Fórum » Vyberáme fotoaparát

Canon EOS 100D alebo Nikon D5200?

misko635
2015-04-16 20:04:52+02
Canon EOS 100D + 18-55 alebo Nikon D5200 + 18-105 AF-S DX VR

alexmenti
2015-04-16 20:36:02+02
osobne by som sa rozhodol pre nikon...

Peto15
2015-04-16 20:44:58+02
príspevok od: misko635
Ja mám d5200 a v celku som s ňou spokojný , používam ju aj na fotenie aj na točenie . Objektív 18-105 je fajn na začiatok ja ho využívam aj pri točení v porovnaní zo 100D je lepšia d5200 ka
http://snapsort.com/compare/Canon-EOS-100D-vs-Nikon-D5200

misko635
2015-04-16 20:47:53+02
A poznáte niaky Canon ktorý by mohol konkurovať d5200 kvalitou ale aj cenovo ?

seifi
2015-04-16 20:50:30+02
mal by si to mať na žetóny alebo guličky s valcom ... , ktorý sa viac naplní ...myslím si, že ti to bude najbližších 5-10 rokov jedno, ak fotenie neopustíš

Peto15
2015-04-16 21:07:41+02
Na tele až tak ani nezáleží s d5200 je dosť dobrý výstup a v porovnaní aj zo 60D je obrazový výstup lepší z d5200 aspon podla tej stránky snapsort takže za tú cenu je d5200 dosť dobrá na začiatok radšej lacnejšie telo a kvalitnejšie a lepšie sklo.

MagickVamp
2015-04-17 07:39:04+02
Nie. Nikon ma v pomere cena/vykon vynikajuce fotaky. Canon akosi zabuda na beznych ludi. Canon ma nadcasovu profi triedu fotakov. Ma najlepsi Dx aky na trhu asi je (7D mark II), ale stoji 1500 Eur, a ocenia ho skor profici, jeho hlavnou vyhodou je rychlost a ostrenie. Ale ostatne dx fotaky od Canonu, akosi postradaju zmysel v porovnani s konkurenciou (ostrenie podobne, citlivost rovnaka alebo mensia, rychlost podobna, slaby DR, podobne vyssie ISO), Canon ich robi asi len preto aby tam daco mal.

Vyhoda 100D je, ze je to najmensia zrkadlovka, priatelka sa z nej tesi, ze je malicka a kedze na nu presla z kompaktu je uplne unesena. 100D foti objektivne dobre. V beznych situaciach tazko spozorujes nejaky rozdiel medzi dnesnymi zrkadlovkami. Kvalitu fotaka ale urcuje co dokaze v kritickych situaciach. A D5200 ti da jednoznacne vacsie moznosti ako 100D ak zacnes tlacit na pilu asi po vsetkych strankach.

A samozrejme vsetko este zavisi od objektivu.

misko635
2015-04-17 18:33:30+02
Ako tak čítam tak mi v hlave napadá otázka je dostačujúci objektív 18-105 AF-S DX VR ?

flico.sk
2015-04-17 19:36:25+02
Zdravim.
Ak môžem ta pridám zopár mojich krátkych skúseností

Objektív 18-105 AF-S DX VR je univerzálny a dostačujúci na "cestovanie" ako to to už niekde bolo spomenuté (mal som ho na túre vo Vysokých Tatrách k plnej spokojnosti). Ale nový je podľa mňa "zbytočná" investícia. Na "bazoši" sa cena pohybuje okolo 120 Eur. Nový po "pár" použití bude mať podobnú hodnotu.
Ešte "lepší " (ale o dosť drahší) je http://www.kenrockwell.com/nikon/18-200mm-ii.htm.
Do interiéru je zase lepší http://www.kenrockwell.com/nikon/35mm-f18.htm ale je to pevné sklo.
Na portréty zase http://kenrockwell.com/nikon/50mm-f18-g.htm (Je to FX objektív).
Všetko sú to "Entry" level objektívy za prijateľnú cenu pre DX formát ale pre bežné aj poloprofesionálne fotenie plne postačujú.

Na "staré" sklá s bajonetom M42 je ale zase výhodnejšie kúpiť Canon - bude tam funkčné zaostrovanie na nekonečno. Tak isto cez redukciu sa budú dať použiť sklá od Nikonu. Opačne to nejde koli ostreniu na nekonečno:
http://www.kenrockwell.com/tech/nikcan.htm

Ak si predtým fotil s lepším "kompaktom" tak rozdiel pri full automatike na zrkadlovne v podstate nie je vidno.

Záleží, čo plánuješ fotiť a aké máš plány do budúcna.
Napr. ja som zrkadlovku kupoval hlavne kôli astro fotografii (kvalitné výstupy pri vysokom ISO). Dnes už by som išiel skôr do systému Fuji X-Series (X-M1, X-E1 ... jazdená cca 200Eur), kde výstup pri ISO 6400 je porovnateľný s FF Canon 6D (aktuálne najpobľúbenejší u astrofotografov, telo stoji cca 4 - 6x toľko), a pri tomto fotení sa aj tak zaostruje na nekonečno cez LiveView.

Čo sa týka Nikonu tak D5200 oproti D3200 má hlavne výklopný display (na fotenie z nadhľadu resp. z podhľadu), intervalové snímanie, bracketing ... ale obrazový výstup je v podstate rovnaký ale cenovo je D3200 výhodnejší ... Oba však nepodporujú AF na objektívoch bez vstavaného AF motorčeka. To podporuje až vyšie modely D7000, D7100 resp starší D90 ...

Ja by som na základe doterajších skúseností zhodnotil čo chcem fotiť, kde budem fotografie prezentovať, kam sa chcem posunúť o cca rok - dva, dostupnosť "jazdených" objetívov (na canon je ich tušímm 2x toľko ako pre nikon ) a koľko to toho plánujem investovať v priebehu 2 - 3 rokov ...

BTW: Ak chcem narýchlo niečo "cvaknúť" tak radšej používam Panasonic DMC-FZ28 ako D5100 ...

Peto15
2015-04-18 09:46:44+02
príspevok od: flico.sk
Zdravim.
Ak môžem ta pridám zopár mojich krátkych skúseností

Objektív 18-105 AF-S DX VR je univerzálny a dostačujúci na "cestovanie" ako to to už niekde bolo spomenuté (mal som ho na túre vo Vysokých Tatrách k plnej spokojnosti). Ale nový je podľa mňa "zbytočná" investícia. Na "bazoši" sa cena pohybuje okolo 120 Eur. Nový po "pár" použití bude mať podobnú hodnotu.
Ešte "lepší " (ale o dosť drahší) je http://www.kenrockwell.com/nikon/18-200mm-ii.htm.
Do interiéru je zase lepší http://www.kenrockwell.com/nikon/35mm-f18.htm ale je to pevné sklo.
Na portréty zase http://kenrockwell.com/nikon/50mm-f18-g.htm (Je to FX objektív).
Všetko sú to "Entry" level objektívy za prijateľnú cenu pre DX formát ale pre bežné aj poloprofesionálne fotenie plne postačujú.

Na "staré" sklá s bajonetom M42 je ale zase výhodnejšie kúpiť Canon - bude tam funkčné zaostrovanie na nekonečno. Tak isto cez redukciu sa budú dať použiť sklá od Nikonu. Opačne to nejde koli ostreniu na nekonečno:
http://www.kenrockwell.com/tech/nikcan.htm

Ak si predtým fotil s lepším "kompaktom" tak rozdiel pri full automatike na zrkadlovne v podstate nie je vidno.

Záleží, čo plánuješ fotiť a aké máš plány do budúcna.
Napr. ja som zrkadlovku kupoval hlavne kôli astro fotografii (kvalitné výstupy pri vysokom ISO). Dnes už by som išiel skôr do systému Fuji X-Series (X-M1, X-E1 ... jazdená cca 200Eur), kde výstup pri ISO 6400 je porovnateľný s FF Canon 6D (aktuálne najpobľúbenejší u astrofotografov, telo stoji cca 4 - 6x toľko), a pri tomto fotení sa aj tak zaostruje na nekonečno cez LiveView.

Čo sa týka Nikonu tak D5200 oproti D3200 má hlavne výklopný display (na fotenie z nadhľadu resp. z podhľadu), intervalové snímanie, bracketing ... ale obrazový výstup je v podstate rovnaký ale cenovo je D3200 výhodnejší ... Oba však nepodporujú AF na objektívoch bez vstavaného AF motorčeka. To podporuje až vyšie modely D7000, D7100 resp starší D90 ...

Ja by som na základe doterajších skúseností zhodnotil čo chcem fotiť, kde budem fotografie prezentovať, kam sa chcem posunúť o cca rok - dva, dostupnosť "jazdených" objetívov (na canon je ich tušímm 2x toľko ako pre nikon ) a koľko to toho plánujem investovať v priebehu 2 - 3 rokov ...

BTW: Ak chcem narýchlo niečo "cvaknúť" tak radšej používam Panasonic DMC-FZ28 ako D5100 ...
Ešte doplním že d5200 sa hlavne líši od d3200 tím že má AF modul z (D7000) ponúka 39 zaostrovacích bodov d3200 len 11 a lepšie zvláda video .

misko635
2015-04-19 12:36:21+02
Všetkým ďakujem za odpovede

Peto15
2015-04-20 19:01:29+02
Všetkým ďakujem za odpovede
pre aký ste sa rozhodli ?

misko635
2015-04-21 18:52:51+02
rozhodol som sa úplne pre iný, po dlhom rozmýšľani som sa na betón rozhodol ze si kúpim nikon d7000.

Peto15
2015-04-21 19:00:13+02
rozhodol som sa úplne pre iný, po dlhom rozmýšľani som sa na betón rozhodol ze si kúpim nikon d7000.
Dobré rozhodnutie

markato1
2015-04-21 21:37:55+02
príspevok od: Peto15
Dobré rozhodnutie
urcite nie zle rozhodnutie,ale napriklad canonom 100D a s objektivmi stm mozes natacat ako s kamerou a vystup je vyborny.Navyse je velmi transportny s vybornym ovladanim (aspon z mojho pohladu)Pre vecsinu amaterov staci dnes hocijaka novsia zrkadlovka,rozdiel nieje nijak velky..kazdy ma nejake vyhody oproti inemu,chybu neurobi s nijakym,pokial bude fotit ,trosku pri tom rozmyslat a nie len riesit mikrony na forach

Peto15
2015-04-22 10:29:04+02
príspevok od: markato1
urcite nie zle rozhodnutie,ale napriklad canonom 100D a s objektivmi stm mozes natacat ako s kamerou a vystup je vyborny.Navyse je velmi transportny s vybornym ovladanim (aspon z mojho pohladu)Pre vecsinu amaterov staci dnes hocijaka novsia zrkadlovka,rozdiel nieje nijak velky..kazdy ma nejake vyhody oproti inemu,chybu neurobi s nijakym,pokial bude fotit ,trosku pri tom rozmyslat a nie len riesit mikrony na forach
Tak tak , ale aj d5200 ka je dobrá na točenie ja ju nato využívam

markato1
2015-04-22 12:28:02+02
príspevok od: Peto15
Tak tak , ale aj d5200 ka je dobrá na točenie ja ju nato využívam
Kvalita zaznamu je urcite dobra,to nieje problem,ale len stm objektivy vedia( pokial je to potrebne), plynulo a nehlucne pracovat pri zazname.samozrejme nie na vsetkych canon telach,ale napriklad so 100d je to mozne.

Vicky
2015-04-22 13:38:29+02
Ahoj Michal a všetci tí, ktorí momentálne dumajú nad výberom novej zrkadlovky.

Skúsim sa podeliť o môj názor fotografa začiatočníka.

Otázku si položil všeobecnú, ako na fóre býva zvykom a preto je ťažké dobre poradiť, keď nikto nevie na čo budeš fotoaparát využívať. Predpokladám, že ak sa zaujímaš o Nikon D5200 budeš mať finančný limit niekde na hranici 615 euro – to je jeho priemerná cena s objektívom 18-105 AF-S DX VR. Canon EOS 100D môžeš mať za 400,-€

Ceny v závislosti od obchodov – eleo.sk by som sa vyvaroval nie sú na neho dobré recenzie
Nikon D5200
- telo – 400 - 450,- €
- s objektívom 18-105 AF-S DX VR – 615,-€ - 650,-€
- s objektívom 18-55 AF-S DX VR – 450,- € - 540,- €
- s objektívom 18-55 AF-S DX VR II – 468,- € - 550,- €
- s objektívmi 18-55 AF-S DX VR + 55-200 AF-S VR – 609,-€ - akcia v NAY elektrodome

Canon EOS 100D
- telo – od 400 - 429,- €
- s objektívom EF-S 18-55mm IS STM – 400-489,- € - v sete je tento, väčšinou je dostupný ako telo
- objektív Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM – 420,- € - je to podľa mňa univerzálny objektív, uvádzam ho ako protiklad k 18-105 od Nikonu, cena je len za objektív

Predpokladám, že budeš fotiť so setovým objektívom a chceš sa učiť fotografovať a momentálne neplánuješ kupovať ďalší objektív. Preto by si si mal v prvom rade určiť:
1. finančný limit – čo chceš investovať na začiatok / do budúcna
2. kategóriu
3. čo chceš fotografovať a na čo ho budeš využívať
4. čo je pre teba podstatné vo fotoaparáte – ideálny neexistuje vždy je to kompromis
5. váha, rozmery, ergonómia, funkčnosť, odolnosť, šum, schopnosť fotografovať von, v interiéry, noc, akciu, portrét

Zatiaľ usudzujem, že hľadáš univerzálny fotoaparát, ktorý ti pomôže zachytiť pekné momenty, ale chcel by si aj trošku serióznejšie fotiť a ďalej sa učiť robiť so zrkadlovkou. Ako prvé by som ti povedal, že podľa mňa porovnávaš neporovnateľné fotoaparáty pretože Canon 100D je konkurentom pre Nikon D3200 / D3300. Konkurentom pre Nikon D5200 by mal byť napr Canon EOS 650D takže ostávať v rámci kategórie. Canon 100D je entry level zrkadlovka takže ak už uvažuješ nad tým skús sa skôr pozrieť po Nikone D3300 .

Nikon D3300
- s objektívom 18–55 VR II – 519,- €
- s objektívom 18-105 AF-S DX VR – 619,- €
- s objektívom 18-55 AF-S DX ED VRII – kľudne aj za 480,- €

Nikon D3300 je na trhu od februára 2014. Nikon D5200 bol uvedený na trh v decembri 2012. Canon EOS 100D je tu od marca 2013. Niekto by mohol uvažovať ešte o Canon EOS 1200D ten bol predstavený v rovnakom čase ako Nikon D3300, ale nedoťahuje sa na neho ani trochu a povedal by som, že sa nedoťahuje ani na EOS 100D, ktorý je oproti 1200D lacnejší a lepší.

Nedávno som aj ja riešil dilemu aký fotoaparát Nikon, či Canon? Úprimne povedané dnes si nikto nemôže vybrať vyslovene zlú mašinku. Otázkou ostáva, čo kto od toho očakáva. Platí, že za fotku je zodpovedný fotograf a ani sebalepší fotoaparát z nikoho neurobí výborného fotografa rovnako, ako superšprotové auto z vás neurobí závodného jazdca. Dôležité sú tiež objektívy a dostupnosť príslušenstva - lepšie sa to predáva a máš viac možností. Objektív je asi najdôležitejší. Technické záležitosti dokážu oceniť predovšetkým skúsenejší fotografi a profesionáli. Myslím, že bežný používateľ rozdiel medzi 100D a D3300 nepozná pri porovnávaní dvoch fotiek toho istého objektu. Na mieste by bolo porovnávať fotoaparát v rovnakej kategórii pretože nikto nebude porovnávať Škodu Fabia a VW Passat a to je pre mňa to isté ako porovnávať EOS 100D a D5200. Porovnával vy som teda D3300 a EOS 100D pretože sú to entry zrkadlovky. Spomínané dve zrkadlovky sú základ a taký D5200 je mierne nad D3300 preto ho podľa mňa nie je možné úplne zrovnávať s EOS-om 100D. Každý máme iné požiadavky na fotoaparát preto je dobré si ujasniť na čo ho chceš. Prečítať recenzie a všímať si hlavne zápory a pýtať sa bude mi to vadiť, využijem to, nutne potrebujem túto funkciu? Tu na ephoto toho bolo popísaného neúrekom. Pýtaš sa, či je fotoaparát X lepší ako fotoaparát Y? Dostanem za svoje peniaze viac kúpou X alebo Y, robí lepšie fotky X alebo Y? Zopakujem to podľa mňa si v tejto kategórii nie je možné vybrať vyslovene zle. Ak si niekto ako ja, že chodíš do prírody, na turistiku so svojím psom a hľadáš univerzálny fotoaparát bude pre teba dôležitý rozmer a váha. Predsa nie je sranda mať 20kg ruksak na chrbte a ešte vyše polkilovú zrkadlovku na krku + príslušenstvo. Mne by to vadilo preto sú pre mňa dôležité kompaktné rozmery a váha. Nikon D3300 je trošku väčší a so setovým objektívom 18-55 váži 625 gramov oproti kompaktnejšiemu EOS-u 100D, ktorý váži s tým setovým objektívom 18-55 neuveriteľných 595 gramov komplet. Canon nie je nijak markantne menší rozmery má s Nikonom veľmi podobné. Na prvý dojem rozdiel 30 gramov medzi nimi nie je badateľný. Objektív od Nikonu je na prenášanie spratnejší, ale rozložený v pohotovostnej pozícii je rovnako veľký ako seťák od predchodcu z D3200. Omakaj si ich vyskúšaj ako ti sedí ergonómia. To je dôležité. Viac megapixelov lepší foťák nerobí. Skutočne napíš si na jednu stranu + a na druhú – a uvažuj, čo od neho chceš. Ani jeden z nich nie je zlý fotoaparát, pofoť si s nimi alebo si pozri fotografie toho istého objektu nasnímané obdobným objektívom, napr. tým 18-55, pri rovnakých nastaveniach a svetelných podmienkach. Subjektívne Canon má podľa mňa lepšie vykreslenie farieb oproti Nikonu – ten je vernejší reálnejšiemu podaniu farieb a lepší pri zobrazovaní detailu a fotografovaní v exteriéry. Canon detaily nezachytáva v takej miere ako Nikon. Závisí veľa aj od objektívu. Čo výdrž batérie? D3300 by mal zvládnuť 700 záberov na jedno nabitie EOS 100D cca 500 a má dotykový displej – dá sa tá funkcia vypnúť. Ovládanie 100 déčky mi pripadalo plynulejšie, trošku jednoduchšie, na tele bolo menej gombíkov, ale aj práca s Nikonom bola príjemná - mne nevadí dvakrát niečo stalčiť... Nikon nemá dotykový displej a výklopný nie je ani u jedného z nich. Ide predovšetkým o výsledný výstup z fotoaparátu, ktorý je teda lepší? Pri setovom objektíve by som sa priklonil k Nikonu, ale Canon nie je vyslovene zlý fotky, ktoré urobia laik nerozozná. Budeš vystavovať, tlačiť plagáty? Potom choď do Nikonu. Myslím si, že vystavovať budeš hlavne doma a v rodinnom albume a to by stačil kľudne aj ten Canon. Veľmi sa mi páčil Live View na 100D oproti D3300 je rozhodne lepší, rýchlejšie ostrí to je pravda, ale neviem objektívne posúdiť, či sa jedná o rýchlosť autofocusu všeobecne alebo iba v LW režime. Myslel som si, že 100D bude lepší pre zaznamenávanie akcie aj vďaka Live View a schopnosti zaostrovať, ktorú má Canon zvládnutú a celkovo tomu setovému objektívu. Píšem to preto lebo som nemal možnosť sa s tými foťákmi až tak zoznámiť sú to také moje dojmy. Objektívy boli 18-55, ale naozaj záležitosť rýchlosti zaostrenia neviem posúdiť. Podľa všetkého by Canon mal byť lepší v snímaní videa a akcie má 9 AF bodov a môže zachytávať 4 o/s. naozaj výsledný výstup vyzerá skvele a kvalitne aj vďakatomu objektívu. Nikon má však ostriacich bodov 11 a vie zachytiť 5/s. Displej na 100D sa mi páčil viac bol dotykový a má mierne lepšie rozlíšenie a lepšie sa mi na neho dívalo. Oproti D3300 mi pripadal trošku temnejší, ale neviem, či a ako je možné na D3300 nastavovať jas displeja foťák som skúšal krátko a v tej chvíli mi nenapadlo sa na to opýtať. Menšiu úroveň šumu a výslednú kvalitu výstupu má lepšiu Nikon. Eos 100D má – toto si presne nespomínam o čo sa jednalo, ale Nikon mal 3,9 a Canon 4,3 zobrazovanie pixelov a so senzorom niečo, ale neviem si spomenúť čo. Napriek tomu tie fotky sú z Nikonu subjektívne aj objektívne krajšie, detailnejšie, ale to sa dá oceniť napr na veľkom plátne alebo rozmere 90x60 inak si rozdiel asi nikto nevšimne. Kým dosiahneš limity oboch fotoaparátov nejaký čas to potrvá, skôr sa však k limitom dostaneš na 100D ako pri D3300. Nikon ti však vie poskytnúť viac možností na realizáciu pokiaľ začneš objavovať jeho hranice a základný objektív je podľa mňa fajn. Ja som si objednal D3300 a už sa neviem dočkať kedy príde Mojim potrebám bude vyhovovať a myslím si, že k jeho limitom sa na niekoľko rokov nebudem schopný priblížiť pretože som laik a začiatočník. Predpokladám, že aj ty, keď si sa pýtal na porovnanie dvoch fotoaparátov z rozličnej kategórie. Za 449 euro je to ohromne veľa muziky a umožní mi robiť super fotky a ďalej sa zdokonaľovať bez nutnosti kupovať nové telo max tak ďalší objektív. Podľa mňa má však zbytočne veľké rozlíšenie 24 mpx využije málo kto. Väčšina konzumentov si kúpi zrkadlovku lebo je to momentálne ,,cool,, a fotografovať bude hlavne na automatike...Pokiaľ sa však chceš učiť a po dvoch rokoch nemeniť zariadenie tak Nikon D3300 je správna voľba. Pokiaľ chceš zachytiť pekné momenty, mať ľahký a prenosný fotoaparát nepokazíš nič ani s Canon-om EOS 100D. Keď si vytlačíš fotku na bežný formát - 9x13, 10x15, 13x18 alebo aj A4 rozdiel, či to je fotené tým alebo hentým podľa mňa poznať ťažko. Dodám len, že plánujem kúpiť Sony RX100 MK III, keď zlacnie tak o rok a pol. Ten by mi vyhovoval viac pretože z neho lezú naozaj krásne fotky porovnateľné so zrkadlovkou – ak by si chcel niečo skutočne univerzálne, ľahké a malé napríklad na turistiku. Je to môj názor začiatočníka pretože podobné rozhodovanie prežíva asi veľa ľudí chcel som to nejak zhrnúť lebo sa poslednú dobu množia tie isté príspevky a otázky bez toho, aby sa niekto bol schopný preklikať fórom. Prinajmenšom v obchode vám tiež budú schopní poradiť. Aspon to teraz máte v jednom príspevku od človeka, ktorý rád fotí a chce mať na pamiatku kvalitné fotografie, ale nie je profesionálom a nerád vysedáva za pc a upravuje fotky preto vás poteší, že oba spomínané fotoaparáty, ktoré som porovnával majú dostatočné množstvo režimov s ktorými môžete fotiť a asi aj upraviť priamo vo foťáku. Ak ste sa dostali až sem Ďakujem vám za pozornosť, prajem pekný deň

Magerovsky
2015-04-22 14:54:00+02
misko635 môže len poďakovať Vickymu, že mu všetky informácie podal ako na tanieri, ktoré sa síce dajú získať na internete, ale treba na to čas. Ja len dodám, že kúpou nového FTP v príslušnej kvalitatívnej triede, nehľadiac na značku, sa nedá nič pokaziť. Treba ešte dodať, že neexistuje ani ideálny FTP a preto správne Vicky uviedol, že vodítkom by mali byť plusy a mínusy pri rozhodovaní konkrétneho modelu.
Záver: Každý nový držiteľ vodičského preukazu si túži kúpiť len dobré , alebo výborné, auto. Podobne aj začínajúci fotograf rozmýšľa týmto smerom. Nič v zlom. Len pre objektívnosť by som pripomenul aj riziká. Mnohých fotografovanie prestane baviť po niekoľkých týždňoch, prípadne fotia len na automatiku alebo, a nebýva to zriedka, že možnosti FTP vedia využiť aj po rokoch do 30%. Samozrejme na fóre sa s tým už nikto nepochváli!

blahoslav J B Art
2015-04-22 15:41:29+02
http://www.fotoradce.cz/zrcadlovka-za-vas-hezke-fotky-neudela-clanekid1770

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()