Fórum » Vyberáme fotoaparát

fotenie sportu - exterier

dadko1973
2012-09-17 20:53:15+02
ahojte, nez som sa odvazil zalozit tuto temu, precital som si nejake recenzie nikon, canon, sony v cenovej relacii okolo 700-900 eur, mozno mierne nad, a uz so zakladnym objektivom. nikon a canon je asi jasne preco a sony preto, lebo fps. precital som si aj temy zalozene tu okolo sportu a tot otazka, resp. situacia:
mam kompakt panasonic LZ6 a mojou prioritou sa stalo fotenie syna na baseball-e a zaroven aj tocenie videa ako priorita c.2. na 99.9% sa hra vonku, slnecno az oblacno, nie tma, nie sero, a vzdialenost na fotenie hracov a situacii v hre je v rozmedzi 6-50m. zvacsa.
chcem riesit lepsie fotky s lepsim rozlisenim, chcem rychlejsie fps a zaroven video 1080i/p. publikovat to budem maximalne tak vo svojich hdd albumoch alebo internet, ziadne velke platna. a hlavne - potrebujem zacat s nejakou zrkadlovkou robit, uz konecne.
z tohto pohladu mi vysiel model sony a57. 12 fps vyzeralo uzasne, az kym som sa nedocital, ze pri polovicnej kvalite, co je vsak stale lepsie ako LZ6. canon a nikon, ci uz 650D, 600D, D3200, D5100 vyzeraju parametrovo fajn, len fps je od 3.7 do 5, aj ked zas pri vysokej kvalite. ano, na LZ6 mam fps v najvyssej kvalite asi nula cela nula nic oproti tymto strojom, cize hocico by som kupil, neurobim chybu. momentalne to riesim tak, ze robim momentove fotky - dobeh na metu, slide-ovanie, odpal, nadhod, tak, ze jednoducho burst nepouzivam a snazim sa vystihnut zaber stlacenim spuste. je to fajn, ked sa to podari, no je to tak 1:25, cize 1 dobra momentka z 25 spravenych. mojim cielom je mat moznost vybrat si fajn zaber z viacerych hned po sebe iducich a len ten spravny si uchovat.

je nejaka rada, co na tento ucel s rozpoctom, ktory som uviedol ? ci radsej ostat pri tom momente rucneho stlacenia spuste a proste si to odmakat priamo na placi s nikonom alebo canonom, alebo mat o nieco lepsie foto ako LZ6 a vyberat z 12 fps ten spravny zaber v podstate bez vacsej namahy ? alebo ?

keby som mal moznost si to vyskusat, tak to asi ani nepisem, prezentacne fotky na webe su sice fajn, ale to nie je ono. Z celuloidu som presiel na jednoduchy 2MP olympus, potom LZ6 a tam som videl jasny rozdiel, a teraz chcem nieco o dalsi level vyssie za slusny peniaz. nemam na D3s. dakujem za vase prispevky.

Juraj-BN
2012-09-17 21:07:41+02
bazarova D300 + nejake sklo ako 70-300 f/4-5.6

DodoFot
2012-09-17 21:09:21+02
príspevok od: dadko1973
ahojte, nez som sa odvazil zalozit tuto temu, precital som si nejake recenzie nikon, canon, sony v cenovej relacii okolo 700-900 eur, mozno mierne nad, a uz so zakladnym objektivom. nikon a canon je asi jasne preco a sony preto, lebo fps. precital som si aj temy zalozene tu okolo sportu a tot otazka, resp. situacia:
mam kompakt panasonic LZ6 a mojou prioritou sa stalo fotenie syna na baseball-e a zaroven aj tocenie videa ako priorita c.2. na 99.9% sa hra vonku, slnecno az oblacno, nie tma, nie sero, a vzdialenost na fotenie hracov a situacii v hre je v rozmedzi 6-50m. zvacsa.
chcem riesit lepsie fotky s lepsim rozlisenim, chcem rychlejsie fps a zaroven video 1080i/p. publikovat to budem maximalne tak vo svojich hdd albumoch alebo internet, ziadne velke platna. a hlavne - potrebujem zacat s nejakou zrkadlovkou robit, uz konecne.
z tohto pohladu mi vysiel model sony a57. 12 fps vyzeralo uzasne, az kym som sa nedocital, ze pri polovicnej kvalite, co je vsak stale lepsie ako LZ6. canon a nikon, ci uz 650D, 600D, D3200, D5100 vyzeraju parametrovo fajn, len fps je od 3.7 do 5, aj ked zas pri vysokej kvalite. ano, na LZ6 mam fps v najvyssej kvalite asi nula cela nula nic oproti tymto strojom, cize hocico by som kupil, neurobim chybu. momentalne to riesim tak, ze robim momentove fotky - dobeh na metu, slide-ovanie, odpal, nadhod, tak, ze jednoducho burst nepouzivam a snazim sa vystihnut zaber stlacenim spuste. je to fajn, ked sa to podari, no je to tak 1:25, cize 1 dobra momentka z 25 spravenych. mojim cielom je mat moznost vybrat si fajn zaber z viacerych hned po sebe iducich a len ten spravny si uchovat.

je nejaka rada, co na tento ucel s rozpoctom, ktory som uviedol ? ci radsej ostat pri tom momente rucneho stlacenia spuste a proste si to odmakat priamo na placi s nikonom alebo canonom, alebo mat o nieco lepsie foto ako LZ6 a vyberat z 12 fps ten spravny zaber v podstate bez vacsej namahy ? alebo ?

keby som mal moznost si to vyskusat, tak to asi ani nepisem, prezentacne fotky na webe su sice fajn, ale to nie je ono. Z celuloidu som presiel na jednoduchy 2MP olympus, potom LZ6 a tam som videl jasny rozdiel, a teraz chcem nieco o dalsi level vyssie za slusny peniaz. nemam na D3s. dakujem za vase prispevky.
sportova fotografia je financne najnarocnejsi typ fotenia. nemusis hned hladat fotak, ktory cvaka 11 snimok za sekundu. postaci ti aj 3-5. sice mam techniku, ktora zvlada 11 snimok, ale pri sporte som nad 5 este nesiel. cim viac poznas fotografovany sport a hracov, tym menej snimok potrebujes. ked som zacinal napr. s hokejom, jeden zapas bolo 600-900 snimkov. z toho bol odpad 80%. dnes nafotim 150 snimkov a odpad je 20 %.

lubomirzvolensky
2012-09-17 21:09:24+02
>> z tohto pohladu mi vysiel model sony a57. 12 fps vyzeralo uzasne,
>> az kym som sa nedocital, ze pri polovicnej kvalite, co je vsak stale lepsie ako LZ6.

a urcite si sa docital aj to, ze ten fotak robi 10fps pri plnom rozliseni teda 16Mpix. To ti je malo ? Tak potom najdi akykolvek iny fotak co dokaze 10fps nielen v tejto cenovke, ale mozes si kludne aj jednu nulu na koniec pridat. A porozmyslaj co z toho vyplyva.

V neposlednom rade : na fotenie baseballu si kupis starucke minolta respektive tamron 300mm/f2.8 sklo, stabilizaciu mas automaticky vo fotaku (z vymenovanych to zase ma len jeden jediny). To sklo ta bude stat okolo 600$. Minuly mesiac skoncili tri na americkom ebayi, jeden kus dokonca pod 600$ no a teraz si pozri cenovku kolko stoji stabilizovany 300mm f2.8 objektiv akejkolvek inej znacky a hodne sa drz - ci si namiesto objektivu predsalen nekupis novsie auto... pripadne nastuduj co stoja starucicke 20 rocne objektivy minolta/konica 200mm f2.0 a porozmyslaj, ci by si taku stabilizovanu verziu nevedel privitat vo svojom arzenali.

Ak este stale vahas, mozno ta presvedci nicim neprerusovany autofocus ktory z vymenovanych fotakov ma zase len jeden jediny. Stale a sustavne ten fotak moze zaostrovat. Hmmm... na sporty... mozno sa hodi, nie som si isty.

Pridaj k tomu neprekonatelne 1080/60p (americky) respektive 1080/50p (europsky model) video ktore z vymenovanych fotakov uz ako tradicne zase ma len jeden jediny. To sa ti na sport urcite nemoze hodit, ze nie ?

Bol by som velmi prekvapeny ak si po tychto argumentoch kupis cokolvek ine ako... no, co z nich ti teraz vychadza ako vitaz ?

Pokial nedrzis v ruke 10fps, nemas predstavu o co prichadzas v sporte. Na 12fps zlahka zabudni, ale ver tomu ze aj to je bomba a z 8mpx fotky vytlacis v pohode a4ku a pri slusnom spracovani a3ku len tak fikne.

alank0
2012-09-18 07:32:29+02
D300+ 70-300 VR vyhladom na rozpocet ak by sa dalo tak bazarovu 80-200 dvojprstenec ci AF-S

dadko1973
2012-10-03 18:52:09+02
sorry za moju oneskorenu reakciu.
ako bolo spomenute, je zaujimavy pomer poctu spravenych fotiek/odpad. na tom som podla mna zatial dost zle. okolo 70%.
5 alebo 10 fps ? video, stabilizacia, kombinacia objektivov v zavislosti aj na ich cene - vychadza mi z toho sony. samozrejme - vediet vystihnut zaber je to najdolezitejsie, poznat dany sport atd., ale sa mi uz velakrat stalo, ze by som chcel mat zaber o par milisekund skor alebo neskor, pretoze som to stihol tesne pred "bodom zlomu", ale po nom. aj preto na 99% sony.
dakujem zatial vsetkym, ak by mal niekto este nieco konstruktivne, budem vdacny.
.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()