mám na ruke flexaret VII no predajca mi nevie povedať či je funkčný, vzhľadom na to že ho idem kúpiť pre otca ako darček a vôbec sa do toho nevyznám, možete mi dať rady na čo si mám dať pozor čo mám pokontrolovať atď...ďakujem za každú info...poprípade ak by tu bol niekto kto sa do toho vyzná z TN alebo okolia a mal zajtra čas okolo nejakej 16:00-17:00 mohol by ísť so mnou to pozreť
mám na ruke flexaret VII no predajca mi nevie povedať či je funkčný, vzhľadom na to že ho idem kúpiť pre otca ako darček a vôbec sa do toho nevyznám, možete mi dať rady na čo si mám dať pozor čo mám pokontrolovať atď...ďakujem za každú info...poprípade ak by tu bol niekto kto sa do toho vyzná z TN alebo okolia a mal zajtra čas okolo nejakej 16:00-17:00 mohol by ísť so mnou to pozreť
Najskôr treba prísť na postup práce s týmto fotoaparátom . Potom je to už malina, nefunkčnosť sa prejaví sama. Pred rokom sa dala príručka stiahnuť z internetu. Možno aj teraz a možno je aj uložená na niektorom mojom HDD.
Tu je napriklad manual na stiahnutie: http://www.cevela.eu/static/tech/flex_manuals.html
mám vo vitríne doma tiež jeden flexaret po otcovi, nepoužívam ho už, ale s ním som sa učil fotiť aj s expozimetrom, myslím že to bol výrobok metra Blansko, typ už neviem, ale v dnešnej dobe je to vhodné asi len do tej vitríny .... a to som mal aj adaptér na kinofilm ... a Karol zabudol v tom vymenovaní krásnych mechanických foťákov uviesť aj značku PENTAX, ktorá bola v tej dobe v zrkadlovkách špička ... ale to len tak ...
pred rokom a pol som kupil flexaret v dobrom stave. Ked sa vyklopi zadna stena, mozes skusit natiahnut uzavierku a skusat nastavit rozne casy si priblizne zodpovedaju 1 sekunde atd. Co vsak nezistis kym nevlozis film je v akom stave je previjanie. to bol zial aj moj pripad. uzavierka a casy dobre, ale pocitadlo a prevyjanie preskakovalo a stalo sa ze si musel pretocit pol filmu aby si natiahol uzavierku. ak to chces vyriesit do vianoc nespoliehal by som sa na to, ale ak s nim nieco budes mat da sa ten flexaret opravit aj za 20€. teda mne ho pred rokom za tolko spravili a teraz je v perfektnom stave, by som povedal ze momentalne je v 90% stave foto na ukazku: http://fc03.deviantart.net/fs70/f/2012/266/6/c/girls_on_sand_by_briandesign-d5fm79o.jpg
Super dokument o Flexarete + jeho výhody a nevýhody : http://www.ceskatelevize.cz/porady/10209988352-zaslapane-projekty/409235100061012-pribeh-zvany-flexareta/
Vlastním jeden Flexaret IVa ktorý je v suprovom stave (+ prislušenstvo ako su clony a samozrejme aj nastavec na 35mm, podedil som ho. Ono to poličkovanie je pravda ... moj poličkuje podla nálady, prvý svitok mal krásnych 12 snímkov, ostatné svitky málokedy 9-10.
Samozrejme láka ta flexaret, prečo aj nie však je pekný ale ked sa chceš venovať štvorcu viac tak odporúčam bud pomstu sudruhov z NDR (PentaconSIX) alebo o niekolko tried vyššie Yashicu alebo nejaký Rollei. Potom je tu možnosť kúpy sovieta napr. Kiev 6C (vylepšená kópia PentaconSix-u), Kiev 88 (kópia Hasselbladu). Tieto aparáty su drahšie. Ale pri sovietoch záleži na kuse ked je dobrý funguje tak je to super ale ked nie ... smola. Mne napríklad stači moj Praktisix ktorý vyfotí vždy 13 snímkov.
A rada na záver nekupuj flexaret (akýkolvek) ktorý stojí veľa... nedávno som bol v Prahe a mal som možnost dostať sa do Fotoškody a bol som prekvapený že ceny flexaretov sú v podstate v normále od 1200-1500kč ... napr. unás v Košiciach v jednej nemenovanej predajni všetky typy flexaretov stoja rovnako tj. 100€ Za 100€ už zoženieš PentaconSix. Moj Praktisix (predchodca PentaconSix-u) som zohnal za 80€ v plne funkčnom stave.
FLEXARET
1. Zakaleny objektiv
2. Nefunkcna samspust
3. Nefunkcna uzavierka
Ale je to pekny kousok do vitrinky.
Nekupuj.
(Ale ako dar ho prijmi
Ked sa vyklopi zadna stena, mozes skusit natiahnut uzavierku a skusat nastavit rozne casy si priblizne zodpovedaju 1 sekunde atd. Co vsak nezistis kym nevlozis film je v akom stave je previjanie. to bol zial aj moj pripad. uzavierka a casy dobre, ale pocitadlo a prevyjanie preskakovalo a stalo sa ze si musel pretocit pol filmu aby si natiahol uzavierku.
ak to chces vyriesit do vianoc nespoliehal by som sa na to, ale ak s nim nieco budes mat da sa ten flexaret opravit aj za 20€. teda mne ho pred rokom za tolko spravili a teraz je v perfektnom stave, by som povedal ze momentalne je v 90% stave
foto na ukazku:
http://fc03.deviantart.net/fs70/f/2012/266/6/c/girls_on_sand_by_briandesign-d5fm79o.jpg
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10209988352-zaslapane-projekty/409235100061012-pribeh-zvany-flexareta/
Vlastním jeden Flexaret IVa ktorý je v suprovom stave (+ prislušenstvo ako su clony a samozrejme aj nastavec na 35mm, podedil som ho.
Ono to poličkovanie je pravda ... moj poličkuje podla nálady, prvý svitok mal krásnych 12 snímkov, ostatné svitky málokedy 9-10.
Samozrejme láka ta flexaret, prečo aj nie však je pekný ale ked sa chceš venovať štvorcu viac tak odporúčam bud pomstu sudruhov z NDR
A rada na záver nekupuj flexaret (akýkolvek) ktorý stojí veľa... nedávno som bol v Prahe a mal som možnost dostať sa do Fotoškody a bol som prekvapený že ceny flexaretov sú v podstate v normále od 1200-1500kč ... napr. unás v Košiciach v jednej nemenovanej predajni všetky typy flexaretov stoja rovnako tj. 100€
Za 100€ už zoženieš PentaconSix. Moj Praktisix (predchodca PentaconSix-u) som zohnal za 80€ v plne funkčnom stave.
same dobre skusenosti narozdiel od...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa