čaute, mám v pláne v blízkej budúcnosti kúpiť novú zrkadlovku okolo tých 650-700 eur aj s objektívom a do oka mi hneď padla D5100vka pre ktorú som bol už skoro rozhodnutý ale keď som si prečítal vlákno tu na fóre (D90 alebo D3100) tak D90 sa mi začala tiež celkom páčiť, hlavne preto že má stavový displej, väčší hľadáčik, lepšiu ergonómiu a vstavaný motorček na ostrenie takže aj výber objektívov by bol väčší... pre 5100vku zase hovorí že je to novší foťák, má väčší a lepší snímač, menšie šumenie pri vyšších ISO, výklopný displej a v celkovom porovnaní o kúsok vyhral na tejto stránke: [url]http://snapsort.com/compare/Nikon-D5100-vs-Nikon_D90[/url] preto by som potreboval vedieť váš názor na to ktorý je podľa vás lepší a prečo
Ja som tento problem riesil pred rokom a zobral som d5100, spokojnost...podla mna je aj tak najdolezitejsie mat nasadene kvalitne sklo...jedine co mi na d5100 chyba je stavovy display, ale uz som si zvykol ...
Neviem neviem páni a dámy. Tu sa spomínalo čosi o rodinných fotkách, ako keby fotiť rodinu bola priam hamba, alebo niečo menejcenné. Rodina je základ, dokumentujem si všetko. Ide o tú hodnotu a zachytené momenty a tam je srdečne u riti každému či to fotil LEICOU alebo KOMPAKTOM... Na otázku či D90 alebo D5100, zbehni si do obchodu a mrkni sa naživo na tie foťáky. Obidva sú výborné a kecy, že D5100 je "len pre rodinné" foto považujem od veci. Nasadím ti chrobáka do hlavy, Nikon D7000 je ešte k tomu aj utesnený, nový ostriaci systém, obraz ako lusk.
na D5100 sa mi napr. pacia aj nove efekty ako efekt miniatury, nocneho videnia, select farby... co na starsej D90 chyba, ak by sa chcel niekto trosku hrat
Neviem neviem páni a dámy. Tu sa spomínalo čosi o rodinných fotkách, ako keby fotiť rodinu bola priam hamba, alebo niečo menejcenné. Rodina je základ, dokumentujem si všetko. Ide o tú hodnotu a zachytené momenty a tam je srdečne u riti každému či to fotil LEICOU alebo KOMPAKTOM... Na otázku či D90 alebo D5100, zbehni si do obchodu a mrkni sa naživo na tie foťáky. Obidva sú výborné a kecy, že D5100 je "len pre rodinné" foto považujem od veci. Nasadím ti chrobáka do hlavy, Nikon D7000 je ešte k tomu aj utesnený, nový ostriaci systém, obraz ako lusk.
V tom mas pravdu..nie je to ani menejcenna tema a ani to nie je tak jednoduche zachytit rodinu, aby clovek mohol kupit hocijaky srot. Prave to profi fotenie v atelieri a pod je relativne nenarocne na fotak, viac narocne je to skor na ostatnu vybavu. Ked mas dobre nasvietene, tak to odfotis dobre aj sunkou. No pri beznych akcnych scenach deti a zvierat si nezostane nic ine, ako si kupit nieco lepsie. To je ako ked si niekto ide kupovat komp a povie, ze to chce 'len na hry' Tym padom musi kupit ten najvykonnejsi, co sa da dostat, inak ten komp zostane len otcovi do firmy na papierovacky..
no tak po prečítaní pár zahraničných fór som pravdupovediac ešte viac na pochybách ako predtým veľa ľudí píše že 5100 vďaka novému senzoru a vačšiemu dynamickému rozsahu robí lepšie fotky jak D90... hlavne fotky za zhoršených svetelných podmienok sú vraj o dosť lepšie na D5100 ale nechce sa mi veriť že by to bol až taký veľký rozdiel... nepoznáte nejakú stránku kde by porovnali rovnaké fotky z obidvoch foťákov s rovnakými objektívmi aby sa to dalo porovnať?
pozri,mozno ti to pomoze..ja som prechadzal z kompaktu(zrkadlovku som drzal naposledy pred 20timi rokmi,aj to filmovu),tipujem ze aj ty.. kupil som si D5100ku..k tym zasadnym rozdielom: -ergonomia:prejst z kompaktu na D5100,to je ako presadnut z hadraplanu do oktavie,no problemo.. -ostriaci motorcek:pokial si amater(ako ja) pochybuejm ze si budes kupovat sadu Dckovych skiel,len preto ze su lacne,vystacis si ze nejakym univerzal zoomom,svetelnym zakladakom,popr.makro a teleobjektivom a vsetko toto Nikon ponuka uz aj v G verzii za dobre ceny a najdes ich uz aj v bazari..nehovoriac o tom,ze dobry snimac treba krmit dobrym sklom.. -stavovy display:urcite dobra featura,zisla by sa,ale zakladne udaje mas v hladaciku a ked chces viac,stlacis info na tele a vsetko sa ti zjavi na zadnom displayi.. -vacsi hladacik:toto je jedina vec,ktoru by som prijal,na manualne ostrenie,kedze fotim najviac makro..ale ak budes pouzivat najma AutoFokus,tiez no problemo,tipujem,ze kompakt nemal hladacik ziadny,takze tento bude urcite lepsi .. toto su minusy..hlavny + ktory u mna prevazil,je ten snimac a dodnes nelutujem,dynamicky rozsah a sum parada,najma pre amatera,ktory si nemoze dovolit sadu svetelnych skiel a musi to dorovnavat vyssim ISO.. a to je aj zasadny rozdiel,ktory zvyknem radit pri D90 vs D5100..ak si poloprofik alebo clovek znaly zrkadloviek,ak potrebujes druhe telo k svojim svetelnym objektivom,kup si D90ku.. ak si amater (co vacsinou)prechadza z kompaktu a najblizsiu dobu sa nezmozes viac nez na setak,kup si D5100ku..
Isto neurobíš chybu kúpou jedným alebo druhým fotoaparátom ja sám som mal dilemu a dokonca ma lákal D7000 ale nepustili ma financie, niekedy ma prepadne múra prečo som nevzal tú D90, môžem ti povedať že ma presvedčila novšia technológia neviem nájsť tie správne slová ale stále to tu bude "ale" D90 je proste viac ako D5100 je tu toho veľa pre a proti, D90 je skvelý fotoaparát a poviem ti pravdu isto by som išiel týmto smerom a ak ťa pustia financie D7000. Ja som spokojný podotknem .
no tak po prečítaní pár zahraničných fór som pravdupovediac ešte viac na pochybách ako predtým veľa ľudí píše že 5100 vďaka novému senzoru a vačšiemu dynamickému rozsahu robí lepšie fotky jak D90... hlavne fotky za zhoršených svetelných podmienok sú vraj o dosť lepšie na D5100 ale nechce sa mi veriť že by to bol až taký veľký rozdiel... nepoznáte nejakú stránku kde by porovnali rovnaké fotky z obidvoch foťákov s rovnakými objektívmi aby sa to dalo porovnať?
Skús túto stránku http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM,tiež brúzdam už vyše mesiaca po nete a človek má každý deň trochu iný pohľad na vec, osobne som o 5100 ani neuvažoval lebo si mienim telo kúpiť z druhej ruky takže je to nad môj rozpočet .Zatiaľ nie som nikoňák ani kanoňák takže je docela umenie sa rozhodnúť pre niaku značku, každý rozpráva že je to aj tak jedno čo si amatér na začiatku kúpi.Čo viem o D90 tak je približne 3 najpouživanejši foťák čo sa týka uplaudu fotiek na flickr a všade sú naň len chválospevy.Mne osobne ako nezrkadlovkárovi na ňom vadí asi len to ,že nemá také videofunkcie ako napr. eos 550D od canonu čo je moja varianta oproti tomuto telu od nikonu,takže niečo ako video z filmovým lukom sa na D90 nedočkám a taktiež ani slov motion kedže to má max len "24" f/s. Ale takisto som to ani nikdy neskúšal takže ktovie či by som sa k tomu aj niekdy dostal, takže sa zase dostávame k tomu čo sa tu omieľa dosť často, že žiadnou terajšou zrkadlovku človek neurobí krok vedľa. Takže to je tak trochu od témy no PS: ešte som sa k tomu niak podrobne nedostal ale zachytil som tu niečo také že je večší problém zo starými sklami na nikonoch ako na canon zrkadlovkách? Myslím M42 mm závit že pri nikonoch je tá redukia až kdesi do vnútra a ked sa ostrý na nekonecno tak naráza na zrkadlo vo vnútry alebo niečo také.Ale to riesi tá redukcia tak to by malo byt ok ci ?Toť vsjo
no takže dneska som si ich bol vyskúšať a musím sa pochváliť že som hrdým majiteľom D90 keď som ich obidva zobral do ruky tak bolo hneď všetko oveľa jednoduchšie, D90ka mi o dosť lepšie sadla do ruky, plus tie tlačidlá naviac, hľadáčik a stavový displej prevýšili trochu kvalitnejší snímač na D5100vke... plus cena niečo cez 670 eur - neni o com
Oplati sa ist do bazarovej d90, ked mam d5100? 5100 nie je pre mna zla masina, ale chyba mi lepsie ovladanie na tele, fotim len na manuali. ISO vacsinou nepouzivam viac ako 3200.
Oplati sa ist do bazarovej d90, ked mam d5100? 5100 nie je pre mna zla masina, ale chyba mi lepsie ovladanie na tele, fotim len na manuali. ISO vacsinou nepouzivam viac ako 3200.
Chyba mi dost casto aj vyssi cas s bleskom, atd.
skor by som pockal na niaku bazarovu D7000 D90 neni zla ale aspon premna je uz dost stara na to aby som ju teraz kupoval pokial uz mam 5100
Jedine co sa bojim je to ISO. Z d5100 som zvyknuty na novsi snimac. Studoval som fotky, nejake testy, ale skutocnost zistim asi az ked ho kupim a poriadne otestujem.
Niekde som cital, ze uz na 1600 sumi podstatne viac, inde, ze ten rozdiel az taky velky nie je.
5100ka by asi zostala v rodine, takze napriklad tu by som vyuzival na fotenie (pokusy) hviezd.
Jedine co sa bojim je to ISO. Z d5100 som zvyknuty na novsi snimac. Studoval som fotky, nejake testy, ale skutocnost zistim asi az ked ho kupim a poriadne otestujem.
Niekde som cital, ze uz na 1600 sumi podstatne viac, inde, ze ten rozdiel az taky velky nie je.
5100ka by asi zostala v rodine, takze napriklad tu by som vyuzival na fotenie (pokusy) hviezd.
Sak to snimac je v D90 zastarany ked si zvyknuty na D5100 by to mohol byt problem.
Pokial budes pouzivat vysoke ISO (800 a vyssie) a si citlivy na sum, tak D90 neber.Osobne ju vlastnim a snazim sa neprekracovat tu hranicu, lebo snimac uz nestaci na tie nove modely.Co sa vsak ovladania tyka, tak D5100 pri nej vyzera ako hracka.Ak pre Teba nie je cena problem, tak by som Ti odporucal skor D7000 od ruky.Snimacom si nepohorsis a telom porasties.... A ak nie , tak D90 je spolahlivy stroj pri pouziti rozumneho ISO
Nikon D90 vs. D5100
preto by som potreboval vedieť váš názor na to ktorý je podľa vás lepší a prečo
kupil som si D5100ku..k tym zasadnym rozdielom:
-ergonomia:prejst z kompaktu na D5100,to je ako presadnut z hadraplanu do oktavie,no problemo..
-ostriaci motorcek:pokial si amater(ako ja) pochybuejm ze si budes kupovat sadu Dckovych skiel,len preto ze su lacne,vystacis si ze nejakym univerzal zoomom,svetelnym zakladakom,popr.makro a teleobjektivom a vsetko toto Nikon ponuka uz aj v G verzii za dobre ceny a najdes ich uz aj v bazari..nehovoriac o tom,ze dobry snimac treba krmit dobrym sklom..
-stavovy display:urcite dobra featura,zisla by sa,ale zakladne udaje mas v hladaciku a ked chces viac,stlacis info na tele a vsetko sa ti zjavi na zadnom displayi..
-vacsi hladacik:toto je jedina vec,ktoru by som prijal,na manualne ostrenie,kedze fotim najviac makro..ale ak budes pouzivat najma AutoFokus,tiez no problemo,tipujem,ze kompakt nemal hladacik ziadny,takze tento bude urcite lepsi
toto su minusy..hlavny + ktory u mna prevazil,je ten snimac a dodnes nelutujem,dynamicky rozsah a sum parada,najma pre amatera,ktory si nemoze dovolit sadu svetelnych skiel a musi to dorovnavat vyssim ISO..
a to je aj zasadny rozdiel,ktory zvyknem radit pri D90 vs D5100..ak si poloprofik alebo clovek znaly zrkadloviek,ak potrebujes druhe telo k svojim svetelnym objektivom,kup si D90ku..
ak si amater (co vacsinou)prechadza z kompaktu a najblizsiu dobu sa nezmozes viac nez na setak,kup si D5100ku..
Aj tak keď si kúpiš jedno alebo druhé, po kúpe prestaneš riešiť ktorý je lepší a hlavne budeš fotiť. Takže si hoď mincou a choď do obchodu...
Ja som spokojný podotknem
Ale takisto som to ani nikdy neskúšal takže ktovie či by som sa k tomu aj niekdy dostal, takže sa zase dostávame k tomu čo sa tu omieľa dosť často, že žiadnou terajšou zrkadlovku človek neurobí krok vedľa.
Takže to je tak trochu od témy no
PS: ešte som sa k tomu niak podrobne nedostal ale zachytil som tu niečo také že je večší problém zo starými sklami na nikonoch ako na canon zrkadlovkách? Myslím M42 mm závit že pri nikonoch je tá redukia až kdesi do vnútra a ked sa ostrý na nekonecno tak naráza na zrkadlo vo vnútry alebo niečo také.Ale to riesi tá redukcia tak to by malo byt ok ci ?Toť vsjo
D90 neni zla ale aspon premna je uz dost stara na to aby som ju teraz kupoval pokial uz mam 5100
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa