Fórum » Vyberáme fotoaparát

Canon PowerShot S100 alebo Olympus xz-1?

Kylikian
2012-08-23 16:00:15+02
Ahojte,

neviem sa rozhodnut, ktory z tychto fotoaparatov vybrat. Chcel som vyborny kompakt s vysokou svetelnou citlivostou a xz1 je spicka. Ale objavil sa S100 v porovnatelnej cene a co som cital recenzie zatial, tak miska vah sa priklana na S100. Tiez ma slusnu svetelnost a dobre fotky pri slabom svetle. Chcel som RAW-ko - maju ho oba fotaky. Video ma az tak nezaujima, ani na grip nie som az taky narocny. Ide mi hlavne o kvalitu fotiek a tiez makro (to ma lepsie xz1). ovladanie manualnych rezimov mi staci na priemernej urovni. Prislusenstvo neplanujem dokupovat. Poradi niekto?

Marcel Rebro
2012-08-23 16:02:54+02
ak ti nezalezi na rozmeroch tak XZ-1

Kylikian
2012-08-23 16:05:37+02
mrco, mozes prosim pridat aj nejake argumenty, preco xz1? potrebujem nieco zasadne

balazovic.lubos
2012-08-23 17:28:02+02
no mrco má ale pravdu. Zásadný rozdiel medzi nimi je ( samozrejme okrem kvality výstupu a clone 1,8 ) v rozmeroch, ostatné parametre ti hovoriť asi netreba. S100 je šikovný maličký foťák, ktorý dobre fotí ( aj v zlom svetle ) aj do RAW, má super rozsah, má GPSko, ale napr. na konci zoomu to nie je žiadna sláva. Skús ísť do kamenného shopu a podržať si ich v "paprči", aby si videl ten "veľkostný" rozdiel. a uvidíš. a fotky - popozeraj mrcovi galériu, nájdeš

mathino
2012-08-23 17:43:55+02
S100 je menší, to môže byť výhoda. XZ-1 má celkovo svetelnejší objektív, čo dosť výhoda. Medzi tými dvomi by som asi bral Oly, aj keď som Canonista.

Pozri ešte Lumix LX-7, ten má ešte svetelnejší objektív, ale je trochu väčší.

mirosz
2012-08-23 18:01:45+02
abo Sony RX 100
http://www.dpreview.com/previews/sony-dsc-rx100/2

mathino
2012-08-23 18:09:08+02
príspevok od: mirosz
abo Sony RX 100
http://www.dpreview.com/previews/sony-dsc-rx100/2
Inak vidíš, na RX100 by som zabudol

Marcel Rebro
2012-08-23 18:19:25+02
príspevok od: Kylikian
mrco, mozes prosim pridat aj nejake argumenty, preco xz1? potrebujem nieco zasadne
Lepsia egonomia - kedze je vacsi lepsie sa drzi v ruke a moznost nasadit externy hladacik.
Lepsie ovladanie - napr zmena polohy ostriaceho bodu
Mne sa tiez celkom pozdava moznost nasadit cez adapter filtre (UV, CPL, IR).

Ked ale nieco male (v rozmeroch S100) tak Sony RX100 ... aj ked na Sony menu si clovek musi chvilu zvykat. Zaloziek ako v nastaveni SAP-u

V com ma S100 (oproti XZ-1 aj RX100) navrch (podla mna) je sirsi kratky koniec ... 24mm je moje oblubene ohnisko a 28mm je pre mna uz trochu privela ...

marcus_labeo
2012-08-24 08:57:09+02
Hoci som majiteľom S100, v celkovom súčte na body zrejme vyhráva XZ-1. Hlavným argumentom je lepšia svetelnosť; základná je ešte rozdiel zanedbateľný (f1,8 vs. f2), ale so zoomom sa to výrazne mení v prospech Olyho. Ja na 120 mm častokrát neviem ani zaostriť (lebo f5,9); je ale pravda, že 3/4 fotiek fotím na širokom konci. Výhodou Olyho je väčšia variabilita (hot shoe s možnosť EVF či ext. blesku, závit na filtre). S100 je robený primárne ako vreckový foťák pre toho, kto chce dobré fotky bez ďalších vylepšovaní foťáku (filtre a pod.) a to do bodky spĺňa. Vojde sa všade tam, kde sa vojde mobil, čo sa už o XZ-1 s jej trčiacim objektívom povedať nedá. A silným argumentom S100 je 24 mm začiatok, čo je aspoň u mňa veľmi často využívané ohnisko.
Sumár: ak Ti nevadia väčšie rozmery, ide Ti hlavne o svetelnosť a budeš fotiť na dlhších ohniskách, choď do XZ1. Ak chceš čo najskladnejší foťák so širokým začiatkom, ber S100.

Kylikian
2012-08-24 10:07:34+02
príspevok od: mathino
Inak vidíš, na RX100 by som zabudol
chlapi preboha nekomplikujte mi to, uz vybrat z dvoch fotakov je dost tazke sakra, ale ten rx100 je zase o triedu lepsi. no ale cena podstatne vyssia, kedze je novy.

Kylikian
2012-08-24 10:09:55+02
toto som vygooglil - technicky vychadza podla testu lepsie canon

http://snapsort.com/compare/Canon-S100-vs-Olympus-XZ-1

Kylikian
2012-08-24 10:12:35+02
príspevok od: marcus_labeo
Hoci som majiteľom S100, v celkovom súčte na body zrejme vyhráva XZ-1. Hlavným argumentom je lepšia svetelnosť; základná je ešte rozdiel zanedbateľný (f1,8 vs. f2), ale so zoomom sa to výrazne mení v prospech Olyho. Ja na 120 mm častokrát neviem ani zaostriť (lebo f5,9); je ale pravda, že 3/4 fotiek fotím na širokom konci. Výhodou Olyho je väčšia variabilita (hot shoe s možnosť EVF či ext. blesku, závit na filtre). S100 je robený primárne ako vreckový foťák pre toho, kto chce dobré fotky bez ďalších vylepšovaní foťáku (filtre a pod.) a to do bodky spĺňa. Vojde sa všade tam, kde sa vojde mobil, čo sa už o XZ-1 s jej trčiacim objektívom povedať nedá. A silným argumentom S100 je 24 mm začiatok, čo je aspoň u mňa veľmi často využívané ohnisko.
Sumár: ak Ti nevadia väčšie rozmery, ide Ti hlavne o svetelnosť a budeš fotiť na dlhších ohniskách, choď do XZ1. Ak chceš čo najskladnejší foťák so širokým začiatkom, ber S100.
vdaka, tych 24 mm u Canonu ma teraz este trochu brzdi, aby som sa definitivne rozhodol pre xz-1

Kylikian
2012-08-24 10:14:13+02
príspevok od: Marcel Rebro
Lepsia egonomia - kedze je vacsi lepsie sa drzi v ruke a moznost nasadit externy hladacik.
Lepsie ovladanie - napr zmena polohy ostriaceho bodu
Mne sa tiez celkom pozdava moznost nasadit cez adapter filtre (UV, CPL, IR).

Ked ale nieco male (v rozmeroch S100) tak Sony RX100 ... aj ked na Sony menu si clovek musi chvilu zvykat. Zaloziek ako v nastaveni SAP-u

V com ma S100 (oproti XZ-1 aj RX100) navrch (podla mna) je sirsi kratky koniec ... 24mm je moje oblubene ohnisko a 28mm je pre mna uz trochu privela ...
Vdaka, tak uz som nakloneny viac na stranu xz-1. Este zvazujem ci to ohnisko je pre mna zasadnejsie nez maly rozdiel vo svetelnosti.

photographer-jolly
2012-08-24 10:52:16+02
Z vlastnej skúsenosti XZ-1.

fatality
2012-08-24 22:40:23+02
za seba XZ-1..svetly a velmi ostry objektiv,1/1.63 snimac,oled display,moznost EVF,moznost redukcie na filtre,predsadky..stale este pocket velkost na kazdodenne nosenie,mnozstvo doplnkov(okrem ineho puzdro pod vodu)..kvalitny jpg(ak ti nejde o maximum ktore sa da vytiahnut z rawu,s jpgom ktory leze z fotaku prakticky netreba nic robit,tympadom vhodne aj na masovky kazdodenneho fotenia,a ak chces max,vyhras sa s rawom)..dnes uz velmi fajn cena 350.-....ak by si sa rozhodol pren,kup si strieborny alebo cierny,ma drsnejsiu upravu,menej sa smyka..biely je vhodny na fotenie v hici..menej sa zahrieva,vhodne pri pobytoch na juhu..aj slovenska v tieto dni

fatality
2012-08-24 22:47:27+02
a este malickost..ak by rozhodovala svetelnost vs. sirka,siroky zaber spravis lahko zlozenim 2 alebo viacerych zaberov,svetelnost vsak na S100 nedozenes nijakym sposobom..a ten rozdiel je v priebehu od wide po tele markantny..

Kylikian
2012-08-26 20:21:17+02
príspevok od: fatality
za seba XZ-1..svetly a velmi ostry objektiv,1/1.63 snimac,oled display,moznost EVF,moznost redukcie na filtre,predsadky..stale este pocket velkost na kazdodenne nosenie,mnozstvo doplnkov(okrem ineho puzdro pod vodu)..kvalitny jpg(ak ti nejde o maximum ktore sa da vytiahnut z rawu,s jpgom ktory leze z fotaku prakticky netreba nic robit,tympadom vhodne aj na masovky kazdodenneho fotenia,a ak chces max,vyhras sa s rawom)..dnes uz velmi fajn cena 350.-....ak by si sa rozhodol pren,kup si strieborny alebo cierny,ma drsnejsiu upravu,menej sa smyka..biely je vhodny na fotenie v hici..menej sa zahrieva,vhodne pri pobytoch na juhu..aj slovenska v tieto dni
0k, rozhodnute, idem do tej xz1. diky za radu ohladne farieb, dnes som drzal tu bielu verziu v ruke v tureckom elektrom mega markete. Len pre zaujimavost, stala tam 600 EUR! by sa oplatilo sem doniest par kusov a so slusnym ziskom predat. ale najprv musim nejak dopravit ten moj prvy zo slovenska

Paulie
2012-08-26 21:15:09+02
príspevok od: Kylikian
0k, rozhodnute, idem do tej xz1. diky za radu ohladne farieb, dnes som drzal tu bielu verziu v ruke v tureckom elektrom mega markete. Len pre zaujimavost, stala tam 600 EUR! by sa oplatilo sem doniest par kusov a so slusnym ziskom predat. ale najprv musim nejak dopravit ten moj prvy zo slovenska
No 600€ je sakra dosť, nedala sa zjednať cena?

Kylikian
2012-08-27 11:39:33+02
príspevok od: Paulie
No 600€ je sakra dosť, nedala sa zjednať cena?
to veru je, fotaky su tu drahe, keby clovek doniesol nejaku profi techniku zo slovenska a predal to tuna zaujemcovi, tak by zarobil aj na slusnu dovolenku. Zjednat sa nedala, ale ja to tu samozrejme nejdem kupovat, objednavam si zo slovenska.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()