Hore
Fórum » Právna poradňa
 

Súhlas foteného a vek

Peter_PO
Peter_PO 2009-11-07 22:03:14+01
Ak je spísaná zmluva o využití fotografií medzi fotografom a fotografovaným, musí mať ten fotografovaní viac ako 18 rokov alebo stačí viac ako 15? Má zmysel vôbec zmluva ktorú podpíše 17 ročná osoba? Ide len o vyjadrenie súhlasu s použitím fotiek, nie o speňaženie fotiek. A samozrejme že sa bavíme o slušných fotkách ;-)
 
Strhak
2009-11-15 16:53:45+01
príspevok od:
soráč pali blbne mi klávesnica:)
budiš ti odpustené, amen :-DDD
 
admin
redakcia ephoto.sk 2009-11-15 18:25:57+01
kto chce kam, pomozme mu ta. :)
 
koren
2009-11-15 21:14:58+01
príspevok od: Strhak
Jednoznačné??? Potom poznám viacej jednoznačné zákony ako toto. Skús uvidíš, za tím čo som tu napísal si stojím. Aj profesionáli mali s tím opletačky a podaktorý boli odsúdený aj napriek tomu že mali dobrých právnikov. Čo je podľa teba primeraný právny úkon pre neplnoletého človeka??? Máš tam jasne v zákone napísané že fotenie je primerané, nie nemáš. Čo nieje jednoznačne dané v zákone potom končí na súde. Bol by som zvedavý ako by si sudcovi hovoril že ona bola právne primeranou osobou keď jej tatko by na súde rozhodne tvrdil že nie a že s fotením ako jej právny zástupca nesúhlasil a teraz žiada odškodné. Keď je to tak jednoznačné podľa teba prečo si modelingové agentúry pýtajú od neplnoletých súhlas rodičov ( aj od 17 ročných )??? Vysvetli mi toto. Ver mi oni máju sakramenských právnikov a takto sa istia. Ja nerozumiem čo je to za problém dať podpísať jeden zdrap papiera rodičom a mať pokoj.
neviem co si pytaju modelingove agentury , pravdepodobne rodicia ako zakonni zastupcovia uzatvaraju zmluvu s agenturou ktora komplexne upravuje vztahy v oblasti modelingu, teda aj financne plnenie, sankcie, prava a povinnosti ucastnikov
netreba si pliest jablcka s hruskami
pokial sa bavime o suhlase na fotenie 17r slecny,ak takyto suhlas njaky pravnik odporuca pisomnou formou so zakonnim zstupcom, je to preto aby eliminoval akukolvek moznost sporu, neznamena to vsak ze takyto suhlas nemoze udelit neplnoleta slecna a ten dokonca nemusi mat ani pisomnu formu, pretoze na platnost pravneho ukonu sa pisoma forma nevyzaduje okrem pravnych ukonov tykajucich sa nehnutelnosti a taxativne vymedzenych pr.u., samozrejme ten kto nesie dokazne bremeno je v tazsej pozicii, no nepisomnu formu pr.u. je mozne preukazat prejavom vole.
inak rozumiem, na spory nie je cas,chut a kto moze, vyhne sa im a preto minimalizuje moznost ich vzniku
no padla tu otazka ohladne pravnej upravy
no padla otazka ako je to podla
 
Strhak
2009-11-16 11:31:19+01
len aby tu nebolo za pár dní vlákno na tému: Zažaloval ma právny zástupca neplnoletej osoby, čo mám teraz robiť??? Tomu sa dá jednoducho predísť a to tím že vopcháš dievke do ruky papier a ona ho dá podpísať rodičom a ti sa viacej netrápiš. No a v tej druhej možnosti ktorá dáva priestor na vniknutie priestoru na právnu dohru a potom budeme tomu chudákovi čo bol lenivý si doma vytlačiť jeden papier tu na fóre vypisovať tel čísla na advokátov. Toto nieje mýlenie si jabĺčok s hruškami ale je to predchádzanie veľmi nepríjemných situácií ktoré reálne môžu a aj nastávajú. Podpisom takej zmluvy si aj jasne vymedzíte okruh využitia tohto diela, čo pri ústnom uzavretí dohody ( tak ako si povedal slovenské právo uznáva ústnu dohodu ) je dôkazné bremeno na tvojej strane a to je hodne komplikované.
 
koren
2009-11-16 12:14:53+01
strhak pozri, ano mas pravdu , to asi chces pocut, je lepsie predchadzat problemu,a v praxi to funguje takto, no opakujem ja som odpovedal na otazku pravnej upravy a ta je nasledovna, v tomto pripade suhlas 17 rocnej slecny je platny pravny ukon aj v nepisomnej forme...de iure,bodka. zazalovat ta moze zakonny zastupca za cokolvek, aj v pripade ze taky suhlas sam podpise, pravo na sudnu ochranu je vyjadrenie ustavnej zasady a dokazne bremeno nesie zalobca , resp. spor je kontradiktorny
 
Strana 4 z 4
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()