caute, uz dlhsie sa zaoberam kupou noveho objektivku k mojmu Nikonu D5000, ktory ma iba zakladny setovy objektiv Nikkor 18-55mm, 1:3.5-5.6G, ale po precitani tohto clanku http://www.kubajsz.com/duel-dslr-vs-pen/ vazne uvazujem, ze vymenim cely fotak za kompakt s vymennym objektivom. Co myslite, nebude to krok spat? Nie som extra velky fotograf, casto chodim na hory /hrebenovky a prechody/ a niekedy mi vaha a rozmery D5000 vadia a ak maju sucastne kompakty s vymennym objektivom podobny "vykon" ako digi zdrkadlovky, tak by to nemusela byt zla volba. Dakujem za akykolvek nazor.
no, neviem, ja by som práve kvôli ergonómii nešiel do mirrorlessu, a ešte k tomu keď chceš meniť, vyjde ťa do dosť nevýhodne - d5000 sa predáva v bazároch bežne medzi 200-250€ čo je podľa mňa dosť pod cenu...
Podla toho clanku prakticky zrkadlovka od NIKONU je horsia nez Olympus E-PM1...Ked zoberieme do uvahy ze NIKON robi mozno aj lepsie zrkadlovky nez olympus tak vypliva ze OLYMPUS robi LEPŠÍ kompakt nez svoje ZRKADLOVKY...
Možno by mohli predavat len svoje super špičkové kompakty a nie drahe zrkadlá....
Ten článok je hodne tendenčný, ale v mnohom má pravdu. CSC sa lacným zrkadlám hravo vyrovnajú, taká NEX5 ich aj predčí. Takže pokiaľ je Tvojím problémom váha, neváhaj CSC sú ľahké, malé, prenosné a robia špicové fotky. Ergonómia je blbosť, ktorú nerieš. Ergonómia môže reálne zaujímať športového profireportéra, ktorý stojí 12 hodín na štonde a drží v ruke foťák. Tebe na horách nič neujde... Takže ak chceš meniť, vyber si model, najlepšie niečo s 4/3 rozmeru, tam máš výber malých a ľahkých objektívov, zváž, či chceš hľadáčik alebo nie. Tvoje fotky budeš môcť pokojne vystavovať. Teraz mi visí v galérii múzea SNP v Banskej Bystrici výstava 60x90 zväčšenín, polovica je robená CSC Nex5, polovica NIKON D3. Ak ich dokážeš rozoznať podľa tých obrazov, máš u mňa 100€ Sústreď sa na to, čo a ako fotíš a kašli na to, čím Dobrá fotka je tá, kde je nálada, atmosféra, emócie alebo svetlo. To sa dá dosiahnuť aj dierkovou komorou. Ak to tam nie je, je jedno, akou dokonalou technikou si spravil tú nudnú fotku
Ten článok je hodne tendenčný, ale v mnohom má pravdu. CSC sa lacným zrkadlám hravo vyrovnajú, taká NEX5 ich aj predčí. Takže pokiaľ je Tvojím problémom váha, neváhaj CSC sú ľahké, malé, prenosné a robia špicové fotky. Ergonómia je blbosť, ktorú nerieš. Ergonómia môže reálne zaujímať športového profireportéra, ktorý stojí 12 hodín na štonde a drží v ruke foťák. Tebe na horách nič neujde... Takže ak chceš meniť, vyber si model, najlepšie niečo s 4/3 rozmeru, tam máš výber malých a ľahkých objektívov, zváž, či chceš hľadáčik alebo nie. Tvoje fotky budeš môcť pokojne vystavovať. Teraz mi visí v galérii múzea SNP v Banskej Bystrici výstava 60x90 zväčšenín, polovica je robená CSC Nex5, polovica NIKON D3. Ak ich dokážeš rozoznať podľa tých obrazov, máš u mňa 100€ Sústreď sa na to, čo a ako fotíš a kašli na to, čím Dobrá fotka je tá, kde je nálada, atmosféra, emócie alebo svetlo. To sa dá dosiahnuť aj dierkovou komorou. Ak to tam nie je, je jedno, akou dokonalou technikou si spravil tú nudnú fotku
súúúúhlasím !!!! a len tak matne si spomínam na jednu debatu o P- G1 asi spred 3 rokov
nečítal som článok ale z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť ,že ak nepotrebuješ fotiť rýchle akcie a v slabých svetelných podmienkach - kde tieto strojčeky nestíhajú ostriť ,resp.dosť šumia - tak je to ozaj skvelá voľba.Hlavne tie,ktoré už majú APS -C ,či dokonca FF senzor.
>> d5000 sa predáva v bazároch bežne medzi 200-250€ čo je podľa mňa dosť pod cenu...
co je na tom "pod cenu" ked uplne novy, daleko lepsi a funkcionalne vybavenejsi D5100 s kompletnou 2rocnou zarukou sa predava za 450,-eur bez dph ? Daleko predaleko lepsi dynamicky rozsah, farebna hlbka, celkovo neporovnatelne lepsi cip po kazdej stranke, telo teda nezaostava tiez ani nahodou, potom si porovnaj aj kvalitu videa...
Ja by som povedal uplne inak : je hotovy zazrak ze niekto je este ochotny zaplatit 250eur za akukolvek pouzitu zrkadlovku mimo zaruky. Ked sa ti pokazi cokolvek na tom starom 4-6rocnom fotaku, mas vsetky prachy vyhodene do vzduchu.
Ked si to tak zoberies, 200eur rozdiel a mas uplne novu masinu, daleko lepsiu... takto ja vidim tvoje vyjadrenie pod cenu ale v trosicku sirsich suvislostiach
>> d5000 sa predáva v bazároch bežne medzi 200-250€ čo je podľa mňa dosť pod cenu...
co je na tom "pod cenu" ked uplne novy, daleko lepsi a funkcionalne vybavenejsi D5100 s kompletnou 2rocnou zarukou sa predava za 450,-eur bez dph ? Daleko predaleko lepsi dynamicky rozsah, farebna hlbka, celkovo neporovnatelne lepsi cip po kazdej stranke, telo teda nezaostava tiez ani nahodou, potom si porovnaj aj kvalitu videa...
Ja by som povedal uplne inak : je hotovy zazrak ze niekto je este ochotny zaplatit 250eur za akukolvek pouzitu zrkadlovku mimo zaruky. Ked sa ti pokazi cokolvek na tom starom 4-6rocnom fotaku, mas vsetky prachy vyhodene do vzduchu.
Ked si to tak zoberies, 200eur rozdiel a mas uplne novu masinu, daleko lepsiu... takto ja vidim tvoje vyjadrenie pod cenu ale v trosicku sirsich suvislostiach
S tým čo tu píšeš súhlasím, ale a som to myslel inak - tak, že keď on kúpil d5000 dajme tomu za 600€, neoplatí sa mu to predsa predať o 400€ lacnejšie....
lenze ked si ju necha este dlhsie, prilis drahsie ju nepreda. Zase keby si ju nechal 300 rokov tak to bude najdrahsi fotak na svete.
Akukolvek spotrebnu vec si kupujes, s tymto musis ratat. Televizor, telefon, pocitac, notebook, fotak, elektronicke serepeticky, jejda samozrejme aj auta na tych stratis statisice.
Zalezi od teba. Ja takisto chodim casto na hory, do roznych podmienok ale fotak si vzdy rad ponosim. Vela krat chodim vyslovene kvoli foteniu. Sam mam d5000ku a som spokojny, ale planujem upgrade na nastupcu 7000ky (este si nanho ale musim pockat) Nevyznam sa do kompaktov, pravdu povediac nikdy ma to ani nenapadlo sa tym zaoberat. Nehovorim ze su zle, NEX 5 je masina, no za tu cenu by som si aj tak kupil radsej 7000ku napr. Dolezite je aj to co dokazes "vytiahnut" z rawu, kedze kazda znacka ma svoje vlastny format.... Nikonacky raw je fakt zazracna vec, clovek by ani neveril ze s tym dokaze take veci .... Moj nazor je taky, ze ak vyslovene len cvakas tury a nezaoberas sa tym dako extra viac tak je pre teba kvoli rozmerom a hmotnosti lepsi komakt.
Nikon D5000 vs. kompakt s vymennym objektivom
Nie som extra velky fotograf, casto chodim na hory /hrebenovky a prechody/ a niekedy mi vaha a rozmery D5000 vadia a ak maju sucastne kompakty s vymennym objektivom podobny "vykon" ako digi zdrkadlovky, tak by to nemusela byt zla volba.
Dakujem za akykolvek nazor.
Možno by mohli predavat len svoje super špičkové kompakty a nie drahe zrkadlá....
Ak však chceš niečo menšie ako D5000 csc je pre teba vhodné ako amatér nepocítiš zhoršenú kvalitu fotiek.
Takže ak chceš meniť, vyber si model, najlepšie niečo s 4/3 rozmeru, tam máš výber malých a ľahkých objektívov, zváž, či chceš hľadáčik alebo nie. Tvoje fotky budeš môcť pokojne vystavovať. Teraz mi visí v galérii múzea SNP v Banskej Bystrici výstava 60x90 zväčšenín, polovica je robená CSC Nex5, polovica NIKON D3. Ak ich dokážeš rozoznať podľa tých obrazov, máš u mňa 100€
Takže ak chceš meniť, vyber si model, najlepšie niečo s 4/3 rozmeru, tam máš výber malých a ľahkých objektívov, zváž, či chceš hľadáčik alebo nie. Tvoje fotky budeš môcť pokojne vystavovať. Teraz mi visí v galérii múzea SNP v Banskej Bystrici výstava 60x90 zväčšenín, polovica je robená CSC Nex5, polovica NIKON D3. Ak ich dokážeš rozoznať podľa tých obrazov, máš u mňa 100€
a len tak matne si spomínam na jednu debatu o P- G1 asi spred 3 rokov
rýchle akcie a v slabých svetelných podmienkach - kde tieto strojčeky nestíhajú ostriť ,resp.dosť šumia - tak je to ozaj skvelá voľba.Hlavne tie,ktoré už majú APS -C ,či dokonca FF senzor.
Akukolvek spotrebnu vec si kupujes, s tymto musis ratat. Televizor, telefon, pocitac, notebook, fotak, elektronicke serepeticky, jejda samozrejme aj auta na tych stratis statisice.
Dolezite je aj to co dokazes "vytiahnut" z rawu, kedze kazda znacka ma svoje vlastny format.... Nikonacky raw je fakt zazracna vec, clovek by ani neveril ze s tym dokaze take veci ....
Moj nazor je taky, ze ak vyslovene len cvakas tury a nezaoberas sa tym dako extra viac tak je pre teba kvoli rozmerom a hmotnosti lepsi komakt.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa