Fórum » Vyberáme fotoaparát

NIKON či CANON

stipec
2012-08-27 09:08:15+02
Ahojte priatelia, chcel by som si ako začiatočník zakúpiť nejaký dobrý foťák v cenovej relácii cca : 400€ , viem nie je to veľa, ale neviem sa rozhodnúť medzi : Nikon COOLPIX P510 alebo : Canon PowerShot SX40 HS. Zvažoval som aj : Nikon D3100 + objektív 18-55 AF-S DX VR. Otázka znie či by som ja ako začiatočník vedel túto zrkadlovku využiť. Jedná sa mi o to, že do budúcna chcem fotoaparát využívať na fotenie snímkov vo vonkajšom prostredí počas dňa ale aj šera, vo vnútorných priestoroch akými sú napríklad kluby. S kapelkou chodíme dosť často vystupovať, tak nech to má úroveň...len neviem, pozeral som nejaké videá, čítal recenzie a predbežne som rozhodnutý pre : NIKON COOLPIX P510. Poraďte mi prosím...prípadne mi napíšte poradie z môjho pohľadu ako začiatočník čo chce za priemerný peniaz kvalitné foto prípadne nejaké slušné video...ĎAKUJEM za každú dobrú radu.

DropDead
2012-08-27 09:20:31+02
samozrejme, ak je možnosť kúpiť aj zrkadlovečku, tak jednoznačne treba ísť do nej, zo zrkadlovky ti vylezie vždy kvalitnejší obrazový výstup ako z kompaktu, menšie problémy budeš mať bohužiaľ s tým, že zrkadlovky okrem najnovších modelov niekedy neposlúchajú pri videu, ale ak by to bolo hlavne na fotky tak jednoznačne zrkadlovka

Erazer
2012-08-27 09:20:51+02
Ak vezmes D3100 mas uz entry level zrkadlovku s vyssou paletou moznosti nastavenia. Ak nebudes nieco vediet a budes potrebovat fotit nik vsetku mudrost sveta nepozral a prave preto si prepnes na automatiku a fotak spravi vsetko za teba. No mas tu moznost tu pochopit ako to cele funguje a zdokonalovat sa v manualnom nastavovani. Sam som si kupil zrkadlovku pred tyzdnom a tiez sa ucim pouzivat manual a poviem ti ze ked sa s tym pohras tak spravis taku foto aku by automat nespravil ani keby si sa postavil na hlavu ak ta fotenie bavi sa chces sa v nom nieco naucit tak urco ber zrkadlovku ak ti to rozpocet dovoli.

Erazer
2012-08-27 09:24:06+02
Mozno ti pomoze toto, vyberaj podla toho co viac pouzijes... http://snapsort.com/compare/Nikon-P510-vs-Nikon_D3100

stipec
2012-08-27 09:30:51+02
Chalani veľmi Ďakujem za rady, viem že investícia do lacnejšej no oveľa kvalitnejšej zrkadlovky je v mojom prípade o cca120€ vyššia, no ak mám byť úprimný...je to málo ale aj dosť...bojím sa totiž jednej veci, často cestujeme plne naložení a viem, že zrkadlovky sú dosť náchylné na neplánované buchnutia, hlavne na pády...netvrdím, že s ním budem trieskať, ale jeden nikdy nevie.Keby som kupoval foťák na fotenie prírody, alebo umeleckých foto, tak ako začiatočník neriešim a beriem...ja to však vnímam ako bežný užívateľ na fotenie ako som písal...koncertov vo vonkajšom prostredí ako aj kluboch...niečo na vyššej úrovni. Mám doma malý foťák digital OLYMPUS a ten je v šere a v kluboch nepoužiteľný...tak preto som uviedol dva konkrétne tipy : Nikon COOLPIX P510 alebo : Canon PowerShot SX40 HS. Pochybujem, že budem mať niekedy čas na fotky kde budem robiť nejaké nastavenia...snáď časom...mne ide hlavne o to, aby som mal slušné fotky, ktoré budú použiteľné na našich stránkach ako aj do archívu

Erazer
2012-08-27 09:35:33+02
Vonku ti na dennom svetle bude stacit na fotenie skoro hocico, horsie to bude prave v kluboch ak tam bude malo svetla. Tam uz to bude chciet externy blesk a skusenosti ako s nim fotit ale tie este nemam ani ja tak ta tu nechcem zavadzat

stipec
2012-08-27 09:40:08+02
Každopádne sa mi zdá, že NIKON COOLPIX P510 nemá možnosť pripojenia externého blesku...a to ma trošku odrádza, ale recenzie naň nie sú zas tak strašné...pre mňa by v pohode stačil...len neviem sa rozhodnúť, ten CANON tiež nie je zlý,ale v hodnoteniach pred ním vedie práce tento NIKON...ale ďakujem za ochotu a rady

dedo Milan
2012-08-27 11:12:07+02
Počuj Jano, podľa fotografie v tvojom profile usudzujem, že nemáš 13 rokov. Totiž asi tak na 12ročného vyzerajú tie úvahy, či s foťákom buchneš, že niet času na nastavovanie, fotenie v tmavom prostredí s mašinkou do 400eur a to ešte kompaktom. Zároveň však obrázky vhodné na stránky a do archívu chceš robiť kompaktom. Na túto kombináciu zabudni už teraz. Ak to má aspoň sčasti spĺňať tie atribúty, ktoré popisuješ, tak jedine zrkadlovku. A pri výbere treba uvažovať s kúpou svetelnejších objektívov od 35 do aspoň 85mm pri FF formáte. Takže si to prejdi v takomto duchu a buď sa finančne vojdeš, alebo nie. Ale vyhodiť 400euro a byť sklamaný to nie je nič moc, myslím to úprimne.

Bergkristall
2012-08-27 12:11:28+02
Mám osobné skúsenosti s Nikon Coolpix P510. Na fotenie v exteriéry to postačuje, ale ako bolo spomínané vyššie, v interiéry, pri tmavých podmienkach je potrebný svetelnejší objektív, externý blesk, čím tento ultrazoom nedisponuje. A 42-násobné priblíženie...bez statívu sa nezaobíde a popravde, nemyslím si, že to nejako využiješ. Do ruky mi lepšie padla zrkadlovka, než tento ultrazoom, takisto ovládanie u spomínanej zrkadlovky mi príde jednoduchšie a logickejšie.
Odporúčam ti radšej si trochu priplatiť a kúpiť si zrkadlovku, napr. tú D3100 (s Canon nemám skúsenosti), kde si vyberieš objektív podľa potreby a dosiahneš lepšie kvalitatívne výsledky odhliadnuc od tvojich fotografických skúseností.

stipec
2012-08-27 12:19:36+02
Pre Bergkristall: Veľmi pekne Ďakujem za konštruktívnu radu, som rád, že nejde o výsmech ale o radu...a čoraz viac sa prikláňam k tej zrkadlovke. Osobne mi je z recenzií a ukážok sympatickejšia značka NIKON ako CANON / i keď nič proti CANONu!!!/. Ja som vo fotení absolútny panic, aj preto je pre mňa každá dobrá rada veľmi dôležitá. Ešte raz veľmi pekne ĎAKUJEM

fazuliak
2012-08-27 12:37:21+02
a nerozmýšlal si nad fuji hs30exr?

kofoluska
2012-08-27 13:29:06+02
príspevok od: stipec
Pre Bergkristall: Veľmi pekne Ďakujem za konštruktívnu radu, som rád, že nejde o výsmech ale o radu...a čoraz viac sa prikláňam k tej zrkadlovke. Osobne mi je z recenzií a ukážok sympatickejšia značka NIKON ako CANON / i keď nič proti CANONu!!!/. Ja som vo fotení absolútny panic, aj preto je pre mňa každá dobrá rada veľmi dôležitá. Ešte raz veľmi pekne ĎAKUJEM
Uvazujes dobre. Poviem z vlastnej skusenosti. Asi rok mi trvalo, kym som sa rozkyvala ku kupe noveho fotaku. Mala som Nikon Coolpix S10, xcela som nieco lepsie, aj s manualnym nastavenim. Zaryto som tvrdila, ze zrkadlovku na to, co fotim - nepotrebujem. Nechala som sa ukecat na Panasonic Lumix FZ45. Prve fotenia super, bola som nadsena. Potom som zacala viac citat a studovat aj tu na ephoto, zaujimat sa o fotografovanie aj inak ako len z pohladu amatera turistu, ktoremu je v principe jedno, ako fotky vyzeraju, hlavne ze ma v nich spomienky - a nasledovalo OBROVSKE sklamanie. Lumix putoval behom asi styroch mesiacov ku kamaratke, ktora nim foti svoju malu dcerku. Ja som si kupila D7000 s objektivom 16-85mm a som spokojna. Dnes uz nechapem, ako som mohla hovorit, ze mi zrkadlovku netreba, ze mi staci kompakt. Stale som amater, stale tu v nijakom pripade nemozem superit ani sa rovnat ludom ako Stano Strateny ci Devotee alebo Rumko. ALE sama pre seba som spokojna s technickou kvalitou fotiek, fotenie ma bavi a nedavno sa mi podarilo neplanovane vyhrat jednu amatersku sutaz v casopise. S kompaktom by sa mi to nepodarilo.
Ked uz uvazujes nad rozpoctom 400,- ecok, je hlupost kupovat kompakt, ked za to mozes mat entry level zrkadlovku.

stipec
2012-08-27 14:25:39+02
príspevok od: kofoluska
Uvazujes dobre. Poviem z vlastnej skusenosti. Asi rok mi trvalo, kym som sa rozkyvala ku kupe noveho fotaku. Mala som Nikon Coolpix S10, xcela som nieco lepsie, aj s manualnym nastavenim. Zaryto som tvrdila, ze zrkadlovku na to, co fotim - nepotrebujem. Nechala som sa ukecat na Panasonic Lumix FZ45. Prve fotenia super, bola som nadsena. Potom som zacala viac citat a studovat aj tu na ephoto, zaujimat sa o fotografovanie aj inak ako len z pohladu amatera turistu, ktoremu je v principe jedno, ako fotky vyzeraju, hlavne ze ma v nich spomienky - a nasledovalo OBROVSKE sklamanie. Lumix putoval behom asi styroch mesiacov ku kamaratke, ktora nim foti svoju malu dcerku. Ja som si kupila D7000 s objektivom 16-85mm a som spokojna. Dnes uz nechapem, ako som mohla hovorit, ze mi zrkadlovku netreba, ze mi staci kompakt. Stale som amater, stale tu v nijakom pripade nemozem superit ani sa rovnat ludom ako Stano Strateny ci Devotee alebo Rumko. ALE sama pre seba som spokojna s technickou kvalitou fotiek, fotenie ma bavi a nedavno sa mi podarilo neplanovane vyhrat jednu amatersku sutaz v casopise. S kompaktom by sa mi to nepodarilo.
Ked uz uvazujes nad rozpoctom 400,- ecok, je hlupost kupovat kompakt, ked za to mozes mat entry level zrkadlovku.
Pre Kofoluska: Presne niečo takéto som si potreboval prečítať, lebo odborné výrazy mi nič nehovoria...som veľmi rád, že ešte existujú ľudia, čo sú ochotní pomôcť, poradiť...a je to presne ako píšeš...zo začiatku by som bol aj ja ohúrený ale časom by som možno uvažoval o niečom lepšom, čo sa v prípade toho čo som pôvodne zamýšľal nedalo...a zase len ďalšia investícia...takto si priplatím a mám základ, ku ktorému si časom môžem prikúpiť lepší objektív...Ani zo mňa nikdy nebude profík,ale keďže sa starám aj o web našej skupiny a pridávam fotky, veľakrát dosť nekvalitné, tak chcem aj v tomto urobiť úroveň hodnú hudobnej skupiny, ktorá si to isto zaslúži ...mimochodom máme dvorného fotografa, ktorý je vybavený ako skutočný profík, žiaľ je momentálne mimo SK a mňa trošku tlačí čas...každopádne veľká srdečná vďaka...

stipec
2012-08-27 14:26:38+02
príspevok od: fazuliak
a nerozmýšlal si nad fuji hs30exr?
Ahoj, neviem prečo ale nejako nemám vzťah k tejto značke...každopádne ĎAKUJEM za tip

Ptico1
2012-08-27 14:40:04+02
Chalani veľmi Ďakujem za rady, viem že investícia do lacnejšej no oveľa kvalitnejšej zrkadlovky je v mojom prípade o cca120€ vyššia, no ak mám byť úprimný...je to málo ale aj dosť...bojím sa totiž jednej veci, často cestujeme plne naložení a viem, že zrkadlovky sú dosť náchylné na neplánované buchnutia, hlavne na pády...netvrdím, že s ním budem trieskať, ale jeden nikdy nevie.Keby som kupoval foťák na fotenie prírody, alebo umeleckých foto, tak ako začiatočník neriešim a beriem...ja to však vnímam ako bežný užívateľ na fotenie ako som písal...koncertov vo vonkajšom prostredí ako aj kluboch...niečo na vyššej úrovni. Mám doma malý foťák digital OLYMPUS a ten je v šere a v kluboch nepoužiteľný...tak preto som uviedol dva konkrétne tipy : Nikon COOLPIX P510 alebo : Canon PowerShot SX40 HS. Pochybujem, že budem mať niekedy čas na fotky kde budem robiť nejaké nastavenia...snáď časom...mne ide hlavne o to, aby som mal slušné fotky, ktoré budú použiteľné na našich stránkach ako aj do archívu
no ak si pozries toto opustis nazor o jemnosti dslr ... moj nazor je ze skor kompakty su plastove hracky nachilne na naraz.... http://www.youtube.com/watch?v=D1tTBncIsm8

stipec
2012-08-27 14:58:57+02
príspevok od: Ptico1
no ak si pozries toto opustis nazor o jemnosti dslr ... moj nazor je ze skor kompakty su plastove hracky nachilne na naraz.... http://www.youtube.com/watch?v=D1tTBncIsm8
...presne viem čo by som urobil ...je vidieť že sa mladík dosť nudí, tak by som mu ako spestrenie nasral do rúk a nepustil ho dva týždne k vode...Ja netvrdím, že som odborník, ani niečo podobné...ale ľudia si kupujú foťáky na robenie fotiek a nie zatĺkanie klincov alebo ako náhradu za deravé botasky ...ale aj tak dík...pointa mi neušla ...aj zrkadlovky vydržia

Erazer
2012-08-27 15:07:45+02
Tento mladík sa ani tak nenudil, ako chcel práve demonštrovať čo vydrží DSLR. Pokiaľ si dobre pamätám tak ten canon bol jeho starší foťák ktorý už nepoužíva no aj tak bolo vidno že má k nemu citovo blízko. Video sa mi dosť páčilo a trochu ma aj ukľudnilo. (To neznamená že to budem skúšať) v japonsku sa imo taký foťák ako rozbil nachádza už iba na technologickom cintoríne

RichardMatis
2012-09-01 01:10:10+02
Kamarátka má Canon EOS 1000D fajna mašina ešte kúsok investície do komponentov a super. Ja momentálne pracujem v UK ale vo voľnom čase objavujem krásy UK a preto zvažujem si kúpiť taký menší narodeninovo-vianočný darček Canon EOS 600D najprv som chcel EOS 550D ale presvedčil ma faktor flexibilného displeja. Veľmi super vec u 600ky. Cena je tu prijateľná do 600 libier. Výbava základ telo plus ten základný objektív 18-55 sa mi vidí sorry písmenka a tak nepamätám aj ked ma zabijete niektorý . A čo ešte od vás by som chcel vedieť poradiť nejaký upgrade za rozumnú cenu blesk plus nejaké objektívy Kto má s Canonmi skúsenosti nech sa mi ozve správou tu a ak bude chciet dám mu i podrobnejší kontakt na mňa. Ak sa dá pomôžte tiež len začínam so zrkadlovkami. Diky

wlad
2012-09-01 01:41:38+02
...len ak pojdes do zrkadlovky, tak zabudni na to, ze ju budes moct pouzivat na tocenie videa.
Tam zatial nie je ani Nikon, ani Canon, ani drviva vacsina ostatnych vyrobcov - pretoze nedokazu kontinualne zaostrovat. Navyse za 4 stovky kupis tak maximalne nejaky stary vybehovy model ktory v najlepsom pripade zvladne pri videu 30 snimkov za sekundu. A 30 fps je grc. Bud to bude sekat, alebo to bude rozmazane.

Cim je pre teba video dolezitejsie, tym viacej upriam pozornost na mirrorless fotaciky, pripadne kompakty s velkymi senzormi.

DJW_
2012-09-01 04:50:01+02
Ahojte priatelia, chcel by som si ako začiatočník zakúpiť nejaký dobrý foťák v cenovej relácii cca : 400€ , viem nie je to veľa, ale neviem sa rozhodnúť medzi : Nikon COOLPIX P510 alebo : Canon PowerShot SX40 HS. Zvažoval som aj : Nikon D3100 + objektív 18-55 AF-S DX VR. Otázka znie či by som ja ako začiatočník vedel túto zrkadlovku využiť. Jedná sa mi o to, že do budúcna chcem fotoaparát využívať na fotenie snímkov vo vonkajšom prostredí počas dňa ale aj šera, vo vnútorných priestoroch akými sú napríklad kluby. S kapelkou chodíme dosť často vystupovať, tak nech to má úroveň...len neviem, pozeral som nejaké videá, čítal recenzie a predbežne som rozhodnutý pre : NIKON COOLPIX P510. Poraďte mi prosím...prípadne mi napíšte poradie z môjho pohľadu ako začiatočník čo chce za priemerný peniaz kvalitné foto prípadne nejaké slušné video...ĎAKUJEM za každú dobrú radu.
Odpoveď na základnú otázku: NIKON. Je mi to ľúto že to píšem - ako dlhoročný zarytý Canon-ák, ale sám som musel presedlať. Hlavne v entry level zrkadlovkách je pomer výkon/cena u Nikonu o dobrých 30% priaznivejší.
A mnou odporúčaná zostava na začiatok je D3200 + 18-105. D3200 predsa len nový stroj, v niektých veciach sa blíži k D5100. No a 18-55 nieje ktovieaké sklo, aj rozsah zoomu môže byť nedostačujúci. 18-105 (podľa mojich skúsenosti) je najlepšie setové sklo, ostrejšie ako 18-55 a vzhľadom na vyšší rozsah aj univerzálnejšie.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()