Fórum » Digitálne zrkadlovky

Farby

lukas duran
lukas duran 2011-10-03 10:31:15+02
Mal som moznost vyskusat Canon 550D s 50mm a 70-300 objektivmi. Ja mam Nikon D90. Ale moj Nikon nema ani z daleka tak krasne farby a vlastne vysledne fotky ako tento Canon. Neviem farby su proste "nezive" .

Vedel by mi niekto poradit, kde moze byt chyba? V Nastaveni ?

P.S. mal som nastavene aj sRGB aj Adobe RGB

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2011-10-03 11:57:46+02
príspevok od: duroslav
A pritom všetci vedia že naj je Olympus
Som mohol čakať, že sa ozveš

PeCh
2011-10-03 12:20:05+02
Mám Canon 550D a v poslednom čase ma farby (najmä pleťovka) hnevajú. Pri nízkom ISO, je to v pohode, no pri ISO 1600 (a niekedy i 800) to už nie je ono. Zvykol som si hrať sa s trocha iným vyvážením farieb, ako by sa patrilo (slnečno -> pod mrakom -> tieň...). Celkovo trocha otepľujem farby a pri vyššom ISO trochu desaturujem. V postprocese sa toho dá pomerne veľa zmeniť. Možno by stálo za to, dať ako ukážku nejakú fotku.

duroslav
2011-10-03 12:34:39+02
príspevok od: Martin Brojo
Som mohol čakať, že sa ozveš
Však aj ja som čakal hneď po položení otázky, kedy sa ozveš. A dokonca som aj vedel, čo napíšeš

Martin P
2011-10-03 14:24:13+02
príspevok od: slavmiro
je vsak rozdiel, aspon ak si dobre pamatam, ci sa primarne foti raw do sRGB alebo AdobeRGB.
samozrejme ze RGB

Martin P
2011-10-03 14:33:39+02
hej, hej. lebo prišli na to, že ten nikon nie je ono, tak zobrali canon. len nechcú priznať že ten nikon je ...
trapny pokus - som canonak dlhe roky predtym za analogu nikonak minoltak olympusak pentaconak hasselbladak mamyiak linhofak - niekolkonasobny, cambak rolleiflexak flexaretak a cojaviem este co vsetko ak.
takze viem ze iba fotoaparat fotku nerobi to je len nastroj hlavna je obsluha a jej oci a to co ma v hlave a v srdci.
takze treba si nabuduce odpustit nejapne vtipy na hociktoru komunitu lebo v dnesnej dobe ma kazdy vyrobca aspon jeden ak nie viac technicky dokonalych fotakov.
takze tu nieje z kohosi strielat,
nechsa paci z fotiek konstruktivnou kritikou trebars ano ale aj to je subjektivny pohlad na nazor druheho fotografa
atd

slavmiro
2011-10-03 14:35:52+02
príspevok od: Martin P
samozrejme ze RGB
srandista..

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2011-10-03 14:44:22+02
trapny pokus - som canonak dlhe roky predtym za analogu nikonak minoltak olympusak pentaconak hasselbladak mamyiak linhofak - niekolkonasobny, cambak rolleiflexak flexaretak a cojaviem este co vsetko ak.
takze viem ze iba fotoaparat fotku nerobi to je len nastroj hlavna je obsluha a jej oci a to co ma v hlave a v srdci.
takze treba si nabuduce odpustit nejapne vtipy na hociktoru komunitu lebo v dnesnej dobe ma kazdy vyrobca aspon jeden ak nie viac technicky dokonalych fotakov.
takze tu nieje z kohosi strielat,
nechsa paci z fotiek konstruktivnou kritikou trebars ano ale aj to je subjektivny pohlad na nazor druheho fotografa
atd
prečo to berieš tak vážne.

Martin P
2011-10-03 14:45:31+02
samozrejme ze RGB
ak mam odpovedat este raz tak poviem znovu ze RGB ale ked to tak vezmem tak predsa v editore aspon pri canone to je tak ze sa RAW da lubovolne zmenit na RAW RGB, RAW sRGB, wide gamut RGB, apple RGB color match RGB cize asi bude jedno do coho sa to foti dolezite bude skor spracovanie a aky profil sa pri tom zvoli ak sa nemylim
no a pri nikone ako sa sa teraz pozrel je v nx 2 14 RGB profilov co sa daju zmenit navolit pri spracovani
vela zdaru

Kaiman81
2011-10-03 14:47:59+02
mam obidve platformy a nikon ma jednoznacne lepsi obraz a farby vseobecne
ale je to hlavne o nastaveni fotaku postprocese a kvalite monitora

Martin P
2011-10-03 14:54:58+02
prečo to berieš tak vážne.
pretoze to treba brat vazne aby niekto nebol urazeny ked ma iny nazor
slova treba vyberat lebo sa uz nedaju vratit spat
a ostavaju napisane a vyslovene
osobne si z niekoho mozem robit srandu ale mal by to byt kamarat ktory vie ze mam usmev na tvari a nic sa nedeje
ale takto napisane osmajlikovane to nema ziadnu uroven ani vahu
howg

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2011-10-03 15:11:41+02
pretoze to treba brat vazne aby niekto nebol urazeny ked ma iny nazor
slova treba vyberat lebo sa uz nedaju vratit spat
a ostavaju napisane a vyslovene
osobne si z niekoho mozem robit srandu ale mal by to byt kamarat ktory vie ze mam usmev na tvari a nic sa nedeje
ale takto napisane osmajlikovane to nema ziadnu uroven ani vahu
howg
prosim ta, ako keby som tu niekoho dourazal. myslim, ze kazdy to bral ako vtip, nie ako vaznu diskusiu.

Martin P
2011-10-03 15:38:47+02
prosim ta, ako keby som tu niekoho dourazal. myslim, ze kazdy to bral ako vtip, nie ako vaznu diskusiu.
minimalne ja nie a si si isty ze ti co sa neozvali to brali tiez ako vtip?
premyslat premyslat premyslat kym nieco napisem a poviem
uz tu toho predtym bolo dost a niektori na to doplatili zmazanim konta lebo nevedeli udrzat emocie na uzde

JOK3R
2011-10-03 15:44:40+02
uz tu toho predtym bolo dost a niektori na to doplatili zmazanim konta lebo nevedeli udrzat emocie na uzde
Odporúčam viac optimizmu a nebrať všetky veci príliš vážne, život bude ľahší a krajší nie len pre teba, ale aj pre ľudí okolo teba...

Martin P
2011-10-03 16:01:52+02
príspevok od: JOK3R
Odporúčam viac optimizmu a nebrať všetky veci príliš vážne, život bude ľahší a krajší nie len pre teba, ale aj pre ľudí okolo teba...
som optimista tomu mozes verit
keby som nebol tak sem neleziem a nefotografujem a neverim v to ze raz fotografia bude uznavana rovnako ako ine vytvarne smery sirokou verejnostou
mam toho vo fotke dost za sebou a v zivote tiez tak nechajme priestor na nazor aj ked nepopulartne mentorsky aj tym co nedavaju pri kazdej prilezitosti smajlikov rozneho charakteru.
verim ze kazdy je v podstate dobry
a ked momentalne nie je tak sa dobrym moze stat
usmev mi nechyba a srandu si viem robit aj zo seba
takze zaver je ten co som napisal uz vyssie
medzi kamaratmi zoci voci invektivy niesu pronlem aj drsnejsie
ale na nete ked niekoho nepoznam sa drzim pravidiel slusneho spravania
a zakladatel tejto temy mal a ma vazny problem - pre neho tak mu ho pomozme vyriesit eventualne aspon ho nasmerovat
to sa vsak prispevkami typu osocovanie znacky osoby alebo tvorby nerobi aspon nie tu na tomto portali
mozno kedysi ale to je minulost teraz sme uz dospelejsi a mudrejsi a lepsi ludia a fotografi

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2011-10-03 19:23:51+02
ale no, berieš to strašne tragicky. beriem to tak že máš zlý deň a zajtra sa nad tým celým zasmeješ.

na zmazanie konta tu doplatili ľudia, čo používali vulgarizmi, nadávali iným užívateľom a pod., určite nie pre to, že si občas spravili srandu a zasmiali sa napr. na večnom boji canon vs nikon. ja udržať emócie na uzde viem a určite mi emócie nevyvolajú nejaké reči o tom, ktorá značka je lepšie. ale vlastne áno, vyvolajú - zasmejem sa na tom.

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2011-10-03 19:28:11+02
keby som nebol tak sem neleziem a nefotografujem a neverim v to ze raz fotografia bude uznavana rovnako ako ine vytvarne smery sirokou verejnostou
mam toho vo fotke dost za sebou a v zivote tiez tak nechajme priestor na nazor aj ked nepopulartne mentorsky aj tym co nedavaju pri kazdej prilezitosti smajlikov rozneho charakteru.
a zakladatel tejto temy mal a ma vazny problem - pre neho tak mu ho pomozme vyriesit eventualne aspon ho nasmerovat
to sa vsak prispevkami typu osocovanie znacky osoby alebo tvorby nerobi aspon nie tu na tomto portali
mozno kedysi ale to je minulost teraz sme uz dospelejsi a mudrejsi a lepsi ludia a fotografi

vieš, podľa mňa nie je problém ak si ľudia vo fóre robia srandu. skôr ma štve akým spôsobom sa pristupuje k hodnoteniu fotografii na kritike. čo je oveľa horšia vec, ako to čo tu riešiš. ja som začínal na ephoto a hovoril som si, že keď budem mať foto dňa budem vedieť fotiť a bral som si častokrát príklad z foto dňa. dnes viem, že ma to zbytočne brzdilo, pretože foto dňa sa stáva fotografia častokrát nie na základe kvalít, ale na základe kamarátstiev. toto je veľmi zlé pre začínajúcich fotografov, pretože potom majú skreslenú predstavu o fotografii a častokrát sú znechutený, prečo nedostanú kritiku za oveľa lepšiu fotografiu.

transporti686
2011-10-03 19:46:50+02
príspevok od: lukas duran
Mal som moznost vyskusat Canon 550D s 50mm a 70-300 objektivmi. Ja mam Nikon D90. Ale moj Nikon nema ani z daleka tak krasne farby a vlastne vysledne fotky ako tento Canon. Neviem farby su proste "nezive" .

Vedel by mi niekto poradit, kde moze byt chyba? V Nastaveni ?

P.S. mal som nastavene aj sRGB aj Adobe RGB
ak budeš fotiť do RAWU, tak ti to môže byť jedno, dnes v dobe digi ešte viac, ak ti nevyhovuje farebnosť, skús upraviť nastavenia vo foťáku. Kedysi na filme boli objektívy nikkor známe práve neutrálným, často zamieňaným za chladné podanie. Inak v dobe filmu a hlavne pre reportážnu fotku boli objektívy nikkor svojou neutralitou preslávené a vyhľadávané, neviem aké si použil objektívy, ale ak canon vs nikon tak to môže byť aj tým, aj keď neviem, či dnes nikon stále zachováva tento trend.

Crazy41
2011-10-03 20:21:57+02

davam ti za pravdu,srandicky srandicky ale aby poradili cloveku co sa ich neco pyta to ne,na taketo spamy je FB ale ne forum ephota,aspon podla mna

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2011-10-03 20:45:12+02
príspevok od: Crazy41
davam ti za pravdu,srandicky srandicky ale aby poradili cloveku co sa ich neco pyta to ne,na taketo spamy je FB ale ne forum ephota,aspon podla mna
Rád by som vedel, ako poradil tvoj príspevok autorovi témy?

VonXxX
2011-10-03 21:19:29+02
cafte, tiez mam taky pocit ze odfotim male dievcatko s cervenymi cizmami v zelenom lese a vysledna fotka je stale taka fadna s postprocesom to viem samozrejme oteplit a tak ale aj tak ma to serie...
fotim do rawu a aj do jpeg a aj v jpeg je to take nudne, nezive.
myslite ze to mam nahovno nastavene vo fotaku?

Strana 2 z 5

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()