Hore
Fórum » Právna poradňa
 

šanca privyrobiť si

pavel
2010-05-17 20:13:47+02
Oslovila ma známa... klienti akcie, ktorú poriada za úplatu v súlade s jej živnosťou, si prajú zachytiť dôležité momenty. Nechcú profíka, stačí aj amatér. Ponúkajú 50 € za tridsať papierových fotiek. Žiaden problém... ako to však urobiť, aby bol tento môj príjem zdokladovateľný pred úradmi? Stačí zmluva o dielo a podmienky hodiť na papier, vystaviť príjmový doklad, alebo ako postupovať? Alebo fotiť na čierno a čo ak sa začne klient na niečo sťažovať? Máte niekto s týmto skúsenosti?
 
Milann
2010-05-17 20:42:42+02
Riesis niekolko problemov naraz. Ak sa jedna o jednorazovu zalezitost staci zmluva o dielo (podla Obcianskeho zakonnika), alebo dohodu o vykonani prace. Co sa tyka zdokladovania prijmu, staci prijmovy doklad, resp. doklad o prijati/vyplateni penazi. Tento prijem zdanis neskor v danovom priznani.

Dolezite je najma spisat preberaci protokol o tom, ze si fotografie odovzdal a bol naplneny predmet zmluvy o dielo.
Co sa tyka reklamacie, je dobre si dohodnut rozsah prac a sposob reklamacie v zmluve. Cize pocet, rozmery, medium na ktory ma byt foto odovzdana.
Comu sa treba vystrihat je, aby Ta neopinkali tym, ze fotky sa im nepacia a nezaplatia Ti nic. Vypytaj si na zaciatku zalohu !
 
Martin Brojo
ocenenie redakciou 2010-05-17 21:13:50+02
Dohodni sa tak, že fotky im pred tým ako im ich odovzdáš v papierovej podobe, tak ich s klientom prejdeš na svojom notebooku s tým nech si spraví výber, prípadne mu ich zašli mu ich daj na výber vo veľmi malom rozlíšení, tak aby z nich fotku nevytlačil. Až keď budeš mať fotky odsúhlasené, tak mu ich môžeš odovzdať vo finálnej podobe.
 
pavel
2010-05-17 21:14:40+02
Ďakujem. V podstate som sa potreboval uistiť, že aj zmluva medzi osobami ktorá vedie k materiálnemu/finančnému vyrovnaniu za poskytnuté služby, pričom obidve alebo len jedna zo strán (poskytovateľ), nie je ani SZČO (súkromník), teda obidvaja sú osobami v zamestnaneckom pomere alebo .... napoly... je možná a finančný zisk sa napokon dá nejakým spôsob štátu priznať, ergo takto poskytované služby nie sú v rozpore so zákonmi SR.

;-)
 
jozef.balara
2010-05-17 21:18:16+02
Smutná realita že kvôli zarobeným 50€ musí mať človek podobné problémy :-/
 
pavel
2010-05-17 21:23:55+02
príspevok od: jozef.balara
Smutná realita že kvôli zarobeným 50€ musí mať človek podobné problémy :-/
Hm, je kopec iných, ktorých príjem a dane netrápia a nejedná sa o 50€... skôr ix násobky... smutné alebo skôr pozitívne je, že mňa takéto otázky zaujímajú... má dať/dal... najlepšie je keď je rovnítko pomer na hodnote 0/0 vtedy sa celkom pokojne dá vyspať vo vlastnej posteli s vlastnou strechou nad hlavou....

Takže smutné to až tak nebude, čo myslíš?
 
jozef.balara
2010-05-17 22:50:56+02
Pozitívne je to možno pre štátnu kasu, keby sa z nej tak nekradlo tak by mi to až tak nevadilo
Presne na to som narážal - že veľké peniaze sa nedania a malých podnikateľov štát zodre z kože pre pár drobných a ešte sa trápia či majú všetky papiere v poriadku

PS: nulou sa nedelí, takže ten pomer na kľudný spánok by som videl skôr na 1/1 ;-)

 
soulfly
2010-05-17 23:24:04+02
príspevok od: jozef.balara
Smutná realita že kvôli zarobeným 50€ musí mať človek podobné problémy :-/
kedze ma odovzdat 30 papierovych fotiek, tak to nebude ani len tych 50e a to uz je potom fakt na zvazenie, ci sa oplati kvoli takej sume vytrcat paty z domu a hlavne riesit spominane problemy...
Ak navyse hrozi, ze by sa takito klienti, ktori chcu fotografa vpodstate osklbat mohli dokonca stazovat, tak to by som podakoval pekne a odporucil jednemu z nich vziat do ruk mobil a nafotit si to sam...
 
Strana 1 z 1
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()