Hore
Fórum » Právna poradňa
 

Ako mám postupovať pri ochrane mojich autorských práv ?

vlahav
2009-07-08 09:42:25+02
Nedávno som zistil,že v novinách bola uverejnená moja fotka a pod ňou uvedený iný autor.Túto fotku mám už rok uverejnenú na webe a nedal som nikomu súhlas na jej uverejnenie.Kontaktoval som preto vydavateľa,no odpoveď som nedostal.Ďalej som kontaktoval redakciu novín.Pán šéfredaktor sa mi ospravedlnil a súhlasí s vyplatením honoráru za uverejnenú fotku.Ja som však trval na tom,aby vec bola uvedená na správnu mieru a dodatočne bola uverejnená infotmácia v novinách,že autorom fotografie som ja.Na túto moju požiadavku mi už nik neodpovedal a redakcia sa podľa mňa hrá na mrtveho chrobáka.Neviem,na aké požiadavky mám podľa zákona nárok a ako mám ďalej postupovať. Poradí niekto ? Ďakujem.
 
2009-07-08 09:51:37+02
na tvojom mieste by som kaslal na to, zobral honorar a povedal im, ze ich budes sledovat a nabuduce, ak ti ukradnu fotku z webu, tak to das pravnikovi a uz to nebude take lacne.

novinarsk etika na slovensku nejestvuje. nieco ako ´ospravedlnenie´ je zriedkave. fotky casto nesuhlasia s popisom. v Plus7dni z minuleho tyzdna je napr. fotka s popisom ´Michael Jackson spolu s N´Sync´ a na fotke su 4 cernosi. Justin Timberlake si asi tiez podla nich nechal zosvetlit pokozku ;) :))))
 
vlahav
2009-07-08 09:58:34+02
No veď práve,minulý rok sa mi stalo to isté,aj keď v iných novinách,ale s rovnakým vydavateľom.Takže neviem kde je tá hranica tolerancie ?
 
maRmaRko
2009-07-08 10:04:41+02
príspevok od: vlahav
No veď práve,minulý rok sa mi stalo to isté,aj keď v iných novinách,ale s rovnakým vydavateľom.Takže neviem kde je tá hranica tolerancie ?
mal by si si dávať asi na fotky svoj podpis..
A tiež by som zobral honorár..
A poprípade im navrhni, že ak sa im teda tvoje fotky páčia, že by si aj pre nich mohol fotiť..
 
velecky
2009-07-08 13:27:36+02
odporúčam ešte obrátiť sa na Tlačovú radu, pre redakcie je to taká hanba, že nabudúce už kradnúť (dúfam) nebudú. Ak chcete, poskytnem návod, ako...
 
flanker
2009-07-08 21:03:12+02
Fotografia je autorske dielo, osetrene ako ine diela autorskym zakonom (618/2003 Z.z.).
 
Daniel.U
2009-07-08 21:37:52+02
neni tomu davno, co sa tu riesila tema nelegalneho softwaru. Kazdy si vedel obhajit preco prave on moze software pouzivat a neplatit. Zrazu ked pouziju fotku, riesia sa tu autorske prava osetrene zakonom 618/2003. Tak ked si niekto nevedel predstavit ako sa citi autor softwaru, tak takto.
 
jake
2009-07-08 21:42:44+02
príspevok od: velecky
odporúčam ešte obrátiť sa na Tlačovú radu, pre redakcie je to taká hanba, že nabudúce už kradnúť (dúfam) nebudú. Ak chcete, poskytnem návod, ako...
flanker ma pravdu, zalezi ale co chces urobit - pozri si menoi autora a tomu napis, ak je to niekto z redakcie tak sa s nimi dohodnes, ak je to ktosi cudzi tak ho vypatraj, daj to pravnikovi ako porusenie autorskych prav a nech to podla zakona napise hodne tvrdo, v podstate ak to vies preukazat tak nemaju sancu
2. moznost: vezmi honorar, povedz redakcii ze fotky kradnut nemusi a ak uverejnia tvoje meno tak kludne mozu davaj tvojich fotiek kolko chcu do novin (a budes mat aj priatelov)

a kazdopadne by som poslal ´autorovi´ list od pravnika podpisany pravnikom a nabuduce mozes si byt isty, ze sa to nezapakuje.

Podla zakona noviny musia uverejnit oznam o zmene ci sa im to paci alebo nie, na to ich tiez mozes upozornit

Na Slovernsku je dobra vymahatelnost prava ak sa cosi vyznas ale neviem ci to kvoli jednej fotke stoji za to, osobne by som ti radsej navrhol kompromisne riesenie, myslim ze tebe skor ide o meno pod fotkou ako o ine takze skus druhu variantu a autora dorazne upozorni
 
dodo_bb
2009-07-08 22:06:13+02
Jake, celkom súhlasím, až na tú vymáhateľnosť práva. Tam sme niekde tesne pred a občas tesne za Ugandou :-)))) Každopádne sa tu asi jedná o krádež. Je to sporné, ale noviny sú asi mimo, pretože fotografiu ukradol pravdepodobne uvedený autor. Pokiaľ poskytneš ako autor novinám fotografie, neskúmajú Tvoje autorské práva. Skôr by som sa pozrel, kto je uvedený ako autor a začal tlak na neho. Priamo ako na osobu, lebo autorské práva sú osobné. Je oveľa zraniteľnejší ako novinársky kolos s kopou veci znalých právnikov. Len je otázka, čo s tým získaš. Asi nič, len kopu výdavkov...
A ako Ti Jake vrabí, lepšie bude, vezmi honorár a buď rád, že Ti nejaký dali. Väčšina časopisov honoráry nedáva, ak tak len symbolické. A bude tých platiacich čoraz menej, ak budú vychádzať recenzie, že fotografia z mobilu je už takmer ako z fotoaparátu...
 
Baskaa2
2009-07-09 05:47:35+02
Co su to za ludia ze toto dokazu spravit... nakopat ich dakde....:D
 
Jan2222
2009-07-09 16:40:35+02
Vlado a z ktorého webu Ti ju ukradli: CZ, alebo SK?
 
vlahav
2009-10-08 15:56:34+02
Takže sa to v rámci ´možností´ vyriešilo.Dostal som vyplatený honorár a v novinách sa mi redakcia ospravedlnila.Určitý nepríjemný pocit vo mne však ostal.Ďakujem za záujem.
 
slavmiro
2009-10-08 16:46:57+02
mne sa to tiez stalo v jednom tyzdenniku, vyplatili mi honorar po mojom avize(fotka velkosti post.znamky), na oprave som netrval, lebo autor bol ´archiv´. Ja mam dobry pocit a malu ale referenciu. ;) V lokalnych okresnych novinach u nas sa to deje casto, to uz ani neriesim.
 
Manny357
2009-10-08 21:00:33+02
suhlasim s tymi co hovoria ze na to treba ist tvrdo a priamo. Mal som tiez taketo problemi ale nie priamo s fotkami. Tiez som an to isiel mierne a nic to nepomohlo lebo etika je na Slovensku nulova a drzost nekonecna. Osobne som navstivil toho cloveka aj s pravnikom (kamaratom) a zahrali sme tvrde divadlo. Vtedy ho ta drzost velmi rychlo presla a zrazu bol taky ochotny sam podnikol kroky aby to napravil :)
 
phill1225
2009-11-08 16:06:36+01
Slovakia rulez. Ja som tiez raz na jednom koncerte bol poziadany jednou fotografkou o zaslanie fotky kapely lebo ona nestiha a musi ist prec. Som si povedal ze coby nie, aspon v tyzdenniku budem mat foto s menom... realita bola ale ina... fotografia samozrejme bola, akurat fotograf sa volal ´archiv´. Aj som uvazoval napisat im mail, ale nakoniec som si povedal a na co, nabuduce im poviem rovno nech kupia aspon dve piva inak nic nebude :).
Dalsia skusenost: jeden portal mi kompletne vykradol fotogaleriu z akcie, po maily upozornujucom na tuto skusenost bola galeria odstranena(radsej dali fotky prec akoby mali zaplatit honorar) odvtedy davam vodoznak. O mesiac sa stalo to co som ocakaval, znova uverejnili fotoreport bez suhlasu, teraz bol ale aspon s mojim menom. No aspon som mal reklamu zadarmo :).
vlahav: do buducnosti odporucam zobrat honorar a navrhnut spolupracu, zo staznosti nebudes mat nic, ani to h*** makove. Zo spoluprace si mozes vytrieskat aspon nejake to Ecko na sklicko :)
 
Linda Von Bergeraque
2010-05-29 14:44:37+02
príspevok od: velecky
odporúčam ešte obrátiť sa na Tlačovú radu, pre redakcie je to taká hanba, že nabudúce už kradnúť (dúfam) nebudú. Ak chcete, poskytnem návod, ako...
Ahoj Velecky, toto ma naozaj zaujima, nemal by si cas mi napisat o tom? bud do vlakna alebo do spravy. Dakujem.
 
velecky
2010-05-30 19:51:43+02
príspevok od: Linda Von Bergeraque
Ahoj Velecky, toto ma naozaj zaujima, nemal by si cas mi napisat o tom? bud do vlakna alebo do spravy. Dakujem.
tu sú aj tlačivá pre podnety: http://www.trsr.sk/index.htm
 
Artpraktik
2010-06-29 16:41:51+02
S tými fotografiami je to veľký problém. Mne ´ukradla´ fotografiu spoločnosť Orange a.s a nenachádza na tom nič zlé - citujem:
...Zároveň sme Vašu reklamáciu uplatnenú v súvislosti s použitím fotografie bez Vášho súhlasu postúpili na príslušné oddelenia v rámci našej spoločnosti. Podľa vyjadrenia príslušného oddelenia bola vami uvádzaná fotografia stiahnutá z portálu www.oskole.sk dňa 14. apríla 2009. Zároveň uvádzame, že spoločnosť Orange a.s. autorský zákon neporušila, nakoľko v zmysle zákona č. 618/2003 Z.z o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon) § 28 odsek 1, kde sa uvádza: ´Súhlas autora sa nevyžaduje na vyhotovenie rozmnoženiny krátkej časti zverejneného diela, na jej verejné rozširovanie inou formou prevodu vlastníckeho práva ako predajom, alebo na verejný prenos krátkej časti zverejneného diela, ak takéto použitie nepresahuje rámec odôvodnený vyučovacími účelmi v škole a neuskutočňuje sa na získanie priameho alebo nepriameho majetkového prospechu´. Následne v odseku 4 § 28 toho istého zákona sa uvádza: Za použitie podľa odsekov 1 a 2 nevzniká povinnosť uhradiť autorovi odmenu´. Za prípadné nedorozumenia sa Vám v mene našej spoločnosti ospravedlňujeme.
V zmysle uvedeného považujeme Vašu reklamáciu uplatnenú v súvislosti s použitím Vašej fotografie za neopodstatnenú.

S pozdravom Monika Reifová
Vedúci odboru reklamácií

Lenže portál ´O škole´ spravuje Orange a.s a nie uznaná, registrovaná či inak autorizovaná školská organizácia, ktorá má zo zákona výnimku na viacmenej interné a nekomerčné užitie. Podľa cenníku bannerovej reklamy spoločnosti Orange na uvedenej stránkeje zisk z jedného banneru cca 450,-EUR, takže o nejakej neziskovosti portálu alebo možno dokonca ´dobročinnosti´ portálu nemôže byť ani reč. No a po pravde, spoločnosť si nekladie servítky pred nos čo sa týka vysvetlenia. To, že sa jedná o spoločnosť so slušnými ziskami ktorá pracuje s dátami a vie aj niečo o tzv. ´predpokladanom nesúhlase k zverejneniu´ ktorý platí v prípadoch nie celkom jasných. Lenže boj silnej spoločnosti,versus OSZĆ s manželkou na materskej je veľmi nerovný a priznám sa, že určite by som sa pre jednu fotku nesúdil... Ale vraj telekomunikačný ombusman ´aj keď nenašiel pochybenie´ doporučí schválenie už tretieho podnetu, takže niekedy to chce len vydržať a trvať na svojom... O spoločnosti si urobte vlastnú mienku, toto je moja osobná skúsenosť a považujem je zlú. Kto na tom nenachádza nič zlé, nebudem mu oponovať.
 
lacohe
2010-06-29 18:01:33+02
to je celý pomaranč...škoda rečí, ukradol fotografiu, ukazoval ju a nezaplatil.
 
Strana 1 z 1
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()