Fórum » Digitálne zrkadlovky

Zalozne telo: Nikon D70

tomasqo
2011-03-17 14:14:30+01
Ahojte,
mam takuto dilemu... Momentalne cakam na nove telo (D300s) a stare som uz predal (D5000). Z nedockavosti ma laka kupit Nikon D70 za zaujimavu cenu. Budem si s nou zatial fotit a potom, ked pride nove telo, ju budem mat ako zalohu.

Otazka - precital som si takmer vsetky recenzie na D70, vyzera to byt vyborny fotoaparat. Recenzie ale boli pisane v rokoch 2004-2007, preto ich trosku beriem s rezervou. Zaujimaju ma teda Vase prakticke skusenosti s nou, hlavne co sa tyka slabsieho osvetlenia. Do akej miery to je porovnatelne s cipom D5000/D300s? Comu by som sa mal pri rozmyslani nad D70 vyvarovat?

Nechcem nakupovat pod navalom emocii z toho, ze momentalne nemam fotiak a potom mi D70 bude lezat v brasni...

Dakujem, pekny den Vam!

tomasGalajda
2011-03-17 14:19:11+01
príspevok od: tomasqo
Ahojte,
mam takuto dilemu... Momentalne cakam na nove telo (D300s) a stare som uz predal (D5000). Z nedockavosti ma laka kupit Nikon D70 za zaujimavu cenu. Budem si s nou zatial fotit a potom, ked pride nove telo, ju budem mat ako zalohu.

Otazka - precital som si takmer vsetky recenzie na D70, vyzera to byt vyborny fotoaparat. Recenzie ale boli pisane v rokoch 2004-2007, preto ich trosku beriem s rezervou. Zaujimaju ma teda Vase prakticke skusenosti s nou, hlavne co sa tyka slabsieho osvetlenia. Do akej miery to je porovnatelne s cipom D5000/D300s? Comu by som sa mal pri rozmyslani nad D70 vyvarovat?

Nechcem nakupovat pod navalom emocii z toho, ze momentalne nemam fotiak a potom mi D70 bude lezat v brasni...

Dakujem, pekny den Vam!
podľa mňa ti budem ležať v brašni akonáhle ti príde D300s

Michal Matloň
redakcia ephoto.sk
- moderator
2011-03-17 14:23:29+01
Ahojte,

Dakujem, pekny den Vam!
Kupovať dnes digitálny foťák nižšej strednej triedy starý 7 rokov naozaj nemá význam. Jednou z mála výhod je synchronizačný čas 1/500, to ale využiješ jedine, keď budeš odpaľovať blesky bez HSS cez rádiové odpaľovanie, ktoré túto rýchlosť podporuje. Okrem toho, pokiaľ nefotíš niečo, kde je vysoké riziko poruchy fotoaparátu a táto porucha by mala závažné následky, nemyslím si, že sa oplatí mať záložné telo. Je to ako s poistení - väčšinou viac zaplatíš ako získaš.

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-03-17 14:37:54+01
Ahojte,

Dakujem, pekny den Vam!
Je to starý CCD, fotí v pohode ale je to dávno prekonané z D5000 to proste neporovnávaj na ISO 1600 to bude riadny shit, malý hľadáčik a do JPEg fotí tiež dosť divne čiže jedine RAW, Pozri sa po D80/D200/D90 alebo niečom inom o niečo trochu novšom. Cenu si neuviedol - noak ti ho predavaju za 100 E tak ho zeber...

soulfly
2011-03-17 14:38:52+01
To uz fakt dnes musi mat kazdy druhy amater /nie je to myslene ako urazka/ zalozne telo? A ked uz teda nevies vydrzat bez fotaka, preco si si bud a) nenechal svoju d 5000 kym ti nepride novy fotak, alebo b) nepredal ho az ked novy bude v rukach..To je ako keby si mal skodu fabiu, predal ju a cakanie na novu octaviu si skratil kupenim felicie...

tomasqo
2011-03-17 14:40:40+01
príspevok od: soulfly
To uz fakt dnes musi mat kazdy druhy amater /nie je to myslene ako urazka/ zalozne telo? A ked uz teda nevies vydrzat bez fotaka, preco si si bud a) nenechal svoju d 5000 kym ti nepride novy fotak, alebo b) nepredal ho az ked novy bude v rukach..To je ako keby si mal skodu fabiu, predal ju a cakanie na novu octaviu si skratil kupenim felicie...
Dodacia doba sa predlzila, takze uz cakam stvrty tyzden neplanovane...

To zalozne telo... nieze by som fotil 30000 zaberov mesacne v prasnom prostredi ci pod vodou ci bohvie kde... ale sem tam fotim svadbu a z toho, ze mi zlyha fotoaparat prave v tom naj momente, mam pomaly normalne nocne mory na iny ucel zalohu nepotrebujem....

tomasGalajda
2011-03-17 14:41:27+01
príspevok od: Michal Matloň
Kupovať dnes digitálny foťák nižšej strednej triedy starý 7 rokov naozaj nemá význam. Jednou z mála výhod je synchronizačný čas 1/500, to ale využiješ jedine, keď budeš odpaľovať blesky bez HSS cez rádiové odpaľovanie, ktoré túto rýchlosť podporuje. Okrem toho, pokiaľ nefotíš niečo, kde je vysoké riziko poruchy fotoaparátu a táto porucha by mala závažné následky, nemyslím si, že sa oplatí mať záložné telo. Je to ako s poistení - väčšinou viac zaplatíš ako získaš.
Skvelý postreh,
k tomuto sa tiež prikláňam

tomasqo
2011-03-17 14:41:47+01
príspevok od: Jozef Peniak
Je to starý CCD, fotí v pohode ale je to dávno prekonané z D5000 to proste neporovnávaj na ISO 1600 to bude riadny shit, malý hľadáčik a do JPEg fotí tiež dosť divne čiže jedine RAW, Pozri sa po D80/D200/D90 alebo niečom inom o niečo trochu novšom. Cenu si neuviedol - noak ti ho predavaju za 100 E tak ho zeber...
Vdaka za info... cena je 120 takze v podstate o nic nejde... ale zase nie je to 120korun

tomasGalajda
2011-03-17 14:43:49+01
Vdaka za info... cena je 120 takze v podstate o nic nejde... ale zase nie je to 120korun
Nechaj si ich....na niečo iné (možno aj lepšie) k D300-vke....

soulfly
2011-03-17 14:49:53+01
Ja by som ho ak nie je zadarmo asi nebral. Zalozne telo nesluzi len pre pripady, kedy ti to hlavne zlyha, ale da sa vyborne vyuzit aj ked nechces tak casto menit objektivy. No a prave pre to by aj zalozne telo malo mat zodpovedajucu kvalitu. Nie ze by d70 bol zly fotak, pri standardnych situaciach a za dobreho svetla su akiste vysledky viac nez fajn, ale fotit s nim svadbu v 2011 uz asi nebude to prave orechove...

TTL
2011-03-17 15:00:48+01
Velmi zaujimavy zalozak, ale ked clovek pouziva nieco novsie/lepsie, tak sa mu s D70 uz nechce velmi zaoberat. Je v porovnani s novsimi dost tazkopadny - ovladanie, ostrenie atd. Navyse maju tieto stare fotaky uz casto dost vypalene senzory.

Ako nudzovy zalozak by som kupil bud D40 (velmi maly, prakticky) alebo na hranie nejaky filmovy - napr. F75. Druha cesta je ako zalozak kupit napr. D2Xs...

majster333
2011-03-17 15:18:31+01
neviem o ňom nič, ale keby sa doň dali montovať M42obj bez optickej redukcie tak by som si ho (JA) kúpil. už len kvôli tomu že má elektron. uzávierku a s belskom by to mohlo byť super!!

slavmiro
2011-03-17 17:09:17+01
Ja pouzivam D70 odkedy je u nas na trhu, teraz ako zalozne telo k D300 (svadba a pod.) a neplanujem sa ho zbavovat. Niekedy pouzivam sucasne oba aparaty s rozlicnymi sklami, koli pohotovosti (reportaz), alebo na D300 ma zoom koli dokumentu obradu a na D70 mam nasadeny AF50/1.8 na vytvarnejsie okamihy a portety.
Do ISO800 je to v pohode, je to plnohodnotny aparat, lebo ma stavovy displej a ma AF motor. Fotim RAW, ISO1600 je v pohode na B&W do A4, to zrno tomu svedci. Raw PP robim v NX Capture, obcas D70 posuvam synovi/manzelke na ich fotopociny. Mne sa ho neoplati predavat, kupa za 120EUR, za zachovaly stroj, nemusi byt vobec zla.

nicolassk
2011-03-18 14:53:24+01
Nikon D70 je na svoj vek úplne super.
Viď jeho foto:
http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/d70/samples/dsc_1350_nef.jpg
http://www.steves-digicams.com/camera-reviews/nikon/d70-slr/nikon-d70-slr-review-10.html

soulfly
2011-03-18 16:00:38+01
Dodacia doba sa predlzila, takze uz cakam stvrty tyzden neplanovane...

To zalozne telo... nieze by som fotil 30000 zaberov mesacne v prasnom prostredi ci pod vodou ci bohvie kde... ale sem tam fotim svadbu a z toho, ze mi zlyha fotoaparat prave v tom naj momente, mam pomaly normalne nocne mory na iny ucel zalohu nepotrebujem....
to je druha vec, ak fotis svadby tak by som to s jednym tiez neriskoval, na druhej strane je dost velka pravdepodobnost, ze sa ti d300s nikdy nepokazi a d70 nikdy nevyuzijes, a to uz je tych 120 potom predsalen dost.
Dalsia moznost je si a svadby zalozne telo pozicat, najlepsie ff, tu ale uz zalezi od toho, ci za svadbu beries tolko, aby sa ti takyto "hustle"oplatil

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-03-18 17:48:11+01
to je druha vec, ak fotis svadby tak by som to s jednym tiez neriskoval, na druhej strane je dost velka pravdepodobnost, ze sa ti d300s nikdy nepokazi a d70 nikdy nevyuzijes, a to uz je tych 120 potom predsalen dost.
Dalsia moznost je si a svadby zalozne telo pozicat, najlepsie ff, tu ale uz zalezi od toho, ci za svadbu beries tolko, aby sa ti takyto "hustle"oplatil
nebudes si stále požičiavať predsa, a s dvoma telami naraz sa parádne fotí.

soulfly
2011-03-18 18:25:41+01
nebudes si stále požičiavať predsa, a s dvoma telami naraz sa parádne fotí.
ano, to som pisal par prispevkov vyssie, velkou vyhodou je, ze netreba tak casto menit objektivy. Najvacsiu vyhodu ale vidim prave v kombinacii fx a dx..preto ten navrh aj ked je jasne, ze dlhodobo sa to tak /poziciavanim/ iesit neda, ak teda neberies za svadbu 2000e, v tom pripade by zas ale nebol problem si to dalsie kupit

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-03-18 19:01:55+01
ano, to som pisal par prispevkov vyssie, velkou vyhodou je, ze netreba tak casto menit objektivy. Najvacsiu vyhodu ale vidim prave v kombinacii fx a dx..preto ten navrh aj ked je jasne, ze dlhodobo sa to tak /poziciavanim/ iesit neda, ak teda neberies za svadbu 2000e, v tom pripade by zas ale nebol problem si to dalsie kupit
no kto berie za sv 2000 nechodí na ephoto.sk

soulfly
2011-03-18 19:05:17+01
no kto berie za sv 2000 nechodí na ephoto.sk
pravda, vyborna poznamka

Ferdo
2011-03-18 19:56:18+01
Na webe vystupujes ako fotograf, profesional, ponukas svoje sluzby fotografa (snad opravnene). Tu D5000 si naozaj nemusel predavat. Asi si za nu vela nedostal. Posluzil by ti ako vyborny backup, ktory by si ale mohol pouzit aj ako plnohodnotne druhe telo pri foteni a nielen ako 700 gramova zataz v brasni (tym som myslel D70).

D70 je uz naozaj stary fotoaparat s malym hladacikom a komicky malym LCD s mizernym rozlisenim, na ktorom vela neuvidis. Tych 6mpix je tiez za hranicou pouzitelnosti.

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()