Dobrý deň všetkým. Viem že podobných tém je tu kopa ale napriek tomu sa stále neviem rozhodnúť, preto budem naozaj rada za každú reakciu... Plánujem v blízkej dobe kúpiť fotoaparát, ktorý by mal slúžiť predovšetkým na rodinné fotenie. Máme malé dieťa, takže vyžadujem rýchly aparát, skôr ľahší a spratnejší. Samozrejme fotenie ma veľmi baví, ale som v tom začiatočník. Rada by som fotila aj krajiny, dovolenky, zvieratá, ale aj makro (skôr ako hobby aby som nazbierala skúsenosti s fotením). A nesmie chýbať kvalitné video nášho krpca Prečítala som už kopu recenzií. Mojou hlavnou dilemou je, či mám investovať do zrkadlovky alebo kompaktu, prípadne ktorý by ste odporučili. Našla som na internete aktuálne, že nikon d3100 plus 18-55 by sa dalo zohnať do 350,- eur čo je aj taký môj strop na nejakú dobu. Príde mi ale ako nevýhoda ďalšia investícia do zrkadiel a rozmery. Z profikompaktov ma samozrejme očarili recenzie na RX 100 a Canon G1X, ale žiaľ cenovo sú nateraz pre mňa nereálne. Z tých v nižšej cenovej hladine sa už ale neviem rozhodnúť vôbec.... Bojím sa že investujem zle a nebudem spokojná s kvalitou fotografií. Zamýšlala som sa ešte nad kompaktmi s vymeniteľnými sklami, nakoľko mi prídu o niečo spratnejšie ako zrkadlovky. aby ste ma chápali - nemám problém investovať do zrkadiel, ale až v budúcnosti, možno o rok-dva. aj preto neviem či má zmysel investovať do spomínanej d3100 so setovým zrkadlom. prosím pomôžte. viem, chce to len veľa čítať a čítať a rozhodnúť sa sama, ale na trhu je toho celá kopa až som z toho zúfalá... pomohlo by mi aspoň zúženie na menší okruh aparátov po ktorých by sa mi za danú cenu oplatilo siahnuť.
Zrkadlovka vrátane základného objektívu nikdy nebude "rýchlik" a na fotenie detí vo vnútri nemá ani dostatočnú svetelnosť. Radšej si kúp kvalitný kompakt , síce to tiež nebude rýchlik, ale nebude k nemu treba viac dokupovať. Prí zrkadlovke len málokto skončí u základného setu, často sa dokupuje výbava ktorej hodnota velmi lahko prekročí 1000€
-evidentne si mylis objektiv so zrkadlom....,fotila si uz niekedy?vies co to obnasa?ze to nie je len fotenie ale aj praca v PC,?ja by som Ti poradil nejaky dobry canon z bazaru-400d,alebo nieco podobne a na zaciatok objektiv tamron 17-50 f 2,8,taktiez z bazaru,a ked Ta to chyti tak az potom kupovat ine....
Mam dost ! Dalsi - dalsia kdo chce za minimum penazi vela muziky Pokial nedas do toho dostatok € vsetko bude kompromis ! D3100 s 18-55 je pohodicka lepsie by bolo mat 18-105 ta je dost univerzalnejsie. Co sa tyka videa tak to je v D3100 take ake je .... ale stacit ti bude asi .
Videl som inzerát D90 18-105 za 350€ to by bola dobrá voľba podľa mna No určite jazdenu zrkadlovku ako kompakt podľa mna ak ta to baví bude ta baviť aj citat a učiť sa Neskôr ju doplnis pevnou 50-oku za 100€ a pohoda
Ak chces kvalitne a krasne fotky dietata, radsej si daj dieta nafotit u profika, ktory sa venuje foteniu deti. On vacsinou ma potrebnu techniku, svetla, priestory, rekvizity, vedomosti a skusenosti. Ak len teraz zacinas s fotenim, tak bez urazky, ale kvalita fotiek bude slaba, ci uz so zrkadlovkou alebo s kompaktom. V interieri bez dostatocneho svetla budu fotky decka o nicom so zakladnou zrkadlovkou. Na exterier by som urcite volil zrkadlovku s pevnou 50mm 1,8. Ale to len taky moj osobny postreh.
toto proste milujem niekto sa nieco spyta a kecate o nicom, chce poradit, nechce fotit profesionalne, asi nemate deti? dobre ja ked idem niekde s drobcom beriem 6d s niekolkymi sklami. ale len preto ze som nemal Pentac MX-1. ak ziada niekto radu vy ho hned kritizujete a podobne. myslite ze ste danej osobe pomohli? nie ste obycajny mudrlanti. cest vinimkam
ja osobne by som sa asi rozhodovam medzi Pentaxom MX-1( mam a som vysoko spokojny), Nikon COOLPIX P330, Panasonic LUMIX DMC-LX7E alebo potom Canon eos M
Dakujem za mínusky Nikto ma nepresvedčí že nejaká mamička ked pôjde s drobcom na prechádzku von, že vždy pre istotu povlečie zrkadlovku o hmotnosti takmer 1Kg, keby chcela náhodou niečo cvaknúť... Nepovlečie, lebo je to oštara. Zoberie si ju len vtedy ak vie že pôjde na nejaké zaujímavejšie miesto, drobca pekne oblečie, zoberie aj manžela aby mali spoločnú fotku. 5000 foto drobca z toho istého miesta nikto mať nepotrebuje
Lepší kompakt môže mať pri sebe vždy, v úvode písala, že to má byť skôr lahší a spratnejší foťák a tiež že v najbližšej dobe do toho nechce investovať, možno za rok či dva - aj to neuviedla kolko ...
Podla mňa ani nemá skúsenosť s fotením na DSLR - mačkať vie každý, otázka je či vôbec vie čo to znamená expozičný čas , taktiež netuší že fotky treba spracovať v PC aby z nich človek dosiahol viac. Nakopírovať ich do PC bez jedinej úpravy (aspon orezu trebárs niečoho rušivého) vie každý ...
Konkrétny model neporadím, lebo sa v tom neorientujem, to čo by som doporučil presahuje rozpočet takmer 2x
Dobrý deň všetkým. Viem že podobných tém je tu kopa ale napriek tomu sa stále neviem rozhodnúť, preto budem naozaj rada za každú reakciu... Plánujem v blízkej dobe kúpiť fotoaparát, ktorý by mal slúžiť predovšetkým na rodinné fotenie. Máme malé dieťa, takže vyžadujem rýchly aparát, skôr ľahší a spratnejší. Samozrejme fotenie ma veľmi baví, ale som v tom začiatočník. Rada by som fotila aj krajiny, dovolenky, zvieratá, ale aj makro (skôr ako hobby aby som nazbierala skúsenosti s fotením). A nesmie chýbať kvalitné video nášho krpca Prečítala som už kopu recenzií. Mojou hlavnou dilemou je, či mám investovať do zrkadlovky alebo kompaktu, prípadne ktorý by ste odporučili. Našla som na internete aktuálne, že nikon d3100 plus 18-55 by sa dalo zohnať do 350,- eur čo je aj taký môj strop na nejakú dobu. Príde mi ale ako nevýhoda ďalšia investícia do zrkadiel a rozmery. Z profikompaktov ma samozrejme očarili recenzie na RX 100 a Canon G1X, ale žiaľ cenovo sú nateraz pre mňa nereálne. Z tých v nižšej cenovej hladine sa už ale neviem rozhodnúť vôbec.... Bojím sa že investujem zle a nebudem spokojná s kvalitou fotografií. Zamýšlala som sa ešte nad kompaktmi s vymeniteľnými sklami, nakoľko mi prídu o niečo spratnejšie ako zrkadlovky. aby ste ma chápali - nemám problém investovať do zrkadiel, ale až v budúcnosti, možno o rok-dva. aj preto neviem či má zmysel investovať do spomínanej d3100 so setovým zrkadlom. prosím pomôžte. viem, chce to len veľa čítať a čítať a rozhodnúť sa sama, ale na trhu je toho celá kopa až som z toho zúfalá... pomohlo by mi aspoň zúženie na menší okruh aparátov po ktorých by sa mi za danú cenu oplatilo siahnuť.
Kompakt alebo zrkadlovka? Na svoju otázku si si odpovedala už sama!!! Citujem: "vyžadujem rýchly aparát, skôr ľahší a spratnejší.. . nad kompaktmi s vymeniteľnými sklami, nakoľko mi prídu o niečo spratnejšie ako zrkadlovky.." Teda sama chces niečo menšie. Chceš foťák na rodinné fotenie, teda určite si kúp niečo menšie, teda kompatkné.. Nikon D3100 je síce na zrkadlovku malý a ľahký foťák, do kabelky to ale už nebude! Zrkadlovka je pre ľudí, ktorí chcú mať fotenie ako hoby, chcú sa s tým hrať a podobne.. V kategórii rodinné foto je zásadná požiadavka, ak je zaujímavá situácia, tak musíš fotiť! To znamená mať foťák pri sebe! Ak si kúpiš zrkadlovku, hoc aj malú, zabudni že ju budeš stále nosiť! Ak sa Tvoje dieťa ocitne v zaujímavej situácii, budeš mať radšej relatívne menej kvalitnú fotku, ako žiadnu! Alebo budeš potrebovať 100% zväčšenie a s nosom na monitore kukať či je tam chromatická aberácia, alebo vinetácia? Aby bolo jasné, ja sám fotím na profi zrkadlovku, ale mám to ako záľubu a hoby. Ak by som mal odporučiť dobrému známemu niečo na rodinné foto, mohlo by byť Fuji X20. Je to kvalitné aj spracovaním aj výstupom, Fuji všeobecne super jpg. rovno z foťáku, čo pri rodinnej foto predpokladám že nebudeš foťiť do RAW formátu a potom večer sa namiesto rodine venovať úpravám v počítači a skúšať či sa hojdačka na ktorej sa Tvoje dieťa doobeda hojdalo nedá náhodou urobiť o niečo ostrejšia, alebo tá modrá obloha urobiť o 1EV tmavšia.. Zrkadlovky majú len viac možností, lepšiu ergonómiu, ale ak foteniu nerozumieš, tak lepšiu fotku aj tak nespravíš. X20 je trocha drahšie jak píšeš, ale super! momentálne v Electroworld za 450,-
Tvoja ďalšia otázka: "Bojím sa že investujem zle a nebudem spokojná s kvalitou fotografií" Nemaj dojem že čím drahší foťák kúpiš, tým kvalitnejšie foto urobíš.. To je zásadný omyl !!! Jasne, nejaký kompakt za 60,- evri nekupuj, ale kompakt v cene 300-500 Eur je na rodinné foto určite postačujúci. Ak nebudeš s kvalitou fotografií spokojná, tak: Porucha nie je vo Vašom prijímači.. musíš sa len učiť fotiť. Ak chceš teda ozaj len na rodinné foto, potom určite kompakt a mať ho stále pri sebe! a.. fotiť !!!
doporucujem kompakt pred zrkadlovkou, lebo prevazna vacsina tych, co maju zrkadlovky, maju k nim aj sikovne kompakty/bezzrkadlovky, ktore nie je problem zobrat hocikde so sebou z mojej skusenosti by to mohol byt napr. Olympus XZ-2, je do 300 eur zrkadlovku mozes kupit neskor, ale nemusis, ak ale kupis ako prvu zrkadlovku, velmi pravdepodobne budes potom uvazovat o kupe niecoho prenosnejsieho
ak si sa platene registrovala tak to s tou kupou myslis asi vazne ...ak je pre teba prvorada spratnost aby bol fotak vzdy poruke tak nejaky kompakt al. csc, napr ako hore spominali nikon1 al olympus tie maju z csc male tela aj objektivy.cca 1,5 roku dozadu sme tiez chceli doma novy fotak a kupili sme vybehovy epl3. z terajsich modelov bud epm2 al. Epl5. Treba ratat s tym ze ak ta to bude bavit tak budes chciet kupovat dalsie objektivy Co povacsinou stoja viac ako samotny fotak, s fotakom to vacsinou len zacina ...a to je tvoj povodny limit davno prekonany. Lacnejsia alternativa je entry zrkadlovka ...kde je sirsia ponuka aj tu v bazari kde neskor mozes dokupit objektivy a ine prislusenstvo za lepsi peniaz. Ak ta ale cele toto vsetko odradza tak si vyber ten kompakt ci uz lacnejsi napr xz2 al drahsi rx100(ten ma uz kvalitu csc tak urcite ho zvazuj)...co penazenka dovoli.
ak si sa platene registrovala tak to s tou kupou myslis asi vazne ...ak je pre teba prvorada spratnost aby bol fotak vzdy poruke tak nejaky kompakt al. csc, napr ako hore spominali nikon1 al olympus tie maju z csc male tela aj objektivy.cca 1,5 roku dozadu sme tiez chceli doma novy fotak a kupili sme vybehovy epl3. z terajsich modelov bud epm2 al. Epl5. Treba ratat s tym ze ak ta to bude bavit tak budes chciet kupovat dalsie objektivy Co povacsinou stoja viac ako samotny fotak, s fotakom to vacsinou len zacina ...a to je tvoj povodny limit davno prekonany. Lacnejsia alternativa je entry zrkadlovka ...kde je sirsia ponuka aj tu v bazari kde neskor mozes dokupit objektivy a ine prislusenstvo za lepsi peniaz. Ak ta ale cele toto vsetko odradza tak si vyber ten kompakt ci uz lacnejsi napr xz2 al drahsi rx100(ten ma uz kvalitu csc tak urcite ho zvazuj)...co penazenka dovoli.
mozem sa opytat ci si s olympusom epl3 spokojny? ja sa prave rozhodujem medzi nim a nikon d 3100... kedze cenovo vychadzaju priblizne rovnako. kazdy ma presviedca ze mam radsej investovat do d3100 lebo je to zrkadlovka a lebo je to nikon ale ja sa v tom az tak nevyznam. Mna to skor taha k olympusu kedze je spratnejsi mensi lahsi. fotak chcem pouzivat na fotenie svojho synceka ktory ma 3 mesiace a samozrejme rodinne foto vylety dovolenky a tak... nad fotakom novym premyslam hlavne preto ze potrebujem externy blesk aby som mohla bliskat cez strop aby maly nebol prebliskany. Myslis ze olympus mi na taketo foto bude stacit? Robi pekne a ostre fotky? planujem po case akurat dokupit kvalitnejsi blesk k fotaku napr. Metz MB 36 AF-5 Olympus/Panasonic.
mozem sa opytat ci si s olympusom epl3 spokojny? ja sa prave rozhodujem medzi nim a nikon d 3100... kedze cenovo vychadzaju priblizne rovnako. kazdy ma presviedca ze mam radsej investovat do d3100 lebo je to zrkadlovka a lebo je to nikon ale ja sa v tom az tak nevyznam. Mna to skor taha k olympusu kedze je spratnejsi mensi lahsi. fotak chcem pouzivat na fotenie svojho synceka ktory ma 3 mesiace a samozrejme rodinne foto vylety dovolenky a tak... nad fotakom novym premyslam hlavne preto ze potrebujem externy blesk aby som mohla bliskat cez strop aby maly nebol prebliskany. Myslis ze olympus mi na taketo foto bude stacit? Robi pekne a ostre fotky? planujem po case akurat dokupit kvalitnejsi blesk k fotaku napr. Metz MB 36 AF-5 Olympus/Panasonic.
ja mam olyho E-P3, čo je to iste ako E-PL3, len ma inak ovladanie a dizajn. Vystup posud sama
E-P3 model ma blesk vyskakovací z tela, je o niečo väčší, ale drží a ovlada sa to lepšie než E-PL3. Cena ako pre teba http://digitalne-fotoaparaty.heureka.sk/olympus-e-p3/
E-P3 model ma blesk vyskakovací z tela, je o niečo väčší, ale drží a ovlada sa to lepšie než E-PL3. Cena ako pre teba http://digitalne-fotoaparaty.heureka.sk/olympus-e-p3/
da sa ten vyskakovaci blesk natocit dohora aby som bliskala na maleho cez strop a niep priamo? ci aj tak budem musiet kupovat externy?
podla popisu by som mozno poradil nikon 1 ale to bude asi mimo mysu .. v tej cene zrkadlo sice je mozne kupit ale kompakt v tej cene asi odvedie lepsiu pracu taky oly xz2 napr by nemusela byt spatna volba ja som siel do fujiny X20 koli hladaciku a manualnemu zooomu a dobrej optike ... XZ2 bude asi kusok lacnejsia ale zato je svetelnejsia (lepsie casy zavierky) a tiez ma podareny objektiv a zaostrovanie to ma co som viel celkom slusne rychle
Naspäť k téme: podľa mňa je riešením pre Kajom nejaký "profi" kompakt (alá Panasonic LX7, Olympus XZ2, Canon G16 a pod.), pretože: - jednak je to malé a stále sa to ešte "vojde do kabelky" (aj keď nie do tej divadelnej ) - jednak to na rodinnú fotografiu fotí kvalitne a to aj v automatických módoch a - má to všetky podstatné hejblátka a mačkátka a režimy, na ktorých si môže trénovať prípadný neskorší prechod na zrkadlofku, experimentovať, učiť sa základné princípy, ziskavať návyky.
Ja mám teraz Panasonic LX7 a na fotenie detí sa mi zdá ideálny - jednak je tak malý, že si môže hodiť do tašky vždy, keď ide von a jednak optika so svetelnosťou f1,4 - 2,3 je na deti to pravé orechové.
Kompakt alebo zrkadlovka?
Viem že podobných tém je tu kopa ale napriek tomu sa stále neviem rozhodnúť, preto budem naozaj rada za každú reakciu...
Plánujem v blízkej dobe kúpiť fotoaparát, ktorý by mal slúžiť predovšetkým na rodinné fotenie. Máme malé dieťa, takže vyžadujem rýchly aparát, skôr ľahší a spratnejší. Samozrejme fotenie ma veľmi baví, ale som v tom začiatočník. Rada by som fotila aj krajiny, dovolenky, zvieratá, ale aj makro (skôr ako hobby aby som nazbierala skúsenosti s fotením). A nesmie chýbať kvalitné video nášho krpca
Prečítala som už kopu recenzií. Mojou hlavnou dilemou je, či mám investovať do zrkadlovky alebo kompaktu, prípadne ktorý by ste odporučili. Našla som na internete aktuálne, že nikon d3100 plus 18-55 by sa dalo zohnať do 350,- eur čo je aj taký môj strop na nejakú dobu. Príde mi ale ako nevýhoda ďalšia investícia do zrkadiel a rozmery. Z profikompaktov ma samozrejme očarili recenzie na RX 100 a Canon G1X, ale žiaľ cenovo sú nateraz pre mňa nereálne. Z tých v nižšej cenovej hladine sa už ale neviem rozhodnúť vôbec.... Bojím sa že investujem zle a nebudem spokojná s kvalitou fotografií. Zamýšlala som sa ešte nad kompaktmi s vymeniteľnými sklami, nakoľko mi prídu o niečo spratnejšie ako zrkadlovky. aby ste ma chápali - nemám problém investovať do zrkadiel, ale až v budúcnosti, možno o rok-dva. aj preto neviem či má zmysel investovať do spomínanej d3100 so setovým zrkadlom. prosím pomôžte. viem, chce to len veľa čítať a čítať a rozhodnúť sa sama, ale na trhu je toho celá kopa až som z toho zúfalá... pomohlo by mi aspoň zúženie na menší okruh aparátov po ktorých by sa mi za danú cenu oplatilo siahnuť.
Dalsi - dalsia kdo chce za minimum penazi vela muziky
Pokial nedas do toho dostatok € vsetko bude kompromis !
D3100 s 18-55 je pohodicka lepsie by bolo mat 18-105 ta je dost univerzalnejsie. Co sa tyka videa tak to je v D3100 take ake je .... ale stacit ti bude asi .
No určite jazdenu zrkadlovku ako kompakt podľa mna ak ta to baví bude ta baviť aj citat a učiť sa
Neskôr ju doplnis pevnou 50-oku za 100€ a pohoda
ja osobne by som sa asi rozhodovam medzi Pentaxom MX-1( mam a som vysoko spokojny), Nikon COOLPIX P330, Panasonic LUMIX DMC-LX7E alebo potom Canon eos M
Nikto ma nepresvedčí že nejaká mamička ked pôjde s drobcom na prechádzku von, že vždy pre istotu povlečie zrkadlovku o hmotnosti takmer 1Kg, keby chcela náhodou niečo cvaknúť...
Nepovlečie, lebo je to oštara. Zoberie si ju len vtedy ak vie že pôjde na nejaké zaujímavejšie miesto, drobca pekne oblečie, zoberie aj manžela aby mali spoločnú fotku. 5000 foto drobca z toho istého miesta nikto mať nepotrebuje
Lepší kompakt môže mať pri sebe vždy, v úvode písala, že to má byť skôr lahší a spratnejší foťák a tiež že v najbližšej dobe do toho nechce investovať, možno za rok či dva - aj to neuviedla kolko ...
Podla mňa ani nemá skúsenosť s fotením na DSLR - mačkať vie každý, otázka je či vôbec vie čo to znamená expozičný čas , taktiež netuší že fotky treba spracovať v PC aby z nich človek dosiahol viac. Nakopírovať ich do PC bez jedinej úpravy (aspon orezu trebárs niečoho rušivého) vie každý ...
Konkrétny model neporadím, lebo sa v tom neorientujem, to čo by som doporučil presahuje rozpočet takmer 2x
Viem že podobných tém je tu kopa ale napriek tomu sa stále neviem rozhodnúť, preto budem naozaj rada za každú reakciu...
Plánujem v blízkej dobe kúpiť fotoaparát, ktorý by mal slúžiť predovšetkým na rodinné fotenie. Máme malé dieťa, takže vyžadujem rýchly aparát, skôr ľahší a spratnejší. Samozrejme fotenie ma veľmi baví, ale som v tom začiatočník. Rada by som fotila aj krajiny, dovolenky, zvieratá, ale aj makro (skôr ako hobby aby som nazbierala skúsenosti s fotením). A nesmie chýbať kvalitné video nášho krpca
Prečítala som už kopu recenzií. Mojou hlavnou dilemou je, či mám investovať do zrkadlovky alebo kompaktu, prípadne ktorý by ste odporučili. Našla som na internete aktuálne, že nikon d3100 plus 18-55 by sa dalo zohnať do 350,- eur čo je aj taký môj strop na nejakú dobu. Príde mi ale ako nevýhoda ďalšia investícia do zrkadiel a rozmery. Z profikompaktov ma samozrejme očarili recenzie na RX 100 a Canon G1X, ale žiaľ cenovo sú nateraz pre mňa nereálne. Z tých v nižšej cenovej hladine sa už ale neviem rozhodnúť vôbec.... Bojím sa že investujem zle a nebudem spokojná s kvalitou fotografií. Zamýšlala som sa ešte nad kompaktmi s vymeniteľnými sklami, nakoľko mi prídu o niečo spratnejšie ako zrkadlovky. aby ste ma chápali - nemám problém investovať do zrkadiel, ale až v budúcnosti, možno o rok-dva. aj preto neviem či má zmysel investovať do spomínanej d3100 so setovým zrkadlom. prosím pomôžte. viem, chce to len veľa čítať a čítať a rozhodnúť sa sama, ale na trhu je toho celá kopa až som z toho zúfalá... pomohlo by mi aspoň zúženie na menší okruh aparátov po ktorých by sa mi za danú cenu oplatilo siahnuť.
