Hore
Fórum » Právna poradňa
 

Zverejnie vlastnej fotografie

mirius
2010-06-29 12:06:49+02
Zdravím, venujem sa foteniu a grafike pre mládežnícku organizáciu (občian. združenie) ako dobrovoľník. Prednedávnom sa mi stala jedna zaujímavá udalosť. Vyrobil som plagát, kde som výlučne použil svoje fotky cudzích detí. Fotky boli vytvorené na otvorenom podujatí organizovanom spomínanou organizáciou. Keď bol plagát rozvešaný, prišla za mnou mama dieťaťa, ktoré bolo na plagáte. Pýtala sa ma akým právom som si to dovolil, že som ju mal informovať, ... (Btw. rád by som to urobil, ale keďže tam bolo viac ako 2000 ľudí, tak je to bez šance zisťovať kontakty) Našťastie sa to nejako utriaslo. Mňa však zaujíma, či v budúcnosti v podobnom prípade by mohlo dôjsť k nejakému právnemu vymáhaniu. Čítal som tu niekoľko príspevkov, ale ani v jednom sa nejedná o dobrovoľnícku (resp. neziskovú organizáciu). Neviem, či sa dá v spomenutom prípade hovoriť o komerčnom použití. V súvislosti s danou problematikou mi ešte napadá, že keď použijem podobnú fotku (urobil som ju ja, ale nedokážem zistiť identitu človeka na nej) v časopise, kt. tiež vychádza pod hlavičkou organizácie, či je to právne napadnuteľné. Pýtam sa aj na fotku na obálke (vrchnej strane) časopisu aj na fotku vnútri (nejedná sa však o reportáž - ilustračnú k správe z akcie). Uf, hádam už aj dosť :-) nejdem už trápiť ani Vás ani seba :-) Už iba, že vďaka za každú radu a ochotu.
 
Yamismo
2010-06-29 12:21:06+02
ak sa tam da rozpoznat ten clovek, musis mat jeho suhlas..ale nech sa este radsej vyjadri niekto dalsi :)
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-06-29 12:29:17+02
Prestuduj si tuto sekciu, aj komenty:
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/pravna-poradna/
 
mirius
2010-06-29 12:30:27+02
Čiže, keď neviem (ani nedokážem zistiť) o koho sa jedná, tak fotku nemôžem použiť?
 
Fotograf77
2010-06-29 13:08:24+02
Len moj kratky nazor na vec. . . teda tu prvu cast. . . pokial si fotil deti na verejnej akcii, vystupenie. . .. myslim, ze nepotrebujes suhlas rodica. . . hlavne ked fotis priamo pre organizatora tej verejnej akcie . . . Mamicka pokial nestrpi aby jej fotil niekto svoje dieta a pouzil fotografiu na propagacny material, nech potom neposiela svoje dieta na akcie organizovane na verejnosti. .. :)
 
drepe
2010-06-29 13:37:38+02
pokial si dobre pamatam, tam pokial fotis na verejnom priestranstve, tak mozes fotku pouzit, pravda az do momentu ked s tym dana osoba vyslovy nesuhlas, potom uz nemozes fotit dalej ... na verejnom priestranstve je kazdy nuteny zmiest urcite obmedzenie svojho sukromia, myslim ze v tvojom pripade plati toto ´Ak však osoba na fotografii nie je identifikovateľná, potom nemožno hovoriť o zásahu do jej súkromia a fotografiu možno vyhotoviť a použiť neobmedzene.´ a patri medzi ´Zakonne licencie´ pretoze sa jedna o umelecku fotografiu - ´Fotografiu možno považovať za umeleckú vtedy, ak nie je primárne určená na komerciu (nemá niečo predávať či prezentovať) a má prezentovať subjektívne umelecké vnímanie autora.´

... v pripade vymahania podielu zo zisku zo strany matky je to jasne, kedze to je neziskova organizacia, zisk je nula a podiel z nuloveho zisku je zasa len nula :)
 
mirius
2010-06-29 23:06:23+02
Vďaka Karlovi za link www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/pravna-poradna/. Som tu nový a nejako som to prehliadol než som začal písať túto tému. Tam sa teda píše, že ak sa jedná o prezentáciu danej akcie, je to OK a súhlas nepotrebujem. Čo v danom prípade bolo (resp. prezentácia ďalšieho ročníka). Často sa však stáva, že fotky použijeme aj niekde inde - napr. na titulku časopisu, čo je už v rozpore zo zákonom. Potom nastáva iba umelecká fotografia a tu som to veľmi nepochopil, že na akom základe sa chápe umelecká fotografia, ktorá nepotrebuje súhlas. Resp. či sa môže spokojne uverejniť na spomínanej titulnej strane. Samozrejme, že sa stále bavíme o nulovom zisku. Alebo už ide o komerčné použitie zo ziskom 0 €?

Čo sa týka identifikovateľnosti - to som asi zle vysvetlil. Na fotke je 100% vidieť o koho ide, len problém bol v tom, že nie je možné požiadať o súhlas s uverejnením, pretože na danej akcii vystupovalo 500 detí a ani od jedného sme nepýtali meno, kontakt, ... Čiže je to z mojej strany nemožné sprostredkovať súhlas.

Btw. mamička neprišla vymáhať nejaké peniaze, skôr išlo o strach, že použil niekto jej dieťa bez jej súhlasu. Skončilo sa to s milým rozchodom. Ide mi tu však o to, že toto nebol a zrejme ani nebude posledný prípad a nechcem, aby to v budúcnosti pri podobných situáciách dopadlo nejakým súdnym vymáhaním a poškodením mena organizácie. Jednoducho, aby som z toho nemal pruser :-)
 
anton julény
2010-06-29 23:53:49+02
aj nezisková organizácia má majetok, účtovníctvo, platí prenájmy priestorov, služby, získava zdroje na svoju činnosť a podobne, a tak sa nedá jednoznačne povedať, že neziskovosť nemá žiadny súvis s komerčnosťou.
 
drepe
2010-06-30 09:47:57+02
príspevok od: anton julény
aj nezisková organizácia má majetok, účtovníctvo, platí prenájmy priestorov, služby, získava zdroje na svoju činnosť a podobne, a tak sa nedá jednoznačne povedať, že neziskovosť nemá žiadny súvis s komerčnosťou.
Ved to je v poriadku, ale pokial ma pamat neklame tak pripadny zisk, ktory vygeneruje, sa nemoze pouzit v prospech zakladatelov ci zamestnancov. Mne to vychadza, ze mirius je minimalne zamestnanec neziskovky, cize on si nemoze vyplatit za ten plagat ziaden zisk ... takto mi to logicky vychadza, ale ako vieme pravo sa nie vzdy riadi podla logiky, asi by to fakt chcelo pravnika.

ps: autorske pravo mam az dalsi semester, takze potom budem snad mudrejsi :))
 
mirius
2010-06-30 12:57:35+02
Tak, nechcel som zájsť až tak ďaleko, ale asi je to potrebné. Som dobrovoľník v občianskom združení (čiže nie neziskovka). Samozrejme, že zo svojej činnosti nevykazuje žiaden zisk (je to dobrovoľnícka organizácia). Zhotovenie a použitie fotografie bolo na báze dobrovoľnosti. Btw. za grafické práce dostávam určitú finanč. odmenu (nedá sa však hovoriť o sume v komerč. sfére) - veľa práce je aj tak na základe dobrovoľnosti. Odmena je tu na to, aby som nemusel (keďže som ešte študent) si privyrábať napr. dokladaním tovaru, ale čas, ktorý by som takto strávil, nech radšej použijem pre prácu v organizácii. Ale to je už dosť od témy.

Čiže v konečnom dôsledku, ak by som to chcel nejako presne definovať a zaškatuľkovať, tak to môžem zobrať tak, že fotku som zhotovil a použil bez nároku na odmenu a jediné za čo mi bola vyplatená (nepatrná) suma je technická realizácia plagátu. Jedná sa aj tak o komerciu?
 
drepe
2010-06-30 13:38:55+02
podla mna, ako cloveka pracujuceho v reklamnej agenture, sa nejedna o komerciu - ale definitivnu odpoved ti da asi len pravnik :)
 
Strana 1 z 1
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()