Fórum » Digitálne zrkadlovky

FF pre amatera

thyson11
thyson11 2012-09-17 16:53:51+02
Zdravim, chcem si kupit FF fotak a rozhodujem sa medzi Nikonmi D600/700/800, no ked pozeram slovenske aj zahranicne recenzie nevedia sa jednohlasne dohodnut ktory z dvojice D800/D700 je lepsi respektive ktory sa viac oplati. Je mi jasne ze D800 je lepsi stroj no D700 je o 700-800 € lacnejsi a pri niektorych recenziach sa mi zdalo ze snimky z neho su krajsie a navyse asi nebude taky narocny na kvalitu objektivov. D600 je zas novinka a paci sa mi pri nej ze nieje taka obrovska ako D800 a pritom ma 90% jej funkcii. No prve recenzie ukazu. Fotim najcastejsie krajinky a zatisia, street foto, obcas portrety a nocnu oblohu (hviezdy, mesiac). Prosim o nazory hlavne ludi co presli z D700 na D800.

haplo602
2012-09-18 15:17:51+02
príspevok od: thyson11
Nazov temy je FF pre amatera nie pre zaciatocnika. Vo foteni sa uz nejaku dobu pohybujem takze niesom zaciatocnik ale ani sa tym nezivym takze niesom profesional. Som amater lebo fotenie je moje hobby a moja radost ktorou by som sa raz chcel aj zivit.
tak si este dostuduj forum-fu ... napisal si uvodny prispevok ako hociktory 1-denny clen efota co sa zaregistruje len aby sa opytal aky fotak si ma kupit.

nenapisal si uplne nic o tvojej fotografickej praxi len co by si chcel fotit. v tvojej galerii je jedna fotografia z ktorej sa neda vobec nic usudit.

co cakas ze ti ludia napisu ? podla vyssie spominaneho je zaver takyto: niekto s viac peniazmi ako rozumu sa pyta na co ich utratit a zda sa ze nema ani tuch co vlastne kupuje.

ale aby si dostal odpoved, nabuduce napis odpovede na tieto otazky a dostanes hned lepsie reakcie:

1. Aky najvacsi rozmer chces tlacit ? Resp aky tlacis najcastejsie ? Prerataj si to na MPx
2. Fotis vela akcie kde potrebujes spickovy AF ?
3. Fotis vela makro a potrebujes presne ostrenie (dobre Live view) ?
4. Zalezi ti na video vlastnostiach ?
5. Je pre teba dolezite vysoke iso ?

Ak potrebujes kvalitny AF - D700
Ak tlacis velke rozmery - D600 alebo D800
Video si tusim napisal ze ta nezaujima takze to nijak vyber neovplyvnuje.
ISO - tazka odpoved, D600 este nieje otestovana

Co sa tyka ergonomie, to ti nepovie nikto, to si musis osahat.

Je pre teba vobec FF nutny ? Podla vsetkeho nie (nenapisal si nic so by podmienovalo FF okrem toho ze chces a mas na to). Takze mozes zahrnut aj D7000 pripadne D300s do vyberu ....

saman
2012-09-18 15:24:11+02
príspevok od: haplo602
tak si este dostuduj forum-fu ... napisal si uvodny prispevok ako hociktory 1-denny clen efota co sa zaregistruje len aby sa opytal aky fotak si ma kupit.

nenapisal si uplne nic o tvojej fotografickej praxi len co by si chcel fotit. v tvojej galerii je jedna fotografia z ktorej sa neda vobec nic usudit.

co cakas ze ti ludia napisu ? podla vyssie spominaneho je zaver takyto: niekto s viac peniazmi ako rozumu sa pyta na co ich utratit a zda sa ze nema ani tuch co vlastne kupuje.

ale aby si dostal odpoved, nabuduce napis odpovede na tieto otazky a dostanes hned lepsie reakcie:

1. Aky najvacsi rozmer chces tlacit ? Resp aky tlacis najcastejsie ? Prerataj si to na MPx

Je pre teba vobec FF nutny ? Podla vsetkeho nie (nenapisal si nic so by podmienovalo FF okrem toho ze chces a mas na to). Takze mozes zahrnut aj D7000 pripadne D300s do vyberu ....
napisal ze najcastejsi foti krajinky alebo street foto a chce FF. Ano, napisal to jednoducho ale nechapem preco vacsina ludi ma prispeky naco Ti je FF.
A nakoniec pytal sa na : Prosim o nazory hlavne ludi co presli z D700 na D800.

thyson11
2012-09-18 15:30:11+02
príspevok od: haplo602

Chcel som nazor na to ci sa oplati este D700 nad D800 a aky je rozdiel pretoze co som videl testy tak sa mi nezdal rozdiel taky velky no potreboval som radu od ludi co s tym maju viac skusenosti. Nechapem narazky na moje fotofraficke znalosti kedze s tym to nema co robit. Skratka ci staci D700 v realnych podmienkach na D800 alebo nie. Nic viac. Jednoducha otazka co sa tyka fototechniky a nie znalosti fotenia.

haplo602
2012-09-18 15:30:32+02
príspevok od: saman
napisal ze najcastejsi foti krajinky alebo street foto a chce FF. Ano, napisal to jednoducho ale nechapem preco vacsina ludi ma prispeky naco Ti je FF.
A nakoniec pytal sa na : Prosim o nazory hlavne ludi co presli z D700 na D800.
napisal ze aj nocnu oblohu, mesiac, portrety ... ale kedze sa neda posudit co je pre neho hlavne tak tazko ... asi tie krajinky kedze su na prvom mieste, takze tam nema o com.... D600 uplne postaci ... ma dost MPx a krajinka nikam neuteka takze na AF nezalezi.

inac jediny kto tu ma realne skusenost so vsetkymi okrem D600 (co ja viem) je mrco lebo ich vlastni a mozno Karol ako recenzent. mrcovu radu bral ako vtip, hoci bola uplne spravna.

haplo602
2012-09-18 15:34:38+02
Chcel som nazor na to ci sa oplati este D700 nad D800 a aky je rozdiel pretoze co som videl testy tak sa mi nezdal rozdiel taky velky no potreboval som radu od ludi co s tym maju viac skusenosti. Nechapem narazky na moje fotofraficke znalosti kedze s tym to nema co robit. Skratka ci staci D700 v realnych podmienkach na D800 alebo nie. Nic viac. Jednoducha otazka co sa tyka fototechniky a nie znalosti fotenia.
takze este raz a pomaly ... D700, ak potrebujes velke vytlacky akoze FAKT VELKE a/alebo video tak D800/D600.

D700 sa oplati este niekolko rokov aj ako 2nd hand. Je to rychly stroj ktory okrem rozlisenia a videa v nicom nezaostava.

saman
2012-09-18 15:35:28+02
jasneee ze staci D700. Ved je to stale profi telo......
Popripade zbehni do prolaiky, tam by mali mat obe tela, osahaj si ich, opytaj sa chalana v predajni a rozhodnes sa.
Zhrniem to jednoducho: D800 by som bral len vtedy keby mi nestacilo rozlisenie 12MPx a potreboal by som aj video.

haplo602
2012-09-18 15:36:36+02
ak si precitas moj prispevok velmi pozorne mozno pochopis ze nikde som neriesil tvoje ZNALOSTI ale ZANER/ZAMERANIE tvojej tvorby pripadny zelany vysledok.

kedze vsetky 3 fotaky su dost vyspele aby neobmedzovali amaterskeho fotgrafa v nicom podstatnom tak je zbytocne sa zaoberat fotografickymi znalostami.

quintes
2012-09-18 15:47:26+02
ako, nechcem sa tu miesat medzi nikonistov, ale, mam canon 60d, je to vraj poloprofi zrkadlovka, nie je full ci jaka frejm, ale, fotim s tym ludi, prirodu, hviezdy, mesiac, aj timelapse mam urobene, a sport som na nom este neskusal, mam ho odskusany so starym canonom 400d, a veruze fotilo to dobre.... tak neviem, co robim zle, ze akosi nemam tu potrebu ist niekam vyssie... teda, mam, aby som nebol za vola, musim si este namazat flexaret, lebo mi to obcas prekryva snimky...

lubomirzvolensky
2012-09-18 18:06:50+02
>> Chcel som nazor na to ci sa oplati este D700 nad D800 a aky je rozdiel pretoze co som videl
>> testy tak sa mi nezdal rozdiel taky velky no potreboval som radu od ludi co s tym maju viac
>> skusenosti. Nechapem narazky na moje fotofraficke znalosti kedze s tym to nema co robit.

chlapci to asi mysleli tak ze SKUTOCNY profesional sa nemusi pytat ci potrebuje D700 alebo D800 a jednoducho presne vie, ktory fotak na co a kedy. Ked si nevidel taky velky rozdiel medzi nimi, mam trosku strach ze by si mal skusenosti potrebne na toto rozhodnutie. Prosim neuraz sa, len si tento odstavec zapamataj a o desat rokov sa k nemu vrat. Ked ani potom neuznas ze nieco na tychto blbych reciach bude, tak je velmi zle

>> A to si este nevidel chlapika s D800 + top sklami co fotil v P mode a auto ISO....
>> ken rockwell ?

ze aky mohutny fotograficky vtipek

thyson11
2012-09-18 18:32:59+02
príspevok od: lubomirzvolensky
>> Chcel som nazor na to ci sa oplati este D700 nad D800 a aky je rozdiel pretoze co som videl
>> testy tak sa mi nezdal rozdiel taky velky no potreboval som radu od ludi co s tym maju viac
>> skusenosti. Nechapem narazky na moje fotofraficke znalosti kedze s tym to nema co robit.

chlapci to asi mysleli tak ze SKUTOCNY profesional sa nemusi pytat ci potrebuje D700 alebo D800 a jednoducho presne vie, ktory fotak na co a kedy. Ked si nevidel taky velky rozdiel medzi nimi, mam trosku strach ze by si mal skusenosti potrebne na toto rozhodnutie. Prosim neuraz sa, len si tento odstavec zapamataj a o desat rokov sa k nemu vrat. Ked ani potom neuznas ze nieco na tychto blbych reciach bude, tak je velmi zle

>> A to si este nevidel chlapika s D800 + top sklami co fotil v P mode a auto ISO....
>> ken rockwell ?

ze aky mohutny fotograficky vtipek
Ja viem aky je rozdiel medzi nimi ale nemam moznost oba vyskusat v realnych podmienkach tak sa pytam ludi co tu moznost maju a vedia my povedat ktory sa mi viac oplati. Je jasne ze D800 je super stroj a je lepsi ako D700 no je aj 700€ drahsi ( teda aspon v tom obchode kde ho este maju ) takze som chcel vediet ci je ten rozdiel v krezbe, kvalite a citlivosti taky velky ze sa mi ho oplati kupit.
P.S. nikdy som nepovedal ze som profesional .. som asi ten najvacsi amater zo vsetkych co do tejto temy nieco pisali no potreboval som ich znalosti ohladom vykonu fotoaparatov a nie ktory sa na co hodi.

lubomirzvolensky
2012-09-18 19:03:00+02
Najlepsia skusenost je osobna, isteze... takze si najdi nejaky prenajom D800vky, prenajmi si ju za 100eur na jeden alebo dva dni podla ponuky a skusaj.

Ak sa rozhodnes pre D700, tento poplatok ber v zmysle "vdaka nemu som usetril kopu penazi".

Ak sa rozhodnes pre D800, prenajom ber v style "chvalabohu ze som si nekupil dosluhujucu zastaralu ale aj tak perfektnu D700 pretoze som si zobral nieco este perfektnejsie co mi vyhovuje aj napriek mensej rychlosti" atd, atd.

Ak chces z tychto dvoch fotakov prilezitostne alebo velmi casto robit video, je tvoj vyber trosku uzsi ako doteraz.

Martin Školiak
2012-09-18 20:16:43+02
Ja viem aky je rozdiel medzi nimi ale nemam moznost oba vyskusat v realnych podmienkach tak sa pytam ludi co tu moznost maju a vedia my povedat ktory sa mi viac oplati. Je jasne ze D800 je super stroj a je lepsi ako D700 no je aj 700€ drahsi ( teda aspon v tom obchode kde ho este maju ) takze som chcel vediet ci je ten rozdiel v krezbe, kvalite a citlivosti taky velky ze sa mi ho oplati kupit.
P.S. nikdy som nepovedal ze som profesional .. som asi ten najvacsi amater zo vsetkych co do tejto temy nieco pisali no potreboval som ich znalosti ohladom vykonu fotoaparatov a nie ktory sa na co hodi.
Ak nebudeš robiť fotografie väčšie ako A3 stačila by ti aj D700. Mne nie ja chcem robiť veľké plagáty.

SK_8er
2012-09-18 20:32:45+02
Neboj viem co znamena cas, clona, iso atd... Len nechapem preco z obycajnej otazky o tom ktory fofak je lepsi v pomere cena/vykon sa zrazu rozoberalo kolko AF bodov ma kde aky canon a to kolko fotiek davam na ephoto. Dal som len jednu a to uz davno a zabudol som ju zmazat. Ja fotim pre seba a pre moj dobry pocit nie pre potlapkavanie po rameni od cudzich ludi, takze moju tvorbu mam na mieste kde ju vidim len ja a ked budem s mojou tvorbou spokojny natolko aby to videli aj iny tak potom to mozem dat aj na ephoto.
to v zatvorke hned v prvom riadku si vsimni co som napisal, nepoznam ta, nevidel som tvoje fotky, tvoju tvorbu, dokonca ani tu jednu jedinu co tu mas som si nepozrel, teba neodsudzujem, odsudzujem vseobecne vsetkych tych profikov co si to kupia a nevedia to vyuzit a podaktori s tym dokonca aj zarabaju, ale to je len ich sikovnost a hlupost ludi, ktori za to zacvakaju...

vlastne k teme som nicim neprispel.... tak prispejem len tym, ze ak chces fullframe tak by si si mal vediet vybrat sam. to je vsetko co ti na to mozem napisat... prepac

SK_8er
2012-09-18 20:34:57+02
príspevok od: tadzesi
A to si este nevidel chlapika s D800 + top sklami co fotil v P mode a auto ISO....
zalezi od situacie, ak s tym foti v atelieri tak je to P ako Pááán

SK_8er
2012-09-18 20:37:01+02
príspevok od: quintes
Jeeej, už se perou
mohli povedat, by som priniesol aj ja spinave ponozky

Emilio
2012-09-18 21:58:11+02
príspevok od: Karol Srnec
Moj prvy fotak bol Full Frame a to som o fotke nevedel nic. Bol to nemecky Certo 35. Druhym FF bolo Lomo LC-A.
A nedávno si mal dvojokú 6x6 v profilovej foto - to bol aký frame? Ja so mal Smenu , a na držiaku vedľa fotoaparátu 500W žiarovku s opálovým sklom, lebo blesky boli drahé. A fotky držia do dnes... Honba za špičkovou technikou neni záruka špičkového výsledku.

istvic
ocenenie redakciou 2012-09-18 23:16:54+02
ja fotim na staru ,polozbitu ,obtrhanu dvacinu, Canon 20 d..nic nefunguje ako ma..ale nemyslim si ze citim nejaky hendikep.

LastHit
2012-09-19 00:47:49+02
Ale na vsetko si uz vlastne dostal odpoved. Pokial neriesis video a nerobis tlac NAD 50-60-70cm tak ta D700 v nicom nesklame. D600 ti nik neporadi, este nieje realne odskusana.
A skusim ti prirovnat tvoju otazku ku kupe auta a pochopis preco je tazke ti odpovedat.
Nevieme kade budes jazdit, nevieme kolko a kde mas najazdene, ani ci mas radsej manualnu prevodovku alebo automat. O pohananej naprave nehovoriac. Akurat vieme, ze chces 150-kou jazdit za frajerkou a vodicak uz mas. A tvoja otazka znie. Mam brat Porsche Cayanne Turbo S, alebo radsej Ferrari F458 Italia? No ale su drahsie ako Impreza STI. Tak ktore sa viac oplati! Chapes? A je upne jedno, ci ma niekto doma vsetky 3, aj tak ti neodpovie pokial vezme do uvahy vsetky parametre a nedostatok informacii.
Co by som spravil ja? Kupil si D800 ... alebo frajerke mesacnik na MHD nech chodi ona za mnou

lubomirzvolensky
2012-09-19 00:49:59+02
na 20d fotia portretove fotky - teda aspon fotili na jar 2012 - aj chlapci a dievcence v zoologickej zahrade v Bratislave. Tiez vyzerala akoby zazila aspon desat golfskych zalivov a afghanistanov, ale fotila. A4ky z toho liezli primerane.

Strana 4 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()