Zdravim vas, minule som riesil aky objektiv k mojmu telu ako univerzal, tak na ceste je nakoniec eos 15-85 IS USM, ale mam inu otazku, alebo skor postreh. Otazka ohlasom Aspect ratio, v com je najlepsie fotit a v akom pripade. Je mi jasne, ze zalezi od vystupneho formatu, ze podla toho nastavim 16:9 alebo 4:3 atd. Viete mi niekto povedat, kedy je najlepsie pouzit 3:2, 4:3, 16:9 a 1:1? Nejako som to nevygooglil zatial, mozno zadavam zle keywords. Vdaka za nazory vopred.
Zjavne si nebol na ojej prednase na Foto Slovakia 2012. Kym ju spracujem do fotoskoly, to chvilu potrva. Ak fotis do RAW, vzdy fotis 3:2 cele policko snimaca. Orez robis v pocitaci. Volby je na tebe. Niekde sa musis prisposobit papieru, rozmeru fotoknihy, LCD obrazovke, alebo len proste chces iny format. Zacni aspon tymto: www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/kompozicia-/
Zjavne si nebol na ojej prednase na Foto Slovakia 2012. Kym ju spracujem do fotoskoly, to chvilu potrva. Ak fotis do RAW, vzdy fotis 3:2 cele policko snimaca. Orez robis v pocitaci. Volby je na tebe. Niekde sa musis prisposobit papieru, rozmeru fotoknihy, LCD obrazovke, alebo len proste chces iny format. Zacni aspon tymto: www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/kompozicia-/
Dakujem pekne. Fotoskoly mam pozrete, sledujem froknowphoto, digitalrev a podobne, ale formaty mi dako usli, takze pozeriem link. Este raz vdaka vsetkym
Zdravim vas, minule som riesil aky objektiv k mojmu telu ako univerzal, tak na ceste je nakoniec eos 15-85 IS USM, ale mam inu otazku, alebo skor postreh. Otazka ohlasom Aspect ratio, v com je najlepsie fotit a v akom pripade. Je mi jasne, ze zalezi od vystupneho formatu, ze podla toho nastavim 16:9 alebo 4:3 atd. Viete mi niekto povedat, kedy je najlepsie pouzit 3:2, 4:3, 16:9 a 1:1? Nejako som to nevygooglil zatial, mozno zadavam zle keywords. Vdaka za nazory vopred.
Súhlasím s inkubbusom. Jediný prípad, kedy sa mi videlo nastavenie aspect ratio zmysluplné už vo fotoaparáte, bolo pri fotení timelapse: Keď budeš z fotografií vytvárať "film" a chceš ho mať v 16:9, je celkom fajn mať fotografie už takto predpripravené. No ale, ako vravím, to je špecifický prípad. Ešte si viem možno predstaviť len pre cvičenie oka na rôzne kompozície nastaviť si ratio na iný formát (napr. 1:1), ale určite pritom fotiť do RAW, aby si to mohol vrátiť späť, ak by si si to doma rozmyslel
Dakujem pekne. Fotoskoly mam pozrete, sledujem froknowphoto, digitalrev a podobne, ale formaty mi dako usli, takze pozeriem link. Este raz vdaka vsetkym
No, niekedy staci pouzivat to, co mas medzi usami.
Dovolim si nesuhlasit. Napr. Panasonic G* so svojim "multi aspect" senzorom foti aj RAW do nastaveneho formatu (napr 16:9)
Canon EOS 60D Aspect ratio - otazka
Otazka ohlasom Aspect ratio, v com je najlepsie fotit a v akom pripade.
Je mi jasne, ze zalezi od vystupneho formatu, ze podla toho nastavim 16:9 alebo 4:3 atd.
Viete mi niekto povedat, kedy je najlepsie pouzit 3:2, 4:3, 16:9 a 1:1?
Nejako som to nevygooglil zatial, mozno zadavam zle keywords.
Vdaka za nazory vopred.
4:3 keď fotím kompaktom
1:1 keď fotím na stredoformát 6x6cm
a 16:9 pozerám filmy z DVD
Otazka ohlasom Aspect ratio, v com je najlepsie fotit a v akom pripade.
Je mi jasne, ze zalezi od vystupneho formatu, ze podla toho nastavim 16:9 alebo 4:3 atd.
Viete mi niekto povedat, kedy je najlepsie pouzit 3:2, 4:3, 16:9 a 1:1?
Nejako som to nevygooglil zatial, mozno zadavam zle keywords.
Vdaka za nazory vopred.
Ešte si viem možno predstaviť len pre cvičenie oka na rôzne kompozície nastaviť si ratio na iný formát (napr. 1:1), ale určite pritom fotiť do RAW, aby si to mohol vrátiť späť, ak by si si to doma rozmyslel
Dobre je, ked uz nieco fotis na lezato, skusit to odfotit aj na stojaka. A opacne.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa