Fórum » Vyberáme fotoaparát

Prosím o radu - "interiérový" fotoaparát

Akelan
2012-12-12 18:58:41+01
Dobrý deň všetkým. Pred nejakým časom som si kupoval svoj prvý fotoaparát a radil mi jeden známy, ktorý sa tiež venuje fotografovaniu ako amatér, nie na takej úrovni, ako som si tu prečítal niektoré príspevky. Po dlhom zvažovaní tej najlepšej alternatívy cena/výkon som napokon kúpil kompakt (ultrazoom) FujiFilm Finepix 5800. No čo povedať – s teóriou človek nevystačí... Fotenie vonku ešte ujde (najmä za pekného počasia robí slušné fotografie), ale hneď prvé fotenie v interiéri dopadlo malou katastrofou... No a v poslednej dobe vyvstala práve potreba fotoaparátu, ktorý by bol výkonný vnútri, syn mi hráva basketbal a robím mu takú malú elektronickú pamätnú knihu, kde by som chcel mať aspoň ako-tak kvalitné fotografie. Ten Fuji v bytových „výkonoch“ pokračoval aj v telocvični a hale a pokus o zachytenie syna v pohybe je proste katastrofa, to prakticky ani nie je fotka, ale machuľa. Možno budú mať v istej miere takýto problém aj drahšie fotoaparáty, ale základný problém je, že ten Fuji je pri horších svetelných podmienkach (prakticky každý interiér) asi tak výkonný, ako môj mobil HTC... a tak fotím mobilom, lebo je podstatne skladnejší. Takto som kúpil foťák, ktorý je prakticky nepoužiteľný a „hnije“ mi na poličke. No a túto situáciu by som chcel poriešiť a zároveň poprosiť ústretových skúsených fotografov o radu – aký fotoaparát kúpiť? Znova som pár dní študoval fóra, ale je mi jasné, že tuná dá relevantnú radu iba človek, ktorý takto fotí pravidelne. Asi budem musieť kúpiť zrkadlovku, čomu som sa pri tom prvom nákupe snažil vyhnúť, aj ten známy ma od toho odhováral tým, že s tým Fuji spravím skoro rovnaké fotky, komfortnejšie a lacnejšie... Len ono to funguje len v exteriéri, ak vôbec. Pritom by som nepotreboval nejaké profi fotky, nedávam to do časopisov, len pre vlastnú potrebu, foťák, ktorý s tým rádiusom cca do 50 metrov spraví pomerne kvalitnú fotku aj v pohybe – nemusí to byť špičková kvalita, ale na terajších „fotografiách“ sa pomaly ani nedá rozoznať tvár, ostatné ani nespomínam. Viem, čo znamenajú jednotlivé parametre fotoaparátov (alebo si to aspoň myslím...), ale neviem si to predstaviť v praxi a asi žiadny predajca mi nedá svoj sortiment na súkromné skúšanie... Preto by som poprosil o radu, alebo aspoň návod, na ktoré parametre sa vzhľadom na vyššie spomínané požiadavky zamerať. Viem, že dosť záleží aj od šikovnosti fotografa, ale aj ten potrebuje aparát, ktorý má aspoň teoretické parametre na to, aby takú fotku zvládol. Stačí na toto zrkadlovka so základným setom 18-55, resp. tým rozšíreným do 105 (200)? Lebo pravdupovediac v tých objektívoch sa strácam... Ideálne by bolo, keby som kúpil jedno telo s jedným objektívom, ktorý by tam bol nastálo namontovaný a slúžil k tomu interiérovému foteniu do 50 metrov bez blesku (čo je pochopiteľné pri tej vzdialenosti), ak by ešte robil aj nejaké pekné video, bolo by super, veci ako ergonómia, váha a podobne neriešim. Za všetky prípadné rady vopred ďakujem.

hranis
2012-12-12 19:40:16+01
príspevok od: Akelan
Dobrý deň všetkým. Pred nejakým časom som si kupoval svoj prvý fotoaparát a radil mi jeden známy, ktorý sa tiež venuje fotografovaniu ako amatér, nie na takej úrovni, ako som si tu prečítal niektoré príspevky. Po dlhom zvažovaní tej najlepšej alternatívy cena/výkon som napokon kúpil kompakt (ultrazoom) FujiFilm Finepix 5800. No čo povedať – s teóriou človek nevystačí... Fotenie vonku ešte ujde (najmä za pekného počasia robí slušné fotografie), ale hneď prvé fotenie v interiéri dopadlo malou katastrofou... No a v poslednej dobe vyvstala práve potreba fotoaparátu, ktorý by bol výkonný vnútri, syn mi hráva basketbal a robím mu takú malú elektronickú pamätnú knihu, kde by som chcel mať aspoň ako-tak kvalitné fotografie. Ten Fuji v bytových „výkonoch“ pokračoval aj v telocvični a hale a pokus o zachytenie syna v pohybe je proste katastrofa, to prakticky ani nie je fotka, ale machuľa. Možno budú mať v istej miere takýto problém aj drahšie fotoaparáty, ale základný problém je, že ten Fuji je pri horších svetelných podmienkach (prakticky každý interiér) asi tak výkonný, ako môj mobil HTC... a tak fotím mobilom, lebo je podstatne skladnejší. Takto som kúpil foťák, ktorý je prakticky nepoužiteľný a „hnije“ mi na poličke. No a túto situáciu by som chcel poriešiť a zároveň poprosiť ústretových skúsených fotografov o radu – aký fotoaparát kúpiť? Znova som pár dní študoval fóra, ale je mi jasné, že tuná dá relevantnú radu iba človek, ktorý takto fotí pravidelne. Asi budem musieť kúpiť zrkadlovku, čomu som sa pri tom prvom nákupe snažil vyhnúť, aj ten známy ma od toho odhováral tým, že s tým Fuji spravím skoro rovnaké fotky, komfortnejšie a lacnejšie... Len ono to funguje len v exteriéri, ak vôbec. Pritom by som nepotreboval nejaké profi fotky, nedávam to do časopisov, len pre vlastnú potrebu, foťák, ktorý s tým rádiusom cca do 50 metrov spraví pomerne kvalitnú fotku aj v pohybe – nemusí to byť špičková kvalita, ale na terajších „fotografiách“ sa pomaly ani nedá rozoznať tvár, ostatné ani nespomínam. Viem, čo znamenajú jednotlivé parametre fotoaparátov (alebo si to aspoň myslím...), ale neviem si to predstaviť v praxi a asi žiadny predajca mi nedá svoj sortiment na súkromné skúšanie... Preto by som poprosil o radu, alebo aspoň návod, na ktoré parametre sa vzhľadom na vyššie spomínané požiadavky zamerať. Viem, že dosť záleží aj od šikovnosti fotografa, ale aj ten potrebuje aparát, ktorý má aspoň teoretické parametre na to, aby takú fotku zvládol. Stačí na toto zrkadlovka so základným setom 18-55, resp. tým rozšíreným do 105 (200)? Lebo pravdupovediac v tých objektívoch sa strácam... Ideálne by bolo, keby som kúpil jedno telo s jedným objektívom, ktorý by tam bol nastálo namontovaný a slúžil k tomu interiérovému foteniu do 50 metrov bez blesku (čo je pochopiteľné pri tej vzdialenosti), ak by ešte robil aj nejaké pekné video, bolo by super, veci ako ergonómia, váha a podobne neriešim. Za všetky prípadné rady vopred ďakujem.
Na pohyb potrebuješ krátky expozičný čas, úplné minimum je 1/200s. Z toho vyplýva vysoké ISO /3200 a viac?/ a objektív s vysokou svetelnosťou-ideál 2.8 a menej. Kvôli vzdialenosti ideálne skôr teleobjektív. Z fotiek, aké máš doma si prečítaj v EXIFe ohniskovú vzdialenosť-zistíš, aký dlhý objektív potrebuješ. Ja fotím len tanečný šport a idem zväčša na ISO3200, f2.8, 1/200s. Na basket ti poradí niekto, kto pozná, ako bývajú tie zápasy nasvietené.

Martin P
2012-12-12 19:43:21+01
toto sa neda oklamat polovicatym riesenim - mne to staci lebo to mam pre svoju potrebu.
bez blesku na vysoke iso s nizkym sumom s rychlym AF a vysokosvetelne objektivy canon - nikon 1DX, 1Dmk4, D3s, D4 a mozno este 7D a D 300s ine asi nie (5D mk3 a D600 s obmedzenim co sa tyka rychlosti)
objektivy max so svetelnostou 2,8 a mozno 3,5 ale viac asi nie do haly
samozrejme ze sa daju pouzit aj ine zrkadlovky ale s neistym vysledkom a velkym percentom nepodarenych zaberov az to moze dotycneho odradit od bohumileho predsavzatia zvecnit syna v jeho aktivitach do buducnosti...
tie tri bodky su tam kvoli pokracovaniu a doplneniu od dalsich prispievatelov tohto fora

markato1
2012-12-12 19:45:38+01
Dobre by bolo este napisat,kolko penazi mozes investovat,najlepsie nejaky strop do ktoreho sa treba zmestit.

hranis
2012-12-12 19:45:46+01
Pravdepodobne skončíš pri zrkadlovke, objektív 70-200, alebo 50-150, svetelnosť 2.8-4. Neviem, aké máš nároky, ale neviem o kompakte, ktorý by to nafotil. Existujú aj kompakty, čo zvládnu vyśšie ISO a sú svetelné (Canon G12), ale tam ti bude asi krátky objektív. Toto je disciplína, čo sa fotí s výbavou za tisíce eur. Jedine že by ti stačil pevný objektív 50mm, ktorý je za babku. No z 50m uvidíš na fotke miesto hráčov mravce

blahoslav J B Art
2012-12-12 19:56:51+01
v inej teme 'canon eos 60D/7D alebo fullframe' uzivatel 'pacanec' zverejnil fotky z basketu fotene s Canon 7D, na ISO 3200, objektiv neuviedol
http://www.mbkkom.sk/svk/fotogaleria/34/mbk-rieker-komarno-bc-prievidza-6667-iii
pripadne ho skus kontaktovat, snad poradi

keko
2012-12-12 22:20:44+01
Taka pekna otazka
Malo svetla, rychly pohyb, dlhe ohnisko, to su vysoke naroky na citlivost.
Dnes su v ponuke aparaty s vysokym ISO, ale zadarmo to nebude. Aj objektiv okolo 200mm nieco stoji. Tipoval by som investiciu tak za 2000€.
Ale ani dobry objektiv na dobrom aparate nie je nic ine ako ostre dlato, dokonaly bicykel, ci dobry stetec - nastroj. Tu dobru fotografiu robi naozaj az skusenost, fortiel a mozno aj trochu talentu.
Ani vyber aparatu/objektivu nie je nic ine, ako neustale hladanie toho najlepsieho nastroja.
Dnes uz vieme, ze parameter cena/vykon je uplny nezmysel. No naco je ti lacny aparat, ked je z basketbalistu machula?

PeCh
2012-12-12 22:37:06+01
Obávam sa, že chceš fotiť jeden z najnáročnejších žánrov na techniku. Neviem, ako je tá hala nasvietená, ale predpokladám, že absolútne minimum je Canon 1100D + objektív Canon 70-200/4. Ale naozaj minimum a aj to ťa skôr sklame (foťák nebude zvládať zaostrovať a objektív možno nebude dostatočne svetelný na tú halu). Lepší bude Canon 7D a objektív 70-200/2.8. Samozrejme možno nepotrebuješ fotiť teleobjektívom (to však musíš vedieť ty). Ja osobne by som uvažoval aj o objektíve 24-105/4, ktorého rozsah by mohol byť vhodnejší rozsah (opäť nepoznám situáciu v tej hale) alebo 24-70/2.8 ak treba lepšiu svetelnosť. Samozrejme môžeš hľadať aj iné značky (Nikon, Sony a bodka).

V interiéri fotiť je naozaj náročné na techniku. A aj profíci používajú systémové blesky. To je možno vhodná cesta pre teba k tej zrkadlovke. Zrkadlovka nie je samospásna a nezaručí ti dobré fotky. Fotoaparát si môže kúpiť každý, no nie každý vie aj dobre fotiť. Tiež je dobré vedieť, kedy sa už neoplatí fotiť. Nie všetko je možné kvalitne odfotiť.

Pred najbližšou kúpou si nechaj poradiť od niekoho, kto takýto žáner fotí.

Martin P
2012-12-12 23:34:55+01
neviem si predstavit ze by v hale blikal sportovcom do tvare vsak by ho nakopali do zadnice
mam pocit ze to je zakazane od ciary alebo z urovne ihriska
z hladiska alebo z vyssej pozicie mozno ano ale tam je to uz potom o technickej stranke
ale v dnesnej dobe je to aj tak zbytocne pri tych citlivostiach a rychlostiach dnesnych fotakov
toto je uz skor o tom ci to vie alebo nie a ci na to ma alebo nie aj prachy aj gule aj talent aj chut a ochotu
ak nie tak pardon a radsej video ale s videokamerou na amaterskej urovni lebo profi kamery tak ako profi fotaky stoja vela penazi a preto sa volaju profi lebo su na profi robotu a vysledky

dodo_bb
2012-12-13 00:45:10+01
Henrich, fotografovanie halových športov je veľmi zložité a náročné na techniku. Ako spomenuli predošlí, potrebuješ technické vybavenie na úrovni niekoľko tisícov €. A vôbec to nezáleží na tom, že to nerobíš profesionálne. To ešte nehovorím o skúsenosti s pohotovosti, ktorú nekúpiš... Zožeňte a zaplaťte si fotografa, ktorý techniku má a Vám zápas nafotí - jediná seriózna rada.

Luu
2012-12-13 06:52:23+01
podla mna nepotrebujes vobec drahu techniku, asi by som bral canon 60D ktory vie zachitit viac obrazkov v jednej sekunde ale uplne by postacila jedoducha zrkladlovka napriklad canon 1100D....a objektiv 50 mm clona 1.8 ak budes fotit od ciary tak uplne postaci ...akurat aj ja fotim basketbalove zapasy a moja 50 f:2.8 na to staci....aspon ja som dost spokojny ....a preto zrkadlovka lebo vacsi senzor zvlada lepsie vyzsie ISO a kompakt ma mansi senzor a objektiv vacsie clonove cislo ....urcite nie na automatiku by som to fotil....skus Av-poloautomatika z prioritou na clonu takze si nastavis clonu na najmensie clonove cislo a tym padom cez objektiv prejde najviac svetla a cas sa automaticky nastavi na vyssi ....ISO mozes kludne dat aj na 6400 alebo 3200 na internetovu prezentaciu to postaci....ospravedlnte moju gramatiku ....dufam ze som aspon trocha pomohol

LastHit
2012-12-13 08:01:05+01
príspevok od: Luu
podla mna nepotrebujes vobec drahu techniku, asi by som bral canon 60D ktory vie zachitit viac obrazkov v jednej sekunde ale uplne by postacila jedoducha zrkladlovka napriklad canon 1100D....a objektiv 50 mm clona 1.8 ak budes fotit od ciary tak uplne postaci ...akurat aj ja fotim basketbalove zapasy a moja 50 f:2.8 na to staci....aspon ja som dost spokojny ....a preto zrkadlovka lebo vacsi senzor zvlada lepsie vyzsie ISO a kompakt ma mansi senzor a objektiv vacsie clonove cislo ....urcite nie na automatiku by som to fotil....skus Av-poloautomatika z prioritou na clonu takze si nastavis clonu na najmensie clonove cislo a tym padom cez objektiv prejde najviac svetla a cas sa automaticky nastavi na vyssi ....ISO mozes kludne dat aj na 6400 alebo 3200 na internetovu prezentaciu to postaci....ospravedlnte moju gramatiku ....dufam ze som aspon trocha pomohol
sport na 50-ku 1.8? A od ciary? Ked budu okolo teba behat cca 0.5 - 3 metre? Ti dalej su ti uz zbytocni lebo ich bud niekto zakryje alebo budu prilis malicki. To uz sa zapoti aj USM-ko.
No neviem ako je na tom Nikonacka, ale Canonacka nestiha preostrovat pri plaziacom sa slimakovi. ...A basketbal? Vtipne ... A ISO 6400 na 1100D? Ale aspon som sa pobavil z rana

Martin P
2012-12-13 08:01:18+01
príspevok od: Luu
tak daj nejaku ukazku ako ti to ide s 50 kou na plnu dieru od ciary
zakadatel temy to nepotrebuje na internetovu prezentaciu ale ako dokumentaciu pre syna do buducnosti a tak tam asi dost zalezi aby bol dokonale vidiet a aj v detaile a nie nejake vseobecne zabery z hry, rozmazane "umelecke" zabery su mu na nic ako aj sam napisal
pomohol by si keby si ukazal fotky takto podla tvojej galerie umeleckej je to len o slovach
dnes kompakty uz nemaju vsetky mensi senzor su kompakty aj s FF a aj s APSC len ta rychlost o ktoru tu ide im chyba ano mozno sony nex a slt su riesenim

origos
2012-12-13 10:04:28+01
ja som skusal fotit florbal s nikonackou 50-kou a D7000.. je to rychly sport ako aj basket a na APSC je to vlastne 75mm.. samozrejme aj tak je to niekedy kratke a treba robit vyrezy.. dam sem par foto na ukazku a nebolo to ozaj vazne fotenie.. mal som to sklo par dni a este musim pracu s nim dostat do ruk..

origos
2012-12-13 10:07:09+01
mal som nastavenu prioritu casu a iso som nastavoval manualne, viac ako 1600 koli sumu som nechcel ist.. clonu mi dopocitavalo okolo 2.0-2.2

alank0
2012-12-13 12:23:30+01
príspevok od: origos
mal som nastavenu prioritu casu a iso som nastavoval manualne, viac ako 1600 koli sumu som nechcel ist.. clonu mi dopocitavalo okolo 2.0-2.2
D7000 nema auto ISO? osobne si myslim ze je to lepsi sposob ako dat pevne ISO 1600 ..ak nexces ist viac ako 1600 malo by sa to dat nastavit.. aspon na D300 mi to ide.. len moja drobna poznamka z fotenia hokeja

alank0
2012-12-13 12:28:23+01
príspevok od: Akelan
ahoj,
nepises ake mas rozpoctove limity... Ale ako rozumny zaklad na indorovy sport je D300 + svetelny zoom 2,8 17-55 / 70-200 na skla typu 18-55 18-105 zabudni... su fajn ale nemaju svetelnost...

Martin P
2012-12-13 12:44:45+01
príspevok od: origos
ja som skusal fotit florbal s nikonackou 50-kou a D7000.. je to rychly sport ako aj basket a na APSC je to vlastne 75mm.. samozrejme aj tak je to niekedy kratke a treba robit vyrezy.. dam sem par foto na ukazku a nebolo to ozaj vazne fotenie.. mal som to sklo par dni a este musim pracu s nim dostat do ruk..
ano super
D7000 mam a tam mozes ist aj do 6400 asa ak to spravne exponujes a ak to spravne a jemne odsumis v compe
toto bude asi riesenie pre tohoto pana co zahladal tuto temu

origos
2012-12-13 20:06:53+01
príspevok od: alank0
D7000 nema auto ISO? osobne si myslim ze je to lepsi sposob ako dat pevne ISO 1600 ..ak nexces ist viac ako 1600 malo by sa to dat nastavit.. aspon na D300 mi to ide.. len moja drobna poznamka z fotenia hokeja
ano, ma autoiso len ja ho nerad pouzivam.. je to moja prva zrkadlovka tak sa este vytesujem, ze mozem tocit rolermi a mackat cudliky kazdu chvilu..

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()