Fórum » Vyberáme fotoaparát

vymena Nikon D7000 za Fujifilm X-E1

magmisko
2013-01-03 20:40:58+01
Pisal som to aj priamo k recenzii fotaku, ale tu je to asi vhodnejsie:

Dobry den,

vlastnim zrkadlovku D7000 s gripom, objektiv Nikon 35 1.8, 18-200 VRII, blesk SB-700, mam pristup k Tamron 17-50 2.8 a dalsim 2.8 Nikon objektivom . Fotim obcas rodinne oslavy, nejaku svadbu alebo stuzkovu niekomu znamemu, nic cim by som sa dlhodobo zivil, ale zas tieto obcasne oslavy ma fotit bavi a uzivam si to. Takisto ju obcas zoberiem na prechadzku so psom, do prirody a podobne.

Uz dlhsie zvazujem predat zrkadlovku a kupit nejaky kvalitny kompakt z dovodu, ze som trocha lenivy a D7000ka sa mi nechce nosit vsade so sebou a tak okrem tychto akcii lezi doma v skrini. Zial nic rozumne v priaznivych cenach som nenasiel a tak som chcel v najblizsich dnoch prikupit aspon 17-50 Tamron 2.8 nakolko ho mam vyskusany a nemusel si stale poziciavat skla.

Som schopny s X-E1 nafotit podobne akcie minimalne tak pouzitelne ako s D7000 a dajme tomu tym Tamronom alebo 35kou? Asi by som rovno isiel aj do 35ky aj do recenzovaneho zoomu aj s externym bleskom a dajme tomu sadou 3 baterii. Je mi jasne z recenzii, ze AF neni zrovna uplne idealny, ale sporty nefotim.

Za rady dakujem.

Peto15
2013-01-03 21:31:56+01
príspevok od: magmisko

Dobry den,

vlastnim zrkadlovku D7000 s gripom, objektiv Nikon 35 1.8, 18-200 VRII, blesk SB-700, mam pristup k Tamron 17-50 2.8 a dalsim 2.8 Nikon objektivom . Fotim obcas rodinne oslavy, nejaku svadbu alebo stuzkovu niekomu znamemu, nic cim by som sa dlhodobo zivil, ale zas tieto obcasne oslavy ma fotit bavi a uzivam si to. Takisto ju obcas zoberiem na prechadzku so psom, do prirody a podobne.

Uz dlhsie zvazujem predat zrkadlovku a kupit nejaky kvalitny kompakt z dovodu, ze som trocha lenivy a D7000ka sa mi nechce nosit vsade so sebou a tak okrem tychto akcii lezi doma v skrini. Zial nic rozumne v priaznivych cenach som nenasiel a tak som chcel v najblizsich dnoch prikupit aspon 17-50 Tamron 2.8 nakolko ho mam vyskusany a nemusel si stale poziciavat skla.

Som schopny s X-E1 nafotit podobne akcie minimalne tak pouzitelne ako s D7000 a dajme tomu tym Tamronom alebo 35kou? Asi by som rovno isiel aj do 35ky aj do recenzovaneho zoomu aj s externym bleskom a dajme tomu sadou 3 baterii. Je mi jasne z recenzii, ze AF neni zrovna uplne idealny, ale sporty nefotim.

Za rady dakujem.
ja si myslím že ostaň pri tej D7000

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2013-01-03 21:47:35+01
Zrkadlovka je z evolucneho hladiska na reportazne fotenie vhodnejsia. U X-E1 by si sa zblaznil z rychlosti zaostrovania. Tym ale nevylucujem, ze je tento pristroj nepouzitelny. Zdaleka ale nie je tak vhodny a musis byt s nim velmi zzity, aby si taketo akcie s nim nafotil.

sachmo
2013-01-03 22:01:28+01
príspevok od: Karol Srnec
Zrkadlovka je z evolucneho hladiska na reportazne fotenie vhodnejsia. U X-E1 by si sa zblaznil z rychlosti zaostrovania. Tym ale nevylucujem, ze je tento pristroj nepouzitelny. Zdaleka ale nie je tak vhodny a musis byt s nim velmi zzity, aby si taketo akcie s nim nafotil.
"nevylucujem, ze je ... nepouzitelny", cize podvedome predpokladas, ze je nepouzitelny a touto nesikovnou logickou konstrukciou sa tvoje nevedomie prejavilo. a inak suhlasim

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2013-01-03 22:05:51+01
príspevok od: sachmo
"nevylucujem, ze je ... nepouzitelny", cize podvedome predpokladas, ze je nepouzitelny a touto nesikovnou logickou konstrukciou sa tvoje nevedomie prejavilo. a inak suhlasim
XE-1 som testoval a je jednym z kandidatov na moj novy fotak. Ma super obraz, vyborne objektivy retro ovladania je super. Do mesta, kaviarne, na vylet.... .... tam si poradi dobre. Ale na svadbu si radsej zoberiem tu D7000.

sachmo
2013-01-03 22:09:06+01
príspevok od: Karol Srnec
XE-1 som testoval a je jednym z kandidatov na moj novy fotak. Ma super obraz, vyborne objektivy retro ovladania je super. Do mesta, kaviarne, na vylet.... .... tam si poradi dobre. Ale na svadbu si radsej zoberiem tu D7000.
Ja len suhlasim a miesto XE-1 by som investoval peniaze do niecoho k tej D7000, resp k D90 alebo s cim kto foti

markus
2013-01-03 22:13:42+01

Dobry den,

Za rady dakujem.
fujina je velmi dobre urobena tam kde chces byt pri foteni malo videny a nenarusat atmosferu velkym a hlucnym fotakom. Rad by som ho mal na street alebo ako druhy fotak na svadby na vychytavky .

Mikon
2013-01-03 22:54:17+01
príspevok od: Peto15
ja si myslím že ostaň pri tej D7000
Prečo si to mysliš?

sharkyyy
2013-01-03 22:59:20+01
Bolo by dobre, keby kazdy z odpovedajucich aj napisali ci s nim fotili. Mam pocit,ze vacsina nie a su to iba dohady.

Moj nazor (tiez som fuji nedrzal v ruke) je taky, ze tento modelje upne inde ako ine kompakty a vacsinu aps c predci. Vela ludi presadza zrkadlovky z akehosi pravidla, ze potrebujes zrkadlovku....
Videl som tedty na ostrenie v interiery a vobec to nebolo zle. Nehovoriac o obraze, ktory predcil nikon d7000.
Kedze nechces vlacit so sebou velke zrkadlo, staci ti obektiv z repertuaru Fuji, ktore su velmi dobre, a ak ine extraprislisenstvo nepotrebujes, chod to hoto.
Navyse vies si aj na fuji dat ext.bles aj mikrofon.

Ale som zvedavy tiez na nazory or niekoho kto tym.fotil interiery,svadby,oslavy.

Igor Šaffo
2013-01-04 08:54:57+01

Dobry den,

Za rady dakujem.
Posielam Ti link kde jeden človek zakúpil sony nex-6 a stručne tam opísal jednu vec. Myslím, že to bude platiť aj pre X-E1.
http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz/sony-alpha-nex-6l/recenze/

V minulosti som súkromne vlastnil D7000+16-85+SB700. Predal som to, keďže som zistil že mi to viac menej stojí v skrini. Niekedy aj z dôvodu, že sa mi to nechcelo niekde vláčiť. D7000 som predal a zamenil za Sony Nex-6, ktorý je teraz pri mne stále.

Lenže, v práci mám firemnú zrkadlovku Canon 50d+17-55, ktorú súkromne niekedy používam.
Ak by som nemal po ruke žiadne zrkadlo, tak určite neurobím tento krok s predajom D7000.

Takže z mojich skúseností ti poviem, že najlepšie je mať zrkadlo + nejakú malú mašinku.
Odpoveď odo mňa je: nepredávaj to

bobo222
2013-01-04 09:30:47+01
Držal som v ruke X-E1 a môj názor je, že s 2-3 sklami a bleskom potrebuješ brašnu podobnú (možno o chlp menšiu) ako k D7000. Takže ak argumentom je len rozmer, tak moc nezískaš.
X-E1 je skvelý stroj, ale najmenší práve nie je.
Osobne mám kombináciu zrkadlo + pevné sklá + m4/3. z hľadiska prenášania je EPL + 20/1,7 vhodnejšia, nosím ju v taške s kopou iných vecí a moc miesta nezaberie.
Ale ak by som mal mať iba jedno, tak X-E1 by bol veľký kandidát....

dodo_bb
2013-01-04 09:54:11+01
X-E1 som zatiaľ v rukách nemal, ale hodne mám nafotené so SONY NEX5 a so zrkadlovkami NIKON. Mal som v rukách aj nejaký Panasonic... Obrazovo asi nie je problém, z NEX5 vychádzajú výborné fotografie, porovnateľné s DSLR podobnej triedy. Ale už z princípu AF je zrejmé, že zaostrovanie všetkých podobných riešení je naozaj výrazne pomalšie oproti klasickej zrkadlovke. Druhá vec je pomalšie zapínanie (nábeh trvá veľmi dlho). Soničku mám rád a často ju nosím namiesto zrkadlovky, ale použiť ju ako jediný fotoaparát na nejakej akcii ako je svadba by som teda neodvážil.
Druhá vec je, že tento foťák má oveľa obmedzenejšiu paletu príslušenstva ako D7000 a teda z hľadiska budúceho vývoja Tvojej výbavy je to slepá ulička. A je to predovšetkým marketingový produkt
Takže výmena určite nie, ako doplnok a druhý foťák k zrkadlovke na krajinu, na dovolenku či výlet určite super. Aj keď ako doplnok možno až príliš luxus, na také účely by sa našlo aj niečo lacnejšie a vhodnejšie a radšej dokúpiť poriadny objektív na D7000...

Pinč
2013-01-04 10:29:20+01
príspevok od: Mikon
Prečo si to mysliš?
rozmýšľal som,prečo si sa to opýtal práve jeho,už viem...

sharkyyy
2013-01-04 10:57:06+01
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jmwEQB0KM8U

Porovnanie nex 6 a fuji. Fuji v obrazovej kvalite vyhrava, lepsi dynamicky rozsah.
Viac moznosti nastavenia videa ma sony. Aj rychlejsi autofocus ma sony.

marcus_labeo
2013-01-04 11:12:26+01
Toto je "večná" téma, aký je optimálny kompromis pre foťák z hľadiska obrazovej kvality na jednej strane a skladnosti na druhej strane. Ak by šlo iba o obrazovú kvalitu, asi máme všetci full frame či stredoformát; ak ale chcem ten foťák zobrať na dovolenku, turistiku či cyklovýlet, chcem niečo malé a ľahké. CSC sa javia ako optimálny kompromis kvality a rozmerov, ale ako každý kompromis má obmedzenia a pri CSC s kontrastným ostrením je to rýchlosť. Neviem, ako OM-D (ako údajne najrýchlejší CSC), ale bežné CSC čo poznám nikdy nedosiahli rýchlosť DSLR (zapnutie-zaostrenie-cvak), najväčší problém majú s kontinuálnym ostrením, čo v spojení s oneskorením v el. hľadáčiku robí fotenie akčných scén (nemyslím zrovna F1, ale bežné behajúce deti) ťažkým, až nemožným. Preto ak je niekto zvyknutý na zrkadlovku vyššej triedy s jej rýchlosťou, asi bude vždy viac či menej sklamaný z CSC. Väčšina z nás tu asi má popri DSLR aj niečo menšie a skladnejšie, či už CSC či profikompakt, čo umožňuje voliť buď medzi rýchlosťou a obrazovou kvalitou, alebo skladnosťou. Či je však takmer tisíceurový CSC vhodný ako "záložák" (ak DSLR stojí rovnako, príp. i menej), to je na peňaženke každého, plus pri APS-C kompakte je tu aj otázka objektívov, ktoré z princípu nebudú až také malé a skladné.
Čiže na položenú otázku si myslím, že X-E1 nenahradí plnohodnotne D7000ku a to by som skôr zvažoval ako doplnok niečo menšie a lacnejšie.

marcus_labeo
2013-01-04 11:34:27+01
Edit: ešte pre porovnanie, aké sú rozdiely z hľadiska rozmerov/veľkosti medzi X-E1 s D7000 (s objektívmi, nemožno porovnávať len telo samotné, kde je samozrejme veľký rozdiel) a pre ilustráciu som prihodil aj kompakt RX100: http://j.mp/UsqB5x

magmisko
2013-01-04 11:59:51+01
Vzhladom na recenziu som si myslel, ze ten rozdiel neni taky priepastny. Ja som chcel zakupit velkostne nieco medzi NEX-6 a D7000 a toto mi prislo ako kompromis.

Kazdopadne to spravim, tak ze sa skusim nejakym sposobom dostat k CSC fotakom a vyskusat ich na vlastnej kozi.

Dakujem za vase nazory.

sharkyyy
2013-01-04 12:37:23+01
Vzhladom na recenziu som si myslel, ze ten rozdiel neni taky priepastny. Ja som chcel zakupit velkostne nieco medzi NEX-6 a D7000 a toto mi prislo ako kompromis.

Kazdopadne to spravim, tak ze sa skusim nejakym sposobom dostat k CSC fotakom a vyskusat ich na vlastnej kozi.

Dakujem za vase nazory.
Potom daj vediet, ako to dopadlo s tvojim testom FUJI x-e1

Mikon
2013-01-04 12:38:31+01
príspevok od: Pinč
rozmýšľal som,prečo si sa to opýtal práve jeho,už viem...
som rád že vieš

Tono
2013-01-04 14:25:58+01
príspevok od: sharkyyy
Bolo by dobre, keby kazdy z odpovedajucich aj napisali ci s nim fotili. Mam pocit,ze vacsina nie a su to iba dohady.

Moj nazor (tiez som fuji nedrzal v ruke) je taky, ze tento modelje upne inde ako ine kompakty a vacsinu aps c predci. Vela ludi presadza zrkadlovky z akehosi pravidla, ze potrebujes zrkadlovku....
Videl som tedty na ostrenie v interiery a vobec to nebolo zle. Nehovoriac o obraze, ktory predcil nikon d7000.
Kedze nechces vlacit so sebou velke zrkadlo, staci ti obektiv z repertuaru Fuji, ktore su velmi dobre, a ak ine extraprislisenstvo nepotrebujes, chod to hoto.
Navyse vies si aj na fuji dat ext.bles aj mikrofon.

Ale som zvedavy tiez na nazory or niekoho kto tym.fotil interiery,svadby,oslavy.
Fotil som s D300, teraz D700 a mam X-E1 , ale presne tak ako napisal Karol, ako doplnok k zrkadlovke, na prechadzku , do mesta , na cestovanie . Nie je to reportazny fotak. Vystup je z neho perfektny, ale ostrit na svadbe by som si s nim netrufol .

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()