Zdravím, potreboval by som radu ohladom prechodu z canonu 500D. Zatial je síce postačujúci ale už cítim že ma pomali začína obmedzovať ale hlavne je už na tom technicky zle. Rozmýšlam preto o niakom upgrade. Optiku mám už nakúpenú celkom kvalitnú takže nechcem prechádzať na inú značku. Mám canon 24-105 f4 L a 50 f 1.4 a manuálnu 80 f 1.8 takže objektý nový tak isto momentálne nezháňam. Fotievam hlavne portréty, fashion a podobne hlavne v atelier, nič profesionálne všetko len pre vlastnú radosť Takže moja otázka znie, na aký model by ste mi odporučily prechod? cenový strop nakoľko domáci atelier mi bere dosť z rozpočtu tak okolo tých 500 eur nakoľko stále študujem tak radčej menej ako viac . Zatial som uvažoval o 50D poprípade ff 5D len tam mám strach že je to velmi starý model. Ktorú z týchto ciest by ste mi odporučily poprípade niaky iný model? nad 60D som uvažoval tiež len tam ma trochu odrádza plastové telo kedže by som už chcel niečo kvalitnejšie čo využijem aj vonku nie len vnútri. Ďakujem za každú zmysluplnú odpoveď. P.S. prosim neriešte gramatiku
Osobne by som siel do 5D, stale vyborny stroj mimoto neviem, fotis portrety a potrebujes magneziove utesnene telo? to chces fotit v horach a v dazdi? 60D ma lepsi senzor, 50D zase AF tune a lepsie spracovanie, ide o to co chces ty.
no fotim aj dost casto vonku tak 30 percent a casto pri vode a piesku takze tam to ocenim ale neni magneziove telo nezbytne. Skor mi chyba stavovi displey a ergonomia aj ked z battery gripom je 500 celkom v pohode, obrazova kvalita je fajn celkom ale rad by som uz nieco kvalitatyvne lepsie ked idem kupovat nove. AF mi na 500 asi najviac vadi kedze je prakticky nemozne automaticke ostrenie inak ako na stredovy bod. Rozsah iso je fajn ale nebranim sa navyseniu
par poznamok: 1. 5D - prezri si ohniskove vzdialenosti na ktorych fotis najcastejsie. ak si na dlhom limite objektivov, tak prechod na FF bude problem. bude ti chybat dosah na ktory si zvyknuty 2. 50D - vyzera celkom ok. v bazare sa da zohnat v ramci tvojho rozpoctu. co sa tyka rozdielov, ziskas v podstate len AF a vydrz na baterie, lepsi hladacik. narast obrazovej kvality velmi nebude.
no fotim aj dost casto vonku tak 30 percent a casto pri vode a piesku takze tam to ocenim ale neni magneziove telo nezbytne. Skor mi chyba stavovi displey a ergonomia aj ked z battery gripom je 500 celkom v pohode, obrazova kvalita je fajn celkom ale rad by som uz nieco kvalitatyvne lepsie ked idem kupovat nove. AF mi na 500 asi najviac vadi kedze je prakticky nemozne automaticke ostrenie inak ako na stredovy bod. Rozsah iso je fajn ale nebranim sa navyseniu
Danej poziadavke vyhovuje kazdy fotak novsi od tvojho, minimalne o triedu vyssi. Cize 50D, 60D, 7D, 5D Mark II a Mark III. Dalej je to na tvojej penazenke.
no 5D mark II ci dva by bol ozaj moj sen ale tak absolutne mimo rozpocet. 50 a 60 prichadzaju do uvahi oba len neviem ktory z nich dvoch. 7D jedine keby ju niekde za valmi dobru cenu, len z tym ff spekulujem nakolko ohniska pouzyvam tak okolo 75 co je cca 50 ak pocitam dobre cize to by mi absolutne vyhovovalo.....
Tiez som riesil nieco podobne. "Prechod" z 1100D. Kupil som bazarovy 5D, ale prechod sa nekonal. Pretoze som si nechal aj 1100D. A nelutujem. Pouzivam ho tak povediac ako konvertor 1.6x a samozrejme ako zalohu pripadne na vylety na lahko. V nudzi aj toci video, ktore 5D nema a live-view mi zas pomaha pri makre atd. 5D je ale obrazovo aj tak inde - lepsie zvladanie sumu, "nizsia" hlbka ostrosti, lepsie podanie farieb... K tvojmu najpouzivanejsiemu ohnisku: kombinacia 5D a objektivu EF 85 1.8 USM je fantasticka.
No tak sme to zredukovali na 50D a na 60D. A tu to budes mat nelahke. Porovnat parametre a najst vystupy z fotakov nie je nic tazke. Ale rozhodnut sa ci novsi fotak ale o pol triedy nizsie posunuty, alebo starsi ale robustnejsi a profesionalnejsi, tak to sa budes musiet rozhodnut sam.
Asi pred rokom som si povedal, že potrebujem niečo lepšie ako 1100D (hlavne niečo ergonomickejšie čo by sa mi lepšie držalo) a rozhodoval som sa práve medzi 50D a 60D. Nakoniec zvíťazila 50D, ktorú som kúpil používanú z bazošu (pochopiteľne osobne a po vyskúšaní) a neľutujem. Pred kúpou som mal možnosť vyskúšať si aj 60D a pôsobila na mňa o triedu lepšie ako 1100D, predsa len materiál, ergonómia, stavový displej atď. No potom čo som chytil do rúk 50D mal som opäť pocit, že držím v rukách o triedu lepší foťák ako 60D a nebolo pochýb o tom, že je to foťák čo chcem. Napriek absencii otočného displeja (čo bolo pre mňa bezpredmetné) a možnosti točenia videa (čo som nevyužíval ani pri 1100d) som sa rozhodol pre 50D a do dnes to neľutujem. Takže pre mňa 50D>60D
Bol som presne v tejto istej situacii, mal som 500D a zacal som pokukovat po niecom lepsom, hlavne kvoli ergonomii, ale aj AF a stavovemu displayu. Dosiel som ku dileme ci 50D alebo 60D, pri 50D sa mi pacilo na pocit robusnejsie telo, AFMA a CF karty. Odradzala ma ale kvalita obrazu (nieze zla, len to od 500D nieje ziadny posun, je to ten isty snimac). Nakoniec som za vynikajucu cenu kupil takmer novu 60D a mam na dlhu dobu vystarane, kym zacnem narazat na nejake limity. Telo je na pocit menej robusne (kov vs plast) ako pri 50D, ale zasa sa da v zime fotit dlhsie bez rukavic ... a nakoniec ani ten plast nieje taky zly, vydrzi to celkom dost, aj ked sa nezda.
Bol som presne v tejto istej situacii, mal som 500D a zacal som pokukovat po niecom lepsom, hlavne kvoli ergonomii, ale aj AF a stavovemu displayu. Dosiel som ku dileme ci 50D alebo 60D, pri 50D sa mi pacilo na pocit robusnejsie telo, AFMA a CF karty. Odradzala ma ale kvalita obrazu (nieze zla, len to od 500D nieje ziadny posun, je to ten isty snimac). Nakoniec som za vynikajucu cenu kupil takmer novu 60D a mam na dlhu dobu vystarane, kym zacnem narazat na nejake limity. Telo je na pocit menej robusne (kov vs plast) ako pri 50D, ale zasa sa da v zime fotit dlhsie bez rukavic ... a nakoniec ani ten plast nieje taky zly, vydrzi to celkom dost, aj ked sa nezda.
k tiez som riesil prechod z 500d , a taktiez bola dilema 50D vs 60d, a taktiez som ostal pri 60d
Urcite sa najdu na internete predajcovia, ktory budu Canon 5D ponukat v dobrom stave a za prijatelnu cenu, ale osobne by som asi volil skor Canon 50D. Dobre sa drzi v ruke a na rozdiel od Canonu 60D ma telo kovove, ale na strane druhej ma zase o cosi vyssi sum pri nastavenych vysokych hodnotach ISO.
U mňa za 50D zavažilo napr. aj rýchlejšie kontinálne snímanie, otočný ovládač namiesto tej peródie na ovládač čo má 60D (chcem vidieť ako sa to ovláda ľuďom s väčšími prstami, či niekomu kto má rukavice) a HLAVNE možnosť korekcie FF a BF. Nechápem prečo vlastne canon model 60D ochudobnil o pomerne dosť významné funkcie, no možno je fakt pravda, že chceli iba lepšiu pôdu pre príchod 70D...
Ďakujem za všetky návrhy, ten spor 50D a 60D u mňa vyhráva skôr 50D kedže 60D som mal určitú dobu požičanú a tam som moc v kvalite tela posun nezbadal. Teraz riešim teda či sa mi oplatí tá 50D čo by bolo naozaj fajn kedže na nej ušetrím alebo zatnúť zuby a skúsiť na 7D došetriť. Neviete mi poradiť niekdo kdo má oba či je medzi nimi velký rozdiel, hlavne ergonomický a výstup? nakoľko tabulkové údaje poznám a zdá sa mi že je tam tá istá generácia procesoru.
Prechod z 500D
P.S. prosim neriešte gramatiku
1. 5D - prezri si ohniskove vzdialenosti na ktorych fotis najcastejsie. ak si na dlhom limite objektivov, tak prechod na FF bude problem. bude ti chybat dosah na ktory si zvyknuty
2. 50D - vyzera celkom ok. v bazare sa da zohnat v ramci tvojho rozpoctu. co sa tyka rozdielov, ziskas v podstate len AF a vydrz na baterie, lepsi hladacik. narast obrazovej kvality velmi nebude.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa