Hore
Fórum » Právna poradňa
 

Vlaky, nádrže a podobne

Palso
2010-01-20 17:33:01+01
Ahojte, zaujímalo by ma, ako je to s fotením nasledujúcich vecí: 1, Vlaky - tým mám namysli čupnúť si niekam do trávy vedľa trate alebo v mojom prípade rovno od železničného depa (otvoreného, kde je asi desať koľají, na ktorých stoja len vagóny odstavené na opravu a vedľa toho sú potom dve koľaje, po ktorých chodia bežné linkové spoje). Nie je tam žiadna tabuľka zakazujúca pohyb alebo vstup do koľají (akurát na jednej búdke tam je, že do nej môže vstupovať len personál). Môžem sa voľne pohybovať medzi vagónmi a fotiť si to tam? 2, Vlaky pri vlakových staniciach. Kamarátka mi povedala, že stanice sa fotiť nesmú (pre bezpečnosť, keďže je to dopravný uzol). Tak sa radšej spýtam... 3, Vodné nádrže. Teda, viem že napríklad v Gabčíkove si turisti fotia vyrovnávacie komory, keď sa zdvíhajú lode, skôr ma zaujíma, či sa môžem len tak niekde aj dole pri brehu (kde samozrejme nie je nejaký vyslovený zákaz tabuľkou), prípadne na hrádzi rozložiť a fotit niečo ako Gabčíkovo alebo Čunovo. 4, Banky a vládne budovy (z vonku z ulice). 5, Bratislavský prístav. Oblasť pod prístavným mostom, kde sú tie veľké žeriavy. Teda, tu by som hlavne rád vedel, či sa tam vôbec dá nejako dostať, alebo je to celé ohradené. Vďaka.
 
Palso
2010-01-20 17:35:38+01
Dodám, že toto - http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/pravna-poradna/fotografovanie-v-sulade-so-zakonom/ som čítal, netrápi ma fotografovanie vo vnútri železničnej stanice, ale keď si komponujem obraz z vonku a je tam vidieť stanicu, vchody, atď.
 
leto
2010-01-20 17:52:01+01
príspevok od: Palso
Dodám, že toto - http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/pravna-poradna/fotografovanie-v-sulade-so-zakonom/ som čítal, netrápi ma fotografovanie vo vnútri železničnej stanice, ale keď si komponujem obraz z vonku a je tam vidieť stanicu, vchody, atď.
kedysi(socík) si nemohol na stanici ani len vysloviť slovíčko fotoaparát,aby si nemal prúser,dnes je to už jednoduchšie,aspon mne sa ešte nestalo,aby ma niekto na vlakovej stanici obmedzoval,čo sa fotografovania týka,ale,jeden nikdy nevie,možno narazíš na dakoho dôležitého,taký sú všade,myslím však,že ak to nie je na danom mieste vyslovene zakázané,a nebudeš ohrozovať seba ani iných,nik ti to nezakáže,,, :))
 
rumrunner
2010-01-20 17:57:03+01
Na staniciach sa foti bezne, aj ked je to zakazane a je na to treba povolenie prednostu stanice :)) Ale na to depo by som sa radsej spytal niekoho kompetentneho, predsalen tam nemasco hladat
 
mato.draho
2010-01-20 18:13:28+01
Skus sa pomotat v tychto vlaknach - mozno tam najdes nejake odpovede:
http://www.vlaky.net/online/diskusia/main.asp?lang=1&kat=13
 
slavmiro
2010-01-20 18:18:34+01
vseobecne a spravne je pohyb vereknosti v kolajiskach zakazany, okrem osob poverenych.., s vinimkou priecesti, priechodov, nastupist a inych miest na to urcenych. Fotit v extravilane popri zeleznici je v pohode. Pohyb v oblasti diep a stanic mimo miest na to urcenych mas na krku zeleznicnu policiu. Silne nedoporucujem lozit na vagony, 22kV jednosmernych vie urobit svoje..
Vodne diela nie je problem, ale silne nedoporucujem liezt k vode na umelych betonovych brehoch. Raz sa smyknes a uz nevylezies.
Celkovo z toho co si a ako si napisal Ta tipujem na narodneho adepta Darwin Trophy.. :)
 
pavel
2010-01-20 18:23:11+01
Na stanici som fotil, ale s obavami. Už len kvôli tomu, že sa tam (aspoň na tej našej hlavnej) pohybuje dosť policajtov, ktorí sa viac starajú o výber pokút ako o bezpečnosť (osobná skúsenosť svedka, keď vlak zo smeru od Malaciek zastal tak, že časť cestujúcich to mala k východu bližšie cez koľaje ako cez podchod ... kým neprišiel vlak, ani jeden policajt, dve minúty pred tým sa dvaja zo služobne dostavili, chytili prvých dvoch, ostatných si nevšímali aj keď rovnako robili priestupok, čistý zámer, nedá sa to inak nazvať ako špinavosť), s SBS je lepší dohovor.

V jedno pekné ráno som s nimi (SBS v Gabčíkove) podebatoval o fotení .... dôležito mi prikývli, že fotiť sa tu smie, a keďže smie, tak podľa mňa sa smie všade... pokojne som zliezol dolu na móla, fotil osto6 ... veď povedali, že tu sa fotiť môže... potom už nemali odvahu ma prísť odtiaľ vykázať... viac tu: http://ondera.blog.sme.sk/c/197255/Vzduvadlo-na-Dunaji-foto.html
 
TTL
2010-01-20 18:55:54+01
V BA, GA, BB a v TT (plus som skusal aj Brno, Prahu a Brusel) na staniciach obcas fotievam aj pred policajtmi, obcas vleziem aj do kolajiska :P Nikdy ma nikto nezastavil, ani sa mi nezdalo ze ma vobec nejak eviduju. Iba strojvodci si akoby vsimli ze tam niekto s fotakom je. V porovnani s tym, ako dokazu niektori ludia vyvadzat ked len stojim pri ich mure s grafiti, nie to este vytiahnut fotak, tak mi vsetko okolo vlakov pripada uplne ako fotoraj.

Inak typkov z vlaky.net som raz stretol v Brne na stanici ked tadial slo prvy krat Pendolino, vsetci suverenne vytiahnute stativy... Nezdalo sa ze mavaju s fotenim problem :]
 
TTL
2010-01-20 19:01:52+01
Ale inak s tym kolajiskom to radsej neskusajte... Vagony a podobne ako spomina slavmiro je tiez vhodne obchadzat.
 
Palso
2010-01-20 21:34:02+01
Nie nie, to je depo u nás na dedine, uploadnem fotku aj dnes, uvidíš. Nie je to nijako ohradené, je to vlastne len parkovisko vagónov, ktoré odtiaľ potom ťahajú kam potrebujú. Prúd tam nie je žiadny, keďže len na dvoch linkových trasách sú drôty, na tých ostatných, kde parkujú vagóny nie je nič, vždy to tam ťahá dieslová lokomotíva, neboj pod káble by som určite nelozil :) Práve preto som tam išiel, lebo tam nie je žiadny blok, jednoducho máš cestu a tri kroky od nej už je to ´depo´. Navyše, políciu tu nepoznajú ani normálnu, nie to ešte železničnú - to samozrejme nie je výhovorka a nechcem robiť niečo vyslovene zakázané.
 
Palso
2010-01-20 21:36:25+01
a takto to vyzerá z druhej strany, aby si mi veril, kade lozím :)
 
Palso
2010-01-20 21:41:01+01
no osobne neviem, čo si o tomto myslieť... je to trať, z jednej strany záhradky a domy, z druhej strany potok trnávka a ten plot, čo tam vidíte je kvôli veľkému spádu + je tam ďalší súkromný pozemok.. v mieste, kde je odfotený zelený linkový vlak je železničné priecestie - mimochodom to, kde zomrel aj exminister Tóth :( chcel som sa tam ešte vrátiť so statívom, ale neviem teraz...
 
flanker
2010-01-20 21:46:43+01
Velke depa su v majetku Carga, prehliadkove depa ma aj ZSR. Cargo ma vydane predpisy pre pohyb a fotenie v jeho kolajisku. Povolenie sa tusim da vybavit (ale asi dost namahavo). ZSR ma predpokladam tiez nieco podobne. V obidvoch pripadoch ta moze uz za samotny pohyb v kolajisku zdrapnut ZP - Zeleznicna policia.
 
Palso
2010-01-20 21:57:46+01
nj, snáď nebudem musieť testovať, či dokážem stále zabehnúť 400m pod minútu :)

http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-galeria/?action=showPhoto&id=99365
v noci hodím ešte jednu
 
jerry
2010-01-20 23:33:23+01
ked jednosmerny tak 3kV ,22kV je striedavy :-))
 
MajkY
2010-01-20 23:41:48+01
No vseobecne na kolajisku, ci uz v depe, alebo hocikde na koljoch je zakazane sa zdrziavat/prechadzat, a mozu ti za to vyrubat pokutu bez problemov. Ja som uz par dostal, aj som sa pohadal a tak.. a aj mi jeden z rodicov pracuje na zeleznici...
Presne tak ako to Slavmrio napisal, kym nas nechytia tak si mozeme fotit aj medzi kolajmi, ale potom ked napalia pokutu, tak budu v prave.
 
TTL
2010-01-21 04:46:28+01
Heh vazne? Mozno vy ludia posobite ako mlade nezodpovedne ucha ktore zo zabavky skacu na vlaky, tak vas policajti radsej preventivne vyhodia :D Mna fakt ziaden prislusnik silovych zloziek odnikadial s fotakom nevykazal... A to som si vcera fotil aj mestskeho policajta, ako si on pre zmenu foti auto na ktore dal prave papucu. Divne. Asi na kazdeho reaguju ini ludia inak, ale nemyslel som si ze su rozdiely tak zasadne.
 
Strana 1 z 1
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()