Na svoju otázku si si odpovedala už sama!!! Citujem: "vyžadujem rýchly aparát, skôr ľahší a spratnejší.. . nad kompaktmi s vymeniteľnými sklami, nakoľko mi prídu o niečo spratnejšie ako zrkadlovky.." Teda sama chces niečo menšie.
Chceš foťák na rodinné fotenie, teda určite si kúp niečo menšie, teda kompatkné.. Nikon D3100 je síce na zrkadlovku malý a ľahký foťák, do kabelky to ale už nebude! Zrkadlovka je pre ľudí, ktorí chcú mať fotenie ako hoby, chcú sa s tým hrať a podobne.. V kategórii rodinné foto je zásadná požiadavka, ak je zaujímavá situácia, tak musíš fotiť! To znamená mať foťák pri sebe! Ak si kúpiš zrkadlovku, hoc aj malú, zabudni že ju budeš stále nosiť! Ak sa Tvoje dieťa ocitne v zaujímavej situácii, budeš mať radšej relatívne menej kvalitnú fotku, ako žiadnu! Alebo budeš potrebovať 100% zväčšenie a s nosom na monitore kukať či je tam chromatická aberácia, alebo vinetácia?
Aby bolo jasné, ja sám fotím na profi zrkadlovku, ale mám to ako záľubu a hoby. Ak by som mal odporučiť dobrému známemu niečo na rodinné foto, mohlo by byť Fuji X20. Je to kvalitné aj spracovaním aj výstupom, Fuji všeobecne super jpg. rovno z foťáku, čo pri rodinnej foto predpokladám že nebudeš foťiť do RAW formátu a potom večer sa namiesto rodine venovať úpravám v počítači a skúšať či sa hojdačka na ktorej sa Tvoje dieťa doobeda hojdalo nedá náhodou urobiť o niečo ostrejšia, alebo tá modrá obloha urobiť o 1EV tmavšia..
Zrkadlovky majú len viac možností, lepšiu ergonómiu, ale ak foteniu nerozumieš, tak lepšiu fotku aj tak nespravíš.
X20 je trocha drahšie jak píšeš, ale super!
momentálne v Electroworld za 450,-
http://www.electroworld.sk/product/fotoaparaty-a-kamery/kompaktne-fotoaparaty/FFXX20SIL/fujifilm-x20-strieborny-fotoaparat
Tvoja ďalšia otázka: "Bojím sa že investujem zle a nebudem spokojná s kvalitou fotografií"
Nemaj dojem že čím drahší foťák kúpiš, tým kvalitnejšie foto urobíš.. To je zásadný omyl !!! Jasne, nejaký kompakt za 60,- evri nekupuj, ale kompakt v cene 300-500 Eur je na rodinné foto určite postačujúci. Ak nebudeš s kvalitou fotografií spokojná, tak: Porucha nie je vo Vašom prijímači.. musíš sa len učiť fotiť.
Ak chceš teda ozaj len na rodinné foto, potom určite kompakt a mať ho stále pri sebe!
a.. fotiť !!!
z mojej skusenosti by to mohol byt napr. Olympus XZ-2, je do 300 eur
zrkadlovku mozes kupit neskor, ale nemusis, ak ale kupis ako prvu zrkadlovku, velmi pravdepodobne budes potom uvazovat o kupe niecoho prenosnejsieho
http://digitalne-fotoaparaty.heureka.sk/olympus-e-p3/
http://digitalne-fotoaparaty.heureka.sk/olympus-e-p3/
- jednak je to malé a stále sa to ešte "vojde do kabelky" (aj keď nie do tej divadelnej
- jednak to na rodinnú fotografiu fotí kvalitne a to aj v automatických módoch a
- má to všetky podstatné hejblátka a mačkátka a režimy, na ktorých si môže trénovať prípadný neskorší prechod na zrkadlofku, experimentovať, učiť sa základné princípy, ziskavať návyky.
Ja mám teraz Panasonic LX7 a na fotenie detí sa mi zdá ideálny - jednak je tak malý, že si môže hodiť do tašky vždy, keď ide von a jednak optika so svetelnosťou f1,4 - 2,3 je na deti to pravé orechové.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa