Fórum » Vyberáme fotoaparát

Výber novej (prvej) DSLR

Erazer
2012-07-17 09:18:57+02
Zdravím.

Chcel by som poprosiť o radu ohľadom výberu novej (prvej) DSLR

Som začiatočník a na úvod by som chcel fotiť menej zložité scény ako krajinky, osoby, architektúru.

Všade čítam že je lepšie kúpiť lacnejšie telo a investovať do skiel tak by som to chcel nejak dodržať, no telo by som chcel vybrať kvalitnejšie aby som sa s ním mohol časom hrať a experimentovať s nastaveniami a taktiež neplánujem kupovať nové telo každé 2-3 roky pokial sa nestane nejaká nehoda.

Objektív už mám +/- vybraný, mal by to byť Tamron SP AF 17-50mm F/2.8 XR Di-II VC

Problém mám práve s výberom tela a adepti sú:

Nikon D7000
Canon EOS 60D
Canon EOS 7D (už trochu mimo rozpočet tak možno bazár)

Najviac sa mi pozdáva ten Nikon D7000, čo som čítal recenzie a fóra vraj je to fakt podarený kúsok foťáku za tú cenu a mrzí ma na ňom jediná vec a to jeho úchop. Ohmatal som si ho v predajni (D90 nie priamo D7000 ale vychádzam z toho že telo je to isté, rozmiestnenie buttonov ma netrápi nakoľo je to prvá DSLR) možno sa dá na to zvyknúť ale na prvý ohmat to nebolo to pravé orechové.

Canon EOS 60D už mi bol do ruky akurát.Tu je skôr problém že za tú cenu je D7000 podľa toho čo som čítal niekde úplne inde (napr. snapsort.com/compare) Výklopný displej je výhoda ale nie podmienka. Trochu mi vadilo to otočné kolečko okolo 4-smerového buttonu lebo malo dosť velký odpor, po 3 hodinách používania by palec asi namietal

7D je vraj skvelý foťák (v rukách som ho osobne nemal ale podľa mňa spája ergonómiu canonu a kvalitu D7000) ale už v inej cenovej kategórii. Tu by som musel ísť asi do bazárovky aby som sa nejako vmestil, z čoho mám možno trochu obavy ale nevylučujem túto možnosť ak ho kúpim v podobnej sume ako vyššie uvedené modely.

Za vaše rady a návrhy vopred ďakujem.
Flame mode: OFF

schenker
2012-07-17 09:33:02+02
V podstate si si už vybral ,tak aká je otázka ?schválite mi to alebo nie?Niektoré si si už osahal, odpovede si už dávaš sám ,tak kúp si čo chceš. Inač experimenty s nastaveniami môžeš robiť aj na entry level. Radšej by som išiel do skiel a lacnejšie telo aj ohľadne toho že to bude tvoja prvá. Inač pri canone si potom môžeš nainštalovať magic latern a to už len potom môžeš experimentovať.

Erazer
2012-07-17 09:35:39+02
Hej niečo som započul o tomto alternatívnom firmwari...možno neskôr až pochopím základy

calven
2012-07-17 09:36:58+02
príspevok od: Erazer
Hej niečo som započul o tomto alternatívnom firmwari...možno neskôr až pochopím základy
Keď sa rozhodneš pre D7000, žiadne neskôr nebude...

LastHit
2012-07-17 09:37:30+02
No, v prvom rade sa ta chcem spytat, ci si otvoril forum, fotoskolu alebo pouzil vyhladavanie. Len po zadani rovnakej temy ako si napisal ty, by ti naslo par stoviek odkazov. Pri zadani aj modelov fotaku dalsich par stoviek.
Krajinky, osoby a architektura mi pridu ako dost narocne, ale povedzme, ze chces fotit vsetko. Ako kazdy na zaciatku

Preto je skoro jedno co si na zaciatok kupis, rozdiel aj tak nespozorujes. Skor ta zacnu obemdzovat objektivy ako telo. Takze do tela chod podla financnych moznosti a tvojho osobne pocitu z fotaku. V klude by som ti odporucil aj 600D alebo Nikona D5100. Objektiv moze byt, s tym nafotis architekturu aj krajinu (nezabudni potom na stativ). Na portrety si kup napr. 50mm f/1.8.
Hlavne ale citaj a studuj ... ak si dnes precitas celu fotoskolua aspon 15 tem na vyber prvej zrkadlovky, sam budes vediet co ti treba

Erazer
2012-07-17 09:37:50+02
Áno viem že sa jedná len o Canony...

Erazer
2012-07-17 09:42:20+02
To LastHit už som tu niečo na fóre študoval ale skôr priamo ohľadom modelov, určite prečítam, dík za tip

Photograph33
2012-07-17 09:54:56+02
osobne pouzivam Nikon D90 ako zalozne telo a Nikon D7000, ...absolutna spokojnost.....ale ked teraz ako fotograf sledujem bazar na Ephoto, lutujem ze nemam fotak znacky Canon.... ....tie objektivy co sa tu predavaju, no nemam slov.........L kove rady, za par eu......kazdu chvilu tu niekto ponuka kvalitny objektiv na Canon v celom rozsahu.......na znacku Nikon sa napr objektiv 24-70 2.8 objavi raz za 3 mesiace, a aj to ked clovek hned zavola, objektiv je predany, taktiez Nikonacke delo 70-200 VR II -VR I sa tu obajvi tak casto ako lejak v pusti.....

Erazer
2012-07-17 09:59:18+02
Čítal som že kvalitnejšie sklá sú dostupnejšie práve na Canon

wlad
2012-07-17 10:37:25+02
s tym objektivom by som si to este rozmyslel.. VC verzia tamronu 17-50 je podstatne maksia ako starsia verzia bez VC:
http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1297/cat/23
http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/355/cat/23

tak, a teraz uz nemas ani sklo vybrate
A aby som ti dal chrobaka do hlavy (mozno), jeden nemenovany obchod predava Nikon 17-55 f2.8 za 1080 eur, co je tak o 320 menej ako bezne obchody. K tomu by sa D5100 este zmestila do rovnakeho cenoveho rozpoctu ako 7D a tamron.

schenker
2012-07-17 10:51:11+02
No hlavne že v minulej nemenovanej debate sa zase argumentovalo že recenzie nie sú smerodajne. Ako komu vyhovuje že? Neboj sa ta vc verzia v reálnych podmienkach je úplne v pohode je plno dalších recenzii ktoré to potvrdzujú .Ináč VC v zlých svetelných podmienkach sa ti na dlhom konci zíde.

Soki
2012-07-17 10:51:42+02
príspevok od: Photograph33
osobne pouzivam Nikon D90 ako zalozne telo a Nikon D7000, ...absolutna spokojnost.....ale ked teraz ako fotograf sledujem bazar na Ephoto, lutujem ze nemam fotak znacky Canon.... ....tie objektivy co sa tu predavaju, no nemam slov.........L kove rady, za par eu......kazdu chvilu tu niekto ponuka kvalitny objektiv na Canon v celom rozsahu.......na znacku Nikon sa napr objektiv 24-70 2.8 objavi raz za 3 mesiace, a aj to ked clovek hned zavola, objektiv je predany, taktiez Nikonacke delo 70-200 VR II -VR I sa tu obajvi tak casto ako lejak v pusti.....
to je pravda, je ovela viac inzeratov na Canon objektivy ako na Nikon. Ale cim to je?

Moze to byt tym, ze je ovela viac Canonakov ako Nikonakov?

Alebo zeby to bolo tym, ze L-kove skla od Canonu nie su az tak kvalitne, ked sa ich ludia vo velkom zbavuju? Alebo je to kombinacia oboch?

A mozno Nikon 24-70 je taka kvalita, ze ten co si ju kupi, zamiluje si ju a uz ju nechce predat... (teraz hovorim sam za seba

haplo602
2012-07-17 10:58:32+02
príspevok od: Soki
to je pravda, je ovela viac inzeratov na Canon objektivy ako na Nikon. Ale cim to je?

Moze to byt tym, ze je ovela viac Canonakov ako Nikonakov?

Alebo zeby to bolo tym, ze L-kove skla od Canonu nie su az tak kvalitne, ked sa ich ludia vo velkom zbavuju? Alebo je to kombinacia oboch?

A mozno Nikon 24-70 je taka kvalita, ze ten co si ju kupi, zamiluje si ju a uz ju nechce predat... (teraz hovorim sam za seba
to je tym ze kopa ludi prechadza z Canonu na Nikon a zbavuju sa nepotrebnych objektivov preto Nikon skoro nevidis ...

calven
2012-07-17 11:03:15+02
príspevok od: haplo602
to je tym ze kopa ludi prechadza z Canonu na Nikon a zbavuju sa nepotrebnych objektivov preto Nikon skoro nevidis ...

Alebo len jednoducho prišli na to, že s 5DMIII, eLkovými objektívmi a svojimi rukami spravia rovnaké fotky ako s kompaktom, tak minimalizujú straty...
Nech je dôvod aký chce, mne to vyhovuje...

viking81
2012-07-17 11:10:49+02
príspevok od: haplo602
nedavno bol plny bazar skiel na nikon....to sa meni podla rocneho obdobia...a neverim ze clovek co ma uz fakt drahu vybavu len tak meni znacku....takych je par

wayne
2012-07-17 11:12:34+02
Pokial je to Tvoja prva zrkadlovka, nejake parametre ci dilemy tu neries a vyber si taku ktora sa Ti bude pohodlne drzat a nebude ta obmedzovat... pretoze len ked budes s nou vela fotit, pochopis co ako funguje.. a urcite nikto z nas by nechcel fotit pristrojom, ktory ho tlaci v rukach, alebo sa nepohodlne drzi a podobne... nez prejde rok - dva a sa rozkukas, budes vediet co chces a podla toho si mozes naplanovat dalsi rozvoj tvojho systemu...

Napriklad mne sedia v rukach Nikony, D3100/5100/D90/7000 su vyborne tela.. zalezi od tvojho rozpoctu..Pre konzervativnejsich Slovakov skvela volba...

Na druhej strane, naprilklad SONY alebo Olympus maju par inovatorsky zaujimavych kuskov - pokial si ich mozes dovolit a si ochotny pristupit na rozne obmedzenia a kompromisy

Marián Kuric
2012-07-17 11:26:44+02
Vlastnim D90, drzi sa mi dobre, ale ked chytim do ruk kamosovu D7000, tak hned viem ze drzim nieco ine. Drzi sa mi lepsie. To hovorim len k tomu ze si D7000 v rukach nedrzal a D90 ti nesadla.

Erazer
2012-07-17 12:15:58+02
To Wayne: ako zaciatocnik radsej ostanem asi pri Canon / Nikon (napr. koli sklam,vybave, supportu na forach je toho urcite viac ako pre Sony alebo Olympus)

To Mrsko12: hmm dobre vediet, skusim najst nejaku kamennu predajnu v okoli kde by som nan mohol polozit ruky dik za tip.

trnavsky
2012-07-17 15:55:57+02
Mám D90, a odkedy som držal D300 som smutný. Jedine čo mi na D7000 prekáža, že je úchopom viac bližšie ku D90 ako ku D300. Ak by mala rovnaký tvar ako D300 tak ju kupujem a už neváham ani sekundu.

Photograph33
2012-07-17 16:00:58+02
príspevok od: trnavsky
Mám D90, a odkedy som držal D300 som smutný. Jedine čo mi na D7000 prekáža, že je úchopom viac bližšie ku D90 ako ku D300. Ak by mala rovnaký tvar ako D300 tak ju kupujem a už neváham ani sekundu.
ja som hned po D90ke kupoval D7000 aj gripom......neviem si ho vynachvalit.........bez gripu uz ziaden fotak.......

Strana 1 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()