Chcel by som prejsť na novší model (oproti aktuálnej d5000) avšak ma zarazila cena modelov d7000 a d5200 ktorá je +- podobná. No a teraz mám dilemu či radšej novší čip alebo profi telo. Prikláňam sa skôr k d5200 (ergonómiu zatiaľ až tak moc neriešim d5000 mi vcelku vyhovuje), ale taký af finetuning, stavový displej a ďalších x drobností tiež nie je zlých. Prevažne fotím deti, prírodu a zvieratá + často používam aj na video. Čo by ste mi poradili?
No ak pouzivas fotak aj na video tak chod radsej do 5200. D7000 ma pri FullHD iba 24 snimkov oproti D5200 ktora snima az 60. Tych 60 je sice prekladanych ale pri rychlejsom pohybe je 24 malo a pri postprodukcnej spomalovacke je to cista sekanica
No ak pouzivas fotak aj na video tak chod radsej do 5200. D7000 ma pri FullHD iba 24 snimkov oproti D5200 ktora snima az 60. Tych 60 je sice prekladanych ale pri rychlejsom pohybe je 24 malo a pri postprodukcnej spomalovacke je to cista sekanica
Ako je možné, že FILMY sa už x rokov točia na 24 snímkov a doteraz to nebolo "málo". (Len teoreticky, v praxi skúsenosť nemám.)
Je tam novy cip. Na rodinne foto a video je prave d5200 lepsia z hladiska ameterskeho designu ovladania a privetivejsich rozmerov. D7000 je nastroj hodny kupy, ale amaterom by som ho nevnucoval. Ma stavovy Lcd co je dalsia vec navyse, telo pravdepodobne znesie aj nesetrnejsie ovladanie s porovnanim d5200. No ale co ja pokladam za dolezite, otestovat novy cip a jeho vlastnosti . Chybaju prakticke skusenosti so sirokym portfoliom Nikon a inych objektivov na snimaci 24mpx. Cas ukaze kam sa doba ubera a ze 24mpx nie je vhodnych pre amatera neriesim, za rok popripade za dva sa nikto nebude zamyslat nad novinkou 24mpx a viac. Mozno sa nebudeme cudovat aj viac mpx. Treba sa pripravit, cim skor tym lepsie. Ano aj pre mna je postacuje 10mpx. Co mna zaraza je skor nic moc prinos v tejto novinke. Ma novy snimac, ma aj lepsi AF? Je par drobnosti hodnych ceny tohoto foto pristroja? Ja sam si pokladam tieto otazky. Skor sa oplati cakat na normalnu recenziu. A este dodam, ze mam pocit ako vacsina fotografov a ich prispevky na fore nechapu podstatu amaterskeho videa a ludi , ktory chcu mat vo fotoaparate aj kvalitne video. Foto recenzia a vlastnosti su kazdemu jasne, ale clovek, ktory nutne potrebuje video a uvazuje o 2 in one koplete tomu fakt malo ludi rozumie. Da sa urobit kvalitne video, lenze na jeho pripravu treba cas, pevne ruky, stativ. Akcne sceny s neustalym AF su uplne ine ako u najobycajnejsej s naobycajnejsich kamier na trhu. Nehovoriac o svetelnosti objektivom kamier a ich rozsahu ohnísk. Preto video v zrkadlovke treba brat len ako doplnok a hned bude clovek spokojnejsi... Jedno porovnanie D5200 vs 650D : http://www.youtube.com/watch?v=QpG2NmOUYL8
D7000 ma okrem lepsej ergonomie, 100% hladacik, ciastocne kovove a pretesnene telo, podporuje starsie AF objektivy typu D a vstavany blesk funguje ako riadiaca jednotka pre dialkove odpalovanie systemovych bleskov. Pri ich pouziti sa uplatni aj high speed synchronizacia, ktora u D5200 nie je. 24Mpx v D5200 a D3200 je pomerne kontraproduktivne. Uzivatelovi prinasa malo. Vysoke rozlisenie zatazuje fotografa. Fotky zaberaju viac miesta na diskoch a kartach, bez toho, aby na fotografii bolo vidiet narast kvality. Ta je aj u 16 Mpx vyborna. Vacsie subory zatazuju viac pocitac, u slabsich pocitacov to moze byt rozdiel neikolkonasobne dlhsieho spracovania suborov. V konecnom dosledku ma z toho fotograf nervy a nie uzitok. 12 az 16 Mpx je voci fotografovi tolerantnejsich. Dokazu schovat niektore chyby. 24Mpx vyzaduje od fotografa preciznu pracu s ostrenim, DOF, stativom atd. Ukaze aj kazdu chybu objektivu.
Moja otazka potom znie, bude sa trend uberat smerom mensieho poctu mpx, ale nie? Ak nie tento problem budu mat vsetci, to znamena ze pride iny system ostrenia, iny system spracovania obrazu , iny system stabilizacie? Pretoze kto bude kupovat nieco , co mu prinasa problem, nedokaze ponuknut alebo bude produkovat horsiu obrazovu kvalitu? Kontraproduktivne je skor obzerat sa smerom dozadu. Pretoze potom odporucam zostat pri analogoch a nezamyslat sa nad trendom, ktory na nas ciha z kazdeho rohu. Amater nielenze ma problem s ukladanim dat, ale mnoho ludi neriesi postproces. Preto je vo foto pristrojoch tolko kreativnych rezimov. Je tazko radit niekomu nieco s cim ma malokto skusenost. Nie je to v sirokych masach, kolko uzivatelov foti do takehoto rozlisenia? Ake su prakticke skusenosti? Zial, je toho strasne malo a dovolim si tvrdit, ze je to nieco ako zdvyhnut nohu a pred vykrocenim sa sam seba opytat mam alebo nemam????
Ako je možné, že FILMY sa už x rokov točia na 24 snímkov a doteraz to nebolo "málo". (Len teoreticky, v praxi skúsenosť nemám.)
Film je film a digital je nieco uplne ine... Preto sa stale viac a viac pouzivaju digitalne kamery ako su RED alebo Arri. Ak si pozries titulky k nejakemu novemu velkofilmu tak na konci sa vzdy pise s cim je to tocene. Drviva vacsina novych filmov sa toci na RED a zopar aj na Arri. 24 snimkov je pre normalne tocenie malo. Dalsia vec je na kolko fps sa nieco nataca a na kolko fps sa to potom exportuje. Ak nieco natocis na 60 fps tak to mozes v pohode spomalit bez toho aby to sekalo a konecny zostrih exportujes do 24 fps aby to dostalo tzv. FILM LOOK. Ja tocim na 30p a export robim do 25p (standard PAL) . Ze sa nieco roky pouzivalo neznamena ze je to to najlepsie. Praci s videom sa venujem profesionalne takze viem o com pisem.
A ja som vždy pri filme myslel, že najdôležitejší je dátový tok než to koľko to robí snímkov za sekundu (nehovorím 5200 vs 7000, ale všeobecne)
Film je film a digital je nieco uplne ine... Preto sa stale viac a viac pouzivaju digitalne kamery ako su RED alebo Arri. Ak si pozries titulky k nejakemu novemu velkofilmu tak na konci sa vzdy pise s cim je to tocene. Drviva vacsina novych filmov sa toci na RED a zopar aj na Arri. 24 snimkov je pre normalne tocenie malo. Dalsia vec je na kolko fps sa nieco nataca a na kolko fps sa to potom exportuje. Ak nieco natocis na 60 fps tak to mozes v pohode spomalit bez toho aby to sekalo a konecny zostrih exportujes do 24 fps aby to dostalo tzv. FILM LOOK. Ja tocim na 30p a export robim do 25p (standard PAL) . Ze sa nieco roky pouzivalo neznamena ze je to to najlepsie. Praci s videom sa venujem profesionalne takze viem o com pisem.
A ked k tomu pridame expozicny cas a jeho plyv na plynulost pohybu, tak je to skutocne gulas pre pokrocilych.
A ja som vždy pri filme myslel, že najdôležitejší je dátový tok než to koľko to robí snímkov za sekundu (nehovorím 5200 vs 7000, ale všeobecne)
Pre mna ako profesionalneho filmara je dolezite kolko fps a pri akom rozliseni dane zariadenie ponuka. Samozrejme ze len "papierove udaje" nestacia. Ja na pracu poutivam Nikon D800 a ked je treba ta zapoziciavam RED. Epic - X dava az 300 fps
Ja som práve vychádzal z predstavy otáčajúcej sa záslepky pred osvetľovaným filmom, 24fps a takto na jeden záber vychádza čas 1/24s(?). Pri statických obrázkoch by boli prakticky všetky fotky rozmazané a ak sa to pustí po sebe tak sú v podstate rozmazané tiež.. Preto chápem, že sa používa viac fps, prípadne sa pri snímaní zvolí kratší čas aby boli jednotlivé snímky ostrejšie. K tomuto som videl nejaký príklad, kde bola s rôznym expozičným časom na rovnakom fps snímana fontána. S krátkym časom bolo naozaj vidno "jednotlivé kvapky" vody ostrejšie a s dlhším to bolo máznuté, ale vyzeralo to prirodzenejšie. Takže z časti tomu aj rozumiem, ale aj nerozumiem. Chcel by som o tom vedieť viac, ale to je asi na inú tému, nie sem.
Súhlasím s Karolom. Keďže fotíš prírodu, zvieratá, oceníš hlavne utesnené telo v teréne, keď sa predieraš pomedzi kriaky, stromy, blato, prach apod. Osobne podstupujem tohoto času podobné dobrodružstvá, ale fotím s D5100. 16mpix snímač je na svoju triedu skvelý. Minule foťák zažil spolu so mnou kotrmelce v snehu keď som zbadal čosi na lúke a potkol som sa dole brehom. No ale chcel som ti vlastne len toľko, že veľa vody bolo na ňom a istejší veru by som bol s D7000kou.
NefroniK, ty si spominal ze mozno nieco v januari, february pride. Ake su celkove ocakavanie prichodu novych tiel? Je prevdepodobne ze v januari pride d 7100? No a ak by aj prisla, pride predpokladam s vyssim poctom mpix, a niekde tu som cital o tom , ze objektivy ktore su teraz , napr. 35mm f1,8 nemusia stacit na take velke rozlisenie. Co si o tom myslite vy? Hlavne Karolov nazor by ma zaujimal.
NefroniK, ty si spominal ze mozno nieco v januari, february pride. Ake su celkove ocakavanie prichodu novych tiel? Je prevdepodobne ze v januari pride d 7100? No a ak by aj prisla, pride predpokladam s vyssim poctom mpix, a niekde tu som cital o tom , ze objektivy ktore su teraz , napr. 35mm f1,8 nemusia stacit na take velke rozlisenie. Co si o tom myslite vy? Hlavne Karolov nazor by ma zaujimal.
Osobne očakávam, resp. hlavne dúfam v nástupcu D300s - codename D400. Ten bude ale cenovo inde. Možno menej pravdepodobne, ale tiež by mohla prísť ako píšeš napr. D7100, ale ak áno, tak tam predpokladám dajú tiež 24Mpx. Zlepšenie bude určite v AF, a samozrejme to bude opäť šumieť o niečo menej, ale ak ti z hľadiska ISO stačí D7000, a do "D400" by si nešiel (cena) tak by som asi nečakal a šiel do D7000 práve kvôli vysokej pravdepodobnosti väčšieho rozlíšenia v nástupcovi.
Osobne očakávam, resp. hlavne dúfam v nástupcu D300s - codename D400. Ten bude ale cenovo inde. Možno menej pravdepodobne, ale tiež by mohla prísť ako píšeš napr. D7100, ale ak áno, tak tam predpokladám dajú tiež 24Mpx. Zlepšenie bude určite v AF, a samozrejme to bude opäť šumieť o niečo menej, ale ak ti z hľadiska ISO stačí D7000, a do "D400" by si nešiel (cena) tak by som asi nečakal a šiel do D7000 práve kvôli vysokej pravdepodobnosti väčšieho rozlíšenia v nástupcovi.
Vies co, fotim hodne aj krajinky a tam by som to rozlisenie asi vyuzil. Do d400 nepojdem urcite, je to uz mimo rozpoctu. O 7000ke som pevne rozhodnuty, peniazky mam uz nachystane, uz len ju kupit. Len .... no.... 7100vka, je dilema
Prevažne vychádza na každý model 2 roky. D300s je už pekne dlho a D7000 taktiež. Skôr možno oočakávať nástupcu D400, keďže tá je staršia a D7100 bude až po nej. Myslím, že trh vyslovene priahne po D400 a Nikon by musel mať veľmi zvláštne plány aby v najbližšej dobe nevyšla. Záver: na tú D7100 asi nečakaj
D5200 vs D7000
http://www.youtube.com/watch?v=QpG2NmOUYL8
24Mpx v D5200 a D3200 je pomerne kontraproduktivne. Uzivatelovi prinasa malo. Vysoke rozlisenie zatazuje fotografa. Fotky zaberaju viac miesta na diskoch a kartach, bez toho, aby na fotografii bolo vidiet narast kvality. Ta je aj u 16 Mpx vyborna. Vacsie subory zatazuju viac pocitac, u slabsich pocitacov to moze byt rozdiel neikolkonasobne dlhsieho spracovania suborov. V konecnom dosledku ma z toho fotograf nervy a nie uzitok.
12 az 16 Mpx je voci fotografovi tolerantnejsich. Dokazu schovat niektore chyby. 24Mpx vyzaduje od fotografa preciznu pracu s ostrenim, DOF, stativom atd. Ukaze aj kazdu chybu objektivu.
Len pre zaujimavost, co ako dlho bolo/je na trhu
Len pre zaujimavost, co ako dlho bolo/je na trhu
Záver: na tú D7100 asi nečakaj
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie