Zdravim. Potreboval by som pomoct s vyberom fototechniky, ktora by sa pouzivala predovsetkym na produktovu fotografiu, zakazky pre marketingovu agenturu, po zakupeni druheho tela aj na prilezitostne fotografovanie svadieb. Neslo by teda len o fotenie pre potesenie ale komercnu cinnost, preto kladiem narok na obrazovu kvalitu vystupu. Problemom su vsak financie. Rozpocet na telo + nejaky ten objektiv je maximalne 1 200e. Zatiam nam ako najvyhodnejsia varianta pripada Canon eos 600d + Canon EF 50mm f/1.8 II + Tamron AF SP 17-50mm F/2.8 XR Di II LD. Druhou altrenativou by bol Canon eos 60d so setovym objektivom a pevnon 50-tkou od Canonu. Rad by som sa este spytal aj na znacku Nikon, model d90 by som vylucil, nakolko kladiem doraz aj na natacanie videa. Fotilo by sa v atelieri, interierove fotografie s modelkou, produktova fotorgafia, portrety, video spoty. Ide preto aj o cenovu dostupost systemov Canon, resp. Nikon. Ako su na tom s cenou objektivy a ostatne prislusenstvo ako napr. blesky. Potrebne bude aj externe odpalovanie bleskov a podobne. V okoli vsetci fotia na kompakty, poziciavanie objektivov od inych teda nie je relevantne. Aka alternativa by bola pre moje poziadavky asi najvyhodnejsia? Za rady vopred dakujem.
Ak máš požiadavku na kvalitu, rovno zabudni na výrobcov ako Tamron alebo Sigma. Na to aby kvalita bola nekompromisná, máš bohužiaľ malý rozpočet. Ak chceš aspoň akú taku zostavu - telo, dva tri objektívy, blesky, rádiové odpaľovače s prenosom TTL, tak si priprav minimálne tri krát toľko. A to nerátam brašne,pozadia, statívy, držiaky a tak dalej... Inak to bude vždy len o kompromisoch ktorý sa Ti skôr alebo neskôr vypomstia. Ak chceš kvalitu, tak tu viac ako inde plati: "bez peněz do hospody nelez".
s tou sigmou - min. 85mm 1.4 je veelmi kvalitny objektiv, takze nehadzal by som vsetko do jedneho vreca. porovnanie s canon 85mm 1.2 su velmi vyrovnane. to iba na okraj...
s tou sigmou - min. 85mm 1.4 je veelmi kvalitny objektiv, takze nehadzal by som vsetko do jedneho vreca. porovnanie s canon 85mm 1.2 su velmi vyrovnane. to iba na okraj...
Možno. Ale ak to má človek robiť profesionálne, tak už len možnosť potencionálnych problémov s výrobkom tretej strany by ho mala od toho odhovoriť. Ale je to jeho rozhodnutie, kam naleje peniaze. To, že renomované agentúry používajú len značkovú techniku však nejaký dôvod mať musí. Ja som mal tú česť so Sigmou aj Tamronom. Nikdy viac. A to nie som človek, čo sa fotením živý.
Za posledny tyzden uz druha tema, kde sa riesi profesionalne nasadena technika za neprofesionalny rozpocet. Odpoviem len na cast otazky. Ceny prislusenstva si dokazes porovnat aj sam. Bud priamo v nejakom obchode alebo cez provnavace cien, nape. pricemania.sk, alebo najnakup.sk.
jasne, ak nema problem s peniazmi - budis, ale hovorim s vlastnej skusenosti s tou sigmou a ver mi ziaden problem neni, pracuje skvele. ale myslim ze sa pytal ine, takze nebudem do toho viac rypat, pekny den...
Zatial dakujem za rychle odpovede. S tym, ze nepojde o uplne profesionalny vystup som zmiereny, ide o mensiu regionalnu agentruru, ktora robila doteraz svoje fotorafie niekolkorocnou zrkadlovkou, ktora vsak uz nestiha. S ostatnymi vydavkami na stativ, pozadia, blesky, filtre pocitam taktiez, na to je urcena taktiez issta cast penazi. Predpoklad je taky, ze tento fotak bude casom sluzit ako zalozne telo, po ziskani financii na aspon poloprofi triedu sa ihned bude dohupovat dalsie telo. S moznostami rozpoctu a toho ze fotky nebudu uplne kvalitne som zmiereny a uvedomujem si to. Skor mi ide o to porovnanie uvedenych fotoaparatov na toto pouzitie. Ide teda o Canon eos 600d, 60d a ak by slo o vyraznejsi kvalitativny skok tak by sa dalo uvazovat aj o Nikone d7000 pravdepodobne so spomenutym objektivom Tamron. Kazdopadne pojde o kompromis v takejto cene, do vybavy sa ale bude investovat postupne.
Zatial dakujem za rychle odpovede. S tym, ze nepojde o uplne profesionalny vystup som zmiereny, ide o mensiu regionalnu agentruru, ktora robila doteraz svoje fotorafie niekolkorocnou zrkadlovkou, ktora vsak uz nestiha. S ostatnymi vydavkami na stativ, pozadia, blesky, filtre pocitam taktiez, na to je urcena taktiez issta cast penazi. Predpoklad je taky, ze tento fotak bude casom sluzit ako zalozne telo, po ziskani financii na aspon poloprofi triedu sa ihned bude dohupovat dalsie telo. S moznostami rozpoctu a toho ze fotky nebudu uplne kvalitne som zmiereny a uvedomujem si to. Skor mi ide o to porovnanie uvedenych fotoaparatov na toto pouzitie. Ide teda o Canon eos 600d, 60d a ak by slo o vyraznejsi kvalitativny skok tak by sa dalo uvazovat aj o Nikone d7000 pravdepodobne so spomenutym objektivom Tamron. Kazdopadne pojde o kompromis v takejto cene, do vybavy sa ale bude investovat postupne.
Chceš kupovať entry level zrkadlovku do profi nasadenia. Naozaj by som to nerobil. Canon aj Nikon vedia veľmi dobre, prečo foťáky delia na kategórie. Ergonómia, kvalita spracovania a hlavne projektovaná výdrž hovoria jasne PROTI profi nasadeniu amatérskych zrkadloviek. Ale kto chce kam... Si viac menej rozhodnutý, prečo čakáš požehnanie od nás?
Rozhodnuty ani zdaleka nie som, preto potrebujem poradit. Ide aj o to, ze tu nejde o moje financie ale obnos, ktory som dostal k dispozicii a na mne je zaobstarat ako tak funkcny kompromis do tych 1 200 e na fotoaparat s nejakym objektivom. Niekolko rokov uz fotim pre potesenie, aj ked len s kompaktom, preto si uvedomujem ze kvalita cosi stoji, ide skutocne len o najidealnejsi kompromis. Ci entry zrkadlovku s objektivom lepsim ako je ten setovy, alebo nieco z poloprofi triedy ako je 60d ci 7000d s horsim objektivom. O projektovanu vydrz az take obavy nemam, nakolko tento fotoaparat bude vyuzivany maximalne 2 roky.
Rozhodnuty ani zdaleka nie som, preto potrebujem poradit. Ide aj o to, ze tu nejde o moje financie ale obnos, ktory som dostal k dispozicii a na mne je zaobstarat ako tak funkcny kompromis do tych 1 200 e na fotoaparat s nejakym objektivom. Niekolko rokov uz fotim pre potesenie, aj ked len s kompaktom, preto si uvedomujem ze kvalita cosi stoji, ide skutocne len o najidealnejsi kompromis. Ci entry zrkadlovku s objektivom lepsim ako je ten setovy, alebo nieco z poloprofi triedy ako je 60d ci 7000d s horsim objektivom. O projektovanu vydrz az take obavy nemam, nakolko tento fotoaparat bude vyuzivany maximalne 2 roky.
Vsetky dnesne fotaky maju kvalitny vystup, aj tie nanizsie modely. Takze kvalitu bude urcovat najma objektiv. Fotografovi mozu na entry modeloch chybat niektore funkcie. Fotak by mal preto vyberat skuseny fotograf, ktory sa rozhodne aky kompromis zvoli vzhladom na pouzitie a rozpocet. Najhorsie je ak fototechniku vybera niekto, kto nevie presne specifikovat co bude potrebovat a bez coho sa zaobide. Modely ako D7000, D90, 60D maju asi vsetko, co fotak ma mat z hladiska funkcionality. Ani profi fotografovi tam asi ziadna dolezita funkcia chybat nebude.
TL objektiv je fajn vec, ale bohuzial uzko naviazana prave na produktovu fotografiu a ak s nim nemas skusenosti neviem, neviem, s takym rozpoctom je asi lepsie riesenie vybrat uni objektiv, aj ked to nebude ziadna vyhra - telo ako povedal karol, je kvalitne uz od entry levelu.
To co pozadujes je nemozne. Pozadujes nekompromisnu kvalitu, ale vyberies si 2 najlacnejsie objektivy na trhu? Neskor uz si zmiereny s tym, ze tam budu kompromisy? Ale aj tak vyberas z amaterskej triedy. Za dane peniaze by som kupoval 60D + Tamron 17-55 + 50mm 1.8. Ale ako uz pisali nadomnou, robit s tym seriozny biznis je hranie sa s ohnom ... a hlavne nezabudni na svetla. Ak budes v atelieri svetit stolovou lampou a bliskat vstavanym bleskom, nepomoze ani 10 objektivov
Ahoj, skúsim Ti dať aspoň trošku fundovanú odpoveď, pracujem pre jednu menšiu slovenskú reklamku a nemám problém s canonom 60D, výstup je dobrý, máme zopár L káčov s clonov 4 a nejaké pevné svetelné sklá. Výstupy sú plne využiteľné a predateľné, nemám problém s reportážou, portrétom a ani s produktovou fotografiou, dôležité sú schopnosti, čo z daného dokážeš vyžmýkať. Zostavu si si vyhliadol dobrú, osobne by som sa nehambil za 600D + tamron 17-50 je jedno ktorá verzia (staršia je ale na canone dosť hlučná), odporučím blesk - podľa toho čo budeš fotiť a pevný objektív podľa potreby, buď novú 40ku alebo 50ku, osobne mám najradšej 85mm f1,8. S pevnými sklami daj hlavne u Sigmy pozor na BF a FF, keďže nižšie triedy aparátov nemajú možnosť korekcie týchto objektívov. Ostatné drobné financie by som radšej investoval do vzdelania sa v danej oblasti fotografie, ktorej sa budeš venovať, literatúra, kurzy a podobne. Ak Ti potom klient zaplatí slušné peniaze tak potom môžeš zakúpiť aj slušnejšiu výbavu...držím palce
Kvalitna vybava sa nemusi rovnat kvalitny vystup. Poviem ti na priklade. Pozri si galeriu BBkexa: www.ephoto.sk/uzivatel/branislavboda/ Vacsina fotiek je nacvakana na Canon 400D + Canon 50 f/1.8 Samozrejme predpoklad je, ze rozumies praci so svetlom a technikam postprocesu. Z toho co si tu popisal by som asi isiel do Canon 60D + Canon 50 f/1.8. A ked si nieco zarobis, kupis si lepsiu techniku.
Ludia neviete citat??? Pise " predovsetkym produktovu fotografiu". Co ma 50mm f1,8 s produktovou fotografiou??? Ked zaclonis setak na f11 -16 tak takmer vsetky tu spomenute objektivy kreslia viac menej rovnako. Ale na produkty niekedy nestaci ani f 64, preto doporucujem tit/shift. + zakladny setak na vsetko.
KEďže potrebuješ naštartovat s malým rozpočtom,je pravdepodobne,že techniku,hlavne objektívw budeš musieť vymeniť.pri kúpe začiatočneho balíka zvaz aj tento fakt.ide o to aby si použité objektívy predával s malou stratouoo
Fototechnika pre marketingovu agenturu
Ak chceš kvalitu, tak tu viac ako inde plati: "bez peněz do hospody nelez".
Najhorsie je ak fototechniku vybera niekto, kto nevie presne specifikovat co bude potrebovat a bez coho sa zaobide.
Modely ako D7000, D90, 60D maju asi vsetko, co fotak ma mat z hladiska funkcionality. Ani profi fotografovi tam asi ziadna dolezita funkcia chybat nebude.
Za dane peniaze by som kupoval 60D + Tamron 17-55 + 50mm 1.8. Ale ako uz pisali nadomnou, robit s tym seriozny biznis je hranie sa s ohnom
Poviem ti na priklade. Pozri si galeriu BBkexa: www.ephoto.sk/uzivatel/branislavboda/
Vacsina fotiek je nacvakana na Canon 400D + Canon 50 f/1.8
Samozrejme predpoklad je, ze rozumies praci so svetlom a technikam postprocesu.
Z toho co si tu popisal by som asi isiel do Canon 60D + Canon 50 f/1.8. A ked si nieco zarobis, kupis si lepsiu techniku.
Pise " predovsetkym produktovu fotografiu". Co ma 50mm f1,8 s produktovou fotografiou??? Ked zaclonis setak na f11 -16 tak takmer vsetky tu spomenute objektivy kreslia viac menej rovnako. Ale na produkty niekedy nestaci ani f 64, preto doporucujem tit/shift.
+ zakladny setak na vsetko.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa