Bol som teraz tri dni na Barumke, kde som K-30 poriadne prevetral, tiež som si kôli výhodnosti ceny zakúpil set s 18-135WR , inak by mi stačilo holé telo, ale utesnenému setu som neodolal, K-30 má pár vychytávok voči svojim konkurentom, lepší hladáčik, 2x roller , 5100 má zasa výklopný display, možnosť gripu... Porovnať AF priamo neviem, ale na to Pentaxácke nemôžem pri K-30 povedať jedno krivé slovo, ale treba na to správne sklo, ked ale napíšem že sklo ktoré tomu zodpovedá u mna je Sigma 55-200 f/4-5.6 DC tak si asi mnohý poklepú na čelo...
Ten objektív som vydražil na Ebay nový za cca 30GBP , nový stojí pár šupov, síce sa už predáva asi len verzia s HSM ale táto skrutkou pohánaná ostrí doslova bezchybne a extra rýchlo, s 18-135WR to už tak nejde, tam už niekedy nestíha preostrovať a AF uletí... Takže Pentax nemá problém s AF ale problém s motormi v sklách, mám aj 17-70SDM, aj origo DA 50-200 ale na Sigmu nemá ani jeden, ten DA 50-200 už vôbec nie ani čo sa týka ostrosti a ani rýchlosti. Tých skúšobných testov som urobil niekolko, vrátane zmeny ohniskovej vzdialenosti počas seriového snímania a nemôžem povedať jedno krivé slovo http://www.ulozto.sk/xf2MY4h/sigma-55-200dc-rar . Určite by som našiel príklad kedy by aj táto Sigma uletela, ale s takým prípadom sa asi v praxi velmi nestretnem, trebárs pri autách mi nehrozí aby som preostroval od maxima k minimu, a také niečo ako fotiť muchy na AF-C má neláka K 18-135WR tiež nemôžem povedať žeby nebol dobrý či ako ho inde označili za podpriemerný, za pultovú cenu sa určite neoplatí , ale v tom sete áno, a prečo by ho niekto nevyužil ked u toho Nikona je ako primárna volba pre začiatočníkov 18-105 , ktorý je kratší má plastový bajonet, jeho asi jediná výhoda voči 18-135WR je pultová cena
ide mi o to kupit set. a myslim ze bude lepsi ako 18-55
Co znamená lepší? LEpší znamená budu mít větší rozsah ohnisek nebo ostřejší fotky s menšími vadami typu vinětace, aberace, zkreslení? Fyzika platí neúprosně u zoomových objektivů je nepsaným pravidlem, že víc než 3x zoom znamená velkou ztrátu optické kvality. Po určité době jsem stejně dospěl k názoru, že zoomy používám více méně stejně na nejdelším nebo nejkratším konci (tedy na nejméně opticky kvalitních variantách) a kdybych od začátku kupoval jen pevná skla, mohl jsme mít dneska pokrytou víceméně celou potřebnou škálu opticky kvalitnějším, lehčím, levnějším a převším SVĚTELNĚJŠÍM řešením
ide mi o to kupit set. a myslim ze bude lepsi ako 18-55
Nemyslim si, podla mna bude lepsi set s 18-55, v pripade Pentaxu tam mas utesnenu 18-55 WR. Aj tak, ked budes v buducnosti dokupovat tele, tak to bude najskor nejaka 70-200 na ten sport a zvieratka, na portret, akt, glamour si kupis pevnu 50 alebo 85. Ten rozsah od 55-105 resp. 135 pri tejto svetelnosti a kvalite nie je velmi ani na portret a pod., ani na sport a zvieratka. Mozno by si to vyuzil na niektore sceny pri krajinke, ale to ozelies. A este ti ostane na bublifuk (kedze variant s 18-55 vyjde lacnejsie).
Kvalita foto v tom teste nič moc, nejak som sa s tým nebabral, nepoužívam seriové snímanie, bolo to čisto len kôli testu, takže len nejaká drobná korekcia + zmenšenie, lebo by to malo skoro 80MB , a v RAW by som čakal na upload do rána, keby som to fotil do JPG tak by som nastrielal asi ešte viac foto, než by mi auto ušlo
Co znamená lepší? LEpší znamená budu mít větší rozsah ohnisek nebo ostřejší fotky s menšími vadami typu vinětace, aberace, zkreslení? Fyzika platí neúprosně u zoomových objektivů je nepsaným pravidlem, že víc než 3x zoom znamená velkou ztrátu optické kvality. Po určité době jsem stejně dospěl k názoru, že zoomy používám více méně stejně na nejdelším nebo nejkratším konci (tedy na nejméně opticky kvalitních variantách) a kdybych od začátku kupoval jen pevná skla, mohl jsme mít dneska pokrytou víceméně celou potřebnou škálu opticky kvalitnějším, lehčím, levnějším a převším SVĚTELNĚJŠÍM řešením
No, podla Vas a vasich skusenosti konkretne set ked zoberieme do uvahy Pentax K-30 s objektivon pentax DA 18-135 WR a Nikon D5100 s objektivom Nikkor 18-105 AF S DX R .... ktory podla Vas bude mat lepsiu vyslednu fotografiu?
Bude to veľmi podobné, možno nerozoznateľné. Pre mňa bolo dôležité aj utesnenie voči vlhkosti a prachu, nakoľko chodím často do prírody a ponuka malých a ľahkých pevných objektívov (vláčiť ťažké hebedá mi lezie na nervy). Aj ja keď som začínal som chcel čo najväčší rozsah a potom som kúpil 35ku a zistil som že 90% nafotím aj s ňou a nie je problém zoomovať nohami, pričom výsledná fotka je o dosť lepšia (hlavne bokeh) ako zo zoomu.
Keby som kupil na telo tento objektiv? Lepsie ako set nie? Chcel som ho uz predtym na Canon ale kupil som 17-85. Vraj je toto sklo dobre
TAMRON AF SP 17-50mm F/2.8 pro Pentax XR Di-II LD Asp.(IF)
Podla testov je rozhodne lepsi ako setak 18-55WR http://www.photozone.de/canon-eos/289-tamron-af-17-50mm-f28-sp-xr-di-ii-ld-aspherical-if-canon-test-report--review?start=2
Podla testov je rozhodne lepsi ako setak 18-55WR http://www.photozone.de/canon-eos/289-tamron-af-17-50mm-f28-sp-xr-di-ii-ld-aspherical-if-canon-test-report--review?start=2
D5100 vs. Pentax K-30
Ten objektív som vydražil na Ebay nový za cca 30GBP , nový stojí pár šupov, síce sa už predáva asi len verzia s HSM ale táto skrutkou pohánaná ostrí doslova bezchybne a extra rýchlo, s 18-135WR to už tak nejde, tam už niekedy nestíha preostrovať a AF uletí... Takže Pentax nemá problém s AF ale problém s motormi v sklách, mám aj 17-70SDM, aj origo DA 50-200 ale na Sigmu nemá ani jeden, ten DA 50-200 už vôbec nie ani čo sa týka ostrosti a ani rýchlosti. Tých skúšobných testov som urobil niekolko, vrátane zmeny ohniskovej vzdialenosti počas seriového snímania a nemôžem povedať jedno krivé slovo http://www.ulozto.sk/xf2MY4h/sigma-55-200dc-rar . Určite by som našiel príklad kedy by aj táto Sigma uletela, ale s takým prípadom sa asi v praxi velmi nestretnem, trebárs pri autách mi nehrozí aby som preostroval od maxima k minimu, a také niečo ako fotiť muchy na AF-C má neláka
K 18-135WR tiež nemôžem povedať žeby nebol dobrý či ako ho inde označili za podpriemerný, za pultovú cenu sa určite neoplatí , ale v tom sete áno, a prečo by ho niekto nevyužil ked u toho Nikona je ako primárna volba pre začiatočníkov 18-105 , ktorý je kratší má plastový bajonet, jeho asi jediná výhoda voči 18-135WR je pultová cena
Ten rozsah od 55-105 resp. 135 pri tejto svetelnosti a kvalite nie je velmi ani na portret a pod., ani na sport a zvieratka. Mozno by si to vyuzil na niektore sceny pri krajinke, ale to ozelies. A este ti ostane na bublifuk (kedze variant s 18-55 vyjde lacnejsie).
http://www.photozone.de/canon-eos/289-tamron-af-17-50mm-f28-sp-xr-di-ii-ld-aspherical-if-canon-test-report--review?start=2
http://www.photozone.de/canon-eos/289-tamron-af-17-50mm-f28-sp-xr-di-ii-ld-aspherical-if-canon-test-report--review?start=2
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa