Fórum » Vyberáme fotoaparát

Nikon D3100 alebo Canon PowerShot SX40

moma
2012-06-20 11:52:57+02
Ahojte. Urcite tu uz boli tieto aparaty viac krat rozoberane, ale z casovych dovodov nemozem citat vsetky komunikacie....
Potrebovala by som poradit pri vybere fotoaparatu. Doteraz som fotila obycajnym kompaktom, ale chcem sa pokusit o robenie kvalitnejsich zaberov, napriek tomu ze som uplny zaciatocnik. Fotim prevazne ludi, prirodu, zvierata a potrebujem tiez nafotit nejake produkty do katalogu. Nevyhnutnostou je pre mna tiez video v primeranej kvalite. Neviem ci mam rovno na zaciatok zvolit hned zrkadlovku, netusim ci budem vediet vyuzit jej kvality....
Uvadzane parametre mi takmer nic nehovoria, preto mam problem najst nejake rozdiely v tychto dvoch aparatoch, a tak potrebujem pomoc odbornika. Budem vdacna za akykolvek nazor a za odporucenie nejakeho konkretneho fotoaparatu, ktory by splnal moje poziadavky. (moze ist aj o uplne inu znacku). Dakujem

viking81
2012-06-20 11:56:12+02
nikon....na dovody sa nepytaj...z casovych dovodov sa tu nemozem rozpisovat....

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2012-06-20 11:57:43+02
SX40 je kompakt, chytro maskovany za nieco co vyzera ako zrkadlovka. Ale stale je to KOMPAKT!!! Chces prejst s kompaktu na kompakt, alebo chces vyssiu kvalitu?

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2012-06-20 11:58:53+02
Precitaj si fotoskolu. Je tam toho dost o vybere fototechniky. Pomozu ti aj recenzie. Tam uvidis, co sa da so zrkadlovkou nafotit a mozes to porovnat s tvojimi kompaktovkami.

bobo222
2012-06-20 12:00:17+02
Je to zásadný rozdiel v koncepcii - ultrazoom (je to vlastne tiež len kompakt s malým čipom) vs. zrkadlovka.
Tu ti asi každý doporučí zrkadlovku. Teda nikon. Aj ja.

P.S. Prípadne ak ide aj o rozmery, pozrel by som aj mirrorless, napríklad EP-M1.

bobo222
2012-06-20 12:04:47+02
Tak vidím, že Karol ma predbehol....

moma
2012-06-21 15:21:11+02
chcela by som este doplnit pre vas primitivnu otazku, ale bola by som rada keby mi niekto vysvetlil rozsah min a max ohniskovej vzdialenosti. Nikon D3100 sa standardne dodava s objektivom 18-55, ale su v ponuke aj 18-105, ktory zvolit? a aky to bude mat prinos? Canon SX40 ma objektiv 4,3 -150. Pochopila som to, ze vie bez vymeny objektivu zaostrit na ovela mensiu a tiez vacsiu vzdialenost. Nemam v plane dokupovat objektivy, preto chcem zvolit nieco nazvem to "multifunkcne".

Marcel Rebro
2012-06-21 15:24:20+02
príspevok od: moma
chcela by som este doplnit pre vas primitivnu otazku, ale bola by som rada keby mi niekto vysvetlil rozsah min a max ohniskovej vzdialenosti. Nikon D3100 sa standardne dodava s objektivom 18-55, ale su v ponuke aj 18-105, ktory zvolit? a aky to bude mat prinos? Canon SX40 ma objektiv 4,3 -150. Pochopila som to, ze vie bez vymeny objektivu zaostrit na ovela mensiu a tiez vacsiu vzdialenost. Nemam v plane dokupovat objektivy, preto chcem zvolit nieco nazvem to "multifunkcne".
Ak nechces kupovat objekitvy kup si bud Nikkor 18-200VR alebo novy 18-300VR.

Ak sa neurazis na otazku ohladne ohiskovych vzdialenosti Ti odpovedat nebudem. Alebo budem, ale len ked mi vysvetlis aky je rozdiel medzi 10 a 30 cm ... sak vies cim ...

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2012-06-21 15:27:12+02
Fotoskola: objektivy. Nech nemusime odpovedat na kazdu jednoduchu otazku.

Marcel Rebro
2012-06-21 15:31:06+02
príspevok od: Karol Srnec
Fotoskola: objektivy. Nech nemusime odpovedat na kazdu jednoduchu otazku.
tebe sa to skoli ked mas 30cm ...

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2012-06-21 15:34:50+02
príspevok od: Marcel Rebro
tebe sa to skoli ked mas 30cm ...
A dokonca F4

viking81
2012-06-21 15:37:37+02
nie...nepochopila si to spravne....naozaj si nieco nastuduj predtym ako si kupis zrkadlovku....ale v skratke...je to rozsah ohnisk od do...od 18mm do 55mm....velkost ohniska ti udava zorny uhol a teda aj to aky vysek zo sceny vidis....a cuduj sa svete ked tieto dve ohniska podelis tak dostanes hodnotu zoooooomu....to znamena 55:18= cca 3x zoom....105:18= cca 6x zoom....pri tom canone mas isto na skatuli velkym pismom napisane 35x zoooom...a ked chces nieco multifunkcne tak min ta 18-105....ideal 18-200 VR...

miso22
2012-06-21 18:47:53+02
ja by som si uz nekupoval kompakt s velkym zoomom.mozes to vyuzit akurat tak ako dalekohlad,ale ked spravis fotku na najdlhsom ohnisku,tak kvalita nebude bohvie co.tak ja osobne v tom nevidim vyznam.radsej zrkadlo a nejaky uni objektiv ako ti pisali vyssie.casom som zistil,ze zoomovat nepotrebujem. ....a zalezi ako rychlo ju chces mat.ja mam objednany 3100+18-105 a cakam uz dva tyzdne a vcera mi volali,ze este nevedia kedy bude

mathino
2012-06-21 21:25:08+02
Ultrazoom by som neriešil. Kvalita fotiek je dosť mizerná. Je to také "všetko v jednom" ale nie je to dobré ani v jednej oblasti - pri takýchto veciach ide dosť o kompromisy.

V zásade máš tri možnosti:
-kvalitný kompakt ako napr. G1X ak nechceš veľkú zrkaldovku a chceš slušný výstup
-mirrorless - malé telo s možnosťou výmeny objektívov a väčším snímačom ako kompakty
-zrkadlovka + nejaký základný objektív (ako odporúča miso22) - tu máš potom najširšie možnosti ako si zvoliť príslušenstvo a to čo chceš

[b]V prvom rade si ujasni /b]
-na čo foťák chceš/čo budeš fotiť a či sa tomu plánuješ venovať
-pozri si fotoškolu tu na ephoto a zoznám sa so základnými vecami ohľadne zrkadloviek, objektívov atď (vo fotoškole aj na fóre je toho popísané naozaj more)

origos
2012-06-21 22:04:50+02
ja som sa po malom kompakte rozhodol pre ultrazoom co bola chyba.. fotil horsie ako ten mensi kompaktik.. nedavno som sa rozhodol pre zrkadlovku a nelutujem..
bral som kit so setakom 18-105 a ucim sa bud zoomovat rukou abo nohami..

viking81
2012-06-21 22:43:52+02
príspevok od: origos
ja som sa po malom kompakte rozhodol pre ultrazoom co bola chyba.. fotil horsie ako ten mensi kompaktik.. nedavno som sa rozhodol pre zrkadlovku a nelutujem..
bral som kit so setakom 18-105 a ucim sa bud zoomovat rukou abo nohami..
rukou je to lahsie ako nohami...ale s nohami ta to nauci......fotit

origos
2012-06-21 22:46:46+02
este len hladam svoje miesto medzi objektom a hladacikom..

mathino
2012-06-21 22:55:00+02
Keďže fotím hlavne na pevné ohniská, tak svoje o zoomovaní nohami viem Prípadne oprieranie sa o steny, v rôznych kútoch, na zábradliach a iné čudesné polohy. Ale za tú svetelnosť a kvalitu mi to stojí Najmä ma to núti si premyslieť, čo fotím a ako to nafotím...a tiež aký objektív zvoliť

hladacvody
2012-06-22 07:10:56+02
Ahojte. Urcite tu uz boli tieto aparaty viac krat rozoberane, ale z casovych dovodov nemozem citat vsetky komunikacie....
Potrebovala by som poradit pri vybere fotoaparatu. Doteraz som fotila obycajnym kompaktom, ale chcem sa pokusit o robenie kvalitnejsich zaberov, napriek tomu ze som uplny zaciatocnik. Fotim prevazne ludi, prirodu, zvierata a potrebujem tiez nafotit nejake produkty do katalogu. Nevyhnutnostou je pre mna tiez video v primeranej kvalite. Neviem ci mam rovno na zaciatok zvolit hned zrkadlovku, netusim ci budem vediet vyuzit jej kvality....
Uvadzane parametre mi takmer nic nehovoria, preto mam problem najst nejake rozdiely v tychto dvoch aparatoch, a tak potrebujem pomoc odbornika. Budem vdacna za akykolvek nazor a za odporucenie nejakeho konkretneho fotoaparatu, ktory by splnal moje poziadavky. (moze ist aj o uplne inu znacku). Dakujem
ak mas zaujem ja predavam 3100 ku za dobru cenu...

Jozi Mačutek
2012-06-22 08:41:51+02
pride mi to detinska otazka na forum ...

Strana 1 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()