Fórum » Právna poradňa

Čím to je a prečo?

V.Erix
V.Erix 2009-06-08 17:51:15+02
Včera večer sa mi to stalo. Skúšal som externý blesk pod 60° uhlom, ISO-100, 14mm, F 3,5 a čas som stále menil. A všimol som si že fotky okolo 1/80, 1/100, 1/250 sú najsvetlejšie. A pri časoch 1/25, 1/30, 1/40 sú tmavšie. A to prečo? Veď 1/25 je dlhší čas než 1/80 a napriek tomu 1/80 je oveľa svetlejšie. Pri časoch viac než 1/200 sú zase tmavšie a tmavšie. To ešte aj v poriadku ale dlhšie čaši prečo boli tmavé?

V.Erix
2009-06-12 17:52:55+02
www.fotoroman.cz – na tejto stránke som precital všetko možné o bleskoch ale neviem pochopiť zopár veci.
Napríklad: Expozíciu merá aj fotoaparát a zvlášť aj blesk keď zaostrujem?

2009-06-12 18:02:36+02
asi 2 minutky:

TTL is a way to meter the flash while it is happening, through the lens - hence the name: (T)hrough (T)he (L)ens. Nikon´s still work like that, but Canon cameras work differently with EX series flashes. This new way is called E-TTL, and the flash is metered BEFORE you take the picture as opposed to actually while you´re taking one. Here´s the basics: You press the shutter button, the flash emits a weak ´pre-flash´ which is actually used to meter the light, then shutter opens and the flash does another ´flash´ - this time of appropriate strength (intensity) to properly expose the picture. In essence E-TTL type of flash actually goes off twice for every picture. This method has some advantages and some disadvantages. The advantage is that most 35mm cameras will tell you whether your flash is powerfull enough to get the picture before you actually take it. The disadvantage is that you can´t use this type of flash in combination with other flashes. If you use light-slaves then your camera´s ´pre-flash´ will set other flashes off, and they will not fire when you actually take the picture. If you use radio-slaves then your on-camera flash will meter the wrong light as the other flashes are only triggered when you actually take the picture, hence the pre-flash will give a wrong readout of light.

http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=7060

snad pomohlo ;)

Marcel Rebro
2009-06-12 18:07:04+02
stacilo mozno (T)hrough (T)he (L)ens ... ;-)

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-06-12 18:09:37+02
TTL - meranie svetla odrazeneho od objektu cez objektiv, v zrkadlovej sachte su meracie senzory, ktore blesku povedia dost. Pokrocile meranie blesku (iTTL, E-TTL...) berie naviac do uvahy nameranu vzdialenost, tu fotoaparatu dodava objektiv. Taketo meranie je presnejsie v pripadoch, ze sa jedna o nestandardny objekt, napr. velmi svetly, tmavy, ci leskly. Vtedy by mohlo bit klasicke TTL meranie pomylene.
Samotny externy blesk meria silu zablesku len v clonovej automatike, tato funkcia sa pouzivala na bleskoch pre starsie fotoaparaty bez TTL merania. Aj ked ju maju profesionalne systemove blesky, bezne sa nepouziva, kedze je menej presna.

V.Erix
2009-06-12 18:35:53+02
Príklad: Pri okne sú ľudia a ich chcem nafotiť. Fotoaparát mam v S-ke nastaveno čas na 1/100, keď nameram okno tak clona bude 11 keď ľudí tak 3,5. Ja tu taká možnosť že uzamknem clonu keď som meral na okno, kvôli tomu aby fotka nebola nadexponovaná kvôli okne a potom zaostrím na ľudí. Pozadie (okno) už bude OK ale čo s popredím bude podexponovano. Keď zaostrím na ľudí blesk zmerá zas expozíciu aby popredie na čo som zaostril nech bola v poriadku?

2009-06-12 18:39:40+02
príspevok od: V.Erix
Príklad: Pri okne sú ľudia a ich chcem nafotiť. Fotoaparát mam v S-ke nastaveno čas na 1/100, keď nameram okno tak clona bude 11 keď ľudí tak 3,5. Ja tu taká možnosť že uzamknem clonu keď som meral na okno, kvôli tomu aby fotka nebola nadexponovaná kvôli okne a potom zaostrím na ľudí. Pozadie (okno) už bude OK ale čo s popredím bude podexponovano. Keď zaostrím na ľudí blesk zmerá zas expozíciu aby popredie na čo som zaostril nech bola v poriadku?
nie vsetko ide automatikou. ked mi zlyhava automatika, tak sa hram s manualnym nastavenim a vobec sa nebojim prepalov. takze je len na tebe, aby si to zistil ;) mas okno, mas ludi, tak skusaj!

Ultra TXF
2009-06-12 18:40:30+02
Všetko záleží na množstve svetla na scéne,na fotoroman.cz je to tak jasne,že už to jasnejšie nejde vysvetliť.
Máš tri situácie:
1.prevažuje okolité svetlo a blesk ho len doplňuje
2.prevažuje blesk,ale okolitého svetla je ešte dostatok nato aby sa uplatnilo v
zábere
3.blesk je jediným zdrojom svetla

V každej z týchto situácii,pričom jedna do druhej plynule prechádzajú a nie je presná hranica , sa správa fotopaaprát a blesk inak,resp.ty sa musíš spávať tak aby to malo ten efekt aký chceš dosiahnuť.
Tu je pár záverom z toho článku,keď nerozumieš,tak si ho prečítaj celý na jeho stránke.

•Expoziční čas, clona a ISO citlivost se bez ohledu na blesk určí podle běžného osvětlení a nastaveného expozičního režimu. Tuto expozici je možné ovlivňovat běžnou expoziční kompenzací, kterou lze hodnoty expozičního času, clony či ISO doladit. Tím se zajistí správná expozice snímku v běžném světle - neboli expozice pozadí.
•Expozice bleskem se změří a spočítá až desetiny vteřiny před vlastní expozicí (případně až během expozice) a reguluje se výhradně výkonem blesku. Expoziční čas, clona ani ISO se již nijak nemění.
•Správná hodnota světla od blesku se měří buď v celé ploše snímku nebo v okolí aktivního zaostřeného bodu. Tam se logicky předpokládá popředí - neboli hlavní fotografovaný objekt. Expozici bleskem je možné ovlivňovat expoziční kompenzací blesku kterou se dolaďuje pouze síla blesku, nijak se již neovlivňuje expoziční čas, clona ani ISO.
•Expoziční čas nijak expozici od blesku neovlivňuje (ovlivňuje pouze pozadí), nesmí být ale kratší než X-sync čas konkrétního fotoaparátu.
•Čím menší energií musí blesk blesknout, tím více energie zůstane na další záběr a blesk je rychleji připraven na další snímek. To je extrémně užitečné pro akční fotografování - sport, zvířata, reportáž atp.
•Vysoké hodnoty clonových čísel (zavřená clona) případně nízké hodnoty ISO komplikují blesku práci. TTL automatika se snaží udržet správnou expozici popředí bleskem, ale při zavřené cloně nebo nízké ISO citlivosti je k tomu zapotřebí více světla od blesku.
•Pokud váš přístroj váže expozici bleskem na zaostřovací bod, je třeba zaostřovací bod pečlivě vybírat, sledovat, kam míří a nepoužívat metodu rekompozice snímku po zaostření (point-recompose-shot).

Ultra TXF
2009-06-12 18:44:08+02
http://www.fotoroman.cz/techniques2.htm

Na tejto stránke si prečítaj všetky štyri články v odstavci ´Blesk a expozíce´.
Ale myslím,že by si si mal prečítať všetky články na tej stránke ak chceš seriózne fotografovať.

Ultra TXF
2009-06-12 18:50:03+02
1.Při namáčknutí spouště do půlky se expozičním senzorem změří běžná expozice scény bez blesku a podle nastaveného režimu se nastaví clona, expoziční čas a ISO.
2.Při domáčknutí spouště ale ještě před sklopením zrcátka se předbleskne malým výkonem blesku (stejnou výbojkou jako později bleskne hlavní blesk) a opět expozičním senzorem (zrcátko ještě není sklopeno) se podle množství světla, které se odrazí od hlavního objektu, spočítá potřebný výkon blesku. K vyhodnocení se použije celá plocha snímku rozděleného do zón, upřednostní se však okolí aktivního zaostřovacího bodu (tj. místa, kam je zaostřeno).
3.Zohlední se nastavení expoziční kompenzace blesku.
4.Pokud se fotografuje při dostatku světla (např. 10 EV nebo více), realizuje se strategie ´fill-in flash´ (přisvětlovací blesk). Fotoaparát v takovém případě plynule snižuje výkon blesku o cca 0.5 EV na každé EV, o které světlo přesahuje 10 EV, maximálně však sníží výkon o cca 1.5 EV. Uvedené snížení výkonu blesku se připočítá k ruční expoziční kompenzaci blesku.
5.Po takto provedeném výpočtu se sklopí zrcátko a exponuje se snímek. Síla hlavního výboje blesku se řídí podle výše spočítané hodnoty. Blesk může být synchronizován s 1. nebo 2. lamelou závěrky.

slavik74
2009-06-12 19:05:19+02
na zaklade precitaneho by som V.Erixovi neodporucal robit tento rok tie fotky na tablo... Zvladnutie prace s externym bleskom je podla mna nutne pri takom niecom ked nie je k dispozicii studio. Chapem ze ked je sanca na zarobok bolo by hriech ju nevyuzit, ale zase skoda si pokazit meno.
Mam pocit ze tie citaty ktore su vyssie su z knihy Mistrovstvi prace se svetlem - vrele doporucujem investovat 25 EUR a prestudovat si ju (ale na fotoroman je vlastne takmer cela).
Je super ze mas snahu sa do toho dostat a este lepsie ze sa nasli ludia co ti poradili. Podla mna to pomoze mnohym...

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-06-12 19:39:56+02
Tento problem je vlastne velmi jednoduchy. TTL meranie funguje aj v manualnom nastaveni expozicie. Ked rucne nastavis cas a clonu, fotoaparat povie blesku, kolko ma pouzit svetla. Pri praci s bleskom vo vnutri pouzivam takmer zasadne manualny program. Ale naspat k tvojmu problemu. V programe M nastavis cas a clonu tak, aby si mal spravne exponovane okno (napr. 1/60s, F11), staci ked sa riadis vstavanym expozimetrom. No a blesk v TTL rezime si priblisne kolko treba. Niekedy sa moze TTL meranie mylit )objekt pred oknom je prpaleny alebo naopak podexponovany), potom pouzi korekciu blesku. Odporucam v miestnosti zapnut vsetky svetelne zdroje, zmensis tak kontrast a zachovas svetelnu atmosferu.

Ultra TXF
2009-06-12 19:48:30+02
príspevok od: Karol Srnec
Tento problem je vlastne velmi jednoduchy. TTL meranie funguje aj v manualnom nastaveni expozicie. Ked rucne nastavis cas a clonu, fotoaparat povie blesku, kolko ma pouzit svetla. Pri praci s bleskom vo vnutri pouzivam takmer zasadne manualny program. Ale naspat k tvojmu problemu. V programe M nastavis cas a clonu tak, aby si mal spravne exponovane okno (napr. 1/60s, F11), staci ked sa riadis vstavanym expozimetrom. No a blesk v TTL rezime si priblisne kolko treba. Niekedy sa moze TTL meranie mylit )objekt pred oknom je prpaleny alebo naopak podexponovany), potom pouzi korekciu blesku. Odporucam v miestnosti zapnut vsetky svetelne zdroje, zmensis tak kontrast a zachovas svetelnu atmosferu.
A ešte Karol si nepovedal,že treba dávať myslieť na prekomponovávanie,pretože pokiaľ zaostrí na tvár osoby pred oknom a potom prekomponuje tak,že pôvodný zaostrovací bod sa presunie na okno,tak blesk nebliskne a naopak na tmavom pozadí mu prepáli tvár.

V.Erix
2009-06-12 20:34:48+02
Tento rok z toho nič nebude, chcem najprv naučiť všetky potrebne veci a iba potom idem do toho.

V.Erix
2009-06-12 21:11:04+02
Takže keď zaostrujem na objekt tak aj vtedy mi blesk zisťuje že akú intenzitu mi ma dať bez ohľadom na to že akú mam clonu. Dobre som pochopil?

duroslav
2009-06-12 21:32:22+02
Takže keď zaostrujem na objekt tak aj vtedy mi blesk zisťuje že akú intenzitu mi ma dať bez ohľadom na to že akú mam clonu. Dobre som pochopil?
Ak máš záujem niečo sa naučiť, tak okrem linkov, ktoré sa tu už objavili, prečítaj si toto:

http://nikonclspracticalguide.blogspot.com/2008/01/nikon-flash-two-separate-metering.html

Je tam dosť obšírne popísané stanovenie expozície blesku. Je to síce pre Nikon, ale veľa vecí platí aj pre iné značky.
A keď ťa to fotenie bude ďalej baviť, tak či tak asi skončíš u Nikonu, takže to využiješ do poslednej bodky :-)

leto
2009-06-12 23:25:26+02
príspevok od: Karol Srnec
presne polopate,,,:)

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()