pokúšam sa nastoliť otázku. zrkadloviek je v triede profi a poloprofi slušný pošet strojčekov. no a oproti ním stojí leica /ten z drahších/, ale i jeden dostupný Fujifilm FinePix X-Pro1. ak máme záujem na túto tému podiskutovať a neprudiť, pokecajme, prší, ide víkend. prečo ten či ten.
tak to su kokosy verzus kesu oboje su dobre len kazde chuti trocha inac hmm z mojho pohladu Dialkomer, male telo,male skla, spickova kvalita a jedny z najsvetelnejsich objektivov s astronomickou cenou (aspon pokial sa bavime o Leice), nevidis priamo co fotis, co na digi az tolko neva, blbo sa na tom pouzivaju super sirokace a tele, + su tichucke, vyhoda hlavne pre street Zrkadlo je velky fotak, aspon tie dnesne, objemnejsie objektivy a este vacsie zoomy, vyhoda vidis priamo co fotis (aj ked tie dnesne srakory ukazuju dof az od 2.5 ale ok), vyborny autofokus a bezproblemove pouzitie tele a supertele + ultrasirokacov a milion fukncii ktore aj tak normalny fotograf nevyuzije kazde ma svoje miesto vo fotografii,na street alebo rodinny vylet si urcite radsej zoberem leicu a 2 objektivy, v studiu radsej pouzijem zrkadlo 67, a na krajinu necham vsetky doma a dovlecem si 8x10 velkoformat ale tak to uz zachadzam niekde inde
a btw pokial sa nemylim Leica bol uplne prvy fotoaparat na 35mm film, zrkadlovky prisli az neskor
dialkomer dnes uz nema ziadne vyhody oproti live view fotakom. volakedy to setrilo miesto a rachot (hranol a zrkadlo). dnes to neusetri nic (vid mirrorless trieda). takze to straca vyznam o nich uvazovat.
buďme reálni, bežný fotograf je rád ak má na slušnú techniku v jednom formáte. pokiaľ by sa venoval jednému /krajina, portrét, street, reportáž, architektúra ..../ je to jednoduchšie, ale ak chceme vyskúšať viac už problém nastáva. a preto tá otázka. píšeš, že priehľadovkou nevidíš presný výrez. myslím si, že odkedy je na telách LV prehľad o výreze je pomerne presný. mňa na priehľadovke oslovila najmä velkosť, hmotnosť, nenápadnosť a skladnosť. no a pokiaľ je kvalita výstupu napr. z x pro1 a FF zrkadlovky dosť príbuzná, tak sa to dostáva do roviny pomerne zrovnateľnej.
dialkomer dnes uz nema ziadne vyhody oproti live view fotakom. volakedy to setrilo miesto a rachot (hranol a zrkadlo). dnes to neusetri nic (vid mirrorless trieda). takze to straca vyznam o nich uvazovat.
možno som sa špatne vyjadril v úvode. tým "dialkomerom" som uviedol strojčeky, ktoré majú LV a vychádzajúc z kvality dnešných snímačov predpokladám, že ich veľkosť /cca 24x18 oproti mikro4/3, čo je približne jeho polovičná plocha/ hrá dosť podstatnú rolu. a práve tá x pro1 veľkosťou svojho snímača môže mať navrch pred miroless.
Tu je ale jeden podstatný omyl, ktorý treba uviesť na pravú mieru:
Fujifilm X-Pro1 nie je ďialkomerný fotoaparát, je to normálny mirrorless. S Leicou sa porovnáva preto, lebo sa jej exteriérom podobá, a má podobné ambície čo sa týka kvality výstupu.
Ďiaľkomerný fotoaparát je manuálne ostriaci prístroj, ktorý má optický hľadáčik navrhnutý tak, aby prekrytím dvoch obrazov umožňoval fotografovi kvalitné manuálne zaostrenie. Leica M8 a neskoršie modely výrobcu sú jediné digitálne diaľkomerné fotoaparáty na spotrebiteľskom trhu.
Fuji X-Pro1 nemá tento diaľkomerný optický hľadáčik. Je to mirrorless, a teda s možnosťou manuálneho aj automatického ostrenia. Pri manuálne ostrení však nevyužíva ďialkomerné optické skladanie dvoch obrazov, ako je to v prípade Leicy.
možno som sa špatne vyjadril v úvode. tým "dialkomerom" som uviedol strojčeky, ktoré majú LV a vychádzajúc z kvality dnešných snímačov predpokladám, že ich veľkosť /cca 24x18 oproti mikro4/3, čo je približne jeho polovičná plocha/ hrá dosť podstatnú rolu. a práve tá x pro1 veľkosťou svojho snímača môže mať navrch pred miroless.
A tu je práve to nedorozumenie: X-Pro1 nemôže mať navrch pred mirrorless, lebo je sama mirrorless. Tak ako sú mirrorlessmi M43, Sony NEX, Samsung NX. Pentax Q aj Pentax K-01.
Čo robí mirrorless mirrorlessom ? Výmenné sklá a absencia zrkadla; nie veľkosť snímača.
A tu je práve to nedorozumenie: X-Pro1 nemôže mať navrch pred mirrorless, lebo je sama mirrorless. Tak ako sú mirrorlessmi M43, Sony NEX, Samsung NX. Pentax Q aj Pentax K-01.
Čo robí mirrorless mirrorlessom ? Výmenné sklá a absencia zrkadla; nie veľkosť snímača.
no tak, aby sme sa nejako zmysluplne dohodli. to, že som sa nesprávne vyjadril v názve témy neznamená, že potrebujem zvláštny výklad o tom aké presne sú kritéria na foto s dialkomerom a miroless foto. a ešte pre istotu dva krát. zvlášť keď v ani jednom mojom príspevku zmienka o dialkomere vôbec nie je. z toho vyplýva, že si sa ani neobťažoval prečítať si nastolenú tému. pretože vysvetluješ niečo na čo som sa vôbec nepýtal a neodpovedáš na to na čo som sa pýtal. otázka bola prečo zrkadlovku a nie x pro1. a ešte niečo: navrch proti iným miroless, nie však všetkým /napr. Sony NEX7, Samsung NX200..../ tým, že má snímač väčší, prípadne absencia low pass filtra celkom určite má.
To, či je niečo diaľkomer, alebo mirrorless, má aj podstatný vplyv na vlastnosti daného prístroja, a teda aj na odpoveď na otázku "prečo ten či ten".
Diaľkomer podstatným spôsobom uľahčuje manuálne ostrenie. Naproti tomu X-Pro1 má pre kontrolu presnosti ostrenie LiveView, a manuálne ostrenie má elektromotorické, nie mechanické. Čiže taký zážitok z manuálneho ostrenia, ako Leica, X-Pro1 neposkytuje.
A prečo zrkadlovku a nie x-pro1? Pre kontinuálny autofokus, tracking ! Tam sa žiaden mirrorless (ale ani diaľkomer, samozrejme) nechytá. Zrkadlovkový PDAF je pre účely zachytenia akcie zatiaľ nenahraditeľný.
To, či je niečo diaľkomer, alebo mirrorless, má aj podstatný vplyv na vlastnosti daného prístroja, a teda aj na odpoveď na otázku "prečo ten či ten".
Diaľkomer podstatným spôsobom uľahčuje manuálne ostrenie. Naproti tomu X-Pro1 má pre kontrolu presnosti ostrenie LiveView, a manuálne ostrenie má elektromotorické, nie mechanické. Čiže taký zážitok z manuálneho ostrenia, ako Leica, X-Pro1 neposkytuje.
A prečo zrkadlovku a nie x-pro1? Pre kontinuálny autofokus, tracking ! Tam sa žiaden mirrorless (ale ani diaľkomer, samozrejme) nechytá. Zrkadlovkový PDAF je pre účely zachytenia akcie zatiaľ nenahraditeľný.
ešte raz by som chcel podotknúť: pomýlil som sa v názve, chcel som zmysluplný komentár k tandemu zrkadlovka verzus fuji xpro1. to, čo popisuješ je nevýhoda pre športových fotografov, prípadne reportáž, čo beriem, v ostatných žánroch niečo podobné nehrozí, takže ?
ešte raz by som chcel podotknúť: pomýlil som sa v názve, chcel som zmysluplný komentár k tandemu zrkadlovka verzus fuji xpro1. to, čo popisuješ je nevýhoda pre športových fotografov, prípadne reportáž, čo beriem, v ostatných žánroch niečo podobné nehrozí, takže ?
takze ....
1. chces DSLR vz X-Pro 1: Rachotilko odpovedal. PDAF, inac dostupnost objektivov. 2. chces DSLR vs mirroless: milion tem vo fore
V podstate Fuji X-Pro1 sa oproti ostatnym mirrorless rieseniam lisi len vyrobcom. Princip je ten isty, prevedenie v podstate tiez. Takze ak ti vyhovuje mirrorless koncept, nieje o com. Je to asi jeden z najkvalitnejsich v tej triede.
Sú všelijaké rýchlosapohybujúce fotografované predmety: šantiace deti, letiaca sova či stíhačka, medveď v behu. Najmä v poslednom prípade by som to ostrenie mirrorlessom neriskoval
Sú všelijaké rýchlosapohybujúce fotografované predmety: šantiace deti, letiaca sova či stíhačka, medveď v behu. Najmä v poslednom prípade by som to ostrenie mirrorlessom neriskoval
tie deti to hej, ale s tým medveďom by som radšej neriskoval ostrenie vôbec. ak by sa postupom času zaostrovanie zrýchlilo, ako sa to stalo u X100, jej šance by asi vzrástli oveľa viac.
posledná otázka. ak sa AF zrýchli vydaním nového fireware ako sa to udialo u fuji X100, bude rýchlosť AF akceptovateľná? možno už nový firmware aj vyšiel. ak by sa Jozef Peniak chcel zapojiť, ten X100 má, možno už i nový firmware, vedel by odpovedať vecne.
posledná otázka. ak sa AF zrýchli vydaním nového fireware ako sa to udialo u fuji X100, bude rýchlosť AF akceptovateľná? možno už nový firmware aj vyšiel. ak by sa Jozef Peniak chcel zapojiť, ten X100 má, možno už i nový firmware, vedel by odpovedať vecne.
myslim ze Jozef X100ku predaval lebo chcel financovat X-Pro 1 ....
Zapojím sa (dúfam, že vecne ). Môžeme sa pokúsiť o odhad, a to na základe použitej technológie. PDAF sa dá vylúčiť, pretoža tá vyžaduje hardwarovú podporu. Tá je realizovaná zrkadlom+špecializovaným PDAF detektorom (v prípade zrkadloviek) alebo musí byť na ňu osobitne uspôsobený snímač (Nikon 1, Canon 650D).
Teda X-Pro1 môže počítať iba so štandardným mirrorlessovým/kompaktovým AF založenom na detekcii kontrastu (CDAF). Odpoveď na otázku "aký môže byť CDAF dobrý" môžeme odhadnúť podľa najlepšej súčasnej implementácii CDAF na trhu: podla Lumixov G od Panasonicu.
CDAF v Lumixe G dosahuje rýchlosť zrkadlovkového ostrenia, ale len v režime jednorázovej snímky. V prípade kontinuálneho AF (sledovania) - či v prípade série snímok - sa však situácia mení výrazne v neprospech CDAF. A je to tak aj v prípade najnovšieho prístroja Lumix G3.
Výhoda PDAF pri kontinuálnom ostrení vyplýva priamo z princípu činnosti: PDAF "vie", či je predmet pred ohniskom či za ohniskom. CDAF vie iba to, či je požadovaný výsek scény zaostrený alebo nie. Smer ostrenia (dopredu-dozadu) musí však zisťovať pokusne.
Zapojím sa (dúfam, že vecne ). Môžeme sa pokúsiť o odhad, a to na základe použitej technológie. PDAF sa dá vylúčiť, pretoža tá vyžaduje hardwarovú podporu. Tá je realizovaná zrkadlom+špecializovaným PDAF detektorom (v prípade zrkadloviek) alebo musí byť na ňu osobitne uspôsobený snímač (Nikon 1, Canon 650D).
Teda X-Pro1 môže počítať iba so štandardným mirrorlessovým/kompaktovým AF založenom na detekcii kontrastu (CDAF). Odpoveď na otázku "aký môže byť CDAF dobrý" môžeme odhadnúť podľa najlepšej súčasnej implementácii CDAF na trhu: podla Lumixov G od Panasonicu.
CDAF v Lumixe G dosahuje rýchlosť zrkadlovkového ostrenia, ale len v režime jednorázovej snímky. V prípade kontinuálneho AF (sledovania) - či v prípade série snímok - sa však situácia mení výrazne v neprospech CDAF. A je to tak aj v prípade najnovšieho prístroja Lumix G3.
Výhoda PDAF pri kontinuálnom ostrení vyplýva priamo z princípu činnosti: PDAF "vie", či je predmet pred ohniskom či za ohniskom. CDAF vie iba to, či je požadovaný výsek scény zaostrený alebo nie. Smer ostrenia (dopredu-dozadu) musí však zisťovať pokusne.
A nevieš, ako je na tom s rýchlosťou ostrenia Sony NEX (C3/5N)? Viem, že je to CDAF, ale nemal som možnosť si ho "ošahať" ale pozerám po ňom.
zrkadlovka verzus dialkomer
hmm z mojho pohladu Dialkomer, male telo,male skla, spickova kvalita a jedny z najsvetelnejsich objektivov s astronomickou cenou (aspon pokial sa bavime o Leice), nevidis priamo co fotis, co na digi az tolko neva, blbo sa na tom pouzivaju super sirokace a tele, + su tichucke, vyhoda hlavne pre street
Zrkadlo je velky fotak, aspon tie dnesne, objemnejsie objektivy a este vacsie zoomy, vyhoda vidis priamo co fotis (aj ked tie dnesne srakory ukazuju dof az od 2.5 ale ok), vyborny autofokus a bezproblemove pouzitie tele a supertele + ultrasirokacov a milion fukncii ktore aj tak normalny fotograf nevyuzije
kazde ma svoje miesto vo fotografii,na street alebo rodinny vylet si urcite radsej zoberem leicu a 2 objektivy, v studiu radsej pouzijem zrkadlo 67, a na krajinu necham vsetky doma a dovlecem si 8x10 velkoformat ale tak to uz zachadzam niekde inde
a btw pokial sa nemylim Leica bol uplne prvy fotoaparat na 35mm film, zrkadlovky prisli az neskor
Fujifilm X-Pro1 nie je ďialkomerný fotoaparát, je to normálny mirrorless. S Leicou sa porovnáva preto, lebo sa jej exteriérom podobá, a má podobné ambície čo sa týka kvality výstupu.
Ďiaľkomerný fotoaparát je manuálne ostriaci prístroj, ktorý má optický hľadáčik navrhnutý tak, aby prekrytím dvoch obrazov umožňoval fotografovi kvalitné manuálne zaostrenie. Leica M8 a neskoršie modely výrobcu sú jediné digitálne diaľkomerné fotoaparáty na spotrebiteľskom trhu.
Fuji X-Pro1 nemá tento diaľkomerný optický hľadáčik. Je to mirrorless, a teda s možnosťou manuálneho aj automatického ostrenia. Pri manuálne ostrení však nevyužíva ďialkomerné optické skladanie dvoch obrazov, ako je to v prípade Leicy.
1. chces DSLR vz X-Pro 1: Rachotilko odpovedal. PDAF, inac dostupnost objektivov.
2. chces DSLR vs mirroless: milion tem vo fore
V podstate Fuji X-Pro1 sa oproti ostatnym mirrorless rieseniam lisi len vyrobcom. Princip je ten isty, prevedenie v podstate tiez. Takze ak ti vyhovuje mirrorless koncept, nieje o com. Je to asi jeden z najkvalitnejsich v tej triede.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa