na portret

mirozvolen
mirozvolen 2010-12-29 14:16:19+01
ahojte, zacinam fotit portrety len tak v domacich podmienkach, a chcel by som sa opytat, ktory bod alebo oblast na tvari davate do fokusu pri portrete? ci je to oko,spicka nosa...dakujem

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2012-06-20 13:22:27+02
Použi odrazku, dá sa kúpiť aj držiak na odrazku. Podľa polohy slnku k modelke budeš potrebovať difúznu časť odrazky, alebo bielu/striebornú. Nič viac ti netreba a môžeš fotiť za každého počasia.

Krtko fotografom
2012-06-20 13:33:53+02
príspevok od: Martin Brojo
Použi odrazku, dá sa kúpiť aj držiak na odrazku. Podľa polohy slnku k modelke budeš potrebovať difúznu časť odrazky, alebo bielu/striebornú. Nič viac ti netreba a môžeš fotiť za každého počasia.
Ked som ho dobre pochopil, one nechce pouzit nic, iba fotak a manzelku . A ak ta zoberie za slovo, tak odrazku pouzije aj ked bude prsat .

transporti686
2012-06-20 14:02:44+02
diky, tú odrazku zvážím, ale asi aj držiak, alebo s diaľkovou spúšťou by som ju vedel držať aj sám.

transporti686
2012-06-20 14:03:39+02
príspevok od: Duge
Ahoj, pred časom som sa tiež podobne bavil a mám zrazu nafotených asi viac ako 200 fotiek z 3 lokalít. Prvý foto výlet treba doma krásne v PP vyhladiť, vrásky preč, žiarivé oči....a máš ďalšie fotenie v kapse

Manželka bude chcieť vyzerať "mladšie, krajšie, bez vrások....", takže sa priprav aspoň zo začiatku, na silnejší PP a žehličku, potom môžeš uberať. Fotiť asi najlepšie navečer (ráno než sa pripraví, máš po svetle...), niekde v prírode, kde nebudete rušení, nejaká juhozápadná lúka. Ak nieje zvyknutá na fotenie, nebude sa vedieť tváriť, ani pózovať a je na tebe, ako ju dokážeš uvoľniť a prekonať jej frfľanie typu "bože tebe to trvá" či "vyzerám ako....".

Nevýhoda je, že máš slnko nízko a tak jej bude viac prať do očí a nútiť ju mračiť sa, treba nájsť kompromis, prípadne jej urobiť pár fotiek v leže so slnkom za hlavou. Keď sa ti nejaké fotky podaria, budeš nakoniec ľutovať, že si nemal tú odrazku, uvidíš sám

Prípadne foť keď bude pod mrakom, stratíš trocha farebnosti, ale mäkké svetlo pomôže s tvárou.

Úspech fotenia manželky spočíva v jedinej veci - bez vrások, krásne oči a zuby a musí vyzerať štíhlo a mlado...teda PP, PP a znova PP

p.s. predtým než pôjdete von, nájdi jej nejakú stránku s profi modelkami, glamour....a pozrite sa spolu na rôzne pózy. Ak nemáte ani jeden skúsenosť s portrétom, budete to OBAJA potrebovať. Pózovanie je doménou profikov, i keď sa to nezdá....

Držím palce
diky, takéto niečo som potreboval, ten PP nebude zas tak veľa treba

Wlady
2012-06-20 14:21:44+02
Ktoru teda kupit ako prvu /univerzalnu/ na vyskusanie? Dikes.

JanTchi
2012-06-20 14:55:42+02
príspevok od: Wlady
Odporúčam odrazku väčších rozmerov

Duge
2012-06-20 15:36:04+02
príspevok od: transporti686
diky, takéto niečo som potreboval, ten PP nebude zas tak veľa treba
no, povieš potom :-P
moja manželka je naozaj kosť, takže toho reálne moc netreba, ale pri prezeraní svojich foto je horšia ako profi grafik a na mojom 24" EIZO v Adobe RGB jej toho moc neunikne - PP bolo treba, retuš, high pass, mierne rozjasnenie očí a zubov, samozrejme Gaussian. To vieš, baby naučené na dokonalé tváre modeliek v časopisoch, to je svinstvo

Teraz už to však Gaussian blur len tak jemne šmrncnem a je spokojnosť, ako hovorim, na začiatok trocha viacej, pre motiváciu, potom uberaj, aj tak ti bude pri PP sedieť za chrbátom

Ešte tip na foto manželiek, dúfam že to sem môžem postnúť: môže sa stať, že tam nebude v oku tá správna iskra, bude strnulosť a u manželky si to môžeš dovoliť. Skús ju po chvíli "prinútiť" vyzliecť sa z nohavičiek a podprsenky, nech si nechá len vrch, body, tričko, košeľu, šaty... (čo si so sebou zoberiete) hmm, nerobím si srandu, vyskúšané Vôbec nejde o to, aby si robil akt, či erotic foto, i keď aj to môže vyjsť veľmi pekne, ide o psychológiu, uvoľní sa v pózach a lepšie sa komunikuje, nahí sa už poznáte a nahá je zvyknutá správať sa bezprostredne...a iskra v oku tam zrazu je Ak ju budeš fotiť napr poležiačky so sklom s nízkou clonou (f1.4; f1.8...), tak bude pri fokuse na oko prípadný nahý zadok tak či tak utopený v bokehu. Mne vyšiel glamour a akt veľmi krásne...večerné slnko môže robiť divy

My sme na jednom fotení fotili zväčša v 3-4 šatoch + topánky, ktoré sme mali so sebou (zoberte si poriadne tašky, ruksak..., musí sa to dobre niesť, inak to lezie na nervy!). Veľmi krásne ukážu priesvitnejšie šaty a po pár cvakoch a prezretí foto šla ako prvá do tašky podprsenka, ktorá to celé kazila a nohavičky o chvíľu nasledovali. Atmoška sa uvoľnila a výsledky sú naozaj krásne a u drvivej väčšiny fotiek nieje nič moc z nahého tela vidieť. Sám mám akt veľmi rád, či už mužský, alebo ženský, takže nezmysly nebrzdia tvorivosť. Ľudské telo je nádherné....

Inak potom uvidíš, že práve fotky kde aj niečo kde tu vyčuhuje, nad tými bude meditovať najdlhšie

U nás to bola naozaj zábava, našli sme peknú odľahlejšiu juhozápadnú lúku s miernym sklonom s peknými stromami, takže slnko sa v protisvetle od trávy pri fotení z úrovne zeme odrážalo do akejsi medeno-zlatisto-akejsi, proste paráda....a vtedy som fakt ľutoval, že nemám tie odrazky.....

p.s. prípadný akt nechaj na druhé (ďalšie) fotenie, ono vyfotiť nahé telo "na blink" naozaj DOBRE, nieje žiadna sranda, to už chce trocha vedieť pózovať a hrať sa so svetlom. Tiež ber do úvahy, že je chvíľu treba chodiť (skoro) nahý, aby zmizli stopy po šatách na pokožke!

Maj sa a želám dobré svetlo a ničím nerušené fotenie!

Duge
2012-06-20 15:58:34+02
Odpoveď je jednoduchá - takú, ktorú fyzicky odnesieš na miesto fotenia. Ona sice je skladná, ale nie 100%. Takže ak chceš fotiť niekde v prírode (teda nie 5 minut pešo z parkoviska), počítaj s tým, že okrem fotovýbavy, nejakého proviantu, šiat (a ostatného) pre modelku, budeš musieť vliecť aj odrazku (odrazky) a stojan....

Väčšia znamená, že s ňou osvetlíš väčšiu plochu, napr celú postavu - potrebuješ to?

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2012-06-20 18:23:01+02
Ja používam cca 180x120 cm 5 v 1 (biela, strieborná, zlatá, čierna, difúzna)

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2012-06-20 18:23:25+02
príspevok od: Krtko fotografom
Ked som ho dobre pochopil, one nechce pouzit nic, iba fotak a manzelku . A ak ta zoberie za slovo, tak odrazku pouzije aj ked bude prsat .
Však áno, dáš nad hlavu manželky a neprší na ňu

Crazy41
2012-06-21 01:33:43+02
kúpiť nie je problém, len kto mi ju bu držať
no tak s tym mavam aj ja problem

smik
2012-06-21 10:39:42+02
Celkem pěkné téma.
Jak volíte prostředí na takové portrétní exteriérové focení. Máte lokality nachozené? Víte jaké je kde světlo? Nebo vyrážíte na blind s tím, že se uvidí?

Duge
2012-06-21 12:58:15+02
príspevok od: smik
Celkem pěkné téma.
Jak volíte prostředí na takové portrétní exteriérové focení. Máte lokality nachozené? Víte jaké je kde světlo? Nebo vyrážíte na blind s tím, že se uvidí?
Zväčša je dobré mať niečo nachodené, pár lokalít, podľa potreby, ale ak máš napr google earth a vieš približne kde, môžeš mrknúť na mapu a podľa svertových strán a vrstevníc si približne predstavíš, ako sa tam bude správať svetlo ráno, resp večer, naplánovať čas na cestu tam/späť a pod.

transporti686
2013-10-31 08:26:18+01
Ahojte, čo je lepšie na zmäkčenie svetla z blesku pri fotení portrétu? Odraziť svetlo blesku od dáždnika alebo blýskať cez nejakú väčšiu difúznú zmäkčovaciu plochu? Potreboval by som doblysnúť model v miestnosti, kde je relatívne dostatok denného svetla resp. slnečných lúčov, ale vniká skôr odzadu a robi tak skôr obrysové svetlo. diky za radu

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2013-10-31 08:40:02+01
Ahojte, čo je lepšie na zmäkčenie svetla z blesku pri fotení portrétu? Odraziť svetlo blesku od dáždnika alebo blýskať cez nejakú väčšiu difúznú zmäkčovaciu plochu? Potreboval by som doblysnúť model v miestnosti, kde je relatívne dostatok denného svetla resp. slnečných lúčov, ale vniká skôr odzadu a robi tak skôr obrysové svetlo. diky za radu
Na to vlastne nie je odpoved. Dobre je to, co ti v konkretnej situacii lepsie zafunguje.. Rovno si k dazdniku a softboxu pripocitaj aj beautydish, kominky,klapky, vostiny, velky octagon.
SKuseny fotograf sa vynajde s tym, co ma na mieste k dispozicii.

transporti686
2013-10-31 10:27:17+01
príspevok od: Karol Srnec
Na to vlastne nie je odpoved. Dobre je to, co ti v konkretnej situacii lepsie zafunguje.. Rovno si k dazdniku a softboxu pripocitaj aj beautydish, kominky,klapky, vostiny, velky octagon.
SKuseny fotograf sa vynajde s tym, co ma na mieste k dispozicii.
kto povedal, že som skúsený ale neva, mám iba dáždnik alebo difúznu plochu, takže asi skúsim teda a uvidím.

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